České pivo a pivní tradice jsou vyhlášené v celém světě. Dokonce jako jedna z mála zemí máme i svůj národní pivovar, a to Budějovický Budvar. Seznamte se s ním na Kudy z nudy, prohlédněte si návštěvnické středisko a vydejte se také tam, kde se Budvar čepuje – třeba do Masných krámů v Českých Budějovicích. Jihočeská metropole totiž s Budvarem žije doslova každý den.
Jihočeský kraj | Gurmánská turistika
Nakupujte čerstvé ryby na Vánoce 2023 přímo u třeboňských rybářů. Tradičním místem pro nákup vánočního kapra od rybářů jsou sádky společnosti Rybářství Třeboň. Otevřeno tu mají od 11. do 16. prosince a poté od 18. až do 24. prosince, včetně. Společnost Rybářství Třeboň navíc získala k 1. 12. 2023 certifikát, který ukazuje, že chová ryby tradičním a šetrným způsobem a splňuje předepsaná kritéria udržitelnosti. Rybářství Třeboň a.s. se tak stalo prvním certifikovaným chovatelem ryb v České republice, a může využívat ochrannou známku Udržitelný chov ryb.
Jihočeský kraj | Gurmánská turistika
Českobudějovický region je dobrým pivem proslulý – přímo v jihočeské metropoli se od roku 1795 vaří pivo Samson a v roce 1895 spatřil světlo světa oblíbený Budějovický Budvar. Na zdejší tradici pivovarnictví, která alespoň v Českých Budějovicích prokazatelně trvá od druhé poloviny 13. století, navazují i moderní novodobé pivovary či minipivovary. Poznejte pestrou nabídku zdejších piv, zvláště v parném létě přijde zlatavý orosený mok k chuti.
Jihočeský kraj | Gurmánská turistika
Festival vína Český Krumlov nabídne v sobotu 25. listopadu 2023 dlouho očekávanou a veřejností velmi oblíbenou Zámeckou slavnost vína. Návštěvníci degustační a prodejní přehlídky vín se od 14:00 do 22:00 hod. v Zámecké jízdárně mohou těšit na degustaci 300 vzorků vín z Čech, Moravy, Rakouska, Německa, Francie, Černé hory, ale také Nového Zélandu, Austrálie a Jižní Afriky.
Jihočeský kraj | Gurmánská turistika
V podzimních měsících jsou na Třeboňsku již tradičně největší událostí výlovy rybníků. Od pondělí 20. do středy 22. listopadu 2023 se můžete zúčastnit výlovu jednoho z nejstarších rybníků Třeboňska – Bošileckého rybníka.
Jihočeský kraj | Gurmánská turistika
Podle pranostiky by měl svatý Martin 11. listopadu přijet na bílém koni a přivézt s sebou první sníh i Svatomartinské víno. Během festivalu, který se koná od října až do 2. prosince, mohou návštěvníci ochutnat vína nejen z České republiky, ale i z různých koutů světa. V sobotu proběhne tradiční otevírání prvních mladých vín spojené s příjezdem sv. Martina na náměstí Svornosti v Českém Krumlově. První víno roku můžete na českokrumlovském náměstí ochutnat 11. 11. v 11 hodin a 11 minut.
Jihočeský kraj | Gurmánská turistika
Husa upečená dozlatova podávaná se zelím a knedlíky, ale také další tradiční speciality, jako je například kaldoun, to jsou neodmyslitelné komponenty svatomartinských hodů. Období od 3. do 19. listopadu 2023 nebude pro jihočeské husy úplně veselý, ale koho naopak rozveselí, jsou všichni milovníci dobrého jídla. Tradiční Svatomartinské husí menu naplánovala také řada restaurací na Českobudějovicku v jižních Čechách. Restauratéři zvou na husí pokrmy po celý týden. Svou návštěvu si předem zarezervujte, volné kapacity jsou často během týdne, ale také v neděli. Navštívit můžete i pestré martinské akce.
Jihočeský kraj | Gurmánská turistika
Skvělá vína ze slunné Itálie, Burgundska, nejlepší moravské Ryzlinky, bulharská vína, německá vinařská oblast Nahe, rakouská Erste Lage a vína od Žernosek přes Pálavu, Svätého Jura až po slovenskou Tokaj – to vše a mnoho dalšího nabídne od 26. října až do 2. prosince 2023 Festival vína Český Krumlov. Na festival zavítají opět ti nejlepší odborníci na víno.
Jihočeský kraj | Gurmánská turistika
Chutná vám české pivo? Pak možná víte i to, čím se liší jednotlivé druhy piv, k čemu se v pivovarech využívá sladovna, hvozd, varna nebo spilka anebo která odrůda chmele je v Česku nejrozšířenější. Na Kudy z nudy vám ale k pivu nabídneme něco navíc: zážitkové programy, kdy si vyzkoušíte čepování piva a také nahlédnete přímo do jeho výroby.
Jihočeský kraj | Gurmánská turistika
V roce 2023 opět vydá své bohatství největší český rybník Rožmberk. Rybářství Třeboň na výlovu předvede vrchol tradičního rybářského řemesla – zátahy a vlastní výlovy. Vylovené ryby budou v prodeji na hrázích rybníků i několika dalších místech. Výlov největšího českého rybníka Rožmberka je naplánován od 13. – 15. října. Třeboňští rybáři na něj zvou nejširší veřejnost.
Jihočeský kraj | Gurmánská turistika
Tak jako slunce a voda patří k létu, sníh a mráz k zimě, tak vypouštění a výlovy rybníků patří k podzimu. Vůně bahna, grogu či svařeného vína, rybářské sítě plné ryb a praktické ukázky rybářského řemesla dělají z výlovů vděčný divácký zážitek.
Jihočeský kraj | Gurmánská turistika
Když někdo skončí těsně pod stupni vítězů, říká se, že dostal bramborovou medaili. Vůči bramborám to ale není úplně fér: v mnoha světových kuchyních včetně té naší, tedy české, moravské i slezské, jim patří první místo. Také se na našich stolech objevují už pěknou řádku let: první dochované zmínky o bramborách v českých zemích zmiňují hostinu Viléma Slavaty v roce 1623 v Jindřichově Hradci.
Jihočeský kraj | Gurmánská turistika