!

Upozornění: Vzhledem k aktuálním vládním opatřením jsou akce a provoz turistických cílů omezeny. Doporučujeme před vlastní návštěvou ověření u organizátora.

Úvod > Aktuality > Nejoblíbenější vánoční cukroví aneb, kde se v Česku vzala tradice vánočních perníčků?
Nejoblíbenější vánoční cukroví aneb, kde se v Česku vzala tradice vánočních perníčků?
"> "> "> "> "> "> "> "> "> ">

Nejoblíbenější vánoční cukroví aneb, kde se v Česku vzala tradice vánočních perníčků?

  • Vydáno8. prosince 2021
Snad na žádném štědrovečerním stole v Česku nechybí vánoční cukroví. S jeho pečením se však musí začít poměrně včas, a tak mnohdy již s prvním adventním víkendem začíná přímo maraton v jejich pečení. Jaké cukroví patří mezi nejvíce typické, které si připravovaly i naše babičky?
cukrovíVánoce bez pečení tradičního vánočního cukroví si neumí představit většina českých domácností.  A i hospodyňky, které přes celý rok nevěnují pečení zvláštní pozornost si na cukroví obvykle dají záležet – v průměru se v českých rodinách peče kolem osmi druhů vánočního pečiva a recepty se dědí z generace na generaci.

Přitom tradice pečení cukroví není zas až tak dávná, jako jiné vánoční zvyky. První cukroví se začalo vyrábět přibližně v 16. století, ale tenkrát šlo o figurky ze sušeného ovoce, se kterými si děti nejdříve pohrály a poté je snědlycukroví. Později vykrajované cukroví mělo ochranářskou funkci – například cukrovinky ve tvaru zvířat měly chránit hospodářská zvířata. Cukroví ve tvaru kruhu zase připomínalo symbol navracejícího se slunce, věšelo se na domy a ovocné stromy.

Vánoční cukroví, jak jej známe dnes, se začalo objevovat během 19. století a přišlo nejprve z Německa do měšťanských rodin. Dívky z venkova, které sloužily ve městech, si s sebou domů přivezly nejrůznější receptury a zvyk se začal rozšiřovat po českých a moravských zemích.
 

Jak připravit vánoční perníčky „na poslední chvíli“

perníčekČeská, moravská a německá kultura se vzájemně ovlivňovaly. Vždyť z Německa k nám přišla i tradice zdobení vánočního stromečku a také mnoho dalších vánočních obyčejů. Není divu, že jsme od našich německých sousedů převzali i zvyk pečení vánočních perníčků. První zmínky o pečení perníků se sice v Čechách datují k roku 1324, ale jednalo se o perníky vytlačované do formy, které se pekly v průběhu celého roku. O Vánocích dostával perník tvar Panny Marie, narozeného Ježíška ale stavěly se z něj i celé betlémy. Prostý lid vytvářel z perníkového těsta jednoduché tvary betlémských hvězd, koníků, husarů, srdíček a typických regionálních ornamentů a symbolů. Vánoční perníčky, jak je známe dnes, se začaly péci v průběhu 19. století.

Přitom právě jejich vůni si dnes s Vánocemi neodmyslitelně spojujeme. Drobnou vadou na kráse je fakt, že potřebují dostatek času na odležení. Ale jestliže je ještě nemáte upečené, vyzkoušejte náš recept na „vánoční perníčky na poslední chvíli“, které budou do Štědrého dne měkké a vláčné.

perníčekZe surovin budeme potřebovat: 400 g hladké mouky, 140 g moučkového cukru, 50 g másla, 2 celá vejce, 2 lžíce kvalitního tekutého medu, 1 lžičku jedlé sody, 1 lžičku perníkového koření, 1 žloutek na potření perníčků po upečení a bílkovou polevu na ozdobení.

Všechny suché ingredience smícháme, pak přidáme tekuté suroviny a ručně zpracujeme na měkké těsto. Vytvořené těsto zabalíme do mikrotenové fólie a necháme přes noc odležet v lednici, v její spodní části. Troubu předehřejeme na 160 °C a plech vyložíme pečícím papírem. Odleželé těsto vyválíme asi na 0,5 cm a pomocí formiček vykrajujeme perníčky. Pečeme asi 10 minut a po vytažení z trouby perníčky okamžitě potíráme směsí ze žloutku a 1 lžící vlažné vody. Po vychladnutí zdobíme.
 

