Úvod > Aktuality

Aktuality Praha

Kultura v České republice doslova kvete. Krásná muzea a galerie najdete téměř na každém rohu a v každém městě, dozvíte se v nich o historii pohádek, tradic i národních řemesel a uvidíte skvostná díla, ze kterých někdy až oči přecházejí. Plánujete, kam aktuálně vyrazíte o víkendu? Divadlo a hudba rozhodně nesmí chybět. Chcete vědět, co se zrovna děje ve vašem okolí? V nabídce máme desítky divadelních představení pro děti a dospělé, stačí si jen vybrat z nepřeberné nabídky kulturních akcí, které pro vás neustále aktualizujeme. Ty aktivnější z vás mohou nadchnout naše tradiční řemesla. Dozvíte se o tajemstvích našich sklářů nebo se naučíte jak vyrobit staročeskou keramickou mísu.
Zajímá vás aktuální dění v regionu Praha? Na portálu Kudyznudy.cz najdete tisíce novinek a tipů kam zrovna vyrazit. Prohlédněte si, co se právě odehrává ve světe kultury, památek, zážitků a turistiky. Stačí si jen vybrat z nepřeberného množství aktualit.

Oslavte Den Evropy a 20 let od vstupu České republiky do EU

Oslavy Dne Evropy se konají druhý květnový týden na veřejných prostranstvích evropských měst každý rok. Evropská unie oslavuje 9. května vyhlášení Schumanovy deklarace v roce 1950 a úspěchy, kterých dosáhla. Česká republika si letos připomíná dvacet let od vstupu do Evropské unie. Zároveň brzy nastanou evropské volby a Evropský parlament zve na zajímavé akce po celé Evropě. Kudy u nudy vás zve na pár vybraných akcí v Praze, Jihlavě, Trojmezí nebo Hradci Králové.
Praha | Kultura

Evropa v Česku: proč máme rádi Francii?

Gurmánské speciality od cibulačky až po crème brûlée a makronky, víno, sýry, Cannes a nejslavnější filmový festival na světě, Paříž, Le Mont Saint Michel, zámky na Loiře, cyklistický závod Tour de France, Azurové pobřeží, Bretaň a Provence provoněná levandulí: je tolik věcí, které máme rádi ve Francii! Seriál o evropských zemích pokračuje na západě Evropy. Pojďte s Kudy z nudy poznat Francii!
Praha | Kultura

Cesty za uměním: stopy světoznámého malíře Pabla Picassa v Česku

Rok 2023 byl v uměleckém světě rokem malíře Pabla Picassa (1881–1973). Uplynulo 50 let od jeho úmrtí a muzea na celém světě chystala desítky výstav, věnovaných jeho tvorbě. Jsou díla světoznámého malíře k vidění i u nás v Česku? Jaké příběhy je provázejí a co byste o nich měli vědět?
Praha | Kultura

Prožijte duchovní Velikonoce v Praze

Nejvýznamnějším křesťanským svátkem jsou Velikonoce, které oslavují vzkříšení Ježíše Krista. Středem těchto oslav, v duchu křesťanských tradic, bude v Praze katedrála sv. Víta, Václava a Vojtěcha na Pražském hradě. Hlavním celebrantem všech mší svatých je zde pražský arcibiskup Jan Graubner. Několik liturgických slavností bude probíhat také v kostele Všech svatých či bazilice sv. Jiří na Pražském hradě.
Praha | Kultura

Národní galerie Praha zahajuje Openingem 2024 novou sezónu

Ve čtvrtek 21. března 2024 spustí Národní galerie Praha novou sezónu! Jarní Opening 2024, který se uskuteční od 19 hodin ve Veletržním paláci. V rámci Openingu představí Národní galerie dvě výstavy: Žádný pocit netrvá věčně. Sbírka solidarity ve Skopji a Filomena Borecká: Dech tichých myšlenek. Vstup je volný a v rámci openingu bude volný vstup i do expozic v rámci Veletržního paláce.
Praha | Kultura

