Úvod > Aktuality

Aktuality Plzeňský kraj

Přinášíme vám čerstvé novinky z oblasti sklářství, drátenictví, hrnčířství, uměleckého kovářství, rytectví nebo třeba paličkování krajky a modrotisku. To vše jsou nádherná tradiční řemesla, která se dědí z generace na generaci a patří doslova k našemu národnímu bohatství. Pojďte si vyrobit vlastní keramický hrneček jako dárek pro babičku nebo šperk z minerálů. Navštivte sklářskou huť, porcelánku Thun s dlouholetou tradicí nebo se vypravte za krajkářským uměním a vyzkoušejte si vybraná tradiční řemesla na vlastní kůži. Nic nepotěší víc než vlastnoručně vyrobený dárek.
Zajímá vás aktuální dění v regionu Plzeňský kraj? Na portálu Kudyznudy.cz najdete tisíce novinek a tipů kam zrovna vyrazit. Prohlédněte si, co se právě odehrává ve světe kultury, památek, zážitků a turistiky. Stačí si jen vybrat z nepřeberného množství aktualit.

O historii šumavského sklářství se dozvíte v Kašperských Horách

Zajímá vás historie českého sklářství? Umění tavit sklo bylo v minulosti tajemstvím, které předával otec nejstaršímu synovi, a tak české sklářské rody významně ovlivnily světový technologický vývoj i umělecké styly. Jedním z fenoménů své doby bylo i šumavské sklo. A právě expozici šumavského sklářství představuje Muzeum Šumavy v Kašperských Horách.
Plzeňský kraj | Kultura

V Domažlicích se chystají Chodské slavnosti

Na západě Čech se říká, že když mají Chodové nažehlené kroje a zaděláno na koláče, je to neklamné znamení, že se blíží Vavřinecká pouť a Chodské slavnosti. Největší a nejstarší národopisná slavnost v západočeském regionu a druhá nejstarší v Čechách začíná v pátek 11. srpna. Půjde již o 69. ročník tradičního národopisného festivalu, který potrvá až do neděle 13. srpna 2023.
Plzeňský kraj | Kultura

Slavnosti Kaše ožijí opět ve středověkém duchu v Horažďovicích

Poslední červnový víkend, letos 24. 6. 2023, se v Horažďovicích konají slavnosti Kaše. Proč zrovna Kaše? Protože dne 4. 7. 1307 zemřel při obléhání Horažďovic Rudolf Habsburský přezdívaný pro svou střídmost v jídle, v tehdejších dobách u panovníků opravdu nezvyklou, "král Kaše", vévoda rakouský v letech 1298 – 1306 a český král v letech 1306 – 1307.
Plzeňský kraj | Kultura

Velikonoce v Plzni jsou plné dobrot i tradičních řemesel

Od konce března do 10. dubna nasávají návštěvníci Plzně jarní atmosféru na velikonočních trzích na náměstí Republiky. V Plzni je toho mnohem více, kde můžete přičichnout k Velikonocím. Podívejte se s portálem s Kudy z nudy, co je pro vás přichystáno v městě piva.
Plzeňský kraj | Kultura

Prozkoumejte muzeum techniky a řemesel v Kolovči

Muzeum techniky a řemesel Koloveč najdete na Domažlicku, mezi Horšovským Týnem a Klatovy. V muzeu se nachází 67 kompletních řemeslných dílen a živností, kde jsou zastoupena všechna tradiční řemesla a živnosti, které se provozovaly na vesnici v průběhu staletí. V expozicích uvidíte takové unikáty jako je motorový kočár, hasičská zbrojnice s motorovou stříkačkou nebo past na vlka.
Plzeňský kraj | Kultura

Kde si v Plzni užijete tu pravou vánoční atmosféru?

