Úvod > Aktuality

Aktuality Královéhradecký kraj

Mezi oblíbená a hojně navštěvovaná kulturní zařízení patří bezpochyby muzea a galerie, kterých je v České republice nepočítaně. Od těch tradičních lidových, přírodovědných, antropologických nebo technických muzeí až po obrazové galerie, výstavy soch a moderního umění nebo interaktivní a specificky zaměřené expozice. Muzea a galerie jsou zkrátka hodnotnou volnočasovou aktivitou, která kromě potěšení přináší také vzdělávání a zábavnou formou prezentuje naši historii, současnost i budoucnost. U nás na vás čeká nepřeberná nabídka a nudit se nebudou ani vaše ratolesti, pokud je vezmete např. na výstavu hraček, vlakových modelů nebo automobilových veteránů.
Zajímá vás aktuální dění v regionu Královéhradecký kraj? Na portálu Kudyznudy.cz najdete tisíce novinek a tipů kam zrovna vyrazit. Prohlédněte si, co se právě odehrává ve světe kultury, památek, zážitků a turistiky. Stačí si jen vybrat z nepřeberného množství aktualit.

Neobjevené skvosty: 10 tipů z regionu Královéhradecký kraj

Málo navštěvovaná a přesto úchvatná místa nabízí i Královéhradecký kraj. Objevte historii lyžování v muzeu v Dolní Branné, unikátní kostely v okolí Broumova, postavené podle plánů Kryštofa Dientzenhofera a jeho syna Kiliána Ignáce, třeba dřevěný hřbitovní kostel Panny Marie, Museum bednářství Jaroslava Tománka a krásu nerostů z celého světa v Galerii minerálů ve Dvoře Králové nad Labem. Vydejte se na výlet zpět do dob císaře Josefa II. při prohlídce podzemních chodeb pevnosti Josefov, navštivte rozhlednu na Feistově kopci anebo Rychnov nad Kněžnou, kam Karel Poláček umístil děj své knížky Bylo nás pět. Prohlédněte si Poláčkův památník i sochu pěti malých dobrodruhů!
Královéhradecký kraj | Kultura

Ve vánočním čase se podívejte do Muzea betlémů v Třebechovicích

Třebechovické muzeum betlémů má ve svých sbírkách více než 400 betlémů zhotovených z nejrůznějších materiálů a pocházejících ze všech oblastí České republiky, velmi starých, ale i ze současnosti. Nejcennější a nejobdivovanější doma i ve světě je než 100 let starý unikátní mechanický Proboštův betlém, který má na 2000 vyřezávaných dílů a 350 figurek. Je jediným betlémem prohlášeným národní kulturní památkou (1999), je 6,9 metru dlouhý, 2,2 metru vysoký a z 350 figurek se jich 51 pohybuje a dalších 120 jezdí na několika pásech. Autory betlému jsou lidoví řezbáři Josef Probošt a Josef Kapucián.
Královéhradecký kraj | Kultura

V Třebechovicích je k vidění unikátní mechanický betlém

Třebechovické muzeum betlémů má ve svých sbírkách více než 400 betlémů zhotovených z nejrůznějších materiálů a pocházejících ze všech oblastí České republiky, velmi starých, ale i ze současnosti. Nejcennější a nejobdivovanější doma i ve světě je unikátní mechanický Proboštův betlém o rozměrech 7x3x2 m.
Královéhradecký kraj | Kultura

Nové Návštěvnické centrum KRNAP ve Vrchlabí otevírá po rekonstrukci své brány

Krkonošské muzeum, založené roku 1883 a součást Správy KRNAP od roku 1966, pečuje o zachování kulturního dědictví regionu Krkonoš, mimo jiné i pečlivou správou 45 000 sbírkových předmětů. Od října 2017 bylo muzeum uzavřeno a prošlo velikou a nákladnou rekonstrukcí. Jak se zdařila, se budete moci sami přesvědčit od 1. listopadu 2023, kdy se nová expozice v bývalém augustiniánském kláštera ve Vrchlabí otevírá veřejnosti.
Královéhradecký kraj | Kultura

České značky: Stavebnice Merkur z Police nad Metují

Pro řadu z nás není Merkur jen kemp na Novomlýnských nádržích pod Pálavou nebo jedna z planet sluneční soustavy, ale také název populární kovové stavebnice. Doma je v Polici nad Metují, kde má oblíbená hračka dokonce své vlastní muzeum. V roce 2020 značka oslavila rovných sto let od svého vzniku.
Královéhradecký kraj | Kultura

