Úvod > Aktuality

Aktuality Moravskoslezský kraj

Kam se vydat za skvělým hudebním zážitkem? Divadlo a hudba patří k našemu životu již od dob starověkého Řecka a Říma. Ne nadarmo se divadlu říká prkna, která znamenají svět. Herci ztvárňují různorodé role, které diváka umí vtáhnout do děje a přenést ho třeba do světa fantasie a snů. V naší bohaté nabídce najdete mnoho zajímavých divadelních představení, hudebních koncertů a festivalů všech žánrů. Divadlo a hudba jsou tu pro každého. Vyberou si milovníci klasiky, jazzu, folku, opery, baletu, muzikálu, ale i ti, kteří preferují moderní hudbu nebo zahraniční umělce.
Zajímá vás aktuální dění v regionu Moravskoslezský kraj? Na portálu Kudyznudy.cz najdete tisíce novinek a tipů kam zrovna vyrazit. Prohlédněte si, co se právě odehrává ve světe kultury, památek, zážitků a turistiky. Stačí si jen vybrat z nepřeberného množství aktualit.

V Jablunkově se chystá festival Gorolski Święto

Již 76. ročník mezinárodního folklorního festivalu v Jablunkově Gorolski Święto proběhne od 4. do 6. srpna 2023 v přírodním amfiteátru v Městském lese v Jablunkově. Festival přiláká každoročně tisíce milovníků folklóru. Svou specifickou atmosférou a programem se festival stal známým nejenom v celé České republice, Polsku a na Slovensku, ale i v celé řadě zemí Evropy.
Moravskoslezský kraj | Kultura

Colours of Ostrava letos nabídne hvězdy hudebního nebe a skvělý servis pro hendikepované

Festival Colours of Ostrava, který začíná 19. července 2023 v ostravských Dolních Vítkovicích, nabídne v rámci svého tradičního projektu Colours bez bariér tlumočení hlavních hvězd do znakové řeči. Jedna z nejvýznamnějších světových tlumočnic Amber Galloway Gallego, která se specializuje právě na převod hudebních textů do znakového jazyka, bude tlumočit na hlavním festivalovém pódiu části koncertů kapel a hudebníků OneRepublic, Ellie Goulding, Jacob Collier, Niall Horan, Macklemore, Interpol a Burna Boy. Česká skupina Hands Dance bude tlumočit koncerty kapel Zrní, Vypsaná Fixa, Monkey Business, zpěvačky Ewy Farné a zpěváka Bena Cristovaa. Pro neslyšící bude tlumočena také řada debat a přednášek v rámci mezinárodního fóra Meltingpot.
Moravskoslezský kraj | Kultura

Festival Hrady.cz proběhne o víkendu v Hradci nad Moravicí

Šestnáctý ročník letního kulturního festivalu Hrady.cz, startuje jako Hrady CZ Light v pátek a sobotu 20. a 21. srpna 2021 na Hradci nad Moravicí. Páteční program v Hradci nad Moravicí nabídne koncerty Tomáše Kluse, Mig 21, Mirai a No Name. V sobotu se mohou fanoušci těšit na kapely Divokej Bill, Rybičky 48, Visací zámek a další interprety a skupiny. V ceně lístku na festival je již tradičně vstup na zámek Hradec nad Moravicí zdarma.
Moravskoslezský kraj | Kultura

Hlavními hvězdami Colours Of Ostrava je letos kapela The Cure

Letošní 18. ročník hudebního festivalu Colours of Ostrava nabídne od 17. do 20. července 2019 na 130 kapel z 37 zemí světa, které vystoupí v Dolní oblasti Vítkovice. Hlavní lákadla letošního ročníku jsou kapely The Cure, Florence + The Machine, Rag'n'Bone Man, Years & Years, Rosalía, MØ, ZAZ, Mogwai, Tom Walker, Mariza, John Butler Trio, Richie Hawtin Closer, Shaka Ponk, Xavier Rudd, Ólafur Arnalds, Lewis Capaldi, Calypso Rose či Kronos Quartet.
Moravskoslezský kraj | Kultura

