Úvod > Aktuality

Aktuality Jihomoravský kraj

Přinášíme vám čerstvé novinky z oblasti sklářství, drátenictví, hrnčířství, uměleckého kovářství, rytectví nebo třeba paličkování krajky a modrotisku. To vše jsou nádherná tradiční řemesla, která se dědí z generace na generaci a patří doslova k našemu národnímu bohatství. Pojďte si vyrobit vlastní keramický hrneček jako dárek pro babičku nebo šperk z minerálů. Navštivte sklářskou huť, porcelánku Thun s dlouholetou tradicí nebo se vypravte za krajkářským uměním a vyzkoušejte si vybraná tradiční řemesla na vlastní kůži. Nic nepotěší víc než vlastnoručně vyrobený dárek.
Zajímá vás aktuální dění v regionu Jihomoravský kraj? Na portálu Kudyznudy.cz najdete tisíce novinek a tipů kam zrovna vyrazit. Prohlédněte si, co se právě odehrává ve světe kultury, památek, zážitků a turistiky. Stačí si jen vybrat z nepřeberného množství aktualit.

Skanzen ve Strážnici se rozrostl o nový mlýn a valchu

Oblíbený skanzen Strážnice je bohatší o dvě zbrusu nové stavby –⁠ valchu a vodní mlýn. Dříve budovy stávaly v povodí říčky Velička, nyní byly přesunuty do strážnického areálu s expozicí vodních technických staveb. Zájemci o lidová řemesla si novou expozici budou moci prohlédnout v příští sezóně, od května 2024.
Jihomoravský kraj | Kultura

Odhalení v Mikulově: v zahradě zámku stojí Hvězdář

K mikulovskému kulturnímu létu již neodmyslitelně patří Mikulovské výtvarné sympozium "Dílna", jež je pořádáno každoročně od roku 1993 v prostorách mikulovského zámku. V rámci letošního výročí sympozia a jeho kurátorů, proběhlo na zahradě zámku symbolické odhalení sochy Hvězdáře a křest monografie „Apokalypsy a vize“ umělce a kurátora 30. ročníku MVS “Dílna“ Jaroslava Róny.
Jihomoravský kraj | Kultura

Do Kunštátu se vydejte o víkendu na největší tržiště s keramikou

Město Kunštát stane Mekkou keramikářů z celého Česka. Ve dnech 16. a 17. září 2023 zaplaví náměstí Krále Jiřího stánky s keramikou od výrobců z celé ČR i zahraničí. Vše doplní ukázka výpalu keramiky, točení na hrnčířskému kruhu a dílny pro děti.
Jihomoravský kraj | Kultura

V Těšanech si prohlédnete i vyzkoušíte kovářské řemeslo

Zajímavý tip na sobotu 2. 9. 2023 nabízí expozice kovářství a kolářství v objektu kulturní technické památky Kovárna v Těšanech. Už po několikáté se v prostorách historické kovárny v Těšanech sejdou amatérští kováři do 26 let, aby zde ukovali speciální kovářské výrobky. Proto také ukázky tradiční kovářské práce nesou název Mladý těšanský kovář.
Jihomoravský kraj | Kultura

Navštivte nejvýznamnější a nejstarší folklorní festival ve Strážnici

Každý poslední víkend v červnu, letos od 23. do 25. června, se do Strážnice sjíždějí tisíce návštěvníků, aby se pobavili a užili si Mezinárodní folklorní festival Strážnice i příjemnou atmosféry města, zámeckého parku a skanzenu. Během festivalu se mohou potěšit krásou lidových písní, tanců a krojů ve slavnostním průvodu i v mnoha různých pořadech, zkusit si i tance z cizokrajných koutů světa a společně si zazpívat a zatancovat u lidových muzik.
Jihomoravský kraj | Kultura

Vychutnejte si Slovácko: nejlepší elixír pro všechny milovníky pohody

Ve zvlněném kraji vinohradů, starodávných poutních míst a krajových kulinářských specialit zregenerujete tělo i duši. Čeká vás pohostinnost a dobří lidé. Někoho okouzlí projížďka lodí po Baťově kanálu, jiného zase lidové písně, kroje, tance, slavnosti a tradiční řemesla. Stovky kilometrů značených vinařských stezek vábí cyklisty k prověření výkonnosti. V bohaté nabídce nechybí poutní místo Velehrad, hrad Buchlov, zámky v Buchlovicích nebo Bojkovicích, zoologická zahrada v Hodoníně, strážnický skanzen s bohatým folklorním programem, nevšední archeologický skanzen v Modré, anebo letecké muzeum v Kunovicích.
Jihomoravský kraj | Kultura

Setkání v Moravském Krasu vás nechá nahlédnou do Staré huti u Adamova

Moravský kras ožije v sobotu 27. 5. 2023 opět tradičním Setkáním v Josefovském údolí, kde bude probíhat program pro rodiny s dětmi v areálu technické památky Stará huť u Adamova s názvem Slované na huti. Letos již 22. setkání ve střední části Moravského krasu je pořádané u příležitosti Mezinárodního dne muzeí, Evropského dne parků a proběhne od 10:00 do 17:00 hodin.
Jihomoravský kraj | Kultura

Modrotisk: stopa našich tradic v UNESCO!

Modrotisk, starodávná textilní tiskařská technika, se dočkal na podzim roku 2018 zápisu na seznam nemateriálního dědictví UNESCO. Pojďte se s portálem Kudy z nudy podívat do rodinných řemeslných dílen, kde se dodnes vyrábí. Dokonce si můžete objednat potřebné pomůcky a vyzkoušet si modrotisková kouzla na vlastní pěst!
Jihomoravský kraj | Kultura

Věda a historie není nuda: habánské víno, habánská keramika a 400 let od vyhnání habánů

Habánská keramika, vinné sklepy, víno a několik nezvykle znějících příjmení: to je vše, co na jižní a východní Moravě zbylo po habánech. Provázela je dobrá pověst pracovitých lidí, šikovných vinařů a zručných řemeslníků. Proč tedy byli právě před 400 lety z českých zemí násilně vyhnáni?
Jihomoravský kraj | Kultura

Šermíři, žonglérská dílna i jarmark! To vše vás čeká na hradě Bítov

O víkendu 14. 8. a 15. 8. 2021 se na Bítově koná oblíbená hradní pouť s bohatým programem. Připraven je historický jarmark, žonglérská dílna nebo divadelní představení.
Jihomoravský kraj | Kultura

Bzenecké krojované vinobraní vypukne koncem týdne

V Bzenci na Hodonínsku se od pátku 20. do soboty 21. 9. 2019 konajá oblíbené Bzenecké krojované vinobraní. Sobotní odpoledne patří slavnostnímu průvodu krojovaných městem, lákavá je také přehlídka souborů, muzik a samozřejmě ochutnávka burčáků a ročníkových vín místních vinařů.
Jihomoravský kraj | Kultura

Milovníci lidových krojů a zvyků zamíří do Kyjova

V Kyjově mají diváci možnost účastnit se nejstarší národopisné slavnosti Slovácký rok, na které se podílí tisíce účinkujících, jednou za čtyři roky. Letos to bude od čtvrtka 15. do neděle 18. srpna 2019 a očekává se, že přijedou desítky tisíc návštěvníků. Festival se koná prakticky v celém městě.
Jihomoravský kraj | Kultura