Úvod > Aktuality

Aktuality Karlovarský kraj

Mezi oblíbená a hojně navštěvovaná kulturní zařízení patří bezpochyby muzea a galerie, kterých je v České republice nepočítaně. Od těch tradičních lidových, přírodovědných, antropologických nebo technických muzeí až po obrazové galerie, výstavy soch a moderního umění nebo interaktivní a specificky zaměřené expozice. Muzea a galerie jsou zkrátka hodnotnou volnočasovou aktivitou, která kromě potěšení přináší také vzdělávání a zábavnou formou prezentuje naši historii, současnost i budoucnost. U nás na vás čeká nepřeberná nabídka a nudit se nebudou ani vaše ratolesti, pokud je vezmete např. na výstavu hraček, vlakových modelů nebo automobilových veteránů.
Zajímá vás aktuální dění v regionu Karlovarský kraj? Na portálu Kudyznudy.cz najdete tisíce novinek a tipů kam zrovna vyrazit. Prohlédněte si, co se právě odehrává ve světe kultury, památek, zážitků a turistiky. Stačí si jen vybrat z nepřeberného množství aktualit.

Kdy a kde byl zavražděn Albrecht z Valdštejna?

Dne 25. února 1634 byl v Chebu zavražděn Albrecht z Valdštejna, ve své době nejbohatší a nejvlivnější muž Českého království. Jeho jméno vyvolává dodnes ohnivé debaty nejen mezi historiky. Zradil svého císaře a krále, aby dosáhl ještě větší moci? Nebo byl jen obětí intrik? Ať už se přikláníte k jakékoliv teorii, není pochyb o tom, že Albrecht z Valdštejna byl jednou z nejvýznamnějších postav českých i evropských dějin, výjimečně zdatný obchodník, politik a armádní velitel.
Karlovarský kraj | Kultura

Chebské dvorky budou letos poprvé Pod střechou

Celých 20 let se v Chebu konala velmi oblíbená akce nazvaná Chebské domky, která na pár dní proměnila historické centrum v největší výstavní prostor pod širým nebem, když dvory, uličky, zahrady, nádvoří i náměstí zaplnily výtvarné projekty mnoha umělců z Čech i zahraničí. Letos se ale akce uskuteční v jiném formátu. Pořádající Galerie 4 zve všechny příznivce umění na Chebské dvorky Pod střechou, která se koná 9. a 10. června 2023 v prostorách galerie a spojí umělce naříč žánry.
Karlovarský kraj | Kultura

Nejnavštěvovanější turistické cíle Karlovarského kraje: hrad Loket, Motýlí dům Karlovy Vary a Boheminium Mariánské Lázně

Deseti nejnavštěvovanějším místům Karlovarského kraje kraluje hrad Loket, následovaný zážitkovými areály Boheminium Mariánské Lázně a Motýlí dům Karlovy Vary. Při svých cestách na západ Čech nevynechejte rezervaci Soos a hrad Bečov nad Teplou, kde si prohlédnete unikátní relikviář sv. Maura. Společně s korunovačními klenoty je nejcennější zlatnickou památkou České republiky.
Karlovarský kraj | Kultura

Hrad Seeberg, Soos a Městské muzeum Františkovy Lázně nabízejí Globální vstupenku

Chystáte se na návštěvu do Františkových Lázní a chtěli byste poznat zajímavá místa v okolí? Pak můžete využít tzv. Globální vstupenku, která se vztahuje k Městskému muzeu ve Františkových Lázních, Národní přírodní rezervaci Soos a hradu Seeberg v Ostrohu.
Karlovarský kraj | Kultura

Národní zahájení Festivalu muzejních nocí proběhne v Českém Těšíně

V pátek 20. května 2022 se od 14:00 v prostorách Kulturního a společenského střediska „Střelnice“ v Českém Těšíně uskuteční národní zahájení XVIII. ročníku Festivalu muzejních nocí 2022. Na Národní zahájení naváže od 18:00 hodin Těšínská muzejní noc. Instituce na obou březích řeky Olše – tedy jak v Českém Těšíně, tak i v Cieszynie na polské straně – si pro své návštěvníky připravily pestrou nabídku doprovodných programů.
Karlovarský kraj | Kultura

Městské muzeum ve Františkových Lázních letos slaví rovnou stovku!

