Úvod > Aktuality

Aktuality Praha

Kam se vydat za skvělým hudebním zážitkem? Divadlo a hudba patří k našemu životu již od dob starověkého Řecka a Říma. Ne nadarmo se divadlu říká prkna, která znamenají svět. Herci ztvárňují různorodé role, které diváka umí vtáhnout do děje a přenést ho třeba do světa fantasie a snů. V naší bohaté nabídce najdete mnoho zajímavých divadelních představení, hudebních koncertů a festivalů všech žánrů. Divadlo a hudba jsou tu pro každého. Vyberou si milovníci klasiky, jazzu, folku, opery, baletu, muzikálu, ale i ti, kteří preferují moderní hudbu nebo zahraniční umělce.
Zajímá vás aktuální dění v regionu Praha? Na portálu Kudyznudy.cz najdete tisíce novinek a tipů kam zrovna vyrazit. Prohlédněte si, co se právě odehrává ve světe kultury, památek, zážitků a turistiky. Stačí si jen vybrat z nepřeberného množství aktualit.

Prožijte duchovní Velikonoce v Praze

Nejvýznamnějším křesťanským svátkem jsou Velikonoce, které oslavují vzkříšení Ježíše Krista. Středem těchto oslav, v duchu křesťanských tradic, bude v Praze katedrála sv. Víta, Václava a Vojtěcha na Pražském hradě. Hlavním celebrantem všech mší svatých je zde pražský arcibiskup Jan Graubner. Několik liturgických slavností bude probíhat také v kostele Všech svatých či bazilice sv. Jiří na Pražském hradě.
Praha | Kultura

10 tipů, kam zajít do jazzového klubu

Synkopy, odpovídačky, nekonečné improvizace a složité harmonie. Nezaměnitelný zvuk saxofonu a trubky, nostalgické piano, síla okamžiku v souznění hudebníků. Od ragtimu, přes populární swing až po soudobé trendy, jazz již přes sto let svou nezaměnitelnou energií dobývá srdce muzikantů i posluchačů. Objevte nejznámější české jazzové kluby, kde se ponoříte do hudby a čas jde mimo vás.
Praha | Kultura

Cesty za uměním: po Česku s Wolfgangem Amadeem Mozartem

Výjimečný skladatel, kterého zná celý svět – to je Wolfgang Amadeus Mozart (1756–1791). Na Kudy z nudy si pravidelně připomínáme výročí jeho narození i úmrtí, ale stojí za to podívat se i na místa, spojená s jeho osudy. Slavného Amadea totiž připomíná spousta památek a uměleckých děl.
Praha | Kultura

Česko ve filmu: Amadeus, slavný film Miloše Formana

Výjimečný skladatel, skvělý režisér a jeden z nejúspěšnějších snímků světové kinematografie: to jsou Wolfgang Amadeus Mozart (1756–1791), režisér Miloš Forman (1932–2018) a film Amadeus. Netradiční zpracování osudů geniálního hudebního skladatele mělo v USA premiéru 6. září 1984, v našich kinech je ale diváci mohli vidět teprve v roce 1986. Film provází řada zajímavostí, drbů a pikanterií. Seznamte se s nimi na Kudy z nudy!
Praha | Kultura

Magie zimní Prahy: plesy, hudba i divadlo

Praha má svoje kouzlo v každém ročním období, ale kupodivu nejmagičtěji působí v zimě, kdy se ulicemi převaluje mlha, nebo se snášejí sněhové vločky, a měkké světlo lamp osvětluje chodníky, po nichž pod příkrovem večera spěchají dámy a pánové na ples. Zimní plesová sezóna právě začíná a všichni milovníci společenských akcí si ji hodlají naplno užít. Vyberte si i vy, kam se letos vypravíte za tancem a krásnou hudbou.
Praha | Kultura

Plesová sezona 2024 startuje! Kde si v Praze zatančíte?

Nazujte si střevíčky, oblečte se do těch nejkrásnějších šatů a vyrazte na parket! Pokud ještě nevíte, kam přesně se vydat, nechte se inspirovat našimi tipy – ten svůj ples si zde určitě najdete. Tančit se bude v nádherných sálech na Žofíně, v Obecním domě, v Národním domě i na Novoměstské radnici.
Praha | Kultura

Kde bydlí múzy aneb přehlídka našich nejkrásnějších operních a koncertních sálů

Múzy známe z řecké mytologie jako bohyně všech múzických umění, od poezie přes komedie a tragédie až po tanec a zpěv. Myslíte si, že svůj domov mají na bájném Olympu? Kdepak, žijí hlavně tam, kde se jim daří: v těch nejkrásnějších operních, divadelních a koncertních sálech po celém Česku. Které to jsou?
Praha | Kultura

Vánoční Prahu zpestří živé betlémy

Na několika místech v Praze můžete o Vánocích spatřit živý betlém – zobrazení více než 2000 let starého příběhu, který na Vánoce oslavujeme. Přijít se podívat za svatou rodinu a zazpívat si nejznámější koledy můžete například na Chvalském zámku, v pražské Loretě u kostela Panny Marie Andělské anebo v Muzeum alchymistů a mágů staré Prahy.
Praha | Kultura

Kam s dětmi do divadla v Praze? Vyberte si z tipů, kam na představení pro děti

Venku je zimní nevlídno, které nepřeje dlouhým vycházkám. Proto přinášíme pár tipů, kde se s dětmi v teple a suchu pobavíte a rozhodně se nebudete nudit. Inspirujte se a vydejte se s celou rodinou za kulturou na veselá představení do divadel i divadélek nejen pro děti.
Praha | Kultura

Kam v Praze za kulturou? Tipy na návštěvu pražských divadel

Hlavní město nabízí dostatek zábavy v kteroukoliv roční dobu. Pokud patříte k milovníkům divadelních představení, nechte se inspirovat našimi tipy a vyražte za známými herci do velkých i komorních divadel, kde je zaručena osobitá atmosféra prosycená přímým kontaktem se samotnými herci. Navíc v řadě divadel se s nimi můžete sejít po představení v divadelní kavárně. Neseďte doma a užijte si jedinečný kulturní zážitek!
Praha | Kultura

7 věcí, které nevíte o… cyklu symfonických básní Bedřicha Smetany Má vlast

Žádná česká hudba tak dokonale nevystihuje krásu české krajiny jako Má vlast, cyklus šesti symfonických básní hudebního skladatele Bedřicha Smetany. Poprvé byla uvedena 5. listopadu 1882 na Žofíně a premiéry se tehdy zúčastnil i její autor. Teď si Mou vlast můžete vychutnat i na portálu Kudy z nudy se všemi zajímavostmi, pikanteriemi a překvapivými detaily z hudebního zákulisí.
Praha | Kultura

17. listopad zve v Praze na Koncert pro budoucnost

Koncert pro budoucnost je již tradiční součástí oslav 17. listopadu v Praze, které zastřešuje platforma Festival svobody. I letos se na velkém pódiu v horní části Václavského náměstí od 16:30 do 22:40 hodin vystřídají desítky inspirativních osobností veřejného života a předních muzikantů i kapel a společně s diváky oslaví odkaz sametové revoluce, demokratické hodnoty a zamyslí se nad cenou míru. Vystoupí Aneta Langerová, Bára Poláková, Buty, Bára Hrzánová & Bachtale Apsa, Vladimir 518 feat, Sifon nebo kapela Pilot. Promluví herec Jan Cina, kněz Tomáš Halík či architektka Eva Jiřičná.
Praha | Kultura