Úvod > Aktuality

Aktuality Kraj Vysočina

Kultura v České republice doslova kvete. Krásná muzea a galerie najdete téměř na každém rohu a v každém městě, dozvíte se v nich o historii pohádek, tradic i národních řemesel a uvidíte skvostná díla, ze kterých někdy až oči přecházejí. Plánujete, kam aktuálně vyrazíte o víkendu? Divadlo a hudba rozhodně nesmí chybět. Chcete vědět, co se zrovna děje ve vašem okolí? V nabídce máme desítky divadelních představení pro děti a dospělé, stačí si jen vybrat z nepřeberné nabídky kulturních akcí, které pro vás neustále aktualizujeme. Ty aktivnější z vás mohou nadchnout naše tradiční řemesla. Dozvíte se o tajemstvích našich sklářů nebo se naučíte jak vyrobit staročeskou keramickou mísu.
Zajímá vás aktuální dění v regionu Kraj Vysočina? Na portálu Kudyznudy.cz najdete tisíce novinek a tipů kam zrovna vyrazit. Prohlédněte si, co se právě odehrává ve světe kultury, památek, zážitků a turistiky. Stačí si jen vybrat z nepřeberného množství aktualit.

Poznejte sklářskou tradici Vysočiny

Sklářství má na Vysočině dlouhou tradici, nejstarší písemně doložení skláři se usadili na Žďársku již v 16. století. Velký rozvoj sklářství začal s počátkem 18. století, kdy na Vysočinu přišly z Rakouska a Pošumaví rodiny Eisnerů a Gattermayerů. Světovou slávu si vydobyl Anton Müller, který v Blažejově začal s výrobou českého křišťálu. V 19. století vznikaly velké hutě a první továrny a sklářské rody z této doby jsou známé dodnes, ať už jde o Císaře, Rückelly nebo Koppy. Velká část hutí patřící těmto rodinám po II. světové válce připadla státu a některé pokračují ve výrobě i dnes. Vydejte se po stopách zdejších sklářů, objevte staré sklářské hutě a další místa spojená se sklem a skláři. Dostanete se tak na místa se specifickou atmosférou starých dob i do zákoutí regionu, která nejsou turistům příliš známá.
Kraj Vysočina | Kultura

Betlémy v třešťských domácnostech se otvírají návštěvníkům

Od 26. 12. 2023, můžete využít příležitost užít si vánoční atmosféru v Třešti na Vysočině. Na Betlémské cestě lze až do 2. února 2024 zavítat do desítky domácností, kde lidé po několik generací staví betlémy. Tradice betlémářství v Třešti je zde živá už více než 200 let. Jeden z třešťských betlémů je vystaven také v Jindřišské věži v Praze. Celoročně je ke zhlédnutí také stálá expozice betlémů v prostorách Schumpeterova domu v Třešti.
Kraj Vysočina | Kultura

Prožijte advent a Vánoce na památkách Vysočiny

S blížícími se Vánocemi se otevírají brány památek na Vysočině, které nabízejí nejrůznější zajímavé akce. Návštěvníky čekají vánoční výstavy, zvláštní prohlídky, ale především kouzelná vánoční atmosféra. Užijte si speciální program na zámku Telč, v poutním kostele sv. Jana Nepomuckého u Žďáru anebo v Muzeu Vysočiny na třebíčském zámku.
Kraj Vysočina | Kultura

Kraj Vysočina: tři památky UNESCO, mistr Santini a sklářské tradice

Rozhlédněte se po Vysočině, která po více než třech stoletích zůstává barokní krajinou. Dokonalou, malebnou a idylickou, kde se stačí vydat pěšky či na kole kousek za město a všude kolem sebe vidíte cibulové báně kostelů, kapličky, boží muka, předlouhé aleje podél cest i osamělé stromy. Nechte se okouzlit sakrálním dědictvím a sklářskými tradicemi kraje Vysočina!
Kraj Vysočina | Kultura

Vánoce v Telči zpestří živý betlém i prohlídky zámku

Živý betlém tradičně zpestřuje atmosféru v Telči. Komponovaný pořad v podání několika desítek účinkujících různých věkových kategorií v autentických kostýmech za doprovodu živé hudby vychází z biblického příběhu o narození Ježíše a klanění tří králů. Na zámek ale můžete přijít také na zimní prohlídku zámeckého muzea.
Kraj Vysočina | Kultura