Historické centrum Plzně se po roce opět proměnilo v město plné světel a originálních vánočních ozdob, vyzařující slavnostní sváteční atmosféru. Sníh na zemi připomínající moučkový cukr, zvony kostela odbíjející půlnoc a na vánočním stromě se třpytící vánoční koule. Přinášíme vám přehled míst, kde si nejlépe vychutnáte a zpříjemníte vánoční čas, ať už sami nebo se svými nejbližšími.
Plzeňský kraj | Kultura

Za tradicí výroby šumavského skla – poznejte šumavské sklárny a jejich výrobky

Výroba skla na Šumavě má dlouhou tradici, skleněné produkty ze šumavských lesů dobíjely několik staletí evropský trh a byly vysoko hodnoceny na světových výstavách. První zmínky o šumavském sklářství pocházejí z 14. století. Koncem 17. století začalo české sklo vytlačovat ze světových trhů benátskou produkci. Nejslavnější šumavskou sklárnou byla huť Klášterský mlýn v Rejštejně, založená roku 1834 proslulou firmou Johann Lötz – zdejší duté sklo patřilo k nejlepším a nejžádanějším na světě. Slavná byla i sklářská huť v Anníně, která vyráběla od roku 1866 mimořádně kvalitní vrstvená a broušená skla neobvyklých odstínů, napodobující polodrahokamy. Ve výrobě tabulového, broušeného skla a litých zrcadel vynikali Abelové na Železnorudsku. Vydejte se na cestu po stopách šumavského skla do dob minulých i do současnosti.
Plzeňský kraj | Kultura

Adventní trhy v Plzni na náměstí Republiky začnou v sobotu

Na plzeňském náměstí Republiky pod vánočním stromem už stojí nejen dřevěný betlém s figurami v životní velikosti, ale i prodejní stánky. Oblíbené adventní trhy začnou v sobotu 5. prosince 2020. Kromě stánků s pochutinami nabídnou tradiční řemeslné výrobky. Přijďte si vychutnat oblíbené vánoční trhy a nakoupit originální vánoční dárky pro své blízké. Letos se trhy konají od 5. do 23. prosince 2020.
Plzeňský kraj | Kultura

Veletrh cestovního ruchu ITEP v Plzni nabídne tipy na výlety i zábavu

Mezinárodní veletrh cestovního ruchu ITEP 2018 v Plzni je po Brně a Praze třetí největší akcí svého druhu v ČR. Čtrnáctý ročník veletrhu cestovního ruchu ITEP 2018 chystá pro návštěvníky letos velmi zajímavý program. Vše vypukne ve čtvrtek 20. září a potrvá až do soboty 22. září. Vstup na veletrh i jeho doprovodný program je jako každý rok zdarma.
Plzeňský kraj | Kultura

Kašperské Hory oslaví 100 let republiky na Šumavě

Zářijové slavnosti Šumavské Kašperské Hory se letos představí v netradičním duchu. Město se 7. a 8. září 2018 přenese do období první republiky a připomene si dobu přerodu rakousko-uherské monarchie ve svobodnou republiku. O dobovou atmosféru se postarají například Sestry Havelkovy, Patrola Šlapeto nebo Kapela 35. pěšího pluku Foligno. Mezi hosty nebudou chybět Dobrý voják Švejk ani prezident Masaryk. Bezpečnost návštěvníků zajistí doboví ostrostřelci a četnická hlídka. Nedílnou součástí programu bude prvorepublikový fotoateliér a kavárna nebo módní přehlídka. Páteční večer navíc nabídne nečekané spojení němého filmu a živé hudby.
Plzeňský kraj | Kultura

Muzeum řemesel v Kolovči letos přichystalo řadu novinek

Muzeum techniky a řemesel v Kolovči si na letní sezónu připravilo spoustu novinek. Nejvýraznější z nich je rekonstrukce fasády muzea, která znázorňuje různá řemesla. Dále letos návštěvníky čeká nová expozice keramiky, ochutnávky piva nebo komentované prohlídky s průvodcem.
Plzeňský kraj | Kultura