Úvod > Aktuality

Aktuality Liberecký kraj

Mezi oblíbená a hojně navštěvovaná kulturní zařízení patří bezpochyby muzea a galerie, kterých je v České republice nepočítaně. Od těch tradičních lidových, přírodovědných, antropologických nebo technických muzeí až po obrazové galerie, výstavy soch a moderního umění nebo interaktivní a specificky zaměřené expozice. Muzea a galerie jsou zkrátka hodnotnou volnočasovou aktivitou, která kromě potěšení přináší také vzdělávání a zábavnou formou prezentuje naši historii, současnost i budoucnost. U nás na vás čeká nepřeberná nabídka a nudit se nebudou ani vaše ratolesti, pokud je vezmete např. na výstavu hraček, vlakových modelů nebo automobilových veteránů.
Zajímá vás aktuální dění v regionu Liberecký kraj? Na portálu Kudyznudy.cz najdete tisíce novinek a tipů kam zrovna vyrazit. Prohlédněte si, co se právě odehrává ve světe kultury, památek, zážitků a turistiky. Stačí si jen vybrat z nepřeberného množství aktualit.

Jablonecké Muzeum skla a bižuterie se připravuje na 120. výročí, ozdobí jej nový skleněný prvek

Muzeum skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou vyhlásilo v závěru roku 2023 otevřenou soutěž na výtvarné ztvárnění vnějšího pláště betonové přístavby z 60. let 20. století, tzv. Pelantova schodiště. Odborná komise rozhodla, že ji doplní plochy speciálního skla podle návrhu Terezy Šváchové z architektonického studia uncut.
Liberecký kraj | Kultura

Muzeum ozubnicové dráhy na nádraží v Kořenově je otevřeno do konce roku

V Muzeu ozubnicové trati z Tanvaldu do Kořenova a Harrachova uvidíte několik unikátů. Asi nejcennějším exponátem je kus kolejí i s ozubnicí a ozubeným kolem z lokomotivy. Více než stoletou historii technického unikátu připomínají také fotografie a dokumenty. Nejstrmější železnice v ČR se stala v posledních letech vyhledávanou turistickou atrakcí regionu. Otevřeno je od 27. do 31. prosince 2023 denně od 10:00 do 16:00 hodin.
Liberecký kraj | Kultura

Metelkův mechanický betlém oslavuje 110 let, najdete ho v Jilemnici

K Vánocům a času adventu neodmyslitelně patří betlém, jedinečný mechanicky poháněný betlém naleznete v Krkonošském muzeu v Jilemnici. Letos uplynulo 110 let, kdy ho dokončil Jáchym Metelka. Postavičky rozpohybuje jedno závaží a navíc je ukázka lidového umění doprovázena zvukem. Rod Metelků byl nadaný a jejich betlémy naleznete i v dalších muzeí v Severních Čechách.
Liberecký kraj | Kultura

Ještěd slaví padesátiny! Připomeňte si jeho historii zajímavou výstavou

Letos Ještěd slaví celých 50 let své existence. V lednu 1963 vyhořela původní horská chata s hotelem a po rozhodnutí zbořit zbytek této stavby se otevřela cesta k postavení nové stavby. Realizace projektu unikátní moderní budovy architekta Karla Hubáčka se však potýkala s řadou problémů. Dokončení celé stavby a její předání se tak opozdilo o několik let až do září 1973. Severočeské muzeum v Liberci zve zájemce na zajímavou výstavu k padesátému výročí otevření horského hotelu a vysílače Ještěd, která je přístupná již jen do poloviny října 2023.
Liberecký kraj | Kultura

Velkolepá přehlídka sklářského umění a bižuterní výroby Křehká krása zve do Jablonce

Svaz výrobců skla a bižuterie spolu s partnery připravuje již dvanáctý ročník prezentačně-prodejní výstavy skla a bižuterie „Křehká krása 2023“. V areálu jabloneckého Eurocentra se ve dnech 10. až 13. 8. 2023 představí a nabídnou své nové kolekce čtyři desítky výrobců skla, bižuterie a vánočních ozdob.
Liberecký kraj | Kultura

Za Cimrmanem se vypravte do Příchovic – má zde své muzeum, kde tradičně slaví Nový rok

