Úvod > Aktuality > Oslavte výročí první várky plzeňského ležáku v Českých Budějovicích!
Oslavte výrocí první várky plzenského ležáku v Ceských Budejovicích!
"> Oslavte výrocí první várky plzenského ležáku v Ceských Budejovicích! "> Oslavy se v Ceských Budejovicích uskutecní v pátek 31. ríjna "> Putování skoncí 15. listopadu v Brne.
Gurmánská turistika

Oslavte výročí první várky plzeňského ležáku v Českých Budějovicích!

  • Vydáno30. října 2014
Před 172 lety uvařili v Plzni první zlatý ležák svého druhu na světě. K letošním oslavám této významné události pivovarnické historie je připraveno unikátní putování nefiltrovaného piva Pilsner Urquell po českých městech. V pátek 31. října přijede formanský povoz do Českých Budějovic a to do hospod, které jsou s plzeňským pivem symbolicky pevně spjaty. V dalších týdnech se bude slavit také v Ústí nad Labem, Hradci Králové, Karlových Varech a Liberci. Putování skončí 15. listopadu v Brně.
PivoOslavy se v Českých Budějovicích uskuteční v pátek 31. října a to ve třech restauracích s plzeňským pivem na čepu. Mezi ně patří Restaurace Karla IV., Grand Hotel Zvon a U Tří sedláků. Atmosféru roku 1842 navodí plzeňští sládkové, skupina herců v dobových kostýmech a formanský koňský povoz. Slavit se bude nefiltrovaným plzeňským ležákem z dubového sudu.

Zahajovací část oslav první várky piva Pilsner Urquell bude probíhat v Restauraci Karla IV. od 18:30 hodin. Kdo do restaurace u Karla IV. zavítá, pochutná si jak český vladař a císař římský. Vlídnost personálu a prostředí umocňuje také otevřený krb. Celým prostorným interiérem provází historizující nástěnné malby. Bohatá tabule nabízí tradiční české pokrmy inspirované recepty Magdaleny Dobromily Rettigové, stejně jako speciality italské kuchyně nebo poctivý steak. Na čepu je samozřejmě výborně ošetřené pivo Pilsner Urquell z  tanků, které jsou umístěny ve sklepení restaurace. Hosté si tak plzeňský ležák mohou vychutnat v té nejlepší kondici.

V hospoděDalší zastávkou v 19: 30 hodin je Grand Hotel Zvon. Restaurace sídlí v historickém jádru Českých Budějovic, na náměstí svého zakladatele Přemysla Otakara II. Gotická budova pochází z roku 1533 a do dnešní doby si, ač v průběhu století prošla několika přestavbami, stále zachovává stylovou tvář. Dominantou interiéru je měděný výčepní pult. Restaurace se může pochlubit kuchyní vycházející z české tradice a pokrmy jsou připraveny výhradně ze zdrojů lokálních dodavatelů. Menu je díky využití sezonních surovin velmi pestré a neopomíjí ani oblíbené přísady našich babiček, jako jsou jáhly a pohanka. Kuchařský tým restaurace Hotel Zvon stále sleduje aktuální gastronomické dění a aktivně se účastní mnoha soutěží. Díky nadšení pro kvalitní gastronomii získala tato restaurace titul Certificate of Excellence 2013, udělovaný zařízením s výjimečnou pohostinností.

Posledním zastavením plzeňských sládků v Českých Budějovicích bude ve 20:30 restaurace U Tří sedláků. Hostinec na rohu ulice České a Hroznové vítal své hosty již na přelomu 19. a 20. století, kdy mezi ně patřili především místní měšťané, obchodníci a armádní důstojníci. Ti sem chodívali na výborné pivo, a to se zde čepuje dodnes. Usednout na masivní lavici a vychutnat si přísně střeženou kvalitu Pilsner Urquell je gastronomický zážitek, který skvěle doplní některá ze specialit šéfkuchaře.

Zrod legendy 5. října 1842

Plzeňský pivovarPivo, které se zrodilo v Plzni 5. října 1842, znamenalo pro pivní svět revoluci. Po celá staletí až do tohoto významného data se vařilo pivo svrchně kvašené, ještě na počátku 19. století však šlo o kalnou žlutohnědou tekutinu hustší konzistence. Nespokojenost konzumentů s  kvalitou tehdejšího piva přiměla plzeňské právovárečníky najít nový způsob vaření. Měšťané spojili síly a vybudovali v té době jeden z nejmodernějších pivovarů v Evropě.

Stavitel pivovaru Martin Stelzer se seznámil na svých cestách po Evropě za moderním pivovarstvím se sládkem Josefem Grollem. Ten v Plzni brzy ráno 5. října 1842 uvařil zcela nové pivo ze tří základních surovin – plzeňského sladu z českého ječmene a žateckého chmele, který je i dnes považován za nejlepší na světě. V novém, technologicky vyspělém pivovaru je doplnil místní měkkou vodou a výsledkem byl průzračný, zlatý nápoj s unikátní chutí, jaký předtím svět nespatřil. Proto se den první várky, která nastavila standardy pro všechny pozdější ležáky, oslavuje jako významný mezník světových pivovarských dějin.

Zprávy o výjimečném plzeňském pivu brzo zvýraznily město jeho původu na mapě. První vývoz za hranice Čech směřoval v roce 1856 do Vídně a v roce 1862 bylo plzeňské pivo poprvé exportováno za hranice rakouského císařství. V roce 1873 putovalo prvně přes oceán do USA.
Restaurace café bar Karla IV. v centru Českých Budějovic

Restaurace café bar Karla IV. v centru Českých Budějovic

Za dveřmi restaurace naleznete stylové prostředí, kde útulnou a domácí atmosféru dokresluje velký otevřený krb. Ve sklepení se třpytí měděné pivní tanky, které vybízejí k ochutnání orošeného džbánku pivního moku, který známe již 170 let.

Restaurace Zvon České Budějovice

Restaurace Zvon České Budějovice

Restaurace Zvon v Českých Budějovicích, zařazená do sítě Pilsner Urquell Original Restaurant s tradicí a zkušeností, nabízí kvalitní českou, rakouskou a nově také farmářskou kuchyni.

Restaurace U Tří sedláků v Českých Budějovicích

Restaurace U Tří sedláků v Českých Budějovicích

Hostinec U Tří sedláků dominuje svým postavením přímo v historickém centru města na křižovatce ulic Hroznová a Česká a patří mezi klasické české hospody, založené na čepování kvalitního českého piva plzeňského typu a širokou nabídkou pokrmů české i světové kuchyně.

Náměstí Přemysla Otakara II. v Českých Budějovicích

Náměstí Přemysla Otakara II. v Českých Budějovicích

V Českých Budějovicích najdete jedno z největších čtvercových náměstí v České republice i ve střední Evropě. Nese název zakladatele města, kterým byl roku 1265 český král Přemysl Otakar II. Náměstí bylo vytyčeno již při založení města.

Prohlídka pivovaru Plzeňský Prazdroj

Prohlídka pivovaru Plzeňský Prazdroj

Věděli jste, že ležák Pilsner Urquell inspiroval více než dvě třetiny všech světových piv, dodnes označovaných jako pils, pilsner, pilsener? Přijďte na prohlídku pivovaru Plzeňský Prazdroj a poznejte příběh legendy zrozené v roce 1842.