Úvod > Aktuality > Kysané zelí budiž pochváleno – a také zabijačky, vepřové hody a víno!

Kysané zelí budiž pochváleno – a také zabijačky, vepřové hody a víno!

Vydáno 11. ledna 2019 Gurmánská turistika
Máte rádi kysané zelí, zázračný všelék našich prababiček? Pak se nechte portálem Kudy z nudy pozvat na několik akcí, kde zelí hraje hlavní roli – třeba na košt kysaného zelí do Mikulčic anebo ZeloFest do Pohořelic, kde se k ochutnávce scházejí desítky domácích vzorků z celé republiky.

Zelí ve Velkém Vrbném, Mikulčicích a Pohořelicích

ZelíZelí je zkrátka v Česku doma: roste a jí se tu odjakživa a neobejde se bez něj žádná z mnoha regionálních kuchyní. Naši předkové sice nedokázali pojmenovat všechny v něm obsažené prospěšné látky a slova jako „probiotické kultury“ neznali vůbec, ale na zelí si pochutnávali pravidelně – ostatně koncem zimy v chalupě už často nic moc jiného k jídlu nebývalo a soudky nebo keramické nádoby plné nakrouhané kysané zeleniny představovaly hotový poklad.

Pro zelí neplatí věty začínající slovy „…již staří Římané…“. Ti prý uchovávali celé nasolené zelné hlávky, kdežto dodnes používanou výrobu krouhaného kysaného zelí údajně ve středověku převzali Evropané od Tatarů. Ať už v tom ale měl prsty kdokoliv, výsledek jeho práce využíváme dodnes. Potvrzují to i zelné akce, například neformální mistrovství České republiky ve vaření zelňačky, které se koná v sobotu 12. ledna v horské chatě Olšanka ve Velkém Vrbně.

V Mikulčicích na Hodonínsku se veřejná ochutnávka kysaného zelí, ovocných destilátů a dalších specialit uskuteční v sobotu 19. ledna od 14 hodin v místním kulturním domě. Pokud si myslíte, že to nejlepší kysané zelí umíte jedině vy, vzorek do soutěže můžete přinést v 0,7 litrových sklenicích ještě v den koštu do 10 hodin, kdy začíná jeho odborné hodnocení. Chybět nebude ani ochutnávka krajových specialit v podobě slovácké zelňačky, škvarků, pomazánek či zelných placek.

Zhruba 150 vzorků domácího kysaného zelí se každoročně objeví také na stolech v sále radnice v Pohořelicích na Brněnsku. Letošní ZeloFest se koná v sobotu 26. ledna, a i sem můžete přinést vlastní výrobky v den konání akce od 10 do 14 hodin, výsledky se vyhlašují kolem 17. hodiny. Akce každý rok přiláká stovky návštěvníků, kromě zelí se můžete těšit na cimbálovku, vystoupení mažoretek či segedínský guláš.
 

Gastronomické akce s vůní vepřového

Zelí často slouží jako lahodný doplněk rozmanitých pečínek a zabijačkových specialit. Jejich čas přichází právě na přelomu ledna a února, a tak vás pozveme třeba do Velkých Karlovic, kde se po čtyři zimní víkendy můžete těšit na zabijačkové speciality ve skiareálu Razula. Kdo by po náročném lyžařském dni odolal jitrničkám, prejtu a dalším zabijačkovým pochoutkám? Zabijačkové pochoutky budou připraveny o víkendech 18.- 20. ledna, 1. - 3. února, 15. - 17. února a 1. - 3. března 2019.


O týden později v sobotu 26. ledna zažijete tradiční domácí zabíjačku Praze: Národní zemědělské muzeum pořádá slavnost nazvanou Letenské prase aneb Zabijačka v muzeu, kde na vlastní oči uvidíte, jak se dělají jitrnice a jelita, ovar nebo zabijačková polévka. Ukázky postupů zpracování vepřového masa proběhnou v 11, 13 a 15 hodin, celou dobu můžete ochutnávat a nakupovat zabijačkové speciality, pivo, víno a různé druhy pálenek.

Pravou domácí staročeskou zabijačku si užijete také v KD Všeruby u Plzně, své lahůdky nabídnou kuchaři z Kalikovského mlýna, a to také v sobotu 26. ledna 2019.
 

Tři tipy pro milovníky vína

Jednou z nemnoha zimních vinařských akcí pod širým nebem jsou Zimní otevřené sklepy a kopání písku v Šaldorfských sklepech na Znojemsku, které kombinují obcházení vinných sklepů s ochutnávkami vín a recesistickou soutěží družstev v kopání písku. V sobotu 19. ledna bude otevřeno 17 vinných sklepů, můžete losovat o víkendové pobyty a večer si užít na zábavě v Obecním sále.