Také rádi pátráte po stopách českého génia Járy Cimrmana? Pak nesmíte vynechat muzeum s rozhlednou, které najdete v Příchovicích na Tanvaldsku – v kraji, který je s Cimrmanovým životem úzce spjat. V zimě se k Čápovi jezdí nejen kvůli muzeu a lyžařskému svahu. První lednový den se koná již tradiční novoroční výstup na Maják.
Liberecký kraj | Kultura

Vánoce kdykoliv aneb Svět zázraků: Muzeum skla a bižuterie zve do nové expozice vánočních ozdob

Moře, parník nebo mrakodrap – i to nabízí Svět zázraků, nová stálá expozice vánočních ozdob jabloneckého Muzea skla a bižuterie, která se nachází v budově Krystalu. Více než tři tisícovky se jich vešly do atraktivní instalace designéra Jakuba Berdycha Karpelise. Kromě klasických českých ozdob zde září pro naše oko neobvyklé ozdoby určené na zahraniční trhy.
Liberecký kraj | Kultura

Vlastivědné muzeum v České Lípě ukáže, jak se dobýval uran

Vlastivědné muzeum v České Lípě prošlo zevrubnou rekonstrukcí. Novinkou po jeho opětovném otevření bude ve čtvrtek 3. března 2022 zbrusu nová expozice dobývání uranu na Liberecku, která vznikla ve sklepení muzea. Návštěvníci si v ní budou připadat jako na návštěvě pracoviště v hlubinném uranovém dole. Nechybí ani těžební stroje, důlní šachta, specilání zvukové a světelné efekty či imitace sypného komínu.
Liberecký kraj | Kultura

Muzeum skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou slaví Mezinárodní rok skla 2022

Muzeum skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou je hrdým propagátorem významné události roku 2022. Tou je Mezinárodní rok skla (International Year of Glass), a tak nachystalo pro své návštěvníky spoustu akcí i novinek. Hned v začátku roku máte možnost navštívit výstavy, které jsou svou tematikou určitě spojeny s uvedeným výročím. Do konce ledna to je „Duše skla“ vypovídající o současném českém sklářském umění a do konce dubna „Hledání rovnováhy“ mapující design československého lisovaného skla v období socialismu.
Liberecký kraj | Kultura

Muzeum Českého ráje v Turnově otevřelo novou expozici granátových šperků

Muzeum v Turnově po téměř pětiměsíční rekonstrukci opět otevřelo Kabinet granátového šperku se stálou expozicí. Novinkou stálé výstavy jsou vitríny s lepším osvětlením a neutrálním hladkým bílým pozadím, na němž drobné mistrovské práce starých granátníků lépe vyniknou. Součástí výstavy je i autorská replika kříže pro papeže Jana Pavla II. vytvořená zlatníkem Jiřím Urbanem.
Liberecký kraj | Kultura

Muzeum skla a bižuterie v Jablonci se opět těší na návštěvníky

Muzeum skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou se opět po čtyřech měsících otevřelo návštěvníkům. Ti by si neměli nechat ujít výstavy, novinky ve stálých expozicích, ale třeba i expozici na Kristiánově. Aktuálně muzeum nabízí kromě stálých expozic tři výstavy, které dosud byly otevřené pouhých 14 dní v prosinci minulého roku. Designová10⁰ mapuje přírůstky současného designu do muzejní sbírky za posledních 10 le, Reflexe pak v muzejním krystalu představuje deset zajímavých sklářských umělců tří generací z různých koutů světa tvořících v České republice. Poslední výstavou je pak Kaleidoskop vkusu, kde je k vidění luxusní bižuterie ze světových výstav v době budování socialismu.
Liberecký kraj | Kultura

Krkonošská muzea se otevírají návštěvníkům

Krkonošská muzea se od úterý 4. května 2021 opět těší na své návštěvníky. Koronavirová omezení se zmírnila tak, že vás mohou opět pozvat na výstavy, které dlouhé měsíce nikdo nemohl navštívit. Své brány otevírají Krkonošské muzeum v Jilemnici, Historické domky na Náměstí Míru ve Vrchlabí, Památník zapadlých vlastenců v Pasekách nad Jizerou i Lesnicko-myslivecká expozice Šindelka v Harrachově.
Liberecký kraj | Kultura