Úvod > Aktuality

Aktuality Karlovarský kraj

Kultura v České republice doslova kvete. Krásná muzea a galerie najdete téměř na každém rohu a v každém městě, dozvíte se v nich o historii pohádek, tradic i národních řemesel a uvidíte skvostná díla, ze kterých někdy až oči přecházejí. Plánujete, kam aktuálně vyrazíte o víkendu? Divadlo a hudba rozhodně nesmí chybět. Chcete vědět, co se zrovna děje ve vašem okolí? V nabídce máme desítky divadelních představení pro děti a dospělé, stačí si jen vybrat z nepřeberné nabídky kulturních akcí, které pro vás neustále aktualizujeme. Ty aktivnější z vás mohou nadchnout naše tradiční řemesla. Dozvíte se o tajemstvích našich sklářů nebo se naučíte jak vyrobit staročeskou keramickou mísu.
Zajímá vás aktuální dění v regionu Karlovarský kraj? Na portálu Kudyznudy.cz najdete tisíce novinek a tipů kam zrovna vyrazit. Prohlédněte si, co se právě odehrává ve světe kultury, památek, zážitků a turistiky. Stačí si jen vybrat z nepřeberného množství aktualit.

Kdy a kde byl zavražděn Albrecht z Valdštejna?

Dne 25. února 1634 byl v Chebu zavražděn Albrecht z Valdštejna, ve své době nejbohatší a nejvlivnější muž Českého království. Jeho jméno vyvolává dodnes ohnivé debaty nejen mezi historiky. Zradil svého císaře a krále, aby dosáhl ještě větší moci? Nebo byl jen obětí intrik? Ať už se přikláníte k jakékoliv teorii, není pochyb o tom, že Albrecht z Valdštejna byl jednou z nejvýznamnějších postav českých i evropských dějin, výjimečně zdatný obchodník, politik a armádní velitel.
Karlovarský kraj | Kultura

V Karlových Varech začala nová koncertní sezóna

Nejen léčebné prameny a mezinárodní filmový festival proslavily největší západočeské lázně. Pojmem je Karlovarský symfonický orchestr. Ten právě vstoupil do nové koncertní sezóny 2023/24 a posluchačům přinese nezapomenutelné hudební zážitky. Těšit se mohou například na Mou vlast, závěrečný koncert Mezinárodní pěvecké soutěže Antonína Dvořáka, koncert v rámci Jazzfestu Karlovy Vary anebo vánoční koncerty.
Karlovarský kraj | Kultura

Společnost Thun 1794 zve na Porcelánové slavnosti do Karlových Varů

Na prostranství před Grandhotelem Ambassador (bývalý Národní dům) v Karlových Varech se v termínu 1. – 3. září 2023 konají Porcelánové slavnosti, které pořádá porcelánka Thun 1794 a.s. ve spolupráci s Grandhotelem Ambassador. V prostorách karlovarského grandhotelu bude instalována výstava Prostřené stoly, kde si lze prohlédnout současnou porcelánovou produkci porcelánky Thun 1794 vhodně doplněnou kolekcemi nápojového skla karlovarské sklárny Moser. V prodejních stáncích bude nabízen porcelán a sklo za mimořádně zvýhodněné ceny.
Karlovarský kraj | Kultura

Mariánské lázně hostí již 64. ročník Chopinova festivalu

Od 12. do 19. srpna 2023 probíhá v Mariánských Lázních již 64. ročník mezinárodního hudebního svátku, Chopinova festivalu, který se svou tradicí řadí mezi deset nejstarších hudebních evropských festivalů. Festival pořádá Společnost Fryderyka Chopina v České republice a pro letošní rok vyhlásila jako hlavní téma "Chopin a jeho přátelé". Kromě hudby si návštěvníci festivalu mohou prohlédnout i dva zajímavé klavíry.
Karlovarský kraj | Kultura

Filmový festival v Karlových Varech je tady!

