Úvod > Aktuality > Michelinské hvězdy 2019: znáte stálice i nováčky naší kulinářské scény?

Michelinské hvězdy 2019: znáte stálice i nováčky naší kulinářské scény?

Vydáno 21. března 2019 Gurmánská turistika
Získat pro svůj podnik alespoň jednu michelinskou hvězdu je sen většiny restaurací po celém světě. Nedávno jsme se konečně dozvěděli, kolik hvězd, ocenění Bib Gourmand a The Plate se v Česku letos urodilo. Pojďte se s portálem Kudy z nudy podívat, jak šel čas a kde se hvězdy třpytily nejčastěji a opakovaně?
Připomeňme, že předchůdcem dnešních michelinských hvězdiček byl průvodce po zajímavých místech pro motoristy, který poprvé v roce 1900 vydal André Michelin, francouzský výrobce pneumatik. O restauracích kolem cesty informoval jen zběžně, přesto se zvolna dostaly do popředí a roku 1926 se poprvé objevily i dnešní slavné michelinské hvězdičky.

Restaurace s jednou hvězdou stály za zastávku, pokud pojedete kolem, dvě hvězdičky vybízely k menší zajížďce a tři hvězdičky prozrazovaly, že restaurace je sama o sobě skvělým výletním cílem.

Dnešní hodnocení je trochu složitější; počítá se atmosféra, zajímavý výběr nápojů, prostředí, výhled, personál, zkrátka všechno. Průvodce obvykle nabízí tři až čtyři tisíce hotelů a restaurací v mnoha cenových kategoriích. Ale hlavně: do boje o zařazení do Michelinova gastronomického průvodce evropskými hlavními městy se pustila i Praha.
 

Jak šel čas s michelinskými hvězdičkami v Česku

jídlo michelinZařazení do prestižního vydání gastronomického průvodce Michelin – Main Cities of Europe / Michelin – hlavní města Evropy se česká gastronomie dočkala jedenáctého března 2008. První michelinskou hvězdičku nejenom v Česku, ale i v zemích střední a východní Evropy, dostala tehdejší italská restaurace Allegro v pražském hotelu Four Seasons. Premiéra to ovšem nebyla pro šéfkuchaře; Andrea Accordi získal jednu hvězdičku už dřív v restauraci pětihvězdičkového hotelu Villa la Vedetta s vyhlídkou na Florencii.

Od roku 2010 byly čtyři pražské restaurace držitelkami ocenění Bib Gourmand; ty nabízejí „dobré jídlo za přijatelné ceny“ a musí mít v nabídce menu, které nepřesáhne určitou částku. Šlo o podniky Aromi, SaSaZu, Le Terroir a italskou restauraci Zdeňka Pohlreicha Divinis.

O to víc potěšil rok 2012, kdy michelinskou hvězdu vůbec poprvé získali dva čeští šéfkuchaři, Roman Paulus z restaurace Alcron hotelu Radisson Blu Alcron a Oldřich Sahajdák z La Degustation Bohême Bourgeoise, který se specializuje na klasickou českou kuchyni z konce 19. století. Ve vydání gastronomického průvodce Michelin přibyla v roce 2016 třetí česká restaurace oceněná jednou hvězdou, a to restaurace Field se šéfkuchařem Radkem Kašpárkem. Od té doby se však našim podnikům nevede, naopak v roce 2018 pohasla hvězda restaurace Alcron. V průvodci ale zůstal a má ocenění v podobě tří příborů za interiér, kvalitu obsluhy a atmosféru. Z pražských podniků je to hodnocení nejvyšší, zbývající restaurace s oceněním The Plate Michelin mají hodnocení nižší.
 

Hvězdičky a ocenění letošního ročníku 2019

V letošním vydání gastronomického průvodce Michelin zůstaly Praze dva podniky s jednou michelinskou hvězdou. Jedná se o "staré známé" restaurace La Degustation Bohême Bourgeoise v Haštalské ulici a restaurace Field v ulici U Milosrdných.

Kategorie Bib Gourmand oceňuje čtyři pražské restaurace: Divinis, Esku, Na Kopci a Sansho. Francouzský gastro-průvodce tak vyzdvihuje podniky, kde lze dostat dobré kvalitní jídlo za rozumnou cenu.

