Úvod > Aktuality > K zimě patří polévky: už jste vyzkoušeli některou z polévkáren?

K zimě patří polévky: už jste vyzkoušeli některou z polévkáren?

Vydáno 24. ledna 2020 Gurmánská turistika
Zřejmě vám nemusíme napovídat, co se vaří v polévkárnách. Jde o podniky, které potvrzují staré pořekadlo, že dobrá polévka je základ všeho, spokojenosti i jídelníčku. Pár takových míst, kde vítězí láska k dobrému jídlu a chuť dělat věci poctivě, najdete i na portálu Kudy z nudy.
Polévky si rychle našly své místo i mezi gastronomickými festivaly. Polívkování na Smíchovské náplavcePraze se však koná až v březnu (konkrétně v sobotu 7. 3. 2020), a tak mezitím můžete obcházet jednotlivé podniky a těšit se na festivalovou nabídku – mnohé z nich tam jistě objevíte.
 

Polífkárna

Polévka rybíPolífkárna na PankráciPraze 4 patří k podnikům, kde je velmi málo místa – ovšem prázdná polévkárna prý bývá podezřelá. Denně tu nabízejí několik čerstvě uvařených polévek, od české klasiky přes thajskou s kokosovým mlékem, ukrajinský boršč, indický dal, andaluskou gaspacho, bulharský tarator či japonskou miso soup.

V nabídce bývají každý den nejméně dvě polévky bezlepkové a jedna veganská, v létě vám přijdou vhod polévky studené. Sortiment doplňují sendviče, saláty, quiche a zákusky. A pokud náhodou nenajdete místo, polévku vám zabalí s sebou do uzavíratelného polystyrenového polévkového hrníčku.
 

Polévkárna

Polévkárna Karlíně v Praze 8 byla legendární již před několika lety, patří totiž k nejstarším svého druhu. Aktuální menu denně objevíte na Facebooku, vaří se tu například marocká harira s červenou čočkou, cizrnou a koriandrem, tomatový krém s čerstvou bazalkou a rozmarýnem, boršč s hovězím masem a smetanou, kuřecí polévka s estragonem, dýňový krém se zázvorem a další.

Místo obvyklého pečiva tu dostanete chlebové placky chačapuri v různých chuťových kombinacích, nechybí ani saláty, koláče, šátečky, bulgur, humus a domácí limonády.
 

Polévkárna Aniččin dvůr

PolévkaAniččin dvůr v Přerově není jen obyčejná polévkárna, ale odpočinkový areál se zahradní hospůdkou, restaurací, velkým společenským sálem, atrakcemi pro děti, zahradou a jezírkem. Menu bývá složené z tradičních jídel dle původních receptur, vaří se ze surovin od místních dodavatelů a farmářů.

Navíc tu ochutnáte i zabijačkové speciality, a pokud nemáte čas do Aniččina dvora zajít osobně, můžete si nechat polední jídlo přivézt – dobroty se odtud rozvážejí po celém městě.
 

Polévkárna paní Mančo

V Polévkárně paní MančoBělehradské uliciPraze 2 se vaří hlavně srdcem – tak, jak to říká šéfkuchařka Mananu Toidze řečená Mančo. Pochází z Tbilisi, do Česka přicestovala již před mnoha lety a postupem času založila vlastní restauraci.

Ta nabízí jak speciality gruzínské a arménské kuchyně, tak pochoutky české a vegetariánské kuchyně výhradně z kvalitních, čerstvých a zdravých potravin pouze od českých farmářů.
 

Abrahámova polévkárna

Rodinný přístup obsluhy, chutná bezmasá jídla, výborné polévky, domácí dezerty a pomazánky, vyhlášený karbanátek z červené řepy zvaný Abrahamburger, zeleninové saláty a další dobroty, na kterých si prý pochutnají i úhlavní nepřátelé zdravých jídel, to je Abrahámova polévkárna, kterou najdete na okraji Otrokovic směrem na Zlín.

Veškeré jídlo v této malé vegetariánské restauraci je vařeno s láskou a z čerstvých surovin, zahušťováno rýžovou moukou a za použití koření, která harmonizují tělo.
 

Polévkárna Supa Supa

PolévkaFestival polévky každý rok zakončuje multižánrový festival Živá ulice v Plzni. Odehrává se v centru města na náměstí Republiky a k jeho pravidelným účastníkům patří také polévkárna Supa Supa, vůbec první podnik svého druhu v metropoli západních Čech.

Klasické polévkové bistro nabízí tradiční české pokrmy i jiné s nádechem exotiky, vždy však poctivě připravené z kvalitních surovin bez použití náhražek, polotovarů a umělých dochucovadel. Ochutnat můžete i dobrou kávu, fair trade čaj nebo zdravé limonády.
 