Každoročně se na začátku léta koná nejslavnější český filmový festival v Karlových Varech. Letošní 57. ročník Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary odstartuje 30. června 2023 a přehlídka filmů bude pokračovat dalších devět dnů, tedy do 8. července. Cenu prezidenta MFF Karlovy Vary určenou pro výrazné osobnosti české kinematografie získá letos Daniela Kolářová.
Karlovarský kraj | Kultura

Chebské dvorky budou letos poprvé Pod střechou

Celých 20 let se v Chebu konala velmi oblíbená akce nazvaná Chebské domky, která na pár dní proměnila historické centrum v největší výstavní prostor pod širým nebem, když dvory, uličky, zahrady, nádvoří i náměstí zaplnily výtvarné projekty mnoha umělců z Čech i zahraničí. Letos se ale akce uskuteční v jiném formátu. Pořádající Galerie 4 zve všechny příznivce umění na Chebské dvorky Pod střechou, která se koná 9. a 10. června 2023 v prostorách galerie a spojí umělce naříč žánry.
Karlovarský kraj | Kultura

Nejnavštěvovanější turistické cíle Karlovarského kraje: hrad Loket, Motýlí dům Karlovy Vary a Boheminium Mariánské Lázně

Deseti nejnavštěvovanějším místům Karlovarského kraje kraluje hrad Loket, následovaný zážitkovými areály Boheminium Mariánské Lázně a Motýlí dům Karlovy Vary. Při svých cestách na západ Čech nevynechejte rezervaci Soos a hrad Bečov nad Teplou, kde si prohlédnete unikátní relikviář sv. Maura. Společně s korunovačními klenoty je nejcennější zlatnickou památkou České republiky.
Karlovarský kraj | Kultura

Hrad Seeberg, Soos a Městské muzeum Františkovy Lázně nabízejí Globální vstupenku

Chystáte se na návštěvu do Františkových Lázní a chtěli byste poznat zajímavá místa v okolí? Pak můžete využít tzv. Globální vstupenku, která se vztahuje k Městskému muzeu ve Františkových Lázních, Národní přírodní rezervaci Soos a hradu Seeberg v Ostrohu.
Karlovarský kraj | Kultura

Národní zahájení Festivalu muzejních nocí proběhne v Českém Těšíně

V pátek 20. května 2022 se od 14:00 v prostorách Kulturního a společenského střediska „Střelnice“ v Českém Těšíně uskuteční národní zahájení XVIII. ročníku Festivalu muzejních nocí 2022. Na Národní zahájení naváže od 18:00 hodin Těšínská muzejní noc. Instituce na obou březích řeky Olše – tedy jak v Českém Těšíně, tak i v Cieszynie na polské straně – si pro své návštěvníky připravily pestrou nabídku doprovodných programů.
Karlovarský kraj | Kultura

Městské muzeum ve Františkových Lázních letos slaví rovnou stovku!

Městské muzeum Františkovy Lázně slaví v roce 2022 několik kulatých výročí. Již 110 let uběhne od doby, kdy se pro budoucí muzeum začaly prostřednictvím sbírky mezi obyvateli shromažďovat první sbírkové předměty. Zároveň je to letos rovných 100 let, kdy byla otevřena první muzejní expozice. Muzeum zve nejen na oslavu svých jubileí, ale také na novinky, které pro návštěvníky v letošní sezóně přichystalo.
Karlovarský kraj | Kultura

V Karlových Varech si užijete Kulturní léto!

Pódium u Thermalu, Dvořákovy sady, Rolava, Tržní kolonáda, autokino na letišti – tam všude a i na jiných místech se i letos v létě budete bavit. Stejně jako v loňském roce ožívají Karlovy Vary přes léto kulturou, zábavou a dobrým jídlem i pitím. Karlovarské kulturní léto trvá od 25. června do 18. září a těšit se můžete například na Marka Ztraceného, Hanku Zagorovou, Hradišťan, Bena Cristovao, Ewu Farnou, Janka Ledeckého, pořad Na Stojáka nebo komedii s Kateřinou Hrachovcovou a Vandou Hybnerovou.
Karlovarský kraj | Kultura

České značky: příběh skla značky Moser

Sklo značky Moser mělo štěstí: na rozdíl od jiných slavných českých značek se téměř po celou dobu své existence hřálo na výsluní zájmu a reprezentovalo skutečný luxus. Již od roku 1863 používá Moser výhradně bezolovnatý křišťál. Žádný jiný materiál přitom nevyžaduje od sklářů tolik zručnosti a znalostí, jako právě on.
Karlovarský kraj | Kultura