25 českých restaurací se do průvodce dostalo v rámci nejnižšího michelinského hodnocení The Plate Michelin. Ty jsou označeny příbory a restaurace může dostat jeden nebo pět příborů. Jeden „příbor“ znamená "docela příjemná restaurace" a pět "příborů" znamená „luxusní restaurace“. U nás získala nejvyšší ocenění v této kategorii restaurace Alcron, která má na svém kontě tři příbory. Mezi dalšími sem patří: Aromi, Bellevue, Café Imperial, Café Savoy, Grand Cru, Le Terroir, SaSaZu, V Zátiší anebo Terasa U Zlaté Studně.
Le Terroir - restaurace s nádechem Francie

Le Terroir - restaurace s nádechem Francie

Šéfkuchař, pět kuchařů, šest číšníků a servírek i excelentní sommelier se každý svým dílem stará o to, aby váš prožitek v Le Terroir byl maximální. Udržet se na špici pražské gastronomie není jednoduché, ale společným úsilím se nám to daří k vaší spokojenosti.

Restaurace a bar Grand Cru

Restaurace a bar Grand Cru

Restaurace Grand Cru sídlí v barokním domečku s dvorem jen pár kroků od pražského Petrského náměstí. Díky pestrosti menu se Grand Cru řadí mezi restaurace s mezinárodní kuchyní.

Café Savoy v Praze

Café Savoy v Praze

Na břehu Vltavy, nedaleko Kampy a úpatí Petřína, najdete restauraci a kavárnu Café Savoy ze známého řetězce Ambiente. Vedle široké nabídky zákusků a snídaní zde dostanete i mnoho specialit převážne francouzské kuchyně. Počátky Café Savoy sahají do konce 19. století.

Restaurant Alcron v Praze - nejlepší v republice

Restaurant Alcron v Praze - nejlepší v republice

Svou labužnickou kuchyní, nádherným prostředím a zdvořilou obsluhou je restaurace Alcron příslibem skutečně nezapomenutelného večera.

Hotel Alcron Praha

Hotel Alcron Praha

Hotel Alcron nabízí ubytování ve 204 pokojích ve stylu Art Deco. K dispozici jsou i pokoje pro tělesně postižené, všechny pokoje jsou zcela nekuřácké. Možnost stravování se nabízí v michelinské restauraci Alcron a La Rotonde. Hotelový Be Bop Bar se skvělými koktejly patří mezi nejlepší bary v Praze.

Divinis - italská restaurace Zdeňka Pohlreicha

Divinis - italská restaurace Zdeňka Pohlreicha

Šéfkuchař Zdeněk Pohlreich při přípravě jídla klade důraz na užití nejlepších surovin, které zpracovává šetrnými postupy dle zásad italské kuchyně.

Restaurace Sansho Praha

Restaurace Sansho Praha

Šéfkuchař Paul Day vám ve své jídelně přináší zábavná, funky asijská jídla, která vás budou bavit. Můžete ochutnat originální kombinace exotického koření a dokonale připraveného českého masa z ekochovů.

Restaurace Na Kopci

Restaurace Na Kopci

Michelin Bib Gourmand. To je ocenění, kterým se může pyšnit malý rodinný podnik v Praze. Toto ocenění ve zkratce znamená, že restaurace nabízí vynikající jídlo za rozumné ceny. V menu najdete speciality české a francouzské kuchyně založené na sezónních a lokálních surovinách.

Restaurace Maso a kobliha v Praze

Restaurace Maso a kobliha v Praze

Maso a kobliha je nejnovější podnik šéfkuchaře Paula Daye, který se nachází na pražském Novém Městě jen pár metrů od sesterského podniku Sansho.

Restaurace s pekárnou Eska Karlín

Restaurace s pekárnou Eska Karlín

Eska na Praze 8 v Karlíně je restaurace s pekárnou, která spojuje staré a nové. Zdánlivě obyčejné suroviny zde proměňují k nepoznání. V moderní podobě vám přesunou na talíř to, co je běžně kolem nás – zeleninu od kořene až po listy, divoké bylinky i ohněm vypečený chleba.

