Úvod > Aktuality

Aktuality Jihomoravský kraj

Kam se vydat za skvělým hudebním zážitkem? Divadlo a hudba patří k našemu životu již od dob starověkého Řecka a Říma. Ne nadarmo se divadlu říká prkna, která znamenají svět. Herci ztvárňují různorodé role, které diváka umí vtáhnout do děje a přenést ho třeba do světa fantasie a snů. V naší bohaté nabídce najdete mnoho zajímavých divadelních představení, hudebních koncertů a festivalů všech žánrů. Divadlo a hudba jsou tu pro každého. Vyberou si milovníci klasiky, jazzu, folku, opery, baletu, muzikálu, ale i ti, kteří preferují moderní hudbu nebo zahraniční umělce.
Zajímá vás aktuální dění v regionu Jihomoravský kraj? Na portálu Kudyznudy.cz najdete tisíce novinek a tipů kam zrovna vyrazit. Prohlédněte si, co se právě odehrává ve světe kultury, památek, zážitků a turistiky. Stačí si jen vybrat z nepřeberného množství aktualit.

Klasická hudba oživí Lednicko-valtický areál

Osmý ročník Lednicko – valtického hudebního festivalu bude stejně jako předchozí rok začínat a končit v krásných prostorách zámků Lednice a Valtice. Od 23. září do 7. října se zde uskuteční večerní koncerty, ale také přednášky, výstavy, edukace nebo masterclass pod vedením Václava Hudečka. Letošní dramaturgii tvoří umělecká symbióza mladých talentovaných interpretů a fenomenálních hudebníků či známých orchestrů.
Jihomoravský kraj | Kultura

Slovácký rok po čtyřech letech opět roztančí a rozezpívá Kyjov

Slovácký rok v Kyjově je bezesporu největším folklorním svátkem u nás. Nejstarší národopisná slavnost se koná jen jednou za čtyři roky a právě letos opět promění Kyjov v rušný úl plný barev zvuků, vůní, a hlavně pozitivních emocí. Přehlídce lidových zvyků s věhlasnou Jízdou králů a několika tisíci krojovaných budou patřit dny od 10. do 13. srpna 2023.
Jihomoravský kraj | Kultura

V Mikulově se opět chystá festival barokního divadla

Festival barokního divadla Moravský Parnas Johanna Georga Gettnera připomíná bohatou barokní divadelní historii města a poodkrývá dobu, kdy Mikulov patřil k důležitým středoevropským divadelním centrům s rozkvetlou zámeckou a díky piaristům i školskou divadelní kulturou. Letos se koná od 28. do 29. července 2023 na zámku Mikulov a v galerii Konvent.
Jihomoravský kraj | Kultura

Multižánrový festival Boskovice láká na pestrý program

Od 6. do 9. července se v unikátním historickém jádru města – židovské čtvrti a jejím blízkém okolí uskuteční festival Boskovice 2023. Právě místo konání a jeho otevřenost má zásadní podíl na neopakovatelné atmosféře, kterou byste si neměli nechat ujít. Letošní již 31. ročník festivalu přiláká do jihomoravského města Boskovice s jedinečným geniem loci umělce nejen z Česka, ale i ze zahraničí – vystoupí například legendární kapela Dunaj, improvizační divadelní soubor VOSTO5 anebo česko-německá jazzová seskupina Culture Clash – Folklore Jazz.
Jihomoravský kraj | Kultura

Jeskyně Moravského krasu rozezní Čarovné tóny Macochy

Cyklus pěti koncertů Čarovné tóny Macochy rozezní od 7. do 11. června 2023 jeskyně Moravského krasu na Blansku. Na 24. ročníku si hudební fanoušci mohou znovu vychutnat úžasnou akustiku podzemních krasových prostor i hru světel v nich. Série koncertů se světelnými efekty a iluminacemi v neobvyklém prostředí krasových jeskyní předkládá hudební díla světových skladatelů v podání špičkových českých i zahraničních umělců.
Jihomoravský kraj | Kultura

