Úvod > Aktuality

Aktuality Liberecký kraj

Přinášíme vám čerstvé novinky z oblasti sklářství, drátenictví, hrnčířství, uměleckého kovářství, rytectví nebo třeba paličkování krajky a modrotisku. To vše jsou nádherná tradiční řemesla, která se dědí z generace na generaci a patří doslova k našemu národnímu bohatství. Pojďte si vyrobit vlastní keramický hrneček jako dárek pro babičku nebo šperk z minerálů. Navštivte sklářskou huť, porcelánku Thun s dlouholetou tradicí nebo se vypravte za krajkářským uměním a vyzkoušejte si vybraná tradiční řemesla na vlastní kůži. Nic nepotěší víc než vlastnoručně vyrobený dárek.
Zajímá vás aktuální dění v regionu Liberecký kraj? Na portálu Kudyznudy.cz najdete tisíce novinek a tipů kam zrovna vyrazit. Prohlédněte si, co se právě odehrává ve světe kultury, památek, zážitků a turistiky. Stačí si jen vybrat z nepřeberného množství aktualit.

Vypravte se za tradicí ručního skla do Libereckého kraje

Kvalitní sklovina, bezchybné zpracování a nadčasový design. To vše dělá ručně zhotovené výrobky mistrů sklářů libereckého regionu naprosto jedinečnými. Ruční tvarování skla je především o teplotě a času. Sklář nabere sklo z pánve na píšťalu a následně vytvoří foukáním a formováním sklenice, vázy a další předměty. Svou roli hraje především zručnost a dovednost sklářů. A jaký je vlastně rozdíl mezi ručním a strojovým sklem? Zásadní nepoměr v kvalitě je viditelný na první pohled – strojově vyráběné sklenice nedosahují takové tenkosti jako ty ručně vyráběné. A stroj navíc nedokáže vyrobit skleničku z jednoho kusu skla, stopka se proto ke kalichu musí lepit, což snižuje celkovou pevnost výrobku. Strojové sklo je tedy křehčí a celkově náchylnější k rozbití. Oproti tomu tažená stopka z rukou mistra skláře zaručuje vysokou odolnost sklenice proti poškození i při zachování extrémní tenkosti skla. Kam se za mistry skláři vydat vám poradí Kudy z nudy.
Liberecký kraj | Kultura

Nenechte si ujít velkou módní show v Jablonci

Začátek roku se v Jablonci nad Nisou již tradičně neobejde bez prestižní módní přehlídky "Made in Jablonec". Ve čtvrtek 11. ledna 2024 se na ní představí přes dvacet bižuterních firem, které společně se svými partnery odprezentují ukázky ze své produkce na exklusivních modelech. Podtitul přehlídky zní letos: V hlavní roli šperk a odkazuje tak na kreativitu tvůrců, kteří připravili na 70 unikátních modelů.
Liberecký kraj | Kultura

Liberecký kraj: sklo, bižuterie, šperky a Křišťálové údolí

Existuje jediné místo na zemi, kde se již téměř půl tisíciletí snoubí jedinečná příroda s vášní pro sklářskou tradici a řemeslo: Liberecký kraj aneb Křišťálové údolí. Vydejte se za příběhy a tradicemi výroby skla, bižuterie, šperků, překrásných lustrů i perličkových vánočních ozdob.
Liberecký kraj | Kultura

Vánoční trhy na Bělišti v Železném Brodě trvají až do neděle

V prostorách národopisné expozice na Bělišti v Železném Brodě je od 30. listopadu do 3. prosince 2023 připravena bohatá nabídka vánočního a dárkového zboží, těšit se můžete také na výrobky Sdružení zdravotně postižených či studentů železnobrodské sklářské školy. V sobotu navíc můžete vyrazit na železobrodské náměstí 3. května, kde se bude rozsvícen strom a konají se tu trhy s kulturním programem.
Liberecký kraj | Kultura