Víno degustaceA protože na jižní Moravě teče víno skutečně všude, ochutnáte je i na další z tradičních akcí: degustace místních vín provázejí od 18. do 27. ledna všechny koncerty festivalu Jazz Fest Znojmo 2019. Na 12. ročníku festivalu je pro návštěvníky na každé akci připravena degustace vína od místních vinařů. Hudba bude znít v historickém centru města, v klubech a sklepeních, divadle a řadě dalších míst.

Ovšem pozor, také v Praze se bude ochutnávat vybrané víno, a to v rámci festivalu Prague Wine Week, který se bude ve vybraných restauracích v hlavním městě konat ve dnech 28. ledna až 3. února. Degustačním centrem festivalu bude trojice vinných barů Vinograf. Galadegustace proběhne ve 30. 1. 2019 od 16 do 20 h v Jalta Boutique Hotel, Václavské náměstí 45, Praha 1.
 

Zelí jako všelék?

  • Kysané zelíKysané zelí obsahuje draslík, železo, vápník, zinek, hořčík, fluor, enzymy a vitaminy. Má dokonce vyšší obsah vitaminu C než zelí čerstvé a obsahuje rovněž látky se silně protirakovinnými účinky.  
  • Kysané zelí snižuje krevní tlak, aktivuje imunitní systém, funkci střev a vylučování toxických látek, podporuje i trávení bílkovin a cukrů. Kromě toho stimuluje nervy a mozek a dokonce prý zlepšuje náladu!  
  • Dávným mořeplavcům na jejich objevitelských plavbách naložené zelí pomáhalo proti kurdějím.  
  • ZelíSnadno si je připravíte doma: stačí k tomu velká skleněná nebo keramická nádoba, zelí, sůl, kmín a cibule. Organizátoři festivalů ale upozorňují, že nejlépe se k tomu hodí zelí vypěstované na poli; to ze supermarketů je bez chuti a dobré kvašené zelí z něj prý nikdy neuděláte.  
  • V kysaném zelí klesá obsah užitečných látek a vitamínů mnohem pomaleji než u jiných druhů ovoce a zeleniny.  
  • Výhodou je i cena: který všelék si pořídíte jen za pár kaček?
Domácí staročeská zabijačka v KD Všeruby

Domácí staročeská zabijačka v KD Všeruby

KD Všeruby se o třetím lednovém víkendu promění na místo, které provoní jitrnice, jelita, teplý ovar nebo zabijačková polévka.

JazzFest Znojmo 2019

JazzFest Znojmo 2019

12. ročník oblíbeného znojemského jazzového festivalu otevře novou kluturní sezónu. V průběhu festivalového týdne proběhne dvanáct akcí. Účinkují Peter Lipa, Jan Smigmator, Gottfried di Franco, Andi Wilding Groovetet a další.

ZeloFest - košt kysaného zelí v Pohořelicích

ZeloFest - košt kysaného zelí v Pohořelicích

Smyslem soutěže, která je pořádána nadšenci a dobrovolníky, je vyzdvihnout a více zpopularizovat kysané zelí, které je svým způsobem součástí Moravy a patří k naší tradici. Rozhodně si skvěle pochutnáte a dobře se pobavíte u dobrého vína a lidové muziky.

Otevřené sklepy aneb kopání písku pro Vídeň 2019 Nový Šaldorf

Otevřené sklepy aneb kopání písku pro Vídeň 2019 Nový Šaldorf

Všichni milovníci dobrého vína jsou srdečně zváni do Modrých sklepů Nového Šaldorfa! Na třetí lednovou sobotu pro vás vinaři Modrých sklepů otevírají vinné sklepy k ochutnávce vín! Opět po roce se můžete zúčastnit recesistické soutěže tříčlenných družstev v kopání písku v podzemních chodbách!

Prague Wine Week 2019

Prague Wine Week 2019

Zveme všechny milovníky toho nejlepšího vína na populární akci "Prague Wine Week", konanou již několikátým rokem ve vybraných restauracích, vinných barech a vinotékách našeho hlavního města.

Zabíjačkové speciality ve skiareálu Razula

Zabíjačkové speciality ve skiareálu Razula

Po čtyři zimní víkendy se ve Velkých Karlovicích můžete těšit na zabijačkové speciality.

Letenské prase aneb Zabíjačka v muzeu

Letenské prase aneb Zabíjačka v muzeu

Zažít atmosféru staročeské zabijačky a ochutnat zabijačkové speciality můžete v rámci akce Letenské prase aneb Zabijačka v muzeu.

Košt ovocných pálenek a kysaného zelí v Mikulčicích

Košt ovocných pálenek a kysaného zelí v Mikulčicích

Nenechte si ujít již tradiční košt pálenek v Mikulčicích! K občerstvení budou nabízeny speciality ze zelí nebo krajové pečivo. 1 vzorek zelí = sklenice 0,7 l. Za vzorek zelí obdržíte volnou vstupenku na košt. Již 18. ročník!