Úvod > Aktuality > Litoměřické biskupství otevřelo vlastní minipivovar
Litoměřické biskupství otevřelo vlastní minipivovar
">
Gurmánská turistika

Litoměřické biskupství otevřelo vlastní minipivovar

  • Vydáno8. prosince 2015
Souběžně s pivovarem, který vaří několik druhů piv, byl otevřen také pivovarský hostinec. Inspiraci našla církev v zahraničí, zvláště například v Rakousku jsou klášterní pivovary běžné. Benediktinské kláštery nebo i biskupství podobné zařízení využívají lokálně ale a také do nich lákají turisty, podobně, jako to plánuje litoměřické biskupství.
Pivovar a hostinec není prvním podnikatelským záměrem Litoměřického biskupství. To už několik let provozuje hostel s kapacitou 160 lůžek. Ubytovat se v něm mohou nejen věřící a kněží navštěvující biskupství, ale i široká veřejnost.
 

Vařit se bude především desítka, jedenáctka a dvanáctka

Nový minipivovar a hostinec s kapacitou sto návštěvníků bude pivo točit nejen ve vlastní hospodě, ale také na akcích pořádaných litoměřickým biskupstvím. Vrchní sládek Milan Došek počítá s vařením spodně kvašené desítky Vikář, jedenáctkou děkan a dvanáctkou Štěpán. Přestože biskupství neplánuje větší produkci speciálů z důvodu spíše konzervativních místních obyvatel, tu a tam v nabídce nebudou chybět ani speciály, například vánoční, letní nebo velikonoční.

V plánu je navařit 350 až 400 hektolitrů piva ročně, kapacita je ovšem až 1000 hektolitrů. Maximální kapacitu ovšem biskupství využít nehodlá, pivo zatím bude sloužit jen pro potřebu diecéze.

Dvacetimilionovou investici si biskupství mohlo dovolit díky církevním restitucím, podnikání v pohostinství je prý cestou k ekonomické soběstačnosti. Návratnost investice se odhaduje na 12 let.

V Litoměřicích se ovšem nejedná o jediný minipivovar, od roku 2010 také funguje Minipivovar labuť v rámci kterého se nachází i pivnice.
Minipiovar a hostinec v Diecézním domě kardinála Trochty v Litoměřicích

Minipiovar a hostinec v Diecézním domě kardinála Trochty v Litoměřicích

Nový litoměřický minipivovar a hostinec s kapacitou sto návštěvníků bude pivo točit nejen ve vlastní hospodě, ale také na akcích pořádaných litoměřickým biskupstvím. Vrchní sládek Milan Došek počítá s vařením spodně kvašené desítky Vikář, jedenáctkou děkan a dvanáctkou Štěpán.

Restaurace Labuť Garden v Litoměřicích

Restaurace Labuť Garden v Litoměřicích

Letní zahrádka s pestrou nabídkou občerstvení v historickém centru Litoměřic.