Úvod > Aktuality

Aktuality Pardubický kraj

Kam se vydat za skvělým hudebním zážitkem? Divadlo a hudba patří k našemu životu již od dob starověkého Řecka a Říma. Ne nadarmo se divadlu říká prkna, která znamenají svět. Herci ztvárňují různorodé role, které diváka umí vtáhnout do děje a přenést ho třeba do světa fantasie a snů. V naší bohaté nabídce najdete mnoho zajímavých divadelních představení, hudebních koncertů a festivalů všech žánrů. Divadlo a hudba jsou tu pro každého. Vyberou si milovníci klasiky, jazzu, folku, opery, baletu, muzikálu, ale i ti, kteří preferují moderní hudbu nebo zahraniční umělce.
Zajímá vás aktuální dění v regionu Pardubický kraj? Na portálu Kudyznudy.cz najdete tisíce novinek a tipů kam zrovna vyrazit. Prohlédněte si, co se právě odehrává ve světe kultury, památek, zážitků a turistiky. Stačí si jen vybrat z nepřeberného množství aktualit.

Smetanova Litomyšl zve na přehlídku klasické hudby Krásných časů

Národní festival Smetanova Litomyšl je po Pražském jaru druhým nejstarším hudebním festivalem v České republice a současně největším festivalem klasické hudby pod "širým nebem". Letos se 65. ročník festivalu koná od 15. června do 2. července 2023. Rozmanitá dramaturgie zahrnuje opery, koncerty komorní i na přání, svatojánské vigilie, jazzovou jízdu i duchovní a chrámovou hudbu. Program doplní 19. Smetanova výtvarná Litomyšl, 7. Festivalové zahrady i docela první ročník Smetanovy poetické Litomyšle. Letošní podtitul festivalu zní: Krásné časy na Smetanově Litomyšli.
Pardubický kraj | Kultura

Loutky a slavné české loutkářství: 10 míst, kde se s nimi seznámíte

České loutkářství má letitou tradici. Dodnes je velmi oblíbené a podle Národního informačního střediska pro kulturu působí v Česku devět profesionálních loutkových divadel, stovka nezávislých skupin a dalších 300 amatérských. Není divu, že se tento fenomén dostal i na Seznam nehmotného dědictví UNESCO, zapsán byl roku 2016. S loutkáři se v létě běžně potkáváte na městských a hradních slavnostech, naopak podzimní a zimní měsíce jsou ideální příležitostí pro výlet do loutkářských muzeí a na výstavy.
Pardubický kraj | Kultura

Na Grand Festivalu smíchu v Pardubicích budou k vidění nejlepší komedie z celé republiky

Východočeské divadlo Pardubice bude od 24. do 31. ledna hostit již 22. ročník Grand Festivalu smíchu, jenž je soutěžní přehlídkou nejlepších komedií, které v předešlém roce vznikly na jevištích českých profesionálních divadel. Pardubický festival je svým zaměření zcela výjimečný a unikátní, neboť se věnuje výhradně komediálnímu žánru, jenž je na jiných festivalech často opomíjen. Východočeské divadlo tak v tomto jedinečném projektu ukazuje, že vytváření kvalitních komedií je výsostným uměleckým oborem, který si zasluhuje pozornost a ocenění.
Pardubický kraj | Kultura

Martinů fest v Poličce připomene slavného skladatele

Konec léta je v malebné východočeské Poličce lestos věnován památce jednoho z našich nejvýznamnějších hudebních skladatelů Bohuslavu Martinů. Skladatelovu tvorbu připomíná řada koncertů a doprovodný program. Martinů festem bude Polička žít od 28. 8. do 12. 9. 2021.
Pardubický kraj | Kultura

Smetanova Litomyšl bude nejen hudební, ale i výtvarná

Letošní 63. ročník Národního festivalu Smetanova Litomyšl 2021 bude zahájen ve čtvrtek 1. července a trvat bude do neděle 11. července 2021. Během jedenácti dnů nabídne festival třicítku pořadů, doprovodnou scénu Festivalové zahrady i Smetanovu výtvarnou Litomyšl. První i poslední koncert se bude v případě příznivého počasí konat v Klášterních zahradách.
Pardubický kraj | Kultura

