Úvod > Aktuality

Aktuality Karlovarský kraj

Přinášíme vám čerstvé novinky z oblasti sklářství, drátenictví, hrnčířství, uměleckého kovářství, rytectví nebo třeba paličkování krajky a modrotisku. To vše jsou nádherná tradiční řemesla, která se dědí z generace na generaci a patří doslova k našemu národnímu bohatství. Pojďte si vyrobit vlastní keramický hrneček jako dárek pro babičku nebo šperk z minerálů. Navštivte sklářskou huť, porcelánku Thun s dlouholetou tradicí nebo se vypravte za krajkářským uměním a vyzkoušejte si vybraná tradiční řemesla na vlastní kůži. Nic nepotěší víc než vlastnoručně vyrobený dárek.
Zajímá vás aktuální dění v regionu Karlovarský kraj? Na portálu Kudyznudy.cz najdete tisíce novinek a tipů kam zrovna vyrazit. Prohlédněte si, co se právě odehrává ve světe kultury, památek, zážitků a turistiky. Stačí si jen vybrat z nepřeberného množství aktualit.

Společnost Thun 1794 zve na Porcelánové slavnosti do Karlových Varů

Na prostranství před Grandhotelem Ambassador (bývalý Národní dům) v Karlových Varech se v termínu 1. – 3. září 2023 konají Porcelánové slavnosti, které pořádá porcelánka Thun 1794 a.s. ve spolupráci s Grandhotelem Ambassador. V prostorách karlovarského grandhotelu bude instalována výstava Prostřené stoly, kde si lze prohlédnout současnou porcelánovou produkci porcelánky Thun 1794 vhodně doplněnou kolekcemi nápojového skla karlovarské sklárny Moser. V prodejních stáncích bude nabízen porcelán a sklo za mimořádně zvýhodněné ceny.
Karlovarský kraj | Kultura

České značky: příběh skla značky Moser

Sklo značky Moser mělo štěstí: na rozdíl od jiných slavných českých značek se téměř po celou dobu své existence hřálo na výsluní zájmu a reprezentovalo skutečný luxus. Již od roku 1863 používá Moser výhradně bezolovnatý křišťál. Žádný jiný materiál přitom nevyžaduje od sklářů tolik zručnosti a znalostí, jako právě on.
Karlovarský kraj | Kultura

Mariánskolázeňský vánoční trh zaplní kolonádu

Mariánskolázeňský vánoční trh na Kolonádě se letos bude konat během celého adventu, od 6. do 22. prosince 2020. Trh bude slavnostně zahájen v neděli 6. prosince, kdy se v 17:00 také poprvé rozzáří vánoční strom. Oblíbená akce proběhne za aktuálně platných bezpečnostních opatření, hygienicky a bezpečně.
Karlovarský kraj | Kultura

Muzeum v Chebu chystá na sobotu již tradiční velikonoční jarmark

Tako jako každý rok, připravilo i letos Muzeum Cheb na sobotu 13. dubna 2019 tradičně bohatý a zajímavý velikonoční program. Jarmark proběhne již tradičně v prostorách muzejní expozice. Díky probíhající rekonstrukci bude sice o něco menší, ale návštěvníci nebudou ošizeni o nic zásadního, na co jsou z minulých let zvyklí. Jako každoročně, jsou i letos připravena početná zastavení věnovaná tradičnímu řemeslu a rukodělné výrobě. Prodejní jarmark doplní také bohatý doprovodný program.
Karlovarský kraj | Kultura

Nevšední pohled do historie vám poskytne statek Bernard

V obrovské řemeslné tržiště z dávných časů se na dva dny promění nádvoří statku Bernard v Královském Poříčí na Sokolovsku. Ve dnech 16. a 17. června sem totiž zamíří desítky stánkařů a řemeslníků z celé České republiky i ze sousedního Německa. Nejbohatší řemeslný jarmark v kraji navíc ozvláštní napínavé rytířské souboje, dobová hudba a zábavné soutěže pro dětské návštěvníky. Kdo bude chtít, může si dokonce vlastníma rukama vyzkoušet, jak se pracuje se dřevem, keramickou hlínou nebo včelím voskem.
Karlovarský kraj | Kultura

V létě je na statku Bernard otevřeno zdarma a najdtete tu i nově otevřenou apathyku

Doba výletů a dovolených je jako stvořená k návštěvě historického Statku Bernard v Královském Poříčí. Kdo hledá venkovskou idylu, odpočinek, ale i poznání a lehkou dávku dobrodružství, je na správném místě. Léto na Bernardu slibuje krásné zážitky nejen pro dospělé, ale i dětské návštěvníky. Žhavou novinkou je zde nově otevřená apathyka provoněná čerstvými bylinkami a léčivými čaji. Vhodně tak zapadá do nálady malebného nádvoří obklopeného řemeslnými dílničkami a obchůdky.
Karlovarský kraj | Kultura

Na statku v Milíkově si užijete Slavnosti řemesel a lidové kultury

V sobotu 13. září 2014 od 10 do 17:30 hodin bude v rámci Dnů evropského dědictví zdarma přístupná prohlídka na statku v Milíkově, kde můžete obdivovat ukázku tradiční chebské architektury a lidové kultury. Připravena je také komentovaná prohlídka statku.
Karlovarský kraj | Kultura