Úvod > Aktuality

Aktuality Jihočeský kraj

Kam se vydat za skvělým hudebním zážitkem? Divadlo a hudba patří k našemu životu již od dob starověkého Řecka a Říma. Ne nadarmo se divadlu říká prkna, která znamenají svět. Herci ztvárňují různorodé role, které diváka umí vtáhnout do děje a přenést ho třeba do světa fantasie a snů. V naší bohaté nabídce najdete mnoho zajímavých divadelních představení, hudebních koncertů a festivalů všech žánrů. Divadlo a hudba jsou tu pro každého. Vyberou si milovníci klasiky, jazzu, folku, opery, baletu, muzikálu, ale i ti, kteří preferují moderní hudbu nebo zahraniční umělce.
Zajímá vás aktuální dění v regionu Jihočeský kraj? Na portálu Kudyznudy.cz najdete tisíce novinek a tipů kam zrovna vyrazit. Prohlédněte si, co se právě odehrává ve světe kultury, památek, zážitků a turistiky. Stačí si jen vybrat z nepřeberného množství aktualit.

Bartolomějské posvícení a Milevské městské slavnosti doplní řada doprovodných akcí

Tradičně nejvýznamnější akcí města Milevsko je Bartolomějské posvícení – Milevské městské slavnosti 2023, které se letos uskuteční ve dnech 24. až 27. srpna 2023. Slavnosti nabídnou nepřebernou nabídku kulturního vyžití nejen pro obyvatele města Milevska, ale i širokého okolí. V nabídce si jistě vyberou to své jak děti, tak i ti dříve narození.
Jihočeský kraj | Kultura

Mezinárodní hudební festival Český Krumlov zve na hvězdy klasické hudby

Již 32. ročník Mezinárodního hudebního festivalu Český Krumlov se na jihu Čech koná od 14. července do 5. srpna 2023 a jeho program je jako vždy velkolepý. Do města nad řekou Vltavou zavítá klavírista Alexander Melnikov, tenorista Charles Castronovo, sopranistky Zuzana Marková, Simona Šaturová a Adriana Kučerová, sólisté z newyoerské Broadwaye, houslisté Vadim Gluzman a Josef Špaček, kytarista Rafael Aguirre a mnoho dalších. Doprovodný program ve Festivalové zóně nabídne zdarma multižánrové koncerty a s celou rodinou si užijete výtvarné, relaxační, pohybové i vzdělávací aktivity. Festival totiž už dávno nejsou jen večerní koncerty – zastavte v Klášterních zahradách.
Jihočeský kraj | Kultura

Poslechněte si špičkové umělce na hudebním festivalu Třeboňská nocturna

Ve dnech 11. – 15. července 2023 rozezní 20. ročník Mezinárodního hudebního festivalu Třeboňská nocturna hned několik míst historického centra města. Vystoupí Talichovo kvarteto, sopranistka Eliška Weissová, Filharmonie Hradec Králové, PhilHarmonia Octet, Jan Smigmator & Tonya Graves v doprovodu Rozhlasového Big Bandu Gustava Broma, Jiří Stivín a další.
Jihočeský kraj | Kultura

České Budějovice jsou Evropským hlavním městem kultury pro rok 2028

V pátek 30. 6. 2023 mezinárodní komise zvolila Budějovice Evropským hlavním městem kultury pro rok 2028. Prestižní titul je obrovskou šancí představit kulturní prostředí města a kraje celé Evropě. Zároveň je to po třinácti letech silný impuls pro kulturu v celé České republice. Ve finále o titul Evropské hlavní město kultury 2028 soutěžily Budějovice a východočeský Broumov. O tom, že České Budějovice žijí kulturou se přesvědčíte na řadě připravovaných akcí!
Jihočeský kraj | Kultura

Slavnosti pětilisté růže rozzáří o víkendu Český Krumlov

Vydejte se do časů rytířských turnajů, krásných dam a hrdinských skutků. Městská historická slavnost z období panování posledních Rožmberků si letos připomene 770. výročí města od první zmínky na listině budoucího českého krále Přemysla Otakara II. Historický program na deseti scénách v centru města nabídne to nejlepší z historické hudby, divadla, šermu a tance nejenom z období gotiky a renesance, součástí programu budou také kejklířská a ohňová vystoupení, dobové hry pro malé i velké návštěvníky, dobové trhy na zámku a ve městě a samozřejmě i nabídka historické krmě. Slavnosti pětilisté růže ovládnou Český Krumlov od pátku 16. do soboty 17. června 2023.
Jihočeský kraj | Kultura

