Úvod > Aktuality

Aktuality Jihočeský kraj

Kultura v České republice doslova kvete. Krásná muzea a galerie najdete téměř na každém rohu a v každém městě, dozvíte se v nich o historii pohádek, tradic i národních řemesel a uvidíte skvostná díla, ze kterých někdy až oči přecházejí. Plánujete, kam aktuálně vyrazíte o víkendu? Divadlo a hudba rozhodně nesmí chybět. Chcete vědět, co se zrovna děje ve vašem okolí? V nabídce máme desítky divadelních představení pro děti a dospělé, stačí si jen vybrat z nepřeberné nabídky kulturních akcí, které pro vás neustále aktualizujeme. Ty aktivnější z vás mohou nadchnout naše tradiční řemesla. Dozvíte se o tajemstvích našich sklářů nebo se naučíte jak vyrobit staročeskou keramickou mísu.
Zajímá vás aktuální dění v regionu Jihočeský kraj? Na portálu Kudyznudy.cz najdete tisíce novinek a tipů kam zrovna vyrazit. Prohlédněte si, co se právě odehrává ve světe kultury, památek, zážitků a turistiky. Stačí si jen vybrat z nepřeberného množství aktualit.

Květy amarylisů vyzdobí zámek v Třeboni

Jaro přichází na zámek v Třeboni již tradičně spolu s výstavou květin amarylis. Ve dnech 6. až 21. dubna 2024 budou prohlídky zámku doprovázené oblíbenou výstavou květin. Výstava bude přístupná denně, mimo pondělí.
Jihočeský kraj | Kultura

V Českých Budějovicích si prohlédnete vzácné orchideje

Jihočeské muzeum v Českých Budějovicích vás zve na výstavu orchidejí, masožravých rostlin, bromélií, kaktusů, sukulentů a dalších rostlin, která se koná v termínu 16. 2. – 3. 3. 2024. Otevřeno je každý den od 9:00 do 17:30 hodin, včetně pondělků. Na výstavě, jejímiž autory jsou Markéta Aubrechtová a Martin Dlouhý, si můžete zakoupit snadno pěstovatelné rostliny i vzácné botanické rarity. Každý 500. a 1000. návštěvník výstavy navíc získá dárek! Připraveny jsou také komentované prohlídky, poradna pro pěstitele, květinový workshop a vzdělávací program pro školy.
Jihočeský kraj | Kultura

Předsilvestrovské pečení chleba bude letos v Lenoře poslední

Město Lenora pořádá tradiční netradiční veřejné pečení chleba v obnovené Obecní peci. Mistr pekař pro vás opět 30. prosince napeče například křupavý chléb, houstičky nebo lenorskou specialitu. Lenora vznikla v roce 1834 jako osada kolem nové sklářské huti. Mezi nejznámější turistické atrakce v obci rozhodně patří veřejné pečení chleba v historické peci a technická památka krytý dřevěný most, který sloužil k manipulování plaveného dřeva z okolních boubínských lesů. Pečivo z lenorské pece je zásadně neprodejné a je vždy do posledního kousku rozdáno!
Jihočeský kraj | Kultura

Nechejte se okouzlit příběhem Ježíškova narození u některého z originálních českých betlémů

Příběh o Ježíškově narození byl a je věčnou inspirací pro tvůrce betlémů. Česká republika se v jejich počtu řadí mezi betlémářské velmoci, protože výroba betlémů zde má tradici už od 16. století. V Praze se první Betlém objevil už v roce 1560 a odtud se rychle šířil i do dalších regionů. Betlémy ze dřeva, slámy, papíru, keramiky, skla, ale třeba i z perníku, korku, paličkované a pletené, velké, miniaturní i unikátní najdete ve výběru portálu Kudy z nudy.
Jihočeský kraj | Kultura

