Úvod > Aktuality > Hmyz v kuchyni? Chutnější než si myslíte!

Hmyz v kuchyni? Chutnější než si myslíte!

Hmyzí menu vám nabídnou v restaurantu Leporelo+ 6. a 7. prosince 2012 v Domě umění města Brna. Budete mít možnost ochutnat opravdu netradiční speciality, které pro gastronomické dobrodruhy připraví kulinární průkopník Petr Ocknecht – jediný profesionální kuchař v republice, který se specializuje na entomofágii – využití hmyzu v potravě člověka.
Pro odvážné gastronomické objevitele připravil Petr Ocknecht pětichodové degustační hmyzí menu v ceně 319 Kč. Zcela unikátním pokrmem, který v rámci akce S Hmyzem V Kuchyni v resturantu Leporelo+ můžete jako součást degustačního menu ochutnat, je restovaná larva Zlatohlávka podávaná na teplém salátku z čevené čočky.
 
Další hmyzí speciality, které jsou součástí speciálního menu jsou: Cvrček na másle s domácím hmyzím chlebem a máslem, restovaná zelenina s červy (paprika, cuketa, cibule, červená řepa, zelí), grilované saranče na polentě a jako dezert čokoládové brownies se sušeným hmyzem podávané se zakysanou smetanou. Pro opravdové znalce je nad rámec degustačního menu nabízen také grilovaný baby štír v ceně 299 Kč/ks, kterého je nutné předem objednat při rezervaci míst na.
 
Hmyzí speciality jsou připravovány z hmyzu, který pochází ze speciálních chovů. Ty produkují hmyz na objednávku – výhradně pro gastronomické účely. Tento hmyz je chován ve sterilním prostředí a je krmen surovinami vysoké kvality, které jsou vybrány tak, aby hmyzu a pokrmu z něj dodaly tu nejlahodnější chuť. Ti, kteří mají odvahu ochutnávat nové a netradiční pokrmy, si v brněnském restaurantu Leporelo+ na akci S Hmyzem V Kuchyni III určitě pochutnají.

Další aktuality

Otužilci zahajují sezónu zimního koupání v ponorné řece Punkvě v Moravském krasu!

Již tradiční zahájení otužilecké sezony v Punkevních jeskyních se uskuteční jako každoročně první říjnovou neděli. Letos se 1. října koná již 75. ročník Memoriálu T. K. Divíška a 43. akce Liškova Punkva. Přijďte se podívat a podpořit milovníky zimního plavání!
Jihomoravský kraj | Letní sporty

Dny židovské kultury v Mikulově budou plné kulturních i gastronomických specialit

Dějiny hebrejského obyvatelstva v Mikulově, jejich osudy i rozmanitost kultury a gastronomie, život v současném Izraeli, to vše připomene již třináctý ročník festivalu Dny židovské kultury. Ten se na různých místech v Mikulově uskuteční ve dnech 28. září – 1. října 2023.
Jihomoravský kraj | Památky

Tour de burčák se pojede po vinařských stezkách Kyjovska

Seriál výletů Krajem vína po Moravských vinařských stezkách protíná cílovou pásku. Poslední zářijovou sobotu 30. 9. 2023 čeká sportovně laděné turisty "Tour de burčák po vinařských stezkách Kyjovska". Na výlet mohou vyrazit jak cyklisté, koloběžkáři i pěší. Připraveny jsou tři trasy různých délek a obtížností, na všech najdete řadu zastávek na zajímavých místech Moravského Toskánska.
Jihomoravský kraj | Gurmánská turistika

Oslavte Mezinárodní den kávy lahodným šálkem či na zajímavé akci

Brno se během posledních několika let stalo českou Mekkou kavárenství a kávy. Přesvědčit se o tom můžete během Týdne kávy, který začne v neděli 1. října, kdy se slaví Mezinárodní den kávy. Cílem je zviditelnění pracovních a životních podmínek těch, kdo kávu pěstují. Během týdne kávy se dozvíte mnoho zajímavostí, ale můžete se i naučit, jak připravovat kávu i s pěkným latté art. Podívejte se s Kudy z nudy, co se chystá i jinde po Česku.
Jihomoravský kraj | Gurmánská turistika

Klasická hudba oživí Lednicko-valtický areál

Osmý ročník Lednicko – valtického hudebního festivalu bude stejně jako předchozí rok začínat a končit v krásných prostorách zámků Lednice a Valtice. Od 23. září do 7. října se zde uskuteční večerní koncerty, ale také přednášky, výstavy, edukace nebo masterclass pod vedením Václava Hudečka. Letošní dramaturgii tvoří umělecká symbióza mladých talentovaných interpretů a fenomenálních hudebníků či známých orchestrů.
Jihomoravský kraj | Kultura

Vydejte se za podzimní romantikou do Lednicko-valtického areálu

Podzim je pro návštěvu Lednicko-valtického areálu jako stvořený: jedna z perel pokladnice historického a kulturního bohatství České republiky i celé Evropy ani mimo hlavní sezonu neztrácí nic ze své atraktivity. Nemůžeme sice slíbit, že se jednou z největších parkově upravených krajin na světě budete toulat sami, ale rozhodně tu potkáte méně lidí, než v letních měsících.
Jihomoravský kraj | Památky

O víkendu bude v Boskovicích vonět husí pečínka: ochutnat můžete i husí játra nebo chleba s husím sádlem

Boskovice, malebné město uprostřed Moravy svého času proslulo vyhlášeným chovem hus. Už o víkendu 23. a 24. září se tu koná další ročník stále oblíbenějších slavností, které připomínají někdejší proslulost boskovických chovů hus, ceněných zejména na vídeňských trzích. Pečené husy, husí paštiky a chleba s husím sádlem táhnou ale stále. Během slavností skončí na pekáči přes 250 hus. Přijeďte ochutnat pravé husí hody!
Jihomoravský kraj | Gurmánská turistika

Oskorušobraní bude o víkendu opět na Travičné

Skupina nadšenců se kdysi rozhodla prohlásit oskeruši za symbolický strom Slovácka. K jejich pravidelným akcím na propagaci a popularizaci této hodnotné a vzácné dřeviny patří Oskorušobraní. Letos o nadcházejícím víkendu připravují už devatenáctý ročník.
Jihomoravský kraj | Gurmánská turistika