Úvod > Aktuality

Aktuality Praha

Gurmánská turistika je to pravé pro všechny milovníky dobrého jídla a pití. V České republice najdete známé restaurace a kavárny, které se zaměřují na zahraniční kuchyni a nabídnou vám speciality ze všech koutů světa. Své místo zde má ale také česká kuchyně a regionální produkty a Čechy tolik oblíbené pivo a pivovary. Pokud preferujete spíše tekuté hrozny, pak vás jistě osloví vinařská turistika a pro ty náročnější s vás je tu zážitková gastronomie, která spojuje prvotřídní kuchyni s příjemným prostředím. Přinášíme vám aktuální trendy a novinky z oblasti gastronomie, stačí si jednoduše vybrat z naší exkluzivní nabídky.
Zajímá vás aktuální dění v regionu Praha? Na portálu Kudyznudy.cz najdete tisíce novinek a tipů kam zrovna vyrazit. Prohlédněte si, co se právě odehrává ve světe kultury, památek, zážitků a turistiky. Stačí si jen vybrat z nepřeberného množství aktualit.

Zlatý kuchař: Králem české gastronomie se stal Jan Knedla!

V anketě Zlatý kuchař vyhlašované Gastro&Hotel profi revue získali nejlepší kuchaři České republiky „kuchařského Oskara“ za rok 2023. Vítězem v osmém ročníku ankety Zlatý kuchař je Jan Knedla z restaurace Papilio ve Vysokém Újezdě. Na druhém místě se umístil vítěz loňského ročníku Marek Fichtner z pražské restaurace Červený jelen. Třetí je Jan Punčochář, který provozuje restauraci U Matěje na pražské Hanspaulce. Do síně slávy za celoživotní přínos české gastronomii vstoupil mezinárodně oceňovaný Vladislav Stuparič
Praha | Gurmánská turistika

7 věcí, které nevíte… o michelinských hvězdičkách a oceněných restauracích

Mít svou restauraci uvedenou v renomovaném průvodci Michelin a získat alespoň jednu michelinskou hvězdu, to je pro většinu kuchařů nejlepší způsob ocenění jejich práce. Také Česko má v oblasti gurmánské turistiky co nabídnout. Vydejte se s Kudy z nudy na cestu po restauracích, které vytoužené ocenění získaly, i po těch, které se na něj zatím těší.
Praha | Gurmánská turistika

Malá příručka pro pražské kavárenské povaleče, milovníky kávy i vášnivé turisty

Milujete kavárny, máte své oblíbené podniky a nebráníte se ani novinkám? Máme pro vás pár tipů – a nutno dodat, že tipů osvědčených a zajímavých. Bude vám tu dobře v deštivém počasí i ve slunečných dnech a vaše chuťové buňky nadchne vynikající a voňavá káva doplněná třeba o domácí zákusky či slané dobroty.
Praha | Gurmánská turistika

Chcete se naučit tradiční česká jídla a speciality? Přihlaste se do kurzů vaření!

Tradiční česká a moravská jídla včetně moučníků bývají leckdy oříškem i pro zkušené kuchařky (a kuchaře). Naučte se připravovat chutné polévky, vynikající hlavní chody a lahodné dezerty jako opravdoví profesionálové. Z tipů portálu Kudy z nudy na nejrůznější kurzy si určitě vyberete – přihlásíte se na výrobu frgálů, přípravu svíčkové podle M. D. Rettigové anebo se naučíte vařit pivo?
Praha | Gurmánská turistika

Festival delikátních chutí na Novoměstské radnici nabídne pokrmy z různých koutů světa

Příchod jara oslaví Novoměstská radnice Festivalem delikátních chutí. Na Novoměstské radnici, kterou nechal vystavět kdysi český král Karel IV. a v současnosti je známým kulturním střediskem v samém centru Prahy, budete moci v neděli 17. března ochutnávat známé i neznámé pokrmy z mnoha zemí na gastronomickém festivalu či vystoupat na ochoz věže nebo navštívit některou další jarní akci.
Praha | Gurmánská turistika

Ochutnejte špičková menu na festivalu Restaurant Week v Praze

Od 6. do 24. března 2024 se v Praze koná další ročník světového festivalu Restaurant Week. Všem milovníkům dobrého jídla nabídne luxusní gastronomické zážitky ve výjimečných pražských restauracích. Ty budou mít svá vybraná menu za jednotnou cenu. Cílem festivalu je přiblížit gastronomické zážitky vybraných podniků široké veřejnosti.
Praha | Gurmánská turistika

Farmářské trhy na Jiřáku startují

Farmářské tržiště Jiřák zahájí pravidelný týdenní provoz už ve středu 28. února. Obyvatelé Vinohrad, Žižkova a blízkého i vzdáleného okolí tak mohou nakupovat na oblíbeném trhu sezónní potraviny. Nebude chybět kvalitní čerstvé pečivo včetně bezlepkového a celozrnného, tradiční kváskový chléb, domácí cukrárny, sirupy, med, koření, sušené byliny, marmelády a další lokální potraviny zimní sezóny.
Praha | Gurmánská turistika

Farmářská tržiště Náplavka a Kubáň zahajují v sobotu novou sezónu

Prvním pražským farmářským trhem pod širým nebem, který v letošním roce přivítal zákazníky, byl Heřmaňák, ten je otevřen pravidelně každou sobotu na Řezáčově náměstí v Praze 7. V sobotu 3. února 2024 se k němu přidají hned dva další – farmářský trh Náplavka v Praze 2 a farmářský trh Kubáň v Praze 10.
Praha | Gurmánská turistika

Nevšední muzejní kavárny: pro letce, milovníky historie a umění

Zastavit se občas po prohlídce výstavy či expozice v muzejní kavárně je celkem běžná věc. Víte ale, že v některých muzeích a galeriích mají kavárny, které by se směle mohly stát další expozicí? Vybrali jsme pro vás pár zajímavých míst, kde se z obyčejné kávy se zákuskem stává umělecký zážitek.
Praha | Gurmánská turistika

Tipy na gastronomické slavnosti a vinařské přehlídky v lednu a únoru

Milovníci dobrého jídla, vína piva by měli popadnout kalendáře a začít zaškrtávat termíny nejbližších gastronomických akcí. Na portálu Kudy z nudy se jich objevila celá řada, od tradičních až po velmi moderní s přehlídkou trendů současné gastronomie.
Praha | Gurmánská turistika

Ambiente znamená „příjemná atmosféra“ – a právě takové jsou restaurace Ambiente Restaurants Group

Kam se jít výborně najíst v Praze? Na večeři, oběd, brunch či snídani? Máte zde přátele, rodinu nebo snad plánujete příjemnou večeři se svou drahou polovičkou? Oslava narozenin, promoce nebo jen tak? Na všechny příležitosti vás zaručeně nezklamou v restauracích „rodiny“ Ambiente.
Praha | Gurmánská turistika

Pražská restaurace Aromi je v prestižním žebříčku nejlepších italských restaurací na světě pro rok 2024

Pražská restaurace Aromi je na prestižním žebříčku Top 50 italských restaurací a světě mimo Itálii pro rok 2024. Restaurace obsadila 25. příčku. Nejlepší italskou restaurací na světě pro rok 2024 mimo Itálii se stala Il Carpaccio v Paříži. Druhé místo patří tokijské Gucci Osteria da Massimo Bottura a bronzovou medaili má Don Alfonso 1890 v Torontu.
Praha | Gurmánská turistika