Kouzelný advent zažijete u Seidelů v Českém Krumlově

Advent přináší čas klidu, pohody, přátelských a rodinných shledání. Místem takovýchto setkání se každoročně stává i českokrumlovský Fotoateliér Seidel. Unikátní museum skrývá příběh o počátcích fotografie, pohnutý osud průkopníků tohoto řemesla i fotografickou kroniku česko-německo-rakouského pomezí konce 19. a první poloviny 20. století. Zvláště předvánoční atmosféra však podtrhuje kouzlo tohoto místa.
Jihočeský kraj | Kultura

Zažijte advent v Jindřichově Hradci: čekají na vás Krýzovy jesličky i vánoční fotografie

Krásnou předvánoční nabídku pro návštěvníky přichystali v České Kanadě, přímo v centru starobylého Jindřichova Hradce. Hlavním tahákem jsou zrestaurované Krýzovy jesličky v Muzeu Jindřichohradecka, které jsou nyní k vidění po sedmileté pauze. Adventní program se však chystá také v Domě gobelínů a v muzejním ateliéru bude připravený i vánoční fotokoutek.
Jihočeský kraj | Kultura

Podzimní Švestkové trhy provoní České Budějovice

Vydejte se do Českých Budějovic, kde budou ve čtvrtek 12. října zahájeny Švestkové trhy. Můžete se těšit nejen na nejrůznější švestkové dobroty, ale i tradiční české výrobky. Trhy budou navíc probíhat až do sobotního podvečera 14. října 2023.
Jihočeský kraj | Kultura

V Muzeu Jindřichohradecka si prohlédnete opravené Krýzovy jesličky

Jedním z nejznámějších českých betlémů jsou 12 metrů dlouhé a 2 metry vysoké Krýzovy jesličky, které si díky svým rozměrům dokonce vysloužily zápis do Guinessovy knihy rekordů. Jsou totiž největším lidovým mechanickým betlémem na světě. Jejich tvůrce Tomáš Krýza je dokončil právě před více než sto lety. V posledních sedmi letech v muzeu realizovali rozsáhlou rekonstrukcí. Restaurátoři při opravě vrátili figurkám původní barvy a některé i nově rozhýbali.
Jihočeský kraj | Kultura

Svatováclavské slavnosti opět roztančí Český Krumlov

Poslední zářijový víkend se v Českém Krumlově již tradičně ponese v duchu oslav přicházejícího podzimu – město se od 28. září do 1. října 2023 stane dějištěm 22. ročníku Svatováclavských slavností a 23. ročníku Mezinárodního folklórního festivalu. Pocta svatému Václavu, patronu nejen české země, ale i města Český Krumlov, vinařů a pivovarníků, je zároveň i oslavou státního svátku České republiky. Těšit se můžete jak na tradiční akce, tak i na spoustu novinek.
Jihočeský kraj | Kultura

Bartolomějské posvícení a Milevské městské slavnosti doplní řada doprovodných akcí

Tradičně nejvýznamnější akcí města Milevsko je Bartolomějské posvícení – Milevské městské slavnosti 2023, které se letos uskuteční ve dnech 24. až 27. srpna 2023. Slavnosti nabídnou nepřebernou nabídku kulturního vyžití nejen pro obyvatele města Milevska, ale i širokého okolí. V nabídce si jistě vyberou to své jak děti, tak i ti dříve narození.
Jihočeský kraj | Kultura

Klapot dřeváků rozezní šumavské Volary

Ve dnech 19. a 20. srpna 2023 se koná již 29. ročník slavností ve Volarech. Nebude na nich chybět bohatý program, tancovačka pod širým nebem, pokus o překonání dřeváckého rekordu, báječná atmosféra, dobré občerstvení a nespočet řemeslníků a prodejců.
Jihočeský kraj | Kultura

V Bechyni se bude o víkendu slavit 700 let od založení města!

Jihočeská Bechyně letos slaví jubileum. Od roku 1323, kdy Jan Lucemburský v podhradí založil město, uplynulo letos již 700 let! Hlavní oslavy tohoto významného jubilea proběhnou ale tento víkend od 11. do 13. srpna! Těšit se můžete na velkolepou slavnost spojenou s řemeslnými trhy v zámeckém parku a s velmi bohatým doprovodným programem.
Jihočeský kraj | Kultura