ÚvodAktualityObjevujte chutě s Q
Gurmánská turistika

Objevujte chutě s Q

  • 3. února 2020
Vyrazte do regionů za ochutnáváním piva, za výjimečnými delikatesami nebo se prostě jenom zastavte na zákusek pro načerpání energie na další kilometry. Přinášíme vám několik tipů s „Q“ pro potěšení vašich chuťových buněk.
Tato místa jsou oceněna značkou „Q“ udělovanou Českým systémem kvality služeb. Značku získávají hotely, penziony, restaurace, výrobci regionálních výrobků, muzea, zámky a další organizace, které působí v cestovním ruchu a splňují stanovená kritéria.
Prohlídka pivovaru Pilsner Urquell Zážitky

Prohlídka pivovaru Pilsner Urquell

Věděli jste, že ležák Pilsner Urquell inspiroval více než dvě třetiny všech světových piv, dodnes označovaných jako pils, pilsner, pilsener? Přijďte na prohlídku pivovaru Plzeňský Prazdroj a poznejte příběh legendy zrozené v roce 1842.

Pivovar Velké Popovice – prohlídky s ochutnávkou Gurmánská turistika

Pivovar Velké Popovice – prohlídky s ochutnávkou

Seznamte se na vlastní oči s Pivovarem Velké Popovice. Nahlédněte pod pokličku velkopopovických sládků při výrobě piva Velkopopovický Kozel. Zúčastněte se exkurze do pivovaru spojené s ochutnávkou piva na původní varně z roku 1928.

Český karamel v Českém Krumlově Gurmánská turistika

Český karamel v Českém Krumlově

Ručně vyráběné tekuté karamely mnoha různých chutí, tuto místní specialitu oceněnou porotci mnoha soutěží a to i mezinárodní, můžete ochutnat přímo v „karamelovně“, kde všechny ty voňavé procesy probíhají. Najdete ji pouhých 15 minut chůze od historického centra města Český Krumlov.

Expozice pivovaru Radegast – pivo pro pravé chlapy Zážitky

Expozice pivovaru Radegast – pivo pro pravé chlapy

Do pivovaru Radegast v Nošovicích nedaleko Frýdku-Místku můžete zavítat nejen na tradiční prohlídky pivovaru, ale také do Návštěvnického centra, které návštěvníky seznámí především s historií piva Radegast. Od sezony 2012 jsou zde velkoplošné obrazovky, informační panely či místnost ve tvaru sudu.

Gourmet Hotel & Restaurant Villa Patriot Gurmánská turistika

Gourmet Hotel & Restaurant Villa Patriot

Malý hotel přímo v centu Mariánských Lázní.

Výletní kavárna Art café Větrný vrch Gurmánská turistika

Výletní kavárna Art café Větrný vrch

Kavárna v klidném prostřední na samotě cestou mezi Karlovými Vary a Božím Darem. Nabízíme domácí dezerty, kávu a točené pivo. K dispozici je pergola s venkovním grilem a dětské hřiště.

Kavárna Café Dlask ve Varnsdorfu Gurmánská turistika

Kavárna Café Dlask ve Varnsdorfu

Tradiční rodinná cukrárna s nabídkou domácích zákusků, domácí zmrzlinou a výtečnou kávou.

Penzion Větrný vrch v Ostrově u Karlových Varů Ubytování

Penzion Větrný vrch v Ostrově u Karlových Varů

Rodinný nově zrekonstruovaný penzion Větrný vrch se nachází v Ostrově, na úpatí Krušných hor. Je velmi dobře dostupný z Karlových Varů, Krušných hor a západočeských lázní.

Minipivovar Kolštejn v Branné Gurmánská turistika

Minipivovar Kolštejn v Branné

Minipivovar Kolštejn se nachází v centru obce Branná – na nejmalebnějším náměstíčku v Jeseníkách. Obec je situována v centru turisticky hojně navštěvované oblasti Jeseníků. Minipivovar je součástí komplexu Relax centra Kolštejn – naleznete jej v zázemí Restaurace Kolštejn.

Další aktuality

Ochutnejte masopustní sladkosti!

Od Tří králů až do Popeleční středy trvá období masopustu. K masopustu patří nejen průvody masek a bály, ale také skvělé jídlo. Ochutnejte křehké pečivo zvané boží milosti nebo masopustní koblihy. Připravte si je sami podle našich receptů. Milovníci tradic české kuchyně si rozhodně přijdou na své!
14. leden 2025 10:00
Gurmánská turistika

Kam na nejlepší zimní gastronomické akce: dobré jídlo, víno i pivo?

