Úvod > Aktuality

Aktuality Jihočeský kraj

Mezi oblíbená a hojně navštěvovaná kulturní zařízení patří bezpochyby muzea a galerie, kterých je v České republice nepočítaně. Od těch tradičních lidových, přírodovědných, antropologických nebo technických muzeí až po obrazové galerie, výstavy soch a moderního umění nebo interaktivní a specificky zaměřené expozice. Muzea a galerie jsou zkrátka hodnotnou volnočasovou aktivitou, která kromě potěšení přináší také vzdělávání a zábavnou formou prezentuje naši historii, současnost i budoucnost. U nás na vás čeká nepřeberná nabídka a nudit se nebudou ani vaše ratolesti, pokud je vezmete např. na výstavu hraček, vlakových modelů nebo automobilových veteránů.
Zajímá vás aktuální dění v regionu Jihočeský kraj? Na portálu Kudyznudy.cz najdete tisíce novinek a tipů kam zrovna vyrazit. Prohlédněte si, co se právě odehrává ve světe kultury, památek, zážitků a turistiky. Stačí si jen vybrat z nepřeberného množství aktualit.

Květy amarylisů vyzdobí zámek v Třeboni

Jaro přichází na zámek v Třeboni již tradičně spolu s výstavou květin amarylis. Ve dnech 6. až 21. dubna 2024 budou prohlídky zámku doprovázené oblíbenou výstavou květin. Výstava bude přístupná denně, mimo pondělí.
Jihočeský kraj | Kultura

V Českých Budějovicích si prohlédnete vzácné orchideje

Jihočeské muzeum v Českých Budějovicích vás zve na výstavu orchidejí, masožravých rostlin, bromélií, kaktusů, sukulentů a dalších rostlin, která se koná v termínu 16. 2. – 3. 3. 2024. Otevřeno je každý den od 9:00 do 17:30 hodin, včetně pondělků. Na výstavě, jejímiž autory jsou Markéta Aubrechtová a Martin Dlouhý, si můžete zakoupit snadno pěstovatelné rostliny i vzácné botanické rarity. Každý 500. a 1000. návštěvník výstavy navíc získá dárek! Připraveny jsou také komentované prohlídky, poradna pro pěstitele, květinový workshop a vzdělávací program pro školy.
Jihočeský kraj | Kultura

Nechejte se okouzlit příběhem Ježíškova narození u některého z originálních českých betlémů

Příběh o Ježíškově narození byl a je věčnou inspirací pro tvůrce betlémů. Česká republika se v jejich počtu řadí mezi betlémářské velmoci, protože výroba betlémů zde má tradici už od 16. století. V Praze se první Betlém objevil už v roce 1560 a odtud se rychle šířil i do dalších regionů. Betlémy ze dřeva, slámy, papíru, keramiky, skla, ale třeba i z perníku, korku, paličkované a pletené, velké, miniaturní i unikátní najdete ve výběru portálu Kudy z nudy.
Jihočeský kraj | Kultura

Kouzelný advent zažijete u Seidelů v Českém Krumlově

Advent přináší čas klidu, pohody, přátelských a rodinných shledání. Místem takovýchto setkání se každoročně stává i českokrumlovský Fotoateliér Seidel. Unikátní museum skrývá příběh o počátcích fotografie, pohnutý osud průkopníků tohoto řemesla i fotografickou kroniku česko-německo-rakouského pomezí konce 19. a první poloviny 20. století. Zvláště předvánoční atmosféra však podtrhuje kouzlo tohoto místa.
Jihočeský kraj | Kultura

Zažijte advent v Jindřichově Hradci: čekají na vás Krýzovy jesličky i vánoční fotografie

Krásnou předvánoční nabídku pro návštěvníky přichystali v České Kanadě, přímo v centru starobylého Jindřichova Hradce. Hlavním tahákem jsou zrestaurované Krýzovy jesličky v Muzeu Jindřichohradecka, které jsou nyní k vidění po sedmileté pauze. Adventní program se však chystá také v Domě gobelínů a v muzejním ateliéru bude připravený i vánoční fotokoutek.
Jihočeský kraj | Kultura

V Bechyni se bude o víkendu slavit 700 let od založení města!