Mezinárodní dudácký festival Strakonice rozezvučí nejenom místní dudáci

Mezinárodní dudácký festival Strakonice opět nabídne zajímavý program za účasti mnoha domácích i zahraničních dudáckých souborů i samostatných dudáků. Svým specifickým zaměřením na dudy a folklor spjatý s tímto nástrojem i další žánrovou bohatostí, patří dudácké festivaly ve Strakonicích mezi nejvýznamnější svého druhu v domácím i mezinárodním měřítku. Víte, v čem se liší dudácká muzika Skotska, Turecka či Maďarska? Zjistit to můžete v Strakonicích, kde od 25. do 28. srpna bude probíhat Mezinárodní dudácký festival.
Jihočeský kraj | Kultura

Festival barokních umění potěší milovníky opery v Českém Krumlově

Doznívající léto vítá návštěvníky Krumlova do sváteční atmosféry slavností a festivalů. Městem i zámkem se line hudba různých žánrů, na jevišti barokního divadla se odehrávají dávné příběhy a vy si užíváte pěvecká vystoupení hvězd hudebního nebe. O slovo se hlásí vaše chuťové buňky a vy nemáte nouzi o příležitosti je dostatečně podráždit. To je festivalové babí léto v Krumlově. Předposlední zářijový víkend 17. – 19. 9. 2021 se na zámku v Českém Krumlově ponese v duchu Festivalu barokních umění.
Jihočeský kraj | Kultura

Dotkněte se Písku v Písku – oblíbená městská slavnost právě začíná

Jedním z vrcholů turistické sezóny v Písku je bezesporu červnová Městská slavnost Dotkni se Písku. Také letos se o víkendu od 27. do 28. srpna 2021 náměstí a ulice města nad řekou Otavou zaplní koncerty, historickým průvodem, divadelními představeními a zábavou. Na Velkém náměstí a v Palackého sadech vyrostou scény, na kterých budou vystupovat hvězdy českého showbyznysu i desítky místních souborů a umělců.
Jihočeský kraj | Kultura

Na zámku v Českém Krumlově proběhne Barokní noc

Na zámku Český Krumlov se 23. a 24. 7. 2021 uskuteční Barokní noc. Jedná se o závěrečnou akci Festivalu komorní hudby Český Krumlov, která nabízí začátkem léta jedinečnou řadu koncertů, umístěných do nejvýznamnějších památek ve městě zapsaném na seznamu UNESCO. Jde zároveň o jednu z mála příležitostí, kdy se v unikátně dochovaném zámeckém divadle inscenuje představení s využitím původní jevištní mašinérie. Letos je na programu barokní opera Niccoló Picciniho "La Schiava" v provedení souboru Capella Regia.
Jihočeský kraj | Kultura

Otáčivé hlediště v Českém Krumlově zve na letošní sezónu

Otáčivé hlediště v Českém Krumlově zahájilo 10. června 2021 novou letní divadelní sezónu. Vybírat můžete z činoher, opery či baletu. Nenechte si ujít výjimečný zážitek z představení konaného za letní noci, které nabízí malým i velkým zájemcům zdejší unikátní „točna“. Inscenace světově proslulých autorů se odehrávají v nádherných přírodních kulisách zámecké zahrady, na pozadí letohrádku Bellarie. Letní divadelní sezóna zde potrvá až do 12. září 2021.
Jihočeský kraj | Kultura

Festival barokních umění Český Krumlov nabídne mimořádné zážitky

Festival barokních umění Český Krumlov každoročně poutá pozornost milovníků historické hudby z celé Evropy. Již XIII. ročník se koná od 18. do 20. září 2020 a nabídne mimořádný kulturní zážitek – novodobou světovou premiéru oslavné opery Giulio Cesare in Egitto.
Jihočeský kraj | Kultura

Ve Slavonicích si užijete skvělé letní dny

Malebné město na pomezí Čech, Moravy a Rakouska proslavily překrásné renesanční měšťanské domy s bohatě zdobenými štíty, pitoreskní systém podzemních chodeb a řada zajímavostí v okolí. Pokud se do tohoto koutu jižních Čech chystáte na dovolenou, určitě byste neměli Slavonice minout. Vždyť právě toto město se stalo vítězem ankety portálu Kudy z nudy o Nejkrásnější historické město!
Jihočeský kraj | Kultura