Historické slavnosti Zachariáše z Hradce oživí Telč

Historické slavnosti Zachariáše z Hradce a Kateřiny z Valdštejna proběhnou od pátku 18. do soboty 19. srpna 2023 v Telči. Tradiční kulturně společenská akce města s lidově historickou tematikou nabídne šermířské, hudební, taneční a divadelní produkce doplněné dobovými atrakcemi a dobovým jarmarkem. Užijte si dny plné zábavy i poučení pro malé i velké, dny historie a romantiky, dobrého jídla, prostě zážitky ve starých dobrých časech.
Kraj Vysočina | Kultura

SázavaFest zve všechny generace do Světlé nad Sázavou

Od 20. do 22. července 2023 se rozezní zámecký lesopark ve Světlé nad Sázavou 21. ročník populárního festivalu Sázavafest. A je se opravdu na co těšit! Pořadatelé pro tento rok nachystali nejen spoustu skvělých koncertních show, ale také bohatý doprovodný program. Vystoupí například Mirai, Michal David, Doga, Dymytry, Chinaski, Monkey Business, Jelen, Katarína Knechtová, Kryštof, Trautenberk... a dalších 60 účinkujících!
Kraj Vysočina | Kultura

Mezinárodní festival současného tance KoresponDance okouzlí Žďár nad Sázavou

Polovina července je každoročně časem, kdy se do města Žďár nad Sázavou sjíždějí příznivci současného tanečního, cirkusového a pohybového umění, ale také zahraniční a domácí umělci ve zmíněných oborech vynikající. Koná se zde totiž festival KoresponDance. Již 11. ročník zve na jedinečný program a bohatou plejádu site-specific a in-situ představení, tentokrát na téma Architektura a krajina. Hlavním dějištěm festivalu bude tentokrát zámek Žďár nad Sázavou, Zelená hora a Dolní hřbitov. Tancem a současnými pohybovými žánry zde vzdá ve dnech 13. až 16. července poctu legendě české architektury, Janu Blažeji Santinimu a 300. výročí jeho úmrtí. Malí i velcí návštěvníci se mohou těšit na čtyři dny nabité performancemi, workshopy, filmovými projekcemi, diskusemi, hudbou a spoustou zábavy.
Kraj Vysočina | Kultura

Šlakhamr na Vysočině opět ožije kovářským řemeslem

Technické muzeum v Brně připravilo další akc jejímž cílem je poznávání mimobrněnských památek muzea hravou a názornou formou. Akce Za kováři na Šlakhamr proběhne na této technické památce na Vysočině v sobotu 6. května 2023 od 10 do 17 hodin. Jako vždy se zde můžete těšit na oblíbené ukázky kování na velkém bucharu i na ručních kovadlinách.
Kraj Vysočina | Kultura

Tip na výlet do Brtnice: za dílem významného designéra a architekta Josefa Hoffmanna

Bez Josefa Hoffmanna by současný design a architektura nebyly tím, čím jsou. Umělec, který zásadním způsobem ovlivnil podobu vídeňské moderny, se narodil v Brtnici u Jihlavy. V jeho rodném domě dnes sídlí muzeum. Muzeum zpřístupňuje i zahradu, kde se návštěvníci mohou v horkých letních dnech občerstvit či si zde zapůjčit elektrokola. V Brtnici také vznikla naučná stezka Po stopách Josefa Hoffmanna, kterou je možné jít pěšky či projekt na kole.
Kraj Vysočina | Kultura

Řezbáři budou v Třešti vyrábět figurky do společného betléma

Letošní Dřevořezání, tedy setkání řezbářů a přátel betlémů v Třešti se bude konat 5. 7. a 6. 7. 2022 v Třešti na zahradě Schumpeterova domu. Po oba dny bude také otevřena stálá expozice betlémů. Hlavní zvláštností třešťských betlémů je 200 let stará tradice stavění betlémů v rodinách, které je o Vánocích zpřístupňují široké veřejnosti. Přijďte si teď v létě prohlédnout, jak figurky v betlému vznikají pod šikovnýma rukama zručných betlémářů.
Kraj Vysočina | Kultura

Za zábavou do Pelhřimova: 10 tipů, co zde dělat v zimě

Máte před sebou volné dny, ale nevíte, co s nimi? Pokud to nemáte daleko do Pelhřimova, zkuste vyrazit právě sem. Výlet bude bavit jak děti, tak dospělé – najdete tu nově otevřené Národní basketbalové muzeum, expozici strašidel i pekelníků a hitem je také zdejší Muzeum rekordů a kuriozit.
Kraj Vysočina | Kultura