#světovéČesko a hudební skladatel Bohuslav Martinů: z Poličky do širého světa

Martinů, vedle Smetany, Dvořáka a Janáčka další z klasiků české hudby, se ve světě proslavil víc než doma. I když od roku 1923 trvale žil v zahraničí, jeho domovem se stala Paříž a zemřel ve Švýcarsku, na rodné město Poličku a jeho okolí nikdy nezapomněl. Víte, že jako talisman s sebou po světě celý život vozil fotografii kostela sv. Jakuba?
Pardubický kraj | Kultura

Andělská Litomyšl je letos procházková

Stačí vypnout monitor či televizi, popadnout zbylé členy domácnosti a hurá ven. Město Litomyšl vás zve na adventní procházkování! V adventně vyzdobené Litomyšli si jej můžete užít i s něčím dobrým na zahřátí. Nepřijdete ani o Sváteční slovo místních duchovních při rozsvěcení andělských svící.
Pardubický kraj | Kultura

Festival pantomimy Mime Fest v Poličce se blíží

Ve východočeské Poličce proběhne 9. ročník již tradičního festivalu od 16. do 19. září 2020. Letos bude Mime Fest zaměřený na českou a slovenskou uměleckou tvorbu. Omezení cestování, které postihlo prakticky celý svět, postavilo organizátory před náročný úkol, který ovšem vzali jako výzvu a udělali vše pro to, aby letošní ročník neztratil nic ze své pověsti a vysoké úrovně. Česko-slovenská edice nabídne jak klasickou pantomimu, tak fyzické divadlo i loutková, žonglérská nebo novocirkusová představení. I letos mají účastníci na výběr hned z několika workshopů.
Pardubický kraj | Kultura

Litomyšl láká na pohádkové i hudební Toulovcovy pátky

Každý prázdninový pátek se na Toulovcovém náměstí v Litomyšli ve stejný čas, tedy v 18:00 hodin, mohou děti těšit na pohádkové představení, od 19:30 hodin pak folková kapela zahraje známé i méně známé písničky pro dospělé. První prázdninový měsíc je za námi a s ním i první polovina tohoto maratónu pohádek, muziky a letní pohody. Dvaadvacátý ročník Toulovcových prázdninových pátků má před sebou poslední čtyři zastávky – pojďme si říct, na co se můžeme ještě těšit.
Pardubický kraj | Kultura

Na pardubickém zámku probíhá divadelní festival Pernštejn(l)ove!

Klasická opera v činoherním podání, aktuální francouzská komedie nebo autorská férie pro čtyři známé herečky – to všechno čeká diváky festivalu pod širým nebem Pernštejn(l)ove 2019. Čtvrtý ročník, který od 30. července do 3. srpna 2019 pořádá Východočeské muzeum v Pardubicích na pardubickém zámku, uvede inscenace, které se dotýkají lásky a vztahů – mnohé z nich získaly ocenění na divadelních festivalech.
Pardubický kraj | Kultura

Festival České hrady pokračuje na Kunětické hoře

Oblíbený letní kulturní festival České hrady.cz se přesouvá 19. a 20. července 209 na Kunětickou horu s Kryštofem, Arakainem & Lucií Bílou, kapelou No Name nebo Rybičkami 48. Ani letos nechybí VIP kempy Plus, kde se budete cítit skoro jako v hotelu.
Pardubický kraj | Kultura

Chrudim bude sedm dní patřit loutkám

Více než sto loutkových představení pro dětské i dospělé diváky, semináře, dílny pro veřejnost, přednášky a koncerty nabízí letošní festival Loutkářská Chrudim, který začíná v pátek 28. června a končí ve čtvrtek 4. července 2019. Kromě dvaceti tří inscenací hlavního programu mohou návštěvníci zhlédnout další tři desítky inscenací v doplňkovém Open programu festivalu.
Pardubický kraj | Kultura