ÚvodAktualityOdhalte tajemství mešního vína: poznejte unikátní vinařství, která jej smí vyrábět
Gurmánská turistika

Odhalte tajemství mešního vína: poznejte unikátní vinařství, která jej smí vyrábět

Vyrábět mešní víno není jen tak. Musí se jednat o přírodní víno vyrobené v souladu s Kodexem kanonického práva. Vinař jej nesmí doslazovat, aromatizovat ani jinak upravovat a na etiketě se smí titulem mešní víno honosit jen to vinařství, které má k jeho produkci souhlas příslušné církve. Může se jednat o bílé, červené i růžové. V České republice vyrábí mešní víno jen několik vinařství, která získala souhlas příslušných diecézí. Jaká to jsou vám prozradí Kudy z nudy.
Vinné sklepy Maršovice Gurmánská turistika

Vinné sklepy Maršovice

První vinohrady v okolí Maršovic vznikly pravděpodobně už ve dvanáctém století. Na předchozí generace navázali na tratích vinaři v devadesátých letech 20. století.

Loucký klášter ve Znojmě Zážitky

Loucký klášter ve Znojmě

Vřelého přijetí se vám dostane v premonstrátském klášteře v Louce u Znojma, který byl po staletí jedním z nejvýznamnějších klášterních komplexů ve střední Evropě. Současné dění v Louckém klášteře je úzce propojeno se jménem společnosti Znovín Znojmo.

Rajhradské klášterní vinné sklepy Gurmánská turistika

Rajhradské klášterní vinné sklepy

Výroba vína v Rajhradě navazuje na staleté tradice rajhradského benediktinského klaštera a jeho produkci klášterních vín. Klášter sám byl založen již v roce 1048 a jeden z vinných sklepů, vybudovaný v letech 1690 až 1692, slouží pro výrobu vín dodnes.

Vinařství Ampelos ve Vrbovci – nejstarší šlechtitelská stanice v ČR Gurmánská turistika

Vinařství Ampelos ve Vrbovci – nejstarší šlechtitelská stanice v ČR

Vinařství Ampelos je nejstarším šlechtitelským pracovištěm v České republice a jedním z nejstarších na světě. I v současné době se zabývá novošlechtěním odrůd révy vinné, které by byly ranné a dávaly hrozny s vysokou cukernatostí.

Rodové vinařství Proqin Velké Němčice Gurmánská turistika

Rodové vinařství Proqin Velké Němčice

Rodové vinařství Proqin, čili Prokeš vinařství, se zaměřuje na produkci klasických šumivých vín metodou kvašením v láhvi a mešních tichých vín. Specialitou vinařství je sabráž – sekání sektů šavlí či jiným kuriózním předmětem.

Arcibiskupské zámecké víno Kroměříž – výrobce mešního vína již více než 750 let Gurmánská turistika

Arcibiskupské zámecké víno Kroměříž – výrobce mešního vína již více než 750 let

Arcibiskupské zámecké sklepy v Kroměříži patří mezi nejstarší u nás i v celé Evropě a jsou součástí Arcibiskupského zámku v Kroměříži, památky UNESCO. Založeny byly ve 13. století za účelem výroby mešního vína, jenž se zde produkuje dodnes. Zájemci mají možnost komentovaných prohlídek a degustací.

České vinařství Chrámce – ochutnejte i košer vína Gurmánská turistika

České vinařství Chrámce – ochutnejte i košer vína

Takřka po 800 letech obnovené pěstování vína na Mostecku a největší vinice v Čechách, to je Vinařství Chrámce. Světovým unikátem je jeho metoda pěstování vína na důlních výsypkách. Jako jedno z mála domácích vinařství dokáže vyhovět velice přísným požadavkům na výrobu košer vína.