Nechce se vám péci? Vypravte se za perníkovou vůní

  • perníčekKam jinam za perníkem, než do Pardubic! Rodinná cukrárna a perníkárna u Janošů vyrábí vysoce kvalitní, měkký a chutný ručně zdobený medový perník dle rodové receptury, jak tradičních tvarů, tak i tvarů, které si zvolí sám zákazník.
 
  • V Praze na Starém Městě v Haštalské ulici objevíte voňavý krámek Perníčkův sen, kde pečou opravdu krásné vánoční perníčky. Nakoupíte si nejen perníčky zdobené, ale i čisté, které si můžete ozdobit doma. K objednání je také samotné perníkové těsto, perníkové koření či polevy na zdobení. 
 
  • perníčkyNa celý prosinec se Muzeum perníku Perníková chaloupka pod Kunětickou horou obléká do sváteční vánoční výzdoby. Tradiční vůni perníku doplňuje řada různě nazdobených vánočních stromečků a dekorací, přičemž dominují netradiční ozdoby ze slámy, papíru, provázků, nití, ovoce, lineckého pečiva a perníčků. Chaloupku můžete navštívit po předchozím objednání na jejich webových stránkách, ve dnech 11. – 12. prosince, 13. – 17. prosince, 18. – 22. prosince a 27. – 31. prosince 2021.
 
  • betlém matějVyhlášenou vánoční perníkovou zastávkou je kostel sv. Matěje v Dejvicích. Tedy je k vidění proslulý perníkový betlém. V době největší slávy měly jesličky přes 300 figurek zdobených autentickými kroji ze všech koutů naší země a fronty na výstavu sahaly až ke dveřím na hřbitov. Letos bude betlém přístupný od 24. prosince 2021 do 9. ledna 2022 od 11:00 do 17:00 hodin.
Štramberské uši

Štramberské uši

V malebném městečku Štramberk, které se rozkládá v předhůří Beskyd a které je známé typickou věží nazývanou Štramberská trúba, se peče jedna z nejzajímavějších krajových specialit – Štramberské uši. Cukrářský výrobek z perníkového těsta ve tvaru kornoutu, se peče na památku dávné válečné události.

Perníková chaloupka – vypravte se do pohádky a za vůní medu

Perníková chaloupka – vypravte se do pohádky a za vůní medu

Původně Lovecký zámeček z roku 1882, který slouží jako výletní místo pro všechny, co dosud nepřestali věřit na pohádky. Uvidíte historii pardubického perníku, výstavu perníků, uslyšíte vyprávění pohádky O perníkové chaloupce a zažijete návštěvu strašidelného pohádkového lesa.

Staročeské medové perníky v Pardubicích

Staročeské medové perníky v Pardubicích

Rodinná cukrárna a perníkárna u Janošů v Pardubicích! Ochutnejte medové perníčky s kávou, čajem, mlékem nebo perníkovou medovinou a vyzkoušejte si sami zdobení perníku. Nejmladší z nejstaršího perníkářského rodu v Pardubicích Pavel Janoš vám povypráví o historii výroby perníku v Čechách i ve světě.

Perníčkův sen – perníkářství v Haštalské ulici v Praze

Perníčkův sen – perníkářství v Haštalské ulici v Praze

Perníkářství v Haštalské ulici v centru Prahy je návratem do dětství na návštěvu k babičce. Perníčky různých druhů tu voní až za roh, na zakázku vám zde připraví perník dle vašich představ, pořádají se zde workshopy, oslavy narozenin a různé další akce.

Pumprnikl – perník z Krkonoš

Pumprnikl – perník z Krkonoš

Perník vyrobený podle upraveného receptu na krkonošský perník z 18. století. Jedná se o slepovaný kulatý perník (jedlý suvenýr z Krkonoš) ve tvaru “bonbonu”. Do těsta se přidává podle upraveného receptu šípkový karamel a žaludová a rakytníková mouka.