Úvod > Aktuality

Aktuality Plzeňský kraj

Kam se vydat za skvělým hudebním zážitkem? Divadlo a hudba patří k našemu životu již od dob starověkého Řecka a Říma. Ne nadarmo se divadlu říká prkna, která znamenají svět. Herci ztvárňují různorodé role, které diváka umí vtáhnout do děje a přenést ho třeba do světa fantasie a snů. V naší bohaté nabídce najdete mnoho zajímavých divadelních představení, hudebních koncertů a festivalů všech žánrů. Divadlo a hudba jsou tu pro každého. Vyberou si milovníci klasiky, jazzu, folku, opery, baletu, muzikálu, ale i ti, kteří preferují moderní hudbu nebo zahraniční umělce.
Zajímá vás aktuální dění v regionu Plzeňský kraj? Na portálu Kudyznudy.cz najdete tisíce novinek a tipů kam zrovna vyrazit. Prohlédněte si, co se právě odehrává ve světe kultury, památek, zážitků a turistiky. Stačí si jen vybrat z nepřeberného množství aktualit.

Unikátní světecká jízdárna se po 23 letech rekonstrukcí otevřela turistům

Týden před začátkem nové turistické sezóny 2024 se slavnostně otevřela tachovská národní kulturní památka – jízdárna Světce, která bude sloužit jako turistický cíl i dějiště kulturních a společenských akcí. Její záchrana stála přibližně 100 milionů korun a trvala celkem 23 let. Jízdárna je po vídeňské jízdárně druhou největší v Evropě. Turisté si ji budou moci prohlédnout v rámci pravidelných, komentovaných prohlídek.
Plzeňský kraj | Kultura

Plzeňská filharmonie láká na festival Smetanovské dny 2024

Rok 2024 přinese již po čtyřiačtyřicáté všem milovníkům hudby, literatury, divadla a výtvarného umění velký kulturní svátek. Smetanovské dny, akce nesoucí jméno národní skladatelské osobnosti u které si letos připomínáme 200. výročí narození, jsou festivalem, který si získal oblibu a respekt široké kulturní veřejnosti. Letošní ročník proběhne od 7. března do 11. dubna 2024.
Plzeňský kraj | Kultura

Na Chodsku se chystají rázovité masopustní průvody

Města a obce na Chodsku slaví masopust od 9. do 17. února 2024 a i letos se ve vyhlášených lokalitách chystají tradiční masopustní průvody. Největší z nich se odehraje v Postřekově, oblíbený je též masopust v Klenčí a Kolovči.
Plzeňský kraj | Kultura

Letní Festival na ulici opět oživí Plzeň

Od pátku 18. do soboty 26. srpna 2023 opět zaplní centrum Plzně multižánrový Festival na ulici. Letos slaví kulatiny a hudbou bude žít město na mnoho scénách i ve vybraných barech. Pro děti bude scéna na Proluce každý den od 15 hodin.
Plzeňský kraj | Kultura

Historický víkend aneb Strašidla a mumraje plzeňské zabaví malé i velké

Mnozí Plzeňané, ale i přespolní si pravidelně rok co rok zapisují do svých kalendářů vždy v polovině června datum Historického víkendu, který oživuje centrum Plzně a láká malé i velké. Ve dnech 9. až 11. června 2023 zaplaví město strašidla a mumraje a centrum se přesune do doby husitské.
Plzeňský kraj | Kultura

V Plzni startuje Rock in Town, festival se pak ukáže v dalších městech

V pátek odpoledne otevírá své brány festival Rock in Plzeň I, od 14 hodin se můžete těšit na rockové kapely na ploché dráze na Borech. Rock in Town se posléze ukáže například v Praze, Brně, Ostravě ale i v menších amfiteátrech na Konopišti, či Lokti. Podívejte s Kudy z nudy, kam vyrazit na pořádný rockový mejdan.
Plzeňský kraj | Kultura

Barokní skvosty Plzeňského kraje ožijí dobovou hudbou, divadlem i tancem

Kdy jindy poznávat historii a krásy plzeňského kraje než během teplých letních večerů a prosluněných odpolední? Vydejte se s celou rodinou za západočeským barokem a dejte si ho rovnou všemi smysly. Bohatý kulturní program skýtá koncerty barokní hudby, divadelní představení, přehlídky barokní módy, noční prohlídky zámků a klášterů, barokní ohňostroje, barokní kuchyni, zábavné programy pro děti a celou řada dalších zážitků. Na barokní slavnosti se můžete těšit v Manětíně, Mariánské Týnici, Klatovech a dalších místech. Po celé léto až do 4. září 2022 se můžete těšit na koncerty vážné hudby, barokní divadlo a průvody, tanec, tradiční gastronomii, hry anebo ukázky dobového života.
Plzeňský kraj | Kultura

Na hradě Rabí se bude konat Ruinfest

Zřícenina hradu a obec leží 9 km severovýchodně od Sušice na skalnatém vrchu nedaleko řeky Otavy, ve výšce 478 m n. m. Přívětivě shlíží z nevysokého kopce a přímo vybízí k návštěvě. Pokud dorazíte na hrad v sobotu vpodvečer 25. června, stanete se součástí hudebního festivalu Ruifest, který zde představí několik zajímavých, výjimečných skupin.
Plzeňský kraj | Kultura

Skupova Plzeň: užijte si víkend s loutkami

V Plzni právě probíhá největší česká přehlídka loutkového a alternativního divadla Skupova Plzeň, která nabízí loutková představení pro děti i dospělé. Poslední dva dny festivalu jsou nabité zajímavými příběhy dřevěných herců z celého Česka, ale i ze zahraničí. Zvláštními hosty festivalu jsou letos loutkoherci až z dalekého Japonska!
Plzeňský kraj | Kultura

Mezinárodní festival Divadlo v Plzni nabídne nejzajímavější představení z Evropy i z domova

Mezinárodní festival Divadlo uvede od 15. do 23. září 2021 v Plzni nabídne 64 představení a doprovodných akcí. Přijedou soubory z Belgie, Francie, Itálie, Litvy, Polska, Slovenska a České republiky. Ze zahraničního programu představují největší lákadlo výjimečné inscenace tří režisérských hvězd evropského divadla. Tuzemský program bude tradičně složen z výběru toho nejlepšího, co se urodilo na domácích jevištích za uplynulou, koronavirem poznamenanou, sezonu. V Plzni se tak sjedou divadla z Brna, Hradce Králové, Liberce, Olomouce, Ostravy a Prahy. Program festivalu nabídne také open-air představení zdarma, alternativní soubory v rámci sekce Johan uvádí i projekci filmu Milo Raua, workshopy a výstavu.
Plzeňský kraj | Kultura

Kdo je zrádce? Nizozemský televizní štáb to zjišťoval v kaolinovém dole Nevřeň

V naprosto přísném utajení a za velkých bezpečnostních opatření vznikal v létě v kaolinovém dole Nevřeň na severním Plzeňsku jeden z dílů nizozemské reality show Kdo je zrádce? (Wie is de Mol?). Natáčelo se ale i ve Svatošských skalách.
Plzeňský kraj | Kultura

Léto v Prazdroji láká na hvězdy na obloze i na filmovém plátně

Součástí oblíbeného festivalu Léto v Prazdroji, který letos běží až do 28. srpna, jsou oblíbené Filmové večery u Formanky. Každý srpnový pátek se příjemný prostor nad nádvořím pivovaru promění v letní kino s domácími i světovými filmovými hity.
Plzeňský kraj | Kultura