Úvod > Aktuality

Aktuality Královéhradecký kraj

Kam se vydat za skvělým hudebním zážitkem? Divadlo a hudba patří k našemu životu již od dob starověkého Řecka a Říma. Ne nadarmo se divadlu říká prkna, která znamenají svět. Herci ztvárňují různorodé role, které diváka umí vtáhnout do děje a přenést ho třeba do světa fantasie a snů. V naší bohaté nabídce najdete mnoho zajímavých divadelních představení, hudebních koncertů a festivalů všech žánrů. Divadlo a hudba jsou tu pro každého. Vyberou si milovníci klasiky, jazzu, folku, opery, baletu, muzikálu, ale i ti, kteří preferují moderní hudbu nebo zahraniční umělce.
Zajímá vás aktuální dění v regionu Královéhradecký kraj? Na portálu Kudyznudy.cz najdete tisíce novinek a tipů kam zrovna vyrazit. Prohlédněte si, co se právě odehrává ve světe kultury, památek, zážitků a turistiky. Stačí si jen vybrat z nepřeberného množství aktualit.

České značky: Petrof vyrábí klavíry a piana již více než 150 let

Hraje na ně a zná je celý svět: značka Petrof má ve světě klavírů podobně skvělý zvuk jako Steinway či Bechstein. Na malý výlet do dějin společnosti se ale musíme vydat hluboko do minulosti. Začalo to v roce 1857, kdy osmnáctiletý Antonín Petrof odešel na zkušenou do Vídně a začal se učit řemeslu stavitele klavírů.
Královéhradecký kraj | Kultura

29. ročník festivalu Jazz Goes to Town začíná v Hradci Králové

Světoznámí sólisté, české hvězdy, začínající umělci a více než 80 interpretů v Hradci Králové – to vše přinese již 29. ročník festivalu Jazz jde městem (Jazz Goes to Town), který probíhá od 10. do 14. 10. 2023. V průběhu festivalu se posluchači mohou těšit na tradiční koncerty v kině Bio Central a ve Studiu Beseda, v městské knihovně nebo PETROF Gallery. Vrcholem festivalu bude sobotní koncert jedinečného Trondheim Jazz Orchestra.
Královéhradecký kraj | Kultura

Festival Trutnoff Open Air se po sedmi letech opět vrací na podkrkonošské Bojiště!

Legendární festival Trutnoff Open Air alias Český Woodstock se letos, po sedmi letech, vrací z brněnského exilu do domovského Trutnova, kde se uskuteční v tradičním srpnovém termínu od 17. do 20. 8. 2023. Během čtyř dnů se hudební nadšenci mohou těšit na trutnovském Bojišti na tři stage a přes šedesát kapel! Vystoupí například Therapy?, legenda reggae Andrew Tosh, punkfolkoví The Rumjacks z Austrálie nebo Waltari z Finska. Z domácích hvězd se můžete těšit na Pražský výběr, Roberta Křesťana, Monkey Business, Visací zámek či Tichou dohodu, která hraje jen zřídka. Ale nebude chybět ani Ondřej Havelka se svým orchestrem Melody Makers!
Královéhradecký kraj | Kultura

Divadelní festival Menteatrál v Neratově zve opět na netradiční představení

Poslední červencový víkend se opět setkají v Neratově v Orlických horách divadelní soubory pracující s lidmi s mentálním postižením. Festival Menteatrál, který se koná již osmým rokem, i letos nabídne divadelní představení, koncert, letní kino, tančírnu pod širým nebem, tematické diskuze a workshopy. Letošní ročník proběhne od pátku 28. 7. do neděle 30. 7. 2023.
Královéhradecký kraj | Kultura

Hudební​ festival Brutal Assault burácí Josefovem

Hudební​ festival Brutal Assault se opět vrátil do Josefova na svůj 25. ročník. Jeden z největších metalových festivalů v Evropě zve od 9. do 13. srpna 2022 na různorodý lineup složený z více než 150 kapel. Ovšemdokořán otevřené budou letos také raveliny, bastiony, hradby a všelijaká cihlová zákoutí, která nabídnou víc než jen muziku!
Královéhradecký kraj | Kultura

