Úvod > Aktuality > Moravskou kuchyni a vína si vychutnáte na Gourmet Festivalu v Mikulově

Moravskou kuchyni a vína si vychutnáte na Gourmet Festivalu v Mikulově

Vydáno 28. května 2019 Gurmánská turistika
V několika restauracích půvabného jihomoravského města Mikulova můžete od pátku 31. května do neděle 2. června 2019 ochutnávat soutěžní menu vybraných mistrů kuchařů. Už podesáté se tu totiž koná gastronomický Mikulov Gourmet Festival. Podávaná jídla budou opět vycházet z kuchyně rodu Dietrichsteinů.

Zámek MikulovDo akce se zapojilo několik mikulovských restaurací, které pro Mikulov Gourmet Festival 2019 nachystaly moravské pokrmy v moderním stylu v kombinaci s tradičními víny z Vinařství Marcinčák a Vinařství Volařík.

Podávaná jídla 10. ročníku festivalu budou čerpat z kuchyně Waltera Xavera 4. knížete z Dietrichsteina, (18. 9. 1664 – 3. 10. 1738) šestého majitele Mikulova, nositele Řádu zlatého rouna, tajného rady a komorníka císařů Josefa I. a Karla VI. Přípravu jídel podávaných během festivalu mají na starosti nejen místní restaurace, ale i členové Národního týmu kuchařů a cukrářů České republiky. Na nevšední menu můžete zamířit do několika vybraných mikulovských restaurací.
 

Jaké dobroty bude možné během festivalu ochutnat?

gourmet mikulovRestaurant v Hotelu Maroli připravil jako předkrm telecí roastbeef, hříbkovou omáčku, bramboru v másle, ředkev a žloutek. Hlavním chodem pak bude dušené hovězí žebro, omáčka z červeného vína Rodokmen, lanýžová kaše, šalotka a žlutá řepa. Dezert bude složen z kozího sýra a smetany, maracuja, mandlové kameny. Menu zhotovil šéfkuchař Martin Svatek.

Restaurant v Hotelu Volarik bude servírovat jako předkrm hráškový krém a chřestovou zahrádku. Hlavní chod představuje vepřová panenka, trhaná krkovice, kapusta, škvarkový drbák a šalvějový jus. Sladkou tečkou budou tvarůžkové koule, jahody a bobulové ovoce. Autorem menu je šéfkuchař Miroslav Husák.

JídloRestaurant v Rodinném Vinařství Mikulov bude v rámci festivalu podávat jako předkrm tatarák z červené řepy. Hlavním chodem se stane zauzený vepřový bok, zelí a knedlík. Jako dezert si vychutnáte zmrzlinu ze sena a ovčí sýr. Menu vymyslel šéfkuchař Jaroslav Kozdělka.

V restaurantu Marcela Ihnačáka v Boutique Hotelu Tanzberg připraví šéfkuchař Petr Vlásek jako předkrm hovězí jazyk, zelňáky, brambory, jablko, křen a hrášek. Hlavním chodem bude kachní prso a konfit, pyré z karotky, pečená brokolice, špek. Dezert se pak bude skládat z čokoládového lanýže, zakysané smetany, maliny a malinového sorbetu.

gourmet mikulovV restaurantu Hotelu Galant bude vařit šéfkuchař Jan Horký jako předkrm pěnu z kozího sýra, uzeného úhoře a hráškový salát; hlavním chodem pak bude telecí, mini brambory, petržel a sardelová omáčka. Jako dezert představí šéfkuchař jáhlovou kaši, smažené listové těsto, ostružinu, malinu a med.

Restaurant Sala terrena na zámku ovládne šéfkuchař Radek David, který připraví jako předkrm kulajdu s vejcem, křupavé brambory a koprovým olejem. Hlavním chodem bude selátko, pyré z uzeného česneku, konfitovaný česnek, brokolice, kroupy a křupavá slanina. Sladkou tečkou na závěr udělá krém ze slaného karamelu a čokolády, meruňky a maliny.
 