Restaurace Field na Starém Městě pražském

Restaurace Field na Starém Městě pražském

V samém srdci Starého Města pražského, uprostřed Foglarových "Stínadel" najdete na rohu ulic Kozí a U Milosrdných restauraci Field. Zakládá si na původních farmářských sezónních surovinách, přírodních postupech a tradičních receptech v netradičním pojetí.

V Zátiší - stabilní hvězda pražské gastronomie

V Zátiší - stabilní hvězda pražské gastronomie

V Zátiší je tajemství chutí! Dva šéfkuchaři každý den odhalují tajemství nových chutí a s radostí se s hosty dělí o své objevy. Všechny suroviny dostávají V Zátiší dvě dimenze.

Slow Food v restauraci La Degustation Bohême Bourgeoise

Slow Food v restauraci La Degustation Bohême Bourgeoise

Myšlenka „Slow Food“ dobývá svět. Znamená vědomou volbu stravy a svědomitou přípravu v rámci tří slov: Dobrý, čistý a fair. Unikátní podnik La Degustation nemá v Čechách obdobu. Nabízí klasické pokrmy místního kulinářského umění z konce 19. století v moderním zpracování.

Restaurace SaSaZu - alchymie chutí a barev asijské kuchyně

Restaurace SaSaZu - alchymie chutí a barev asijské kuchyně

SaSaZu, výtvor šéfkuchaře Shahafa Shabtaye, je alchymií chutí, barev, vášně a designu, které společně vytváří okouzlující zážitek. Inspirace šéfkuchaře Shahafa Shabtaye pochází z mnoha let cestování a vaření v Asii, jeho vzpomínek z ulic jihovýchodní Asie, místního života, pokrmů, kultury a zvyků.

Restaurace Mlýnec - gastronomické zážitky nedaleko Karlova mostu

Restaurace Mlýnec - gastronomické zážitky nedaleko Karlova mostu

Čeká na vás nejlepší místo v Praze a netušený kulinářský zážitek. Mlýnec je nejmladší restaurací společnosti Zátiší Catering Group s vyhlášenou mezinárodní kuchyní Marka Purkarta.

Restaurace a Wine bar Aromi - italská kuchyně se zde cítí jako doma

Restaurace a Wine bar Aromi - italská kuchyně se zde cítí jako doma

Jestli se italská kuchyně někde v Česku cítí doma, tak je to právě tady. Pokrmy připravují nekomplikovaně a při zachování čerstvosti surovin, které dováží z Itálie od menších dodavatelů i v bio kvalitě.

Hotel Golden Well s restaurací Terasa U Zlaté studně

Hotel Golden Well s restaurací Terasa U Zlaté studně

Hotel U Zlaté Studně je původní residence slavného astronoma Tychona Brahe situována do inspirativního prostředí Malé Strany. Nabízí 17 luxusně vybavených pokojů a 2 nádherné apartmány odrážející historii doby císaře Rudolfa II. Hotel okouzlí nejen nádhernými výhledy, ale také vyjímečným servisem.

Vychutnejte si vyjímečný kulinářský zážitek v Café Imperial v Praze

Vychutnejte si vyjímečný kulinářský zážitek v Café Imperial v Praze

Secesní kavárna Imperial, která byla otevřena již v roce 1914, vždy patřila mezi nejznámější podniky v Praze. Café Imperial pod vedením Zdeňka Pohlreicha navazuje na svou prvorepublikovou slávu díky pohostinnosti, výtečné kuchyni a skvostné historické výzdobě.

La Finestra In Cucina - restaurace v samotném centru Prahy

La Finestra In Cucina - restaurace v samotném centru Prahy

Kuchařské kurzy pro milovníky italské kuchyně. Naučte se techniku přípravy vašich oblíbených jídel a spolu s kuchaři z restaurací La Finestra a Aromi a z obchodu La Bottega di Aromi objevte kouzlo gastronomických zážitků.

Špičková gastronomie v restauraci Bellevue

Špičková gastronomie v restauraci Bellevue

Špičková gastronomie v moderních designových prostorech se skleněnými prvky od Ronyho Plesla. Díky poloze na nábřeží Vltavy se nabízí neopakovatelný výhled na Pražský hrad a Karlův most.

Další aktuality