Úvod > Aktuality > Muzeum gastronomie Praha láká na řadu novinek i zajímavých akcí
Soukromé Muzeum gastronomie Praha predstavuje historii kucharského umení
"> Soukromé Muzeum gastronomie Praha predstavuje historii kucharského umení "> Všem návštevníkum muzea je dle možností venována individuální péce "> V nedeli 16. brezna zacíná netradicní velikonocní program
Kultura

Muzeum gastronomie Praha láká na řadu novinek i zajímavých akcí

  • Vydáno8. března 2014
Soukromé Muzeum gastronomie Praha představuje historii kuchařského umění a vše, co s ním souvisí, jako první muzejní expozice tohoto tématu. Letos se návštěvníci mohou těšit především na speciality ze zemí Evropské unie, podvečerní prohlídky, ochutnávky a řadu speciálních akcí.
Příprava pokrmuMuzeum gastronomie najdete na Starém Městě pražském, v Jakubské ulici, v červeném domku u zadního vchodu do obchodního domu Kotva. Téma historie vaření od pravěkého ohniště až po současné nejnovější technologie bylo různě interpretováno v širším i užším kulturním a sociálním kontextu, doposud však nikdy nebylo zpracováno do ucelené expozice a veřejně vystaveno. Muzeum gastronomie se však neomezuje jen na prezentaci sbírek artefaktů tradičním způsobem, ale vytváří prostor, ve kterém poutavou formou představuje široké veřejnosti dějiny vztahu člověka k přípravě pokrmů a jejich konzumaci. Všem návštěvníkům muzea je dle možností věnována individuální péče, každý příchozí je uveden do expozice a upozorněn na zajímavosti, v průběhu prohlídky je dále informován a na závěr ho čeká malá ochutnávka.

Uchovávání potravinA na co že se mohou návštěvníci těšit v roce 2014? Především na speciality ze zemí Evropské unie. Dále zde budou probíhat tradiční komentované prohlídky, komentované prohlídky s řízenou degustací, podvečerní prohlídky, ochutnávky, workshop o stolování a pro nejmenší hledání myšky kuchařinky. Připravují se však i speciální akce, které se vždy budou aktualizovat na webových stránkách muzea, avšak malou ochutnávku přinášíme již nyní:

V sobotu 15. března se bude Vařít a péci v Remosce! Poté proběhne ochutnávka jídel upečených v legendárním českém vynálezu. Na akci bude přítomný i vzácný host, Lady Milena Grenfell-Baines, která je nadšenou propagátorkou Remosky ve Velké Británii.

Velikonoční prohlídkyV neděli 16. března začíná netradiční velikonoční program "Ochutnávka Pučálky"–  symbolicky začíná na první postní neděli zvanou "Pučálka", která letos připadla právě na toto datum a v muzeu bude probíhat ochutnávka tohoto typického a prastarého pokrmu. Jedná se o lehce opražený naklíčený hrách, který se může ochutit solí nebo cukrem. Ochutnávky pučálky budou probíhat ještě následující dva víkendy 22. – 23. března a 29. – 30. března.

Na dubnové neděle 5. a 19. 4. se chystají komentované prohlídky s výkladem o velikonočních zvycích a zdobení cukroví ve tvaru vajíček. Přijít zdobit cukroví můžete také 6., 13. a 20. 4.

V sobotu 12. dubna bude v muzeu probíhat velikonoční vaření – speciality tradiční i netradiční připraví Střední škola živnostenská Sokolov. Připravena bude inspirace na velikonoční tabuli včetně velikonočního menu. Speciální komentovaná prohlídka rozšířená o velikonoční tradice. Možnosti ochutnání velikonočních specialit a mnoho dalších zajímavostí.