Úvod > Aktuality > 10 tipů, kam na skvělé na halušky
Gurmánská turistika

10 tipů, kam na skvělé na halušky

  • Vydáno19. prosince 2022
Máte rádi halušky s brynzou, se zelím nebo uzeným masem? Typické slovenské, ale i valašské jídlo je oblíbené nejen v Česku a na Slovensku, ale mají jej rádi také v Maďarsku a na Ukrajině. Pokud se vám na halušky už sbíhají sliny, nechejte se inspirovat našimi tipy, které vám prozradí, kde si na nich opravdu pochutnáte!

Bryndzové halušky – originální recept ze Slovenska

Skvělé a jednoduché jídlo. Potřebujete pouze strouhané brambory, dobrou uzenou slaninu a samozřejmě bryndzu. Nezdá se to, ale halušky jsou hotové raz dva. Pokud nemáte sítko na halušky, dá se použít děrovaný cedník nebo halušky dávkujte nožem přes okraj prkénka.
Zbojnická koliba v Trojanovicích

Zbojnická koliba v Trojanovicích

Zbojnická koliba je tradiční valašská dřevěnice situovaná v obci Trojanovice, v horském sedle Pindula, v těsné blízkosti vrcholů Radhoště a Velkého Javorníku. Je místem pro opravdové milovníky hor a přírody. Krom výborného jídla si z letní zahrádky můžete vychutnat i krásné výhledy. 

Koliba Pod Horů na Dolní Bečvě

Koliba Pod Horů na Dolní Bečvě

Pod masivem hory Radhošť v Beskydech objevíte kolibu Pod Horů, která vám nabídne tradiční valašskou kuchyni. U koliby je louka s houpačkami pro děti, ohniště s možností opékání a parkoviště. Celý areál se na noc uzavírá.

Koliba a pivovar U Tří králů v Prostějově

Koliba a pivovar U Tří králů v Prostějově

Koliba a pivovar U Tří králů zve k příjemnému posezení v klidném prostředí restaurace zařízené ve valašském stylu. Na jídelním lístku najdete regionální speciality, jako jsou halušky, pečené kachní stehno nebo guláš s křenem.

Hotel a restaurace Hormeda na Břevnově – ochutnejte vyhlášené halušky

Hotel a restaurace Hormeda na Břevnově – ochutnejte vyhlášené halušky

Restaurace s dlouholetou tradicí je doporučována nejen pro svou kuchyni ale i pro příznivé ceny. Ke zdejším specialitám patří halušky na mnoho způsobů. Kuchaři je připravují tradičním způsobem z brambor a mouky od roku 1995. Říká se o nich, že jsou nejlepší v ČR – přijďte se přesvědčit.

Haluškárna Maco

Haluškárna Maco

Přjďte na pravé moravské haluškárny!

Cikánská jizba v Českém Krumlově

Cikánská jizba v Českém Krumlově

Užijte si stylové posezení v krumlovské hospůdce s letitou tradicí a za příjemného rytmu cikánské hudby.

Valašská hospoda U Janíka

Valašská hospoda U Janíka

Tradiční valašská hospůdka funguje na výletním místě Horečky nedaleko Frenštátu pod Radhoštěm již od roku 1873. Nabízí čerstvé regionální pokrmy z kvalitních surovin i výborné pivo nebo limonády. K dispozici je výletníkům venkovní posezení, pro nejmenší pak pěkné dětské hřiště.

Koliba U černého medvěda ve Zlíně

Koliba U černého medvěda ve Zlíně

Restaurace nabízí nevšední kulinářské zážitky tradičních, ale i světových specialit připravovaných na otevřeném ohništi, klasickou českou kuchyni i stylové prostředí pro slavnostní příležitosti. Především si tu užijete nezapomenutelnou atmosféru při pravidelných večerech živé hudby.

Koliba Valaška

Koliba Valaška

Koliba Valaška, to je roubená dřevostavba nabízející jedinečné ubytování přímo v rekreačním centru Pustevny v Beskydech.

Valašský šenk Vizovice

Valašský šenk Vizovice

Areál Valašského šenku ve Vizovicích nabízí ubytování ve 13 pokojích s celkovou kapacitou 37 osob. Díky svému umístění v klidném prostředí a také kvalitní valašské kuchyni je Valašský šenk ideálním místem pro konání svateb, rodinných oslav či firemních večírků a školení.

Tradiční česká restaurace Skanzeen

Tradiční česká restaurace Skanzeen

Tradiční česká restaurace v srdci Brna. Dopřejte si dokonalé recepty a gurmánský zážitek v podání receptů našich babiček a bábinek. Vyzkoušejte tradiční Lokše s bryndzou. Tradiční Halušky nebo klasické Slovenské pirohy. Dopřejte si chvilku jen pro sebe a své blízké a zastavte se na tradiční kuchyni.