Concentus Moraviae opět rozezní moravské památky

V úterý 30. května 2023 byl slavnostně zahájen 28. ročník Mezinárodního hudebního festivalu Concentus Moraviae, který zve během celého měsíce června na setkání s krásnou hudbou v unikátních prostorách hradů, zámků a dalších historických sálech. Festival bude mít letos podtitul Mezi Kroměříží a Vídní, krásná klasická hudba se rozezní ve více než třiceti místech Moravy a Vysočiny, od Boskovic přes Náměšť nad Oslavou, Žďár nad Sázavou nebo Tišnov, až po Valtice, Slavkov u Brna či Mikulov. Festival probíhá od 30. května do 27. června 2023.
Jihomoravský kraj | Kultura

Groove Brno přiváží na jih Moravy světové hvězdy

Groove Brno je mezinárodní hudební festival, který do jihomoravské metropole přiváží hvězdy soulu, funku a jazzu. Letošní ročník je již šestnáctý. Podívejte se, kdo se letos v jihomoravské metropoli představí.
Jihomoravský kraj | Kultura

Festival Mendel vyvrcholí v pátek a sobotu

Festival Mendel probíhá k 200. výročí narození Gregora Johanna Mendela, zakladatele genetiky a objevitele základních zákonů dědičnosti v Brně od 17. do 24. července 2022 a koná se pod záštitou UNESCO. Oslavy výročí vyvrcholí velkým open-air hudební program v pátek a v sobotu 22. a 23. července, kdy na pódiích v centru Brna vystoupí řada špičkových interpretů. Vstup na všechny koncerty je pro veřejnost zdarma.
Jihomoravský kraj | Kultura

Hudba na vinicích startuje: léto na jižní Moravě spojí dobré víno a skvělou muziku

David Koller ve Vinařství Sonberk, Tomáš Klus v Zámeckém vinařství Bzenec, Mirai ve Vinařství LahoferR, Pokáč ve Vinařství Château Valtice, Queenie ve Vinařství Johann W nebo Barbora Poláková ve Vinařství Vican. A nejen to! V rámci téměř 60 koncertů během celého léta zahrají přímo mezi vinohrady i další hvězdy jako MIG 21, Anna K., Monkey Business, Ewa Farna, Meky Žbirka, Michal Hrůza, Janek Ledecký, Ben Cristovao, Xindl X, Bratři Ebenové nebo Jelen. Akce, která proběhne od 18. 6. do 25. 9. 2021 je propojením nejvýraznějších hudebních jmen a top tuzemských vinařství.
Jihomoravský kraj | Kultura

Minisérie o Marii Terezii se dočká pátého pokračování

Oblíbený seriál o jediné ženě na českém trůnu s rakouskou herečkou Ursulou Straussovou a Vojtěchem Kotkem v hlavních rolích se dočká dalšího pokračování. Od dubna 2021 začne ve Valticích natáčení dalšího, nyní již pátého, dílu minisérie. Filmový štáb se pak přesune do Kroměříže, na zámky Slavkov, Milotice Jaroměřice i do kláštera v Plasích.
Jihomoravský kraj | Kultura

Festival Janáček Brno na jevišti i v ulicích města

Už posedmé jižní Morava vzpomíná na světoznámého skladatele Leoše Janáčka. Mezinárodní festival Janáček Brno, který se koná od 28. září do 16. října 2020 se letos nabídne hudbu nejen na jevištích, ale také v ulicích města. Tam narazíte na figuríny Leoše Janáčka, které vám umožní poslech Mistrovy hudby v netradičním prostředí veřejného prostoru. Koupit si můžete také zbrusu novou Mářinu kuchařku, ve které zjistíte, co měl Janáček rád.
Jihomoravský kraj | Kultura

Ignis Brunensis letos zve na dílčí ohňostroje a zábavu pod hradbami

Festival Ignis Brunensis ročník 2020 nevynechá! Chystají se programy v centru Brna od 20. do 23. srpna se dvěma ohňostroji nad hradem Špilberkem a Zábavou pod hradbami. Ročník 2020 však bude bez soutěžních ohňostrojů na Brněnské přehradě.
Jihomoravský kraj | Kultura