První jarní úplněk určuje datum Velikonoc – nejvýznamnějšího křesťanského svátku. Na jarmarcích můžete i na Velký pátek nakoupit čerstvá vajíčka z volného výběhu, kopřivy, velikonoční sladkosti, nebo také tradiční výzdobu – osení a kraslice. Pátek 29. března 2024 nabídne turistům tradiční velikonoční programy a prohlídky vyzdobených hradů i zámků, spoustu divadelních i hudební vystoupení, kejklířů nebo širokou nabídkou zboží na velikonočním jarmarku. Pestrý výběr kulturních akcí o prodlouženém velikonočním víkendu je inspirací pro zajímavé zážitky po celém Česku.
Gurmánská turistika
O Velikonocích se spolu střetávají dva protiklady – přísný půst a velká hojnost. Půst se drží až do začátku Velikonoc, ovšem pak nastává pravý opak! Svátky jara se tradičně slaví desítkami různých pokrmů. Je zajímavé, že každý kraj má svá jídla a mnohdy se jedno od druhého výrazně liší. Dnes vám tak přinášíme výběr toho nejlepšího, co během jara a Velikonoc naše tradiční kuchyně nabízí.
Gurmánská turistika
Také rádi barvíte na Velikonoce vajíčka? Zkuste to letos jinak – pomocí přírodních zdrojů, které znávaly i naše prababičky. Nemusíte se bát, že vaše vajíčka budou mít nevýrazné barvy, s přírodními zdroji lze dosáhnout široké palety pestrých odstínů! A když nakonec vajíčka vyleštíte kouskem slaniny, budou se navíc krásně lesknout. A co budete potřebovat? Stačí si připravit běžně dostupné suroviny, například červené zelí, cibuli, kurkumu nebo víno.
Gurmánská turistika
Velikonoční svátky ve starobylém Mikulově přinášejí bohaté oslavy a město také otevírá novou turistickou sezónu. Návštěvníky čeká velikonoční jarmark, ochutnávky vín, komentované procházky městem, koncerty různých hudebních žánrů a bohatý kulturní program pro celou rodinu.
Jihomoravský kraj | Gurmánská turistika
Ve Valticích si užijte veselé Velikonoce na zámku. Každý den (od pátku 29. března do pondělí 1. dubna 2024) budou v zámeckém areálu vystaveny obří kraslice z dílny žáků valtické základní školy. Kromě klasických prohlídek můžete ve Valticích zavítat i do otevřených sklepů a v předzámčí bude od pátku do neděle jarmark s tradičním zbožím a gastronomickými pochoutkami.
Jihomoravský kraj | Gurmánská turistika
Velikonoční svátky jsou vyvrcholením čtyřicetidenního postu, kdy si podle staré křesťanské tradice můžeme dopřát odpíraných dobrot. A kdo půst nedržel, ten si na velikonočních laskominách určitě pochutná taky. Nechte se s Kudy z nudy nalákat tam, kde to voní čerstvým mazancem, jidášky anebo tradiční nádivkou.
Gurmánská turistika
Patříte mezi mlsaly a milovníky regionálních specialit? Pak pro vás máme nejrůznější zajímavé tipy na sladké gastronomické lahůdky a slavnosti. Leckde objevíte stánky se sladkostmi ze všech možných regionů, které vábí na chutě, vůně, prazvláštní tvary i originální názvy. Vyberete si Hořické trubičky, Štramberské uši, Pardubický perník, Karlovarské či Mariánskolázeňské oplatky anebo Valašské frgály? Všechny tyto laskominy splňují kritéria potravin s chráněným zeměpisným označením. Podívejte se s portálem Kudy z nudy, kde se vyrábí a kde je můžete okusit.
Gurmánská turistika
Máte už dost asijské kuchyně, hamburgerů nebo pizzy, a naopak toužíte po pokladech české kuchyně? Pak vám dnešní tipy Kudy z nudy přijdou vhod. Vychutnejte si oblíbená jídla české kuchyně, tradiční staročeské recepty i moderní českou kuchyni pro gurmány. Z bohatého výběru restaurací vybíráme z nejzajímavějších tipů, kde hrají prim osvědčené recepty, kvalitní čerstvé suroviny a nápaditá jídla.
Gurmánská turistika
Za dobrou čokoládou už není třeba jezdit až do Švýcarska nebo Belgie. Vydejte se společně s portálem Kudy z nudy po České republice na místa, kde budou čokoládou uspokojeny nejen vaše chuťové pohárky.
Gurmánská turistika
Velikonoce jsou nejvýznamnější křesťanské svátky a jejich oslava se v České republice nese především v tomto duchu. Zároveň se ale prolíná množství lidových zvyků a tradic. Dobové recepty na velikonoční pokrmy dokládají, že jarní očista organismu bývala součástí životů našich předků a že Velikonoce pro ni byly nejlepší příležitostí.
Gurmánská turistika
Patříte k lidem, kteří si místo řízku radši pochutnají na jídle ze zeleniny a dobrém ovoci? Pak se vám jistě budou hodit naše tipy na gastronomické akce, kde hrají hlavní roli jahody, meruňky, jablka, česnek nebo cibule. Během pozdního jara, léta a podzimu můžete vyrazit na gastronomické slavnosti podle vašich oblíbených plodin a chutí. A i když se třeba nebude jednat o čistě vegetariánské akce, dobroty bez masa na nich určitě bez potíží seženete. Tipy pro vegetariány, frutariány, vitariány i flexitariány vám přináší Kudy z nudy.
Gurmánská turistika
28. únor patří Mezinárodnímu dnu palačinek a lívanců. Jestliže se řadíte k milovníkům těchto sladkých pochoutek, oslavte nejen tento den dobrým kouskem z vaší kuchyně anebo si objednejte palačinku či lívance v některé z cukráren či palačinkáren.
Gurmánská turistika