Nahlédněte do pravěkého světa očima Zdeňka Buriana

Také vás fascinují obrazy pravěkých a dávno vyhynulých živočichů? Potom byste si neměli nechat ujít místa, která vás do tohoto období za dinosaury doslova přenesou. Uprostřed pravěkých džunglí s pterodaktyly, allosaury a triceratopsy nebo v dávných mořích po boku ichthyosaurů i plesiosaurů s dlouhým krkem se ocitnete díky obrazům Zdeňka Buriana. Ten vám ukáže i pozdější období se zvířaty doby ledové či prvních lidí. Vypravit se za fascinujícími výjevy můžete do různých koutů České republiky – Safari parku, pavilonu Anthropos, do Štramberku a dalších míst. Někde navíc expozici doplňuje sbírka paleontologických exponátů!
Královéhradecký kraj | Kultura

Pojeďte na letní výlet do Babiččina údolí a užijte si poslední prohlídky s komtesou Hortenzií

Babiččino údolí patří mezi nejznámější výletní místa u nás, kam spisovatelka Božena Němcová umístila děj svého slavného díla Babička. Není to jen Staré bělidlo, které bylo v roce 1797 postaveno jako mlynářský výměnek ratibořického mlynáře Antonína Rudra (pana otce z Babičky), ale také Starý mlýn a v sousedství Starý mandl. Na zámku Ratibořice probíhají do 30. 7. 2023 prohlídky s komtesou Hortenzií. Přijďte se na ně podívat!
Královéhradecký kraj | Kultura

Krkonošské muzeum bude pro děti a seniory po celý květen přístupné zdarma

Oslavte 60. výročí založení Krkonošského národního parku! Nejen v den jeho výročí, 17. května 1963, ale po celý květen. V muzeu pro vás připravili malý narozeninový dárek – po celý měsíc budou mít vstupné zdarma do všech poboček Krkonošského muzea děti do 10 let a senioři nad 65 let. Konkrétně se jedná o Krkonošské muzeum ve Vrchlabí, v Jilemnici, o Památník zapadlých vlastenců v Pasekách nad Jizerou a také lesnicko-mysliveckou expozici Šindelka v Harrachově.
Královéhradecký kraj | Kultura

Tajemství Ďáblovy bible: kdy vznikla, kdo ji napsal a kde si ji prohlédnete?

Codex gigas neboli Ďáblova bible, největší ručně psaná kniha na světě, našla až do konce srpna domov v Broumovském klášteře. Přijeďte se podívat na výstavu, projděte se po Broumově a okolí a seznamte se s jedinečným příběhem díla, u jehož zrodu prý stál samotný ďábel.
Královéhradecký kraj | Kultura

Antické sochy v novém lesku: Klášter v Hostinném zve na hrdiny, bohyně i atlety starého světa

V prostorách Františkánského kláštera v Hostinném je vystavena jedinečná sbírka sádrových odlitků antických soch pocházejících z roku 1912. Světovými unikáty jsou zejména rekonstruované sochy a sousoší ztracených nebo zničených originálů, které jsou k vidění pouze v této galerii. Originály naprosté většiny vystavených soch jsou vystaveny ve významných světových muzeích.
Královéhradecký kraj | Kultura

Krkonošskému národnímu parku je 59 let

Krkonošský národní park letos slaví 59 let od svého vyhlášení. Dne 17. května 1963 byla završena snaha generací odborníků a vědeckých institucí o vyhlášení Krkonoš národním parkem. Tenko krok logicky navazoval na vyhlášení Karkonoskiego Parku Narodowego na polské straně hor, které nastalo o čtyři roky dříve (1959).
Královéhradecký kraj | Kultura

Zámek Opočno zve na novou expozici do druhého patra

Už 14. dubna se otevře nová expozice ve druhém patře opočenského zámku. To bylo až do letošního roku návštěvníkům nepřístupné. Milovníci zámeckých interiérů se tu nově pokochají pohledem na pěkné zařízené apartmány sester Josefa Colloredo-Mannsfelda a najdou zde i muzeum zajímavostí z depozitářů.
Královéhradecký kraj | Kultura