Jihočeská Bechyně letos slaví jubileum. Od roku 1323, kdy Jan Lucemburský v podhradí založil město, uplynulo letos již 700 let! Hlavní oslavy tohoto významného jubilea proběhnou ale tento víkend od 11. do 13. srpna! Těšit se můžete na velkolepou slavnost spojenou s řemeslnými trhy v zámeckém parku a s velmi bohatým doprovodným programem.
Jihočeský kraj | Kultura

Česko mezi řádky: Zloději zelených koní, jižní Čechy a Jiří Hájíček

Zkamenělé žáby, vodníkovy slzy anebo ďáblova lejna: tak se říkalo vltavínům, drahým kamenům, kolem nichž se točí příběh románu Jiřího Hájíčka (*1967) Zloději zelených koní. Jak o sobě autor prohlašuje, je český spisovatel, Jihočech a patriot – a právě k jižním Čechám patří také poněkud záhadné vltavíny.
Jihočeský kraj | Kultura

Prácheňské muzeum vystavuje unikátní Hřeb Svatého Kříže

Prácheňské muzeum v Písku otevřelo unikátní krátkodobou výstavu Svatého Hřebu z Milevska! Vzácná relikvie bude mimořádně vystavena ve dnech 7. až 16. dubna 2023. Veřejnost zatím neměla příliš příležitostí tuto vzácnou relikvii spatřit na vlastní oči, nyní se tato možnost nabízí v době od Velkého pátku až do následující neděle 16. dubna vždy od 9 do 18 hodin.
Jihočeský kraj | Kultura

Snímek Jan Žižka láká k návštěvě Trocnova

Snímek Jan Žižka se pomalu ale jistě po měsíci v kinech přibližuje v počtu diváků číslu 300 tisíc. Mnoho z nich život slavného vojevůdce zaujal natolik, že se rozhodli navštívit jeho rodiště v Trocnově. A že je tam co k vidění! Památník Jana Žižky z Trocnova jako národní kulturní památka nabízí venkovní naučnou stezku, pomník Jana Žižky nebo třeba muzeum s interaktivní multimediální expozicí. Od dubna 2023 budou mít návštěvníci jedinečnou možnost v Trocnově nově navštívit také právě budovaný archeoskanzen prezentující život ve středověku na přelomu 14. a 15. století.
Jihočeský kraj | Kultura

Léto v písecké Sladovně: Svět mravenců, animace i dobrodružná cesta galerií

Zážitkové výstavy pro celou rodinu, čtyři patra kreativity a her, které nabízí spoustu inspirace a poznání, to je písecká Sladovna. Nyní nabízí interaktivní výstavu Jan A jaK dál – nevšední cestu běžně nepřístupnými prostory galerie, životem a myšlenkami Jana Amose Komenského. Nejmenší děti se mohou těšit na oblíbené Mraveniště a malí i velcí ocení profesionálně vybavené Animárium, kde se zájemcům odhaluje kouzlo animace.
Jihočeský kraj | Kultura

České Budějovice a další jihočeská města zdobí nevšední sochy

V Českých Budějovicích a širokém okolí probíhá již patnáctý ročník neobvyklé výstavy Umění ve městě. Centrum města, ale například i lipenské jezero nebo město Tábor zdobí unikátní sochy. Výstavu Umění ve městě 2022 pořádá Statutární město České Budějovice ve spolupráci s Veselí nad Lužnicí, Táborem, Pasečnou na Šumavě, Lipnem nad Vltavou, Vodňany, Volyní a Bechyní.
Jihočeský kraj | Kultura

Strakonické Muzeum středního Pootaví se konečně otevírá turistům

Po třech létech a devíti měsících se 1. dubna znovu otevřely brány strakonického muzea. Ukončena je tak jedna z největších rekonstrukcí (stavební i expoziční) za poslední desetiletí. Nově vás uvítá pět nových expozic, nové zázemí i společenské a edukační sály. Do nových prostor se přestěhovala i muzejní knihovna a badatelna.
Jihočeský kraj | Kultura