Je úplně jedno, kolik nám je let, jaké máme vzdělání a co děláme. Dobré jídlo zkrátka milujeme všichni a gastronomické akce mají na portálu Kudy z nudy vždy zelenou. Už teď si můžete do kalendářů zapsat několik skvělých gastronomických slavností, na nichž byste na začátku roku 2025 neměli chybět!
5. leden 2025 7:32
Gurmánská turistika

Znáte restaurace ohodnocené gastronomickým Zlatým lvem?

Nakladatelství TopLife Czech vyhlašuje každoročně nejlepší restaurace Česka, které oceňuje gastronomickými Zlatými lvy. Ojedinělý systém hodnocení podniků po celé republice představuje objektivní a nezávislé známkování kvality služeb restaurací prostřednictvím pečeti se Zlatým lvem. Ke konci každého kalendářního roku vydává nakladatelství TopLife Czech přehledného průvodce Nejlepší restaurace oceněné zlatými lvy, ve kterém jsou publikovány všechny oceněné restaurace. V roce 2024 bylo oceněno celkem 109 restaurací, přičemž nejvyšší hodnocení tři Zlaté lvy získalo 23 restaurací, dva Zlaté lvy 49 restaurací, jednoho Zlatého lva obdrželo 22 restaurací a ocenění TIP má 15 restaurací.
3. leden 2025 13:00
Gurmánská turistika

Tučný čtvrtek přináší hodování a jídlo navíc

Přípravou na vyvrcholení a poslední dny masopustu je čtvrtek před masopustní nedělí, nazývaný Tučný čtvrtek. Ten den se měli lidí co nejvíc najíst a napít, aby nadcházející postní období až do Velikonoc přečkali v plné síle a zdraví. Podobně jako Popeleční středa je i Tučný čtvrtek pohyblivý svátek. V roce 2025 připadá Tučný čtvrtek na 27. února.
1. leden 2025 19:31
Gurmánská turistika

Gastronomické výlety v češtině: pišingr, blbouni, kočičí tanec a grenadýrmarš

Také si na svých cestách dopřáváte nejrůznější krajové pochoutky a dobroty? S Kudy z nudy se tentokrát vypravte za jazykovými lahůdkami: naservírujeme vám delikatesy zvláštních jmen, ze slané i sladké kuchyně. Některé možná znáte, nad jinými se budete smát. Pojďte s námi ochutnat třeba pišingr, cvíbachy, vejmrdu, sloní žrádlo, padlý vojsko nebo kočičí tanec!
30. prosinec 2024 15:26
Gurmánská turistika

Masopust 2025: ostatky, fašank, voračky a maspustní průvody – tipy z celého Česka na masopustní období

Kam vyrazit za masopustním veselím? Masopustní období začíná od svátku Tří králů (6. ledna) a končí v úterý o půlnoci před Škaredou středou, přesně 40 dnů před Květnou nedělí. Máme pro vás velký přehled masopustních tipů z celé České republiky na rok 2025! Je čas se pořádně pobavit, najíst a napít, než přijde šestitýdenní půst, kdy se křesťané připravují na Velikonoce. K masopustu neodmyslitelně patří i zabijačky, soutěže o nejlepší masopustní masku, sousedské zábavy a samozřejmě průvody maškar. Máme pro vás tipy, kde poznat starobylé zvyky!
28. prosinec 2024 10:16
Gurmánská turistika

Tradice: příběh obloženého chlebíčku aneb nejchutnější český vynález

Typická součást silvestrovských oslav, dobrota na dvě tři kousnutí a zároveň bytostně česká tradice, dokonalá ve své jednoduchosti: to jsou obložené chlebíčky. Do pražského lahůdkářství Jana a Štěpánky Paukertových na Národní třídě se na ně chodilo ještě dřív, než vznikla samostatná Československá republika.
27. prosinec 2024 10:57
Gurmánská turistika

Na Boží hod je třeba hodovat!

Slavnostní oběd na Boží hod vánoční a svatého Štěpána si dopřávají nejen věřící lidé. 25. a 26. prosinec jsou velmi slavnostní dny, které se nesou ve znamení rodinných návštěv, slavnostních obědů a večeří. Obvykle se podává typicky český pokrm pečená kachna nebo husa se zelím a knedlíky nebo slavnostní svíčková na smetaně. Staňte se mistry kuchyně s našimi recepty!
25. prosinec 2024 8:03
Gurmánská turistika