Úvod > Aktuality

Aktuality Plzeňský kraj

Kultura v České republice doslova kvete. Krásná muzea a galerie najdete téměř na každém rohu a v každém městě, dozvíte se v nich o historii pohádek, tradic i národních řemesel a uvidíte skvostná díla, ze kterých někdy až oči přecházejí. Plánujete, kam aktuálně vyrazíte o víkendu? Divadlo a hudba rozhodně nesmí chybět. Chcete vědět, co se zrovna děje ve vašem okolí? V nabídce máme desítky divadelních představení pro děti a dospělé, stačí si jen vybrat z nepřeberné nabídky kulturních akcí, které pro vás neustále aktualizujeme. Ty aktivnější z vás mohou nadchnout naše tradiční řemesla. Dozvíte se o tajemstvích našich sklářů nebo se naučíte jak vyrobit staročeskou keramickou mísu.
Zajímá vás aktuální dění v regionu Plzeňský kraj? Na portálu Kudyznudy.cz najdete tisíce novinek a tipů kam zrovna vyrazit. Prohlédněte si, co se právě odehrává ve světe kultury, památek, zážitků a turistiky. Stačí si jen vybrat z nepřeberného množství aktualit.

Unikátní světecká jízdárna se po 23 letech rekonstrukcí otevřela turistům

Týden před začátkem nové turistické sezóny 2024 se slavnostně otevřela tachovská národní kulturní památka – jízdárna Světce, která bude sloužit jako turistický cíl i dějiště kulturních a společenských akcí. Její záchrana stála přibližně 100 milionů korun a trvala celkem 23 let. Jízdárna je po vídeňské jízdárně druhou největší v Evropě. Turisté si ji budou moci prohlédnout v rámci pravidelných, komentovaných prohlídek.
Plzeňský kraj | Kultura

Plzeňská filharmonie láká na festival Smetanovské dny 2024

Rok 2024 přinese již po čtyřiačtyřicáté všem milovníkům hudby, literatury, divadla a výtvarného umění velký kulturní svátek. Smetanovské dny, akce nesoucí jméno národní skladatelské osobnosti u které si letos připomínáme 200. výročí narození, jsou festivalem, který si získal oblibu a respekt široké kulturní veřejnosti. Letošní ročník proběhne od 7. března do 11. dubna 2024.
Plzeňský kraj | Kultura

O historii šumavského sklářství se dozvíte v Kašperských Horách

Zajímá vás historie českého sklářství? Umění tavit sklo bylo v minulosti tajemstvím, které předával otec nejstaršímu synovi, a tak české sklářské rody významně ovlivnily světový technologický vývoj i umělecké styly. Jedním z fenoménů své doby bylo i šumavské sklo. A právě expozici šumavského sklářství představuje Muzeum Šumavy v Kašperských Horách.
Plzeňský kraj | Kultura

Na Chodsku se chystají rázovité masopustní průvody

Města a obce na Chodsku slaví masopust od 9. do 17. února 2024 a i letos se ve vyhlášených lokalitách chystají tradiční masopustní průvody. Největší z nich se odehraje v Postřekově, oblíbený je též masopust v Klenčí a Kolovči.
Plzeňský kraj | Kultura

Sušický ručně vyřezávaný betlém vás určitě nadchne

Stálou expozici muzea a mechanický sušický betlém, který představuje starobylá tradiční řemesla v půvabné šumavské krajině s významnými památkami a lidovou architekturou Sušicka, můžete navštívit ve vánočním čase a zpříjemnit si tak sváteční atmosféru. Betlém je přístupný v otevírací době muzea a pouští se v 9:00, 10:00, 11:00, 13:00, 14:00, 15:00 a 15:30 hodin.
Plzeňský kraj | Kultura

Letní Festival na ulici opět oživí Plzeň

Od pátku 18. do soboty 26. srpna 2023 opět zaplní centrum Plzně multižánrový Festival na ulici. Letos slaví kulatiny a hudbou bude žít město na mnoho scénách i ve vybraných barech. Pro děti bude scéna na Proluce každý den od 15 hodin.
Plzeňský kraj | Kultura

V Domažlicích se chystají Chodské slavnosti

Na západě Čech se říká, že když mají Chodové nažehlené kroje a zaděláno na koláče, je to neklamné znamení, že se blíží Vavřinecká pouť a Chodské slavnosti. Největší a nejstarší národopisná slavnost v západočeském regionu a druhá nejstarší v Čechách začíná v pátek 11. srpna. Půjde již o 69. ročník tradičního národopisného festivalu, který potrvá až do neděle 13. srpna 2023.
Plzeňský kraj | Kultura

Slavnosti Kaše ožijí opět ve středověkém duchu v Horažďovicích

Poslední červnový víkend, letos 24. 6. 2023, se v Horažďovicích konají slavnosti Kaše. Proč zrovna Kaše? Protože dne 4. 7. 1307 zemřel při obléhání Horažďovic Rudolf Habsburský přezdívaný pro svou střídmost v jídle, v tehdejších dobách u panovníků opravdu nezvyklou, "král Kaše", vévoda rakouský v letech 1298 – 1306 a český král v letech 1306 – 1307.
Plzeňský kraj | Kultura

Historický víkend aneb Strašidla a mumraje plzeňské zabaví malé i velké

Mnozí Plzeňané, ale i přespolní si pravidelně rok co rok zapisují do svých kalendářů vždy v polovině června datum Historického víkendu, který oživuje centrum Plzně a láká malé i velké. Ve dnech 9. až 11. června 2023 zaplaví město strašidla a mumraje a centrum se přesune do doby husitské.
Plzeňský kraj | Kultura

Plzeň čeká Muzejní noc

Láká vás výlet do západočeské metropole a zároveň byste chtěli zažít něco netradičního? Naplánujte si návštěvu na konec května, kdy bude v Plzni probíhat Muzejní noc a své dveře návštěvníkům za tmy otevřou muzea, galerie nebo třeba Semlerova rezidence či Plzeňský Prazdroj. Muzejní noc v Plzni proběhne v pátek 26. května 2023.
Plzeňský kraj | Kultura

Muzea a galerie pro všechny – zábava a poučení v interaktivních expozicích

Přísný zákaz "nedotýkati se" už v našich muzeích dávno neplatí! Naopak v mnoha expozicích je aktivní zapojení návštěvníků dokonce vyžadováno. Nechte se inspirovat našimi tipy a vyrazte na výlet plný zábavy a poučení pro celou rodinu. Experimentujte s elektřinou, zahrajte si divadlo, vyrobte své nanovlákno, dřevěnou lžíci nebo vlastní klobouk... neboť fantazii a kreativitě se na těchto místech meze nekladou.
Plzeňský kraj | Kultura

V Plzni startuje Rock in Town, festival se pak ukáže v dalších městech

V pátek odpoledne otevírá své brány festival Rock in Plzeň I, od 14 hodin se můžete těšit na rockové kapely na ploché dráze na Borech. Rock in Town se posléze ukáže například v Praze, Brně, Ostravě ale i v menších amfiteátrech na Konopišti, či Lokti. Podívejte s Kudy z nudy, kam vyrazit na pořádný rockový mejdan.
Plzeňský kraj | Kultura