Úvod > Aktuality

Aktuality Pardubický kraj

Přinášíme vám čerstvé novinky z oblasti sklářství, drátenictví, hrnčířství, uměleckého kovářství, rytectví nebo třeba paličkování krajky a modrotisku. To vše jsou nádherná tradiční řemesla, která se dědí z generace na generaci a patří doslova k našemu národnímu bohatství. Pojďte si vyrobit vlastní keramický hrneček jako dárek pro babičku nebo šperk z minerálů. Navštivte sklářskou huť, porcelánku Thun s dlouholetou tradicí nebo se vypravte za krajkářským uměním a vyzkoušejte si vybraná tradiční řemesla na vlastní kůži. Nic nepotěší víc než vlastnoručně vyrobený dárek.
Zajímá vás aktuální dění v regionu Pardubický kraj? Na portálu Kudyznudy.cz najdete tisíce novinek a tipů kam zrovna vyrazit. Prohlédněte si, co se právě odehrává ve světe kultury, památek, zážitků a turistiky. Stačí si jen vybrat z nepřeberného množství aktualit.

Velikonoce na Veselém Kopci zahájí letošní sezónu

O velikonočním víkendu 29. března až 1. dubna 2024 bude zahájena nová návštěvnická sezona v expozici lidového stavitelství na Veselém Kopci. Na tento víkend je připraven program s názvem Velikonoce na Veselém Kopci. Chybět nebude pletení pomlázek nebo pečení tradičního pečiva. Pro zájemce je zde možnost koupě tradičních výrobků a zároveň jsou zde připraveny i ukázky výroby zvykoslovných předmětů.
Pardubický kraj | Kultura

Navštivte stálou Expozici masopustních obchůzek v Hlinsku

Stálá expozice masopustních masek a obchůzek z Hlinecka, které jsou od roku 2010 součástí světového nehmotného kulturního dědictví UNESCO, je otevřena v památkové rezervaci Betlém v Hlinsku. Ve zpřístupněných roubenkách si můžete prohlédnout dílny a obydlí tkalce, hračkáře, ševce, pilníkáře nebo továrního dělníka. V jednom z roubených domků naleznete expozici vesnických masopustních obchůzek a masek z Hlinecka.
Pardubický kraj | Kultura

Rozloučení s masopustem proběhne na Betlémě v Hlinsku

V úterý 13. února 2024 se bude Hlinsko loučit s masopustem. I tento program připomene skutečnost, že masopustní obchůzky z Hlinecka jsou součástí světového kulturního dědictví UNESCO. Celodenním programem ožije celé město. Součástí programu bude i možnost prohlídky masopustní expozice v domku č. p. 362.
Pardubický kraj | Kultura

Masopustní průvod Vortová vyrazí na svou cestu už tuto sobotu

V obci Vortová, jakož i v několika dalších obcích v okolí Hlinska v Čechách, se dodnes zachovává stará lidová tradice obcházení masopustního průvodu maškar, lidově se tomuto zvyku v tomto kraji říká vostatky. Starobylá tradice byla zapsána na seznam kulturních památek UNESCO. Také letos se můžete na svérázné maškary přijít podívat, a to už tuto sobotu 10. února 2024.
Pardubický kraj | Kultura

Veselý Kopec u Hlinska ovládne masopustní veselí

Již tuto sobotu 27. ledna 2024 se v prostředí muzea v přírodě na Veselém Kopci u Hlinska uskuteční první program letošního roku – Masopust. Návštěvníci budou mít možnost zhlédnout tradiční obyčej, který je součástí světového kulturního dědictví UNESCO. Letošní návštěvnická sezóna na Veselém Kopci začíná pak až koncem března. Do té doby je kromě masopustních oslav muzeum v přírodě na Veselém Kopci zavřeno. O víkendu se tak jedná o unikátní možnost, jak skanzen během zimy navštívit.
Pardubický kraj | Kultura

Užijte si masopustní obchůzky na Hlinecku s poťouchlými maškarami

Masopustní obchůzky na Hlinecku tvoří průvody masek, které se po desetiletí nemění, mají podobu a role ustálené a předávané po generace. Kostýmy se v rodinách ve vybraných vesnicích předávají a každý z maškarádů o ně pečuje. Těmi vesnicemi jsou především Hamry, Studnice, Vortová a místní část města Hlinska Blatno. Zdejší obchůzky jsou také od roku 2010 zapsané na reprezentativním seznamu UNESCO. Zažít maškary v akci můžete v následujících týdnech, kdy bude probíhat oblíbený masopust. Každá z vesnic vás zve na tradiční obchůzku v jiný čas, od konce ledna do poloviny února.
Pardubický kraj | Kultura

Masopust držíme, nic se nevadíme, pospolu!