Další aktuality

Kam jít na skvělé obložené chlebíčky? Vyberte si ze stylových chlebíčkáren

Také si dáte rádi chlebíček k rychlé svačině anebo jako lahůdku na nejrůznějších oslavách? Možná vás překvapí, že se obložené chlebíčky považují za výhradně českou specialitu. Světlo světa poprvé spatřily roku 1916 a následného rozkvětu se dočkaly za 1. republiky. Ostatně populární jsou dodnes, kdy se bez nich neobejde žádná společenská událost. A jaký chlebíček máte rádi vy? Humrový, šunkový, s vajíčkem, roastbeefem, hermelínem anebo třeba s husími játry či lososem? Kde si vychutnáte ten nejlepší vám poradí Kudy z nudy.
Gurmánská turistika

Tradice: příběh obloženého chlebíčku aneb nejchutnější český vynález

Typická součást silvestrovských oslav, dobrota na dvě tři kousnutí a zároveň bytostně česká tradice, dokonalá ve své jednoduchosti: to jsou obložené chlebíčky. Do pražského lahůdkářství Jana a Štěpánky Paukertových na Národní třídě se na ně chodilo ještě dřív, než vznikla samostatná Československá republika.
Gurmánská turistika

Advent provoněný vanilkou aneb tajemství vánočního cukroví

V mnoha českých domácnostech to již od konce listopadu voní vanilkou, skořicí a čokoládou. České hospodyně zachovávají tradici, že na vánočním stole musí být nejméně tolik druhů vánočního cukroví, kolik je členů rodiny, kteří usednou ke štědrovečerní večeři. A některé přebornice pečou i více než dvacet druhů… Zamysleli jste se ale někdy nad tím, na čem si vlastně pochutnáváme? Kde se vzaly názvy jako medvědí pracny, marokánky, vosí hnízda anebo proč se pečou zrovna vanilkové rohlíčky? Všechny tyto otázky se pokusí objasnit Kudy z nudy.
Gurmánská turistika

25 tipů, kde se naučit poznávat víno

Ochutnávejte víno při odborném a zábavném výkladu sommelierů! Poznejte to nejlepší moravské a české víno, které bylo oceněno zlatou medailí Salonu vín 2023. K degustaci vás zve nejen Salon vín, ale především sami vinaři, kteří nabízí řízené ochutnávky vína spojené s prohlídkou vinařství pod vedením zkušeného someliéra přímo ve vinném sklípku.
Gurmánská turistika

Sezóna lanýžů je tady: 10 tipů, kam na lanýže v Česku

Ačkoli listopad nepatří k zrovna nejoblíbenějším měsícům v roce, gurmáni se ho každoročně přímo nemohou dočkat. Jeho druhá polovina bývá totiž spojena s lanýži a pokrmy, kterým tato vzácná houba dominuje. Sezóna lanýžů je v plném proudu a Kudy z nudy vám přináší přehled několika vybraných restaurací, kde vám nyní nabídnou lahůdky světové kuchyně okořeněné touto výjimečnou a chuťově jedinečnou houbou.
Gurmánská turistika

Svatý Martin je tu – a s ním mladá vína a tradiční husa!

Dne 11. listopadu se každoročně slaví svatý Martin, který podle tradice má přivézt první sníh, mladá vína a husí pochoutky. Sněhu se možná letos dočkáme v horských polohách a koštování mladého vína, martinské trhy i husí speciality budou určitě! Kam se za prvními letošními víny a gastronomickými dobrotami vypravit vám pradí Kudy z nudy. A nezapomeneme ani na připomenutí života svatého Martina a nejznámější legendy s ním spojené!
Gurmánská turistika

Dvacet výletů za svatým Martinem, vínem a pečenými husami

Přiveze letos svatý Martin do Česka sníh? I když to vypadá, že asi ne, s jistotou to tvrdit nemůžeme. Ale už teď je jisté, že společně s ním dorazí 11. listopadu v průvodu svatomartinská vína, pečené husy a zábava pro malé i velké. Za svatomartinskými oslavami, kratochvílemi a radovánkami vás zve portál Kudy z nudy.
Gurmánská turistika

Fenomén Svatomartinské víno! Kde ochutnáte letošní ročník?

Tak jako každý rok se i letos rozezní v České republice ladný zvuk sklenic na stopkách naplněných bílou Večerkou, Müllerkou, Moravským muškátem, červeným i růžovým Modrým Portugalem a Svatovavřineckým nebo růžovým Zweigeltrebe, a vy si budete přiťukávat prvním letošním vínem. Letos se budou moci Svatomartinská vína ročníku 2023 tradičně ochutnávat až od soboty 11. listopadu. Čekají na vás tóny plané švestky a sušeného ovoce, květinová vůně po pivoňkách, lučním kvítí a jemné tóny lesního ovoce, které následně polechtají vaše čichové receptory i chuťové pohárky. Svatomartinské víno 2023 je na světě! A kde jej můžete ochutnat?
Gurmánská turistika