Co musíte vidět v Mikulově

MikulovSamozřejmě nemůžete celé dny projíst v restauracích, to by se z gurmánského zážitku stal svátek obžerství. Volný čas proto věnujte překrásným mikulovským zákoutím. Na zámku si prohlédněte interaktivní expozici nazvanou Víno napříč staletími a impozantní obří sud v hlubokém sklepení, na hlavním náměstí se zastavte v Dietrichsteinské hrobce a vyšplhejte na Svatý Kopeček, odkud se otvírají výhledy do širokého okolí.

Mikulov ovšem není jen městem vína a skvělého jídla, ale také pozoruhodných židovských památek. Z místní židovské čtvrtě se sice zachoval jen pouhý zlomek, ale s nejzajímavějšími památkami i s rozsáhlým hřbitovem vás seznámí naučná stezka. Skutečným klenotem je synagoga, která po několikaleté rekonstrukci získala původní vzhled a znovu se otvírá návštěvníkům.

Svatý Kopeček v Mikulově

Svatý Kopeček v Mikulově

Jedním z kopců Pavlovských vrchů a zároveň jedním z výrazných přírodních dominant Mikulova je Svatý kopeček (363 m n. m.) - původním názvem Tanzberg. Na kopci se nachází kostel sv. Šebestiána, zvonice a křížová cesta. Svatý Kopeček je významným poutním místem.

Naučná vinařská stezka v Mikulově

Naučná vinařská stezka v Mikulově

Dvacet kilometrů dlouhá tematická naučná stezka nabízí možnost seznámit se s taji vinařství pod Pálavou. Trasu mikulovské naučné vinařské stezky je možné absolvovat pěšky, na kole a dokonce i autem.

Naučná stezka židovskou čtvrtí v Mikulově

Naučná stezka židovskou čtvrtí v Mikulově

Naučná stezka židovskou čtvrtí v Mikulově obsahuje zhruba na kilometrové trase celkem 13 zastavení. Součástí stezky se stala i mikve - rituální lázeň objevená v Mikulově při archeologickém průzkumu v roce 2010.

Mobilní průvodce městem Mikulov

Mobilní průvodce městem Mikulov

Nové technologie a využití mobilního telefonu jsou nedílnou součástí cestovního ruchu. V Mikulově mohou všichni návštěvníci, ale i místní využít mobilního průvodce městem přímo ve svém telefonu.

Moravské vinařské stezky - na kole krajem památek a vína

Moravské vinařské stezky - na kole krajem památek a vína

Moravské vinařské stezky vás provedou na kole nebo pěšky malebnou krajinou mezi vinohrady od starobylého Znojma až po slováckou metropoli Uherské Hradiště. 1200 km dlouhá síť vinařských stezek je tvořena deseti okruhy pojmenovanými podle hlavních vinařských měst a obcí.

Zámek Mikulov - jeden z nejmalebnějších moravských zámků

Zámek Mikulov - jeden z nejmalebnějších moravských zámků

Silueta mohutného zámku je v krajině Pálavy viditelná už dáli. V jeho zdech pobývala řada známých osobností, mezi jinými i císař Napoleon. Čeká tu na vás expozice "Od gotiky po empír", expozice "Víno napříč staletími" obrazy z rodové sbírky Dietrichsteinů, zámecká knihovna i obří sud.

Touha a Důstojnost na mikulovském zámku

Touha a Důstojnost na mikulovském zámku

Nová expozice Touha a Důstojnost v Regionálním muzeu v Mikulově tak prezentuje skoro čtyři sta let sběratelské činnosti na mikulovském zámku.

Další aktuality

15.7.
2019
Miroslav o víkendu provoní meruňky

Miroslav o víkendu provoní meruňky

Jižní Morava | Gurmánská turistika
5.7.
2019
Velké Pavlovice se o víkendu stanou městem meruněk

Velké Pavlovice se o víkendu stanou městem meruněk

Jižní Morava | Gurmánská turistika
28.6.
2019
Kam v létě za vínem? Na Moravu!

Kam v létě za vínem? Na Moravu!

Jižní Morava | Gurmánská turistika