Letošní výročí připomíná 165 let od narození Leoše Janáčka

Ve středu 3. července 2019 uplyne přesně 165 let od narození hudebního skladatele Leoše Janáčka, který patří k nejvýznamnějším tvůrcům české i světové moderní hudby. Na slavného velikána můžete zavzpomínat návštěvou míst, kde rád a často pobýval nebo návštěvou kulturních akcí, kde uskyšíte Janáčkovu hudbu. Krásný "Janáčkovský" výlet nabízí obora v Hukvaldech, lázeňské Luhačovice anebo se zajeďte podívat k hájovně, kde se zrodil příběh o lišce Bystroušce.
Moravskoslezský kraj | Kultura

Ostrava ožila Festivalem v ulicích

Festival v ulicích na konci školního roku v pátek 28. června a o den později v sobotu 29. června 2019 rozproudí centrum Ostravy. Multižánrový festival nabízí atmosféru plnou radosti a zážitků. Připraveny jsou na desítky výběrových koncertů na pódiích i mimo ně a také spousta tanečních workshopů. Můžete se těšit i na soutěže a sportovní aktivity. Letošní novinkou je zážitková interaktivní hra Temná věž.
Moravskoslezský kraj | Kultura

Mezinárodní hudební festival Leoše Janáčka nadchne milovníky klasické hudby

Loni se poprvé konal Mezinárodní hudební festival Leoše Janáčka, který vznikl spojením festivalů Janáčkův máj a Janáčkovy Hukvaldy. Letošní ročník proběhne v termínu od 28. 5. do 1. 7. 2019 a své diváky zve do velkých koncertních síní, ale také do sakrálních prostor, zámku, hornického muzea, rozhlasového studia nebo open air prostor v Hukvaldech. Festivalová programová nabídka uspokojí náročné posluchače i rodiny s dětmi.
Moravskoslezský kraj | Kultura

Letní shakespearovské slavnosti začínají dnes v Ostravě

Nejstarší a největší divadelní přehlídka pod širým nebem v Evropě zaměřena na uvádění děl Williama Shakespeara se letos se uskuteční opět také v Ostravě. V pořadí již jedenáctý ročník festivalu letos zahájí nová premiéra komedie Dobrý konec všechno spraví.
Moravskoslezský kraj | Kultura

Colours of Ostrava byl zařazen britským deníkem The Guardian mezi 10 nejlepších v Evropě

Z více než 350 programových položek si letos budou moci vybírat návštěvníci mezinárodního hudebního festivalu Colours of Ostrava, který proběhne od 14. do 17. července v úchvatném industriálním prostředí Dolních Vítkovic. Počet scén se na patnáctém ročníku festivalu, který byl zařazen britským deníkem The Guardian mezi 10 nejlepších v Evropě, včetně nového mezinárodního fóra Meltingpot zvýšil na 20 – open air i krytých pod střechou.
Moravskoslezský kraj | Kultura

Trojhalí Karolina v Ostravě-Vítkovicích se otevírá veřejnosti

V pátek 11. 7. 2014 se veřejnosti po letech znovu otevřou dveře do Trojhalí. Jarek Nohavica, který pomyslně Trojhalí před 8 lety uzavíral, jej také otevře. Speciálně pro tuto příležitost sestavil kapelu Karolinka – dechovku, která spolu s Jarkem zahraje písničky hlavně o Ostravě.
Moravskoslezský kraj | Kultura

V Havířově příští týden ožije nádraží kulturou

Občanskému sdružení Důl architektury se podařilo iniciovat záchranu vlakového nádraží v Havířově. Na oslavu záchrany nádraží proto pořádá ve dnech 11. – 17. listopadu sérii kulturních akcí, které se budou konat přímo v prostorách havířovského nádraží.
Moravskoslezský kraj | Kultura

Desítky fotografií staveb architekta Josefa Pleskota uvidíte v Gongu

Architekt Josef Pleskot vystavuje v ostravském Gongu, bývalém plynojemu. Ve stavbě, kterou sám navrhl, jsou k vidění i modely jeho neuskutečněných staveb. Už tuto neděli v 11 a ve 14.30 hodin si zájemci výstavu budou moci prohlédnout i s komentářem Josefa Pleskota a kurátora výstavy Pavla Brunclíka.
Moravskoslezský kraj | Kultura