Začátek prázdnin s češtinou i kulturními zážitky nabídne Šrámkova Sobotka

Na začátku léta 2022 ožije již tradičně město Sobotka kulturou. V prvním prázdninovém týdnu od 2. do 9. 7. 2022 zde proběhne 66. ročník festivalu českého jazyka, řeči a literatury Šrámkova Sobotka. Festival se koná každoročně první červencový týden napočest významného soboteckého rodáka, básníka Fráni Šrámka, při příležitosti výročí literátova úmrtí.
Královéhradecký kraj | Kultura

Rock for Hope právě startuje na letišti u Hradce Králové

Na třech podiích nově upraveného areálu královéhradeckého Festivalparku se vystřídá v pátek 13. a v sobotu 14. srpna 2021 nejen třicet hudebních projektů z České republiky, Itálie, Švédska, Německa, Francie, Švýcarska, Holandska a USA, ale také řečníci, divadelníci, stand up komici, tanečníci a akrobaté, prezentovat se budou neziskové organizace. Unikátem je využití vodíkového generátoru H2BASE v pohánění jednoho z pódií.
Královéhradecký kraj | Kultura

Festival Za poklady Broumovska nabídne letní koncerty špičkových interpretů

16. ročník letního hudebního festivalu Za poklady Broumovska bude slavnostně zahájen v sobotu 26. června 2021 od 18 hodin v klášterním kostele sv. Vojtěcha v broumově. Festival nabídne celkem deset sobotních koncertů, které rozezvučí unikátní skupinu broumovských dientzenhoferovských kostelů. Vstupné na koncerty je dobrovolné, výtěžek putuje na péči o tyto architektonické unikáty.
Královéhradecký kraj | Kultura

16. ročník hudebního festivalu Za poklady Broumovska vzdá hold létu

Rezidenční umělci, violoncellista Jiří Bárta a hornistka Zuzana Rzounková, zahájí v sobotu 1. května 2021 v 18:00 online koncertem hudební festival Za poklady Broumovska. Na internetové televizi Mall.tv a sociálních sítích festivalu zazní premiéra rezidenčního skladatele Tomáše Illeho, díla Antonína Dvořáka a Johanna Sebastiana Bacha. 16. ročník festivalu, který proběhne od 1. května do 28. září, akcentuje díla spojená s létem, připomene výročí Antonína Dvořáka a představí řadu špičkových domácích i zahraničních umělců. Vstupné na většinu festivalových koncertů zůstává dobrovolné, výtěžek bude věnován na obnovu kostelů broumovské skupiny.
Královéhradecký kraj | Kultura

Jubilejní 15. ročník festivalu Za poklady Broumovska proběhne online i živě pro veřejnost

Festival Za poklady Broumovska, který oživuje každé léto kostely broumovské skupiny, letos oslaví jubilejní 15. ročník. První polovina festivalu proběhne online v tradičním čase letních koncertů. Vybrané natáčení červencových koncertů zpřístupní pořadatelé i veřejnosti. Srpen již bude celý patřit živé hudbě. Festival nabídne několik novinek včetně open air koncertu nebo vydání faksimile dobového opisu klavírního partu Koncertu C dur Ludwiga van Beethovena z archivu broumovského kláštera.
Královéhradecký kraj | Kultura

V Červeném Kostelci začíná festival amatérského divadla

Od čtvrtka 20. 2. do neděle 23. února hostí Divadlo J. K. Tyla v Červeném Kostelci už 23. krajskou postupovou přehlídku amatérského divadla činoherního a hudebního divadla. O soutěžní festival každoročně jeví zájem soubory z několika krajů, na jevišti se postupně objeví téměř dvě stovky divadelníků. Zastoupena je nejčastěji činohra, děti jistě ocení pohádku Vánoční sen, zasmát se můžete například s divadelním souborem Ochos ze Smiřic a jejich Příběhy obyčejného šílenství.
Královéhradecký kraj | Kultura

Adventní čas láká na zajímavé akce do Jičína

Adventní čas láká turisty snad do každého většího města. Nezapomenutelnou atmosféru předvánočního období si užijete také v Českém ráji, v starobylém Jičíně. Můžete se těšit na adventní trhy, tradiční vánoční koncerty a výstavy. Nechybí ani víkendová hudební vystoupení v parku anebo zpívání koled.
Královéhradecký kraj | Kultura