Úvod > Aktuality > Odhalte taje moravské kuchyně na zámku Napajedla
Zakladatelkou MOKULu je paní Eva Gajdošík
"> Zakladatelkou MOKULu je paní Eva Gajdošík "> Na kurzech se naucíte nejen varit, ale predevším jak si užívat života pri príprave jídel "> Moravská kuchyne predstavuje radu krajových specialit "> „Polévka je grunt“ "> Každý kurz zacíná vždy v 18 hodin
Gurmánská turistika

Odhalte taje moravské kuchyně na zámku Napajedla

  • Vydáno11. února 2013
Ochutnejte regionální kulinářské skvosty, tak jak je připravovaly naše babičky. Moravský kulinářský institut (MOKUL), jenž je součástí zámeckého komplexu v Napajedlech, opět zahajuje oblíbené čtvrteční kurzy vaření, určené široké veřejnosti, ale také kuchařským profesionálům, jenž se chtějí ve svém umění zdokonalit.
Zakladatelkou MOKULu je paní Eva Gajdošík, pro kterou je vaření celoživotní vášeň. Ač vystudovaná právnička, je svou podstatou kuchařka. Lásku a především gastronomické nadání získala od své babičky, která byla v Napajedlech známou kuchařkou. Myšlenka zrození MOKULu vznikala postupně, na základě diskusí s kuchaři, gastronomickými odborníky, ale i laiky a milovníky vaření, o tom, zda existuje na Moravě tak specifická kuchyně, že stoji za to zabývat se jejími kořeny, vlivy těchto počátků na dochované recepty a jejím stavem v dnešní době. Morava se svými regiony poskytuje velké množství různých krajových gastronomických specialit a z nich vycházejících tradičních regionálních receptur.

S ohledem na to, že Napajedla jsou jakýmsi moravským trigonometrickým bodem, kde se setkávají hranice Hané, Valašska, Moravského Slovácka a na ně navazující moravské regiony, je to ideální místo pro sídlo a činnost MOKULu, který si klade za cíl oživování pojmu moravské kuchyně s jejími kořeny a podstatou. Na kurzech se naučíte nejen vařit a používat různé ingredience, ale především jak si užívat života při přípravě jídel a konzumaci rozličných pochutin. Již tento čtvrtek (14.2.) se mohou zájemci těšit na tématický kruz Valentýnské vaření, následující týden 21. února se naučí přípravu paštik a terinek s domácím pečivem a jak říkaly naše babičky „Polévka je grunt“, proto koncem února (28.2.) si příjdou na své milovníci polévek.

Každý kurz začíná vždy v 18 hodin a trvá cca 2 – 3 hodiny. Maximální kapacita kurzu je 10 osob, minimální počet účastníků je 5 osob.

Přehled kurzů do konce března:
14.2. Valentýnské vaření
21.2. Paštiky a terinky s domácím pečivem
28.2. Polévka je grunt
7.3. Mořský svět
14.3. V hlavní roli citrusy
21.3 Kuře 100x jinak
28.3. Velikonoční menu

Zámek Napajedla dýchá minulostí a žije současností

Zámek Napajedla dýchá minulostí a žije současností

Je málo míst, která ve vás zanechají stopu. Jedním z nezapomenutelných míst je právě zámek Napajedla. Můžete sem zajít na prohlídku, posedět u šálku kávy, navštívit různé kulturní programy, nechat se oddat nebo využít pronájmu místností pro své vlastní organizované akce.

Další aktuality