Vánoční ozdoby 2023: exkurze, výstavy a inspirace

Ve městech, městečkách a obcích stojí každoročně krásné vánoční stromy, které zdobí adventní čas. Jestliže i vy už začínáte pomalu přemýšlet, čím ozdobíte letos své vánoční stromečky a jak vnést vánoční atmosféru do svého domova, máme pro vás pár tipů. Inspirací mohou být prohlídky dílen, vánočních galerií a manufaktur, kde se vánoční ozdoby vyrábějí – a je nejvyšší čas plánovat, protože prohlídky je často nutné objednat předem. Zároveň v době před Vánocemi jsou doširoka otevřené dveře podnikových prodejen.
Liberecký kraj | Kultura

Posvícení na Dlaskově statku zakončí letní sezonu

Tradiční posvícení na Dlaskově statku v Dolánkách u Turnova, které se tentokrát bude konat předposlední zářijovou sobotu 23. září 2023, pořádá Muzeum Českého ráje v Turnově a Spolek přátel Muzea Českého ráje. Připraveny jsou také tvůrčí dílny, které budou opět pestré, aby se jich mohli zúčastnit všichni zájemci – malí i velcí. Chybět nebude ani tradiční jarmark a posvícenské občerstvení. Letos bude akce obohacena o Loutkářskou pouť.
Liberecký kraj | Kultura

Železný Brod vzdá hold uměleckému řemeslu na festivalu Skleněné městečko

Nenechte se zmást jménem města. V názvu má psáno sice "Železný" podle dávno zaniklého železářství, ale Železný Brod je už dlouho především městem skla. Sklářství je již přes 150 let hlavní obživou místních lidí a proslavilo město i jeho obyvatele po celém světě. Letos již 17. ročník slavností sklářského řemesla v Železném Brodě představí o víkendu 16. a 17. září 2023 jedinečné umění sklářů, umělců, sklářských řemeslníků a výrobců.
Liberecký kraj | Kultura

Prší a je vám zima? Dvanáct tipů, kde se schováte do sklárny

Počasí je v těchto dnech jako na houpačce – tropická vedra střídají dny, kdy často svetr nestačí. Vyzrát na zimu, bouřky a přeháňky můžete jednoduše: objednejte si prohlídku sklárny. Budete schovaní pod střechou, zahřejete se a ještě se dozvíte spousty zajímavostí o řemesle, ve kterém Česko odedávna hrálo prim. Tentokrát necháme stranou sklářská muzea plná křehké krásy a podíváme do skutečných hutí, kde žhnou pece a skláři pracují se žhavou sklovinou. Někde si dokonce vyzkoušíte řemeslo na vlastní pusu a ruce!
Liberecký kraj | Kultura

V Kryštofově Údolí se chystá tradiční Údolská pouť

V malebné vesničce Kryštofovo Údolí se o víkendu 28. až 30. července 2023 bude konat tradiční Údolská pouť. Vesnička pod Ještědem vás zve na stánky s tradičními řemesly, gastronomické lahůdky, bohatý duchovní i kulturní program s doprovodným tržištěm.
Liberecký kraj | Kultura

Užijte si sklářskou poetiku a báječné prázdniny v Jablonci nad Nisou

Pro letošní prázdninové návštěvníky připravilo Muzeum skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou opravdu pestrý program, kterému vévodí nově otevřená stálá expozice vánočních ozdob. Těšit se mohou i na Skleněné pátky, prázdninový ateliér, zajímavé výstavy nebo návštěvu Kristiánova.
Liberecký kraj | Kultura

Skláři z Kunratic u Cvikova vyrobili monstranci pro papeže – ukrývá ostatky svaté Zdislavy

Firma Pačinek Glass v Kunraticích u Cvikova vyrobila unikátní křišťálovou schránku s ostatkem české světice a patronky Libereckého kraje svaté Zdislavy. Samotnému papeži bude tento originální dar předán ve čtvrtek 11. listopadu při návštěvě českých a moravských biskupů, která se ve Vatikánu koná jednou za pět let.
Liberecký kraj | Kultura

České značky: Pačinek Glass

Obří skleněný lustr s tvarem Ježíšovy trnové koruny, andělé anebo křišťálový relikviář svaté Zdislavy pro papeže Františka: to je jen výběr z krásných děl, která se rodí v rukou uměleckého skláře Jiřího Pačinka. Jedinečný sklářský areál, složený ze sklárny, magické Skleněné zahrady a neobyčejné galerie nazvané Křišťálový chrám můžete navštívit v Kunraticích u Cvikova.
Liberecký kraj | Kultura