10 tipů, kam zajít do jazzového klubu

Synkopy, odpovídačky, nekonečné improvizace a složité harmonie. Nezaměnitelný zvuk saxofonu a trubky, nostalgické piano, síla okamžiku v souznění hudebníků. Od ragtimu, přes populární swing až po soudobé trendy, jazz již přes sto let svou nezaměnitelnou energií dobývá srdce muzikantů i posluchačů. Objevte nejznámější české jazzové kluby, kde se ponoříte do hudby a čas jde mimo vás.
Praha | Kultura

Česká národní banka vydává pamětní minci ke 200. výročí narození Bedřicha Smetany

Bedřicha Smetanu nově připomíná pamětní stříbrná mince. Ke 200. výročí narozenin světově proslulého českého hudebního skladatele ji vydala Česká národní banka (ČNB). Jde o druhou letošní pamětní minci v dvousetkorunové nominální hodnotě.
Praha | Kultura

Kam do muzea v Praze po celý rok zdarma?

Asi každého z nás potěší, když ušetří nějakou tu korunu navíc. V našich tipech najdete muzea, galerie a ostaní expozice, které jsou v Praze otevřeny celoročně a navíc zcela zadarmo. Někde je zapotřebí předem se ohlásit, jiná místa registraci nepožadují. Vydejte se do mnohdy neznámých míst, obdivovat umění, historické exponáty či zvířátka. Navíc můžete využít volného vstupu nebo výrazné slevy při speciálních kulturních akcích, jako je Pražská muzejní noc, Dny otevřených dveří, Noc kostelů a řada dalších.
Praha | Kultura

Cesty za uměním: po Česku s Wolfgangem Amadeem Mozartem

Výjimečný skladatel, kterého zná celý svět – to je Wolfgang Amadeus Mozart (1756–1791). Na Kudy z nudy si pravidelně připomínáme výročí jeho narození i úmrtí, ale stojí za to podívat se i na místa, spojená s jeho osudy. Slavného Amadea totiž připomíná spousta památek a uměleckých děl.
Praha | Kultura

Vstupem zdarma do svých expozic oslavuje Národní galerie 228. narozeniny

Při příležitosti svého 228. výročí Národní galerie připravila od 3. do 4. 2. 2024 vstup do některých svých expozic zdarma! Návštěvníci tak mají jedinečnou příležitost navštívit zdarma Veletržní palác (Umění dlouhého století, 1918–1938: První republika, a novou expozici 1939⁠–⁠2021: Konec černobílé doby), Schwarzenberský palác (Staří mistři), Šternberský palác (Staří Mistři II) a klášter sv. Anežky České (Středověké umění v Čechách a střední Evropa 1200–1550). Národní galerie bude mít po oba dny otevřeno od 10:00 do 18:00 hodin.
Praha | Kultura

Česko ve filmu: Amadeus, slavný film Miloše Formana

Výjimečný skladatel, skvělý režisér a jeden z nejúspěšnějších snímků světové kinematografie: to jsou Wolfgang Amadeus Mozart (1756–1791), režisér Miloš Forman (1932–2018) a film Amadeus. Netradiční zpracování osudů geniálního hudebního skladatele mělo v USA premiéru 6. září 1984, v našich kinech je ale diváci mohli vidět teprve v roce 1986. Film provází řada zajímavostí, drbů a pikanterií. Seznamte se s nimi na Kudy z nudy!
Praha | Kultura

Magie zimní Prahy: plesy, hudba i divadlo

Praha má svoje kouzlo v každém ročním období, ale kupodivu nejmagičtěji působí v zimě, kdy se ulicemi převaluje mlha, nebo se snášejí sněhové vločky, a měkké světlo lamp osvětluje chodníky, po nichž pod příkrovem večera spěchají dámy a pánové na ples. Zimní plesová sezóna právě začíná a všichni milovníci společenských akcí si ji hodlají naplno užít. Vyberte si i vy, kam se letos vypravíte za tancem a krásnou hudbou.
Praha | Kultura