Další aktuality

20 tipů, kam na čerstvou praženou kávu: objevte chutě a vůně nejlepších pražíren kávy

Hledáte pražírny s kvalitní kávou? Máme pro vás přehled zajímavých tipů! Víte, že kávovník arabský (Coffea arabica) pochází původně z Etiopie a Mozambiku? Už v 15. století se kávovník dostal do Arábie, koncem 17. století na Jávu a začátkem 18. do Brazílie. Máme pro vás pestrou škálou lahodných chutí. Ochutnejte kávu podle země původu a různé kávové speciality.
10. březen 2025 11:00
Gurmánská turistika

Kalendář 2025: Máme pro vás 100 tipů na nejlepší gastronomické zážitky sezóny

Patříte k milovníkům kvalitní gastronomie? Těší vás jarní, letní i podzimní možnosti konzumace dobrot pod širým nebem? Nabízíme vám více než 100 tipů na letošní akce spojené s jídlem pro rok 2025. Opět si užijeme pestrou nabídku tradičních festivalů zaměřených pouze na určitou potravinu – borůvky, mrkev, jablka, ryby, chléb, česnek, cibuli i chmel. Navštívit ale můžete mnoho lokálních, komornějších akcí, které nabídnou nejčastěji burčák, víno, pivo, burgery, ale i vegetariánská jídla, polévky či pochoutky z jablek. Plánujte a ochutnávejte – je z čeho vybírat!
4. březen 2025 1:03
Gurmánská turistika

Přehled certifikovaných restaurací CzechSpecials je zárukou kvality

Pochutnejte si v restauracích, které jsou oceněny certifikátem, který nejlepším tuzemským restauracím a cukrárnám uděluje Česká centrála cestovního ruchu – CzechTourism ve spolupráci s Asociací kuchařů a cukrářů České republiky. Jedním z hlavních kritérií je vaření a příprava jídel podle tradičních i moderních receptů české kuchyně. Projekt CzechSpecials prezentuje téměř sto certifikovaných restaurací! Českou kuchyni v rámci jednotlivých regionů představuje jako rozmanitou, plnou jedinečných pokrmů a reflektující využívání sezónních surovin.
3. březen 2025 15:38
Gurmánská turistika

10 tipů na velikonoční speciality v restauracích CzechSpecials

Velikonoce se blíží a s nimi přicházejí nejen tradiční zvyky, ale i tradiční velikonoční jídla. Ale jaká jídla to vlastně jsou? Co bychom měli jíst o Velikonocích, a kde tyto lahůdky ochutnat? Nechte se provést velikonoční nabídkou některých restaurací certifikovaných v projektu CzechSpecials.
1. březen 2025 19:29
Gurmánská turistika

Vinařské akce: svěží tipy na jarní ochutnávky vín 2025

Říkáte si, že koštování vín patří spíše podzimu? Chyba lávky, i na jaře se konají nejrůznější zajímavé vinařské akce a milovníkům vín se otevírají sklepy. Pokud nevíte, kam vyrazit o některém z jarních víkendů, máme pro vás několik tipů na festivaly, výstavy i ochutnávky nejen do vinařských sklípků.
1. březen 2025 11:58
Gurmánská turistika

10 tipů na restaurace CzechSpecials, kde ochutnáte lehké jarní menu

Po dlouhé zimě všichni vítáme jaro, a jak je v české kuchyni zvykem, to, co na jaře vyroste na zahradě ihned putuje do kuchyně a samozřejmě poté i na talíř. Po zimě také tíhneme k lehčím a zdravějším jídlům jako jsou ryby, králičí nebo drůbeží maso a jiné pokrmy s jarní zeleninou a bylinkami. Také naše certifikované restaurace pro vás připravují jarní nabídku ze sezonních bylinek a surovin od lokálních výrobců.
1. březen 2025 11:16
Gurmánská turistika

Kam za tradiční českou kuchyní? Ochutnejte to nejlepší z české kulinářské scény

Máte už dost asijské kuchyně, hamburgerů nebo pizzy, a naopak toužíte po pokladech české kuchyně? Pak vám dnešní tipy Kudy z nudy přijdou vhod. Vychutnejte si oblíbená jídla české kuchyně, tradiční staročeské recepty i moderní českou kuchyni pro gurmány. Z bohatého výběru restaurací vybíráme z nejzajímavějších tipů, kde hrají prim osvědčené recepty, kvalitní čerstvé suroviny a nápaditá jídla.
1. březen 2025 9:38
Gurmánská turistika

Oslavte Mezinárodní den palačinek a lívanců

28. únor patří Mezinárodnímu dnu palačinek a lívanců. Jestliže se řadíte k milovníkům těchto sladkých pochoutek, oslavte nejen tento den dobrým kouskem z vaší kuchyně anebo si objednejte palačinku či lívance v některé z cukráren či palačinkáren.
28. únor 2025 10:00
Gurmánská turistika