Masopust je tady a s ním i doba bujarého veselí, kdy se příliš nehledí na štíhlou linii. K tradičním dobrotám tohoto období patří koblihy, boží milosti a pochoutky ze zabijačky. Masopustem si lidé vynahrazovali čtyřicet dní trvající půst, který se dodržoval až do Velikonoc. O masopustním veselí se u nás sice dochovaly písemné zprávy již ze 13. století, ale samotná tradice pochází z antických dob, kdy se ve starém Řecku konaly oslavy boha Dionýsa, tzv. bakchanálie – příchod nového vegetačního roku. I staří Slované slavili konec zimy a dnešní rej masek i další masopustní zvyky tak mají svůj původ v předkřesťanských slovanských obřadech a oslavách.
Pardubický kraj | Kultura

Masopust 2024: Malý průvodce postním obdobím a šesti zvláštními nedělemi

O masopustních obchůzkách, maškarách, lidové zábavě a pochovávání basy už víme ledacos, ale postní období – tedy čtyřicet dní mezi masopustem a Velikonocemi – bývá naopak velkou neznámou. Přitom se do něj schovala spousta hezkých tradic, například vynášení zimy nebo Liščí neděle.
Pardubický kraj | Kultura

Udělejte radost originálními dárky z Orlických hor a užijte si advent

V Orlických horách žije plno šikovných řemeslníků a najdete zde řadu překrásných ateliérů a dílen, kde si můžete kromě vlastní inspirace a zakoupení výrobků, řemeslo také doslova osahat. Pod dohledem řemeslných mistrů si můžete vyrobit právě tu vaši vlastní rolničku, vyrobit si misku či namalovat si hrneček.
Pardubický kraj | Kultura

České značky: ETA, spolehlivý parťák vašich domácností

V roce 2023 společnost ETA oslavila krásných 80 let. Vysavače, fény, žehličky, varné plotýnky nebo mixéry byly celou tu dobu součástí našich domácností! Pojďte s námi zavzpomínat a nahlédnout do kuchyní našich babiček, jestli tam takový zapomenutý poklad někde neleží!
Pardubický kraj | Kultura

Hrnčířská sobota ve skanzenu na Veselém Kopci ukáže při práci hrnčíře a keramiky

V sobotu 13. května od 9 do 16 hodin můžete sledovat při práci hrnčíře a keramiky, kteří přijali pozvání a přijedou na Veselý Kopec u Hlinska z celé České republiky. Zastoupeny budou nejrůznější typy výrobků z hrnčířské hlíny: hrnčina, kamenina, fajáns a také tzv. zakuřovaná kamenina. Na pět desítek pozvaných hrnčířů a keramiků bude své výrobky nejen prodávat, ale dle možností i předvádět část výroby. Uvidíte tak točení výrobků na hrnčířském kruhu, modelování, zdobení a malování. Zájemci a odvážlivci si budou moci řadu věcí sami i vyzkoušet. Pro malé návštěvníky budou připraveny i výtvarné dílničky. Kromě toho si budou návštěvníci moct prohlédnout zajímavé keramické nádoby ze sbírek muzea.
Pardubický kraj | Kultura

Za kozami, dřevem a medem do skanzenu Veselý Kopec

Půvab Veselého Kopce spočívá v jeho atmosféře. Není to pouhá přehlídka lidové architektury, ale venkovsky vlídná pasekářská osada, žijící poklidným tempem starých časů. Na jaro a léto tu navíc nachystali spousty zábavných programů, na které vás zve portál Kudy z nudy.
Pardubický kraj | Kultura