Úvod > Aktuality > Sedm gastronomických slavností a vinařských přehlídek v lednu a únoru
Sedm gastronomických slavností a vinařských přehlídek v lednu a únoru
"> "> "> "> ">
Gurmánská turistika

Sedm gastronomických slavností a vinařských přehlídek v lednu a únoru

  • Vydáno3. ledna 2020
Milovníci dobrého jídla, vína piva by měli popadnout kalendáře a začít zaškrtávat termíny nejbližších gastronomických akcí. Na portálu Kudy z nudy se jich objevila celá řada, od tradičních až po velmi moderní s přehlídkou trendů současné gastronomie.

Grand Restaurant Festival – Chuť da Vinci

Vzato pěkně popořádku podle dat konání je hned první akce zárukou úspěchu. Od 15. ledna do 29. února 2020 proběhne v 89 prestižních restauracích Maurerova výběru XI. ročník Grand Restaurant Festivalu. Inspirací letošních účastníků festivalu -  kuchařů, restauratérů a sommeliérů, je kouzelné datum roku 2020, které bylo v literatuře vždy bráno jako science fiction - naše vzdálená budoucnost. Co chutná dnešní mladé generaci? Myslíme při tom všem na naši planetu? Kromě oblíbených tříchodových degustací festival “extra nabídku” například školu sushi, omlazovací pobytové balíčky v celé republice, komentované gastronomické procházky, tématické brunche.
 

Letenské prase aneb Zabíjačka v muzeu

ZabijačkaZažít atmosféru staročeské zabijačky a ochutnat zabijačkové speciality můžete v rámci akce Letenské prase aneb Zabijačka v muzeu, která se bude konat 25. ledna 2020 před budovou Národního zemědělského muzea. Dvanáctý ročník slavností přinese ukázky tradičních postupů zpracování vepřového masa, které proběhnou v režii řeznického mistra, pana Tomáše Hudery v 11, 13 a 15 hodin. 

V budově muzea mohou návštěvníci posedět v „muzejní hospůdce“ a ochutnat zabijačkové speciality. S mistrem řezníkem si při workshopu v gastrostudiu můžete v 10 a 14 hodin vyzkoušet, jak se vyrábějí jitrnice, tlačenka či jelítka.
 

Když na víno, tak na Moravu…

vínoUž se těšíte na jaro a další dny otevřených sklepů? Nemusíte čekat dlouho, protože například v Novém Šaldorfu a v Dobšicích u Znojma se tyto vinařské akce pořádají v zimě. Obcházení otevřených sklepů v Novém Šaldorfu provází dne 18. ledna 2020 večerní zábava a hlavně recesistická soutěž tříčlenných družstev v kopání písku v podzemních chodbách. Vstupné 300 Kč zahrnuje mimo jiné degustační skleničku s taštičkou a také 30 šaldorfských tolarů pro zaplacení za degustace vín; další tolary si koupíte v infocentru nebo přímo u vinařů.

víno sklípekJiž 20. jubilejní ročník Salonu vín České republiky bude poprvé otevřen široké veřejnosti první únorovou sobotu od 10:30 do 18:00 hod. V tento den můžete poprvé ochutnat novou kolekci 100 vín oceněných zlatou medailí Salon vín České republiky 2019.

Na putování po dobšických sklípcích se můžete vypravit v sobotu 15. února. Nabídka stanovišť, kterými jsou pískovcové sklípky, zděné sklepy, lisovny a místa k posezení u vína, nabídnou vinařství i drobní vinaři přibližně šedesát degustačních vzorků. Vše je v dosahu zvládnutelném pěšky, případně využijete koňské bryčky dělající okružní jízdu. Mimo vlastní degustaci a nezbytné kulinářské speciality vás čeká na mnoha místech hudební produkce od nezbytné cimbálové muziky přes harmoniku a kytaru až po skotské dudy.
 

…anebo na víno do Prahy?

Koho neláká venkov a naopak by rád popíjení dobrého vína spojil třeba s procházkami zimní Prahou, ten by měl navštívit festival vín, vinařství a gastronomie Prague Wine Week. Po celý týden od 27. ledna do 2. února se budou v pražských restauracích, vinných barech a vinotékách profesionálové i milovníci vína potkávat nad skleničkou skvělého vína.

Součástí festivalu je i Galadegustace v Jalta Boutique Hotelu na Václavském náměstí (28. 1. od 16:00 do 20:00 hod.), další vína pak ochutnáte ve vybraných restauracích a na prezentacích vinařství a dovozců vín. Vstupenky na Galadegustaci stojí 1 000 Kč a seženete je přes portál TicketPro.
 

Únorový pašík a dobré pivečko na Smíchově

ZabíjačkaNejvětší vepřové hody pod širým nebem se chystají letos na 22. února v rámci Vepřobraní na Smíchově. Můžete se těšit nejen na klasické zabíjačkové speciality jako je jitrnice, jelito, prejt, tlačenka, prdelačka nebo ovar, ale také na dobroty z udíren jako jsou klobásy, špeky nebo uzené šunky. Návštěvníci také ochutnají maďarskou mangalicu, italské prosciutto, španělský salchichon či iberskou šunku.

Vše se bude hojně zapíjet hořkým pivem, ciderem a svařeným vínem. Sladkou tečkou budou kynuté buchty, koláče a frgály.