Plavecká polévkárna

Česneková…neboli polévkárna v Plavecké je bistro na VýtoniPraze, kde každý den připravují čtyři polévky a dvě hlavní jídla.

Hosté si tu pravidelně pochutnávají třeba na vegetariánském boršči, na polévkách fazolových i čočkových, na česnečce, elixíru z červené řepy s čerstvým křenem, na exotické lososové i na klasické staročeské bramboračce.
 

Slunečnice

PolévkaV přízemí obchod, fresh bar a samoobslužná jídelna s nabídkou vegetariánských polévek, vegetariánských a veganských jídel, ryb, drůbeže i bio hovězího masa a v patře nad ní restaurant, zařízený ve stylu feng shui, to je plzeňská Slunečnice.

Každý den je v nabídce alespoň jedno bezlepkové jídlo, jako přílohu ochutnáte zeleninu, pohanku, několik druhů rýže, kuskus, brambory v různé úpravě nebo kváskový chléb z místní pekárny. Denně tu lisují čerstvé ovocné a zeleninové šťávy a lákavá je i nabídka zdravých dezertů nebo pohárků.
Polévkárna Fresh na Florenci

Polévkárna Fresh na Florenci

Od roku 2018 je v administrativní budově Florentina v provozu Polevkárna – Fresh, bistro kde se dobře a rychle najíte i osvěžíte. Zdejší kuchaři zde připravují to, co mají sami rádi a co jim chutná. Vaří navíc chutně a zdravě.

Plavecká Polévka

Plavecká Polévka

Na pražské Výtoni můžete navštívit bistro, kde tvoří polévky hlavní portfolio denního menu. Skvělé místo na oběd, ale také odpolední posezení. Očekávat můžete dobře fungující zařízení s jasným konceptem a stálou kvalitou.

Polévkárna paní Mančo - Manana

Polévkárna paní Mančo - Manana

Šéfkuchařka Manana Toidze, neboli paní Mančo, pochází z Tbilisi. Láskou jejího života se stalo vaření, a tak není divu, že si získala nejen srdce svých zákazníků, ale hlavně jejich žaludky.

Polévkárna v Praze

Polévkárna v Praze

Mnozí tento podnik nazývají královnou matkou pražských polévkových podniků. Nejenže je téměř nejstarší, ale navíc se jedná o dlouhodobou jedničku, co se týká kvality jídla.

Abrahámova polévkárna

Abrahámova polévkárna

Vegetariánská restaurace s příjemnou atmosférou nabízí každý pracovní den tři polévky a dvě hlavní jídla, zeleninový salát či oblíbený Abrahamburger. Kromě výborné kávy si zákazníci mohou dát i zdravou variantu, ajurvédskou nebo zelenou kávu, domácí zákusky, limonády a pomazánky.

Fusion hotel - unikátní v centru Prahy

Fusion hotel - unikátní v centru Prahy

Budova na rohu Panské a Jindřišské ulice byla původně navržena architektem J. Gočárem pro banku. Dnes zde sídlí velmi netradiční hotel, vytvořený v uvolněném funky duchu - hotel Fusion v sobě spojuje nekonvenční design a uvolněnost.

Polífkárna v Praze

Polífkárna v Praze

Denně si zde zákazníci mohou vybrat ze čtyř druhů teplých polévek a v létě navíc ze tří studených. Malý podnik nesoucí sice nespisovné, o to však více české jméno, se nachází v Praze v blízkosti kanceláří na Pankráci a na Budějovické, a tak jsou zde v době oběda návaly.

Polévkárna Aniččin dvůr

Polévkárna Aniččin dvůr

Dobrá domácí kuchyně založená na tradičních recepturách a surovinách od místních dodavatelů a farmářů. Krom polévek, od dršťkové po pórkovou, je v nabídce také široká škála zabíjačkových specialit, jako je tlačenka, sádlo nebo škvarky.

Supa Supa - polévkárna v Plzni

Supa Supa - polévkárna v Plzni

Město Plzeň se může pochlubit prvním podnikem svého druhu. Jedná se o polévkové bistro, které nabízí široké spektrum pokrmů. A to jak tradičních českých, tak i s nádechem exotiky.

Slunečnice - zdravá veganská a vegetariánská jídla

Slunečnice - zdravá veganská a vegetariánská jídla

V samoobslužné jídelně se stravují zákazníci, kteří se chtějí najíst rychle a zároveň zdravě. Oceňují i to, že si mohou sami vybrat a zkombinovat jídlo podle své chuti a podle toho, jak je vzhledově naláká.