Městské muzeum Františkovy Lázně slaví v roce 2022 několik kulatých výročí. Již 110 let uběhne od doby, kdy se pro budoucí muzeum začaly prostřednictvím sbírky mezi obyvateli shromažďovat první sbírkové předměty. Zároveň je to letos rovných 100 let, kdy byla otevřena první muzejní expozice. Muzeum zve nejen na oslavu svých jubileí, ale také na novinky, které pro návštěvníky v letošní sezóně přichystalo.
Karlovarský kraj | Kultura

Karlovarský kraj stále láká návštěvníky zdarma do muzeí a galerií

Až do 31. října 2020 je zaveden bezplatný vstup pro všechny návštěvníky, kteří se vydají do muzeí, galerií a dalších kulturních institucí, zřizovaných Karlovarským krajem. Kraj se tak rozhodl pomoci těmto zařízením obnovit návštěvnost, přispět k oživení cestovního ruchu a přilákat nové zájemce, včetně rodin s dětmi, pro které je připraven v muzeích, galeriích a dalších místech atraktivní program. Zájemcům o prohlídky dolů doporučujeme, aby se předem informovali, zda není nutné se předem objednat na určitý čas.
Karlovarský kraj | Kultura

Muzeum v Chebu se připravuje na otevření

Po dlouhotrvající rekonstrukci, kvůli níž byla muzejní expozice pro veřejnost více než rok uzavřena, se Muzeum Cheb připravuje na své otevření. V rámci rekonstrukce, která se týkala obou budov muzea – expozice v Pachelbelově domě a ředitelství v Müllerově domě, došlo k výměně topného systému a elektroinstalace a novým rozvodům datových sítí s cílem zlepšit podmínky pro provoz i návštěvníky muzea. K otevření budovy by mělo dojít na přelomu května a června 2020.
Karlovarský kraj | Kultura

Muzeum Františkovy Lázně láká na historický jarmark na Seebergu

Muzeum Františkovy Lázně zve všechny milovníky historie v sobotu 20. července na Historický jarmark s podtitulem „Goethe v Čechách“. Příchozí se mohou těšit na dobré pivo, bohaté občerstvení, trh, lidová řemesla, chebský folklór, koňský povoz, loutkové divadlo, tematické dílny pro děti nebo ražbu mincí.
Karlovarský kraj | Kultura

Objevte nově zrekonstruované Návštěvnické centrum Becherovky v Karlových Varech

Společnost Jan Becher Pernod Ricard zmodernizovala celé prostory Muzea Becherovky a rozšířila stávající expozice. Změny jsou tak velké, že došlo i ke změně názvu z Becherplatzu na „Návštěvnické centrum Becherovka“. Návštěvníci se zde můžou těšit nejen na stálou expozici o historii a současnosti Becherovky, ale také na bar s možností degustace a obchod s upomínkovými předměty.
Karlovarský kraj | Kultura

Objevte kouzlo lázní Kyselka, chystá se další ročník Kyselských slavností

Tradiční „Kyselské slavnosti 2019“ s bohatým doprovodným programem pro děti i dospělé budou zahájeny tuto sobotu 25. května v areálu lázeňského parku obce Kyselka. Návštěvníci se mohou již od 11 hodin těšit na hudební vystoupení, řadu zajímavých hostů a na velký výběr aktivit pro celou rodinu. Zájemci si během slavností mohou zapůjčit pod dohledem plavčíků lodičky na řece Ohři, prohlédnout si stánky s řemesly, navštívit Mattoni Muzeum nebo se projít po Mattoniho stezce. Milovníky cestování vlakem přiveze na Kyselské slavnosti historický motorový vlak vyjíždějící z Chomutova. Během dne je přepraví na jinak pro osobní dopravu neužívané vlečce na trase z Kyselky do Vojkovic a zpět.
Karlovarský kraj | Kultura

Mattoni Muzeum zahajuje svou čtvrtou sezónu a chystá novinky

Mattoni Muzeum v Kyselce se po zimní pauze od dubna opět otevírá svým návštěvníkům. Originálně zpracovanou expozici mapující počátky slavné firmy Heinricha Mattoniho vidělo od otevření muzea více než 22 000 návštěvníků. V letošní čtvrté sezóně chystá muzeum už třetí tematickou výstavu, tentokrát na motivy lázeňství v Kyselce v polovině 19. století.
Karlovarský kraj | Kultura