Úvod > Aktuality

Aktuality Jihočeský kraj

Pro ty z vás, kteří se nechtějí pouštět do žádných experimentů je tu naše tradiční česká kuchyně a regionální produkty. Ve vybraných restauracích si pochutnáte na šťavnaté pečínce, domácích knedlících, rajské omáčce nebo svíčkové na smetaně. Chybět nebude ani do zlatova osmažený vepřový řízek s bramborovým salátem, kapr na modro nebo dukátové buchtičky s vanilkovým krémem. Užijte si česnekové slavnosti v Rosicích u Brna, borůvkové hody v Malé Morávce nebo tradiční znojemské okurkobraní. Česká kuchyně a regionální produkty v kombinaci s vychlazeným pivem jsou lákadlem také pro zahraniční turisty. Aktuální tipy na nejzajímavější restaurace najdete na našem portálu.
Zajímá vás aktuální dění v regionu Jihočeský kraj? Na portálu Kudyznudy.cz najdete tisíce novinek a tipů kam zrovna vyrazit. Prohlédněte si, co se právě odehrává ve světe kultury, památek, zážitků a turistiky. Stačí si jen vybrat z nepřeberného množství aktualit.

Nejen pro holky a holčičky: tvořivé výlety s čokoládou a marcipánem

Také milujete čokoládu i marcipán a mohli byste je mlsat nekonečně dlouho a ve všech podobách? Tak se s portálem Kudy z nudy pojďte podívat tam, kde se dá s čokoládou hrát. Zastavíme se v čokoládových dílnách, muzeích a expozicích. Můžete si vybrat, zda se budete jen dívat, nebo si sami vytvoříte sladké mlsání. Stačí si vybrat.
Jihočeský kraj | Gurmánská turistika

Tradiční české Vánoce si nelze představit bez vánočního kapra

Nakupujte čerstvé ryby na Vánoce 2023 přímo u třeboňských rybářů. Tradičním místem pro nákup vánočního kapra od rybářů jsou sádky společnosti Rybářství Třeboň. Otevřeno tu mají od 11. do 16. prosince a poté od 18. až do 24. prosince, včetně. Společnost Rybářství Třeboň navíc získala k 1. 12. 2023 certifikát, který ukazuje, že chová ryby tradičním a šetrným způsobem a splňuje předepsaná kritéria udržitelnosti. Rybářství Třeboň a.s. se tak stalo prvním certifikovaným chovatelem ryb v České republice, a může využívat ochrannou známku Udržitelný chov ryb.
Jihočeský kraj | Gurmánská turistika

Vydejte se na výlov Bošileckého rybníka

V podzimních měsících jsou na Třeboňsku již tradičně největší událostí výlovy rybníků. Od pondělí 20. do středy 22. listopadu 2023 se můžete zúčastnit výlovu jednoho z nejstarších rybníků Třeboňska – Bošileckého rybníka.
Jihočeský kraj | Gurmánská turistika

Na Budějovicko přiletí Svatomartinská husa: nenechte si ujít gastronomické lahůdky!

Husa upečená dozlatova podávaná se zelím a knedlíky, ale také další tradiční speciality, jako je například kaldoun, to jsou neodmyslitelné komponenty svatomartinských hodů. Období od 3. do 19. listopadu 2023 nebude pro jihočeské husy úplně veselý, ale koho naopak rozveselí, jsou všichni milovníci dobrého jídla. Tradiční Svatomartinské husí menu naplánovala také řada restaurací na Českobudějovicku v jižních Čechách. Restauratéři zvou na husí pokrmy po celý týden. Svou návštěvu si předem zarezervujte, volné kapacity jsou často během týdne, ale také v neděli. Navštívit můžete i pestré martinské akce.
Jihočeský kraj | Gurmánská turistika

Podzimní výlovy jihočeských rybníků tradičně zahájí výlov rybníka Rožmberk

V roce 2023 opět vydá své bohatství největší český rybník Rožmberk. Rybářství Třeboň na výlovu předvede vrchol tradičního rybářského řemesla – zátahy a vlastní výlovy. Vylovené ryby budou v prodeji na hrázích rybníků i několika dalších místech. Výlov největšího českého rybníka Rožmberka je naplánován od 13. – 15. října. Třeboňští rybáři na něj zvou nejširší veřejnost.
Jihočeský kraj | Gurmánská turistika

Podzimní výlovy rybníků 2023

Tak jako slunce a voda patří k létu, sníh a mráz k zimě, tak vypouštění a výlovy rybníků patří k podzimu. Vůně bahna, grogu či svařeného vína, rybářské sítě plné ryb a praktické ukázky rybářského řemesla dělají z výlovů vděčný divácký zážitek.
Jihočeský kraj | Gurmánská turistika

Brambory: historie oblíbené potraviny, bramborové hostiny, slavnosti a příběhy

Když někdo skončí těsně pod stupni vítězů, říká se, že dostal bramborovou medaili. Vůči bramborám to ale není úplně fér: v mnoha světových kuchyních včetně té naší, tedy české, moravské i slezské, jim patří první místo. Také se na našich stolech objevují už pěknou řádku let: první dochované zmínky o bramborách v českých zemích zmiňují hostinu Viléma Slavaty v roce 1623 v Jindřichově Hradci.
Jihočeský kraj | Gurmánská turistika

20 tipů, kde poznat speciality regionální kuchyně

Pečené husy, sladkovodní ryby, moravská vína, zabijačkové pochoutky… Česká tradiční kuchyně možná nepatří právě k dietním, kombinací chutí a vůní ale vše vynahrazuje. Poznejte speciality v originálním podání. Vydejte se na toulky za českou kuchyní s dvaceti tipy z Kudy z nudy.
Jihočeský kraj | Gurmánská turistika

Podzimní výlovy lákají nejen do jižních Čech

Na jihu Čech začaly podzimní výlovy, které potrvají až do listopadu. Rybářství Třeboň, největší producent sladkovodních ryb v Evropě, plánuje na podzim vylovit asi 250 rybníků . Společnost hospodaří hospodaří na 440 rybnících o celkové výměře 8000 ha. Roční produkce ryb činí cca 3 200 t, z toho 90 % kapra a 10 % vedlejších druhů ryb (lín, candát, štika, sumec, amur, tolstolobik, bílá ryba a okoun).
Jihočeský kraj | Gurmánská turistika

Podzimní Gastrofest láká na dobroty do Českých Budějovic

Na Výstavišti v Českých Budějovicích proběhne od čtvrtka 21. do soboty 23. listopadu 2019 oblíbená gastronomická událost Gastrofest 2019. Připraveny jsou exhibice kuchařů, pekařská nebo cukrářská soutěž, prezentována budou také vína a své umění ukáží také barmani.
Jihočeský kraj | Gurmánská turistika

Rybářství Hluboká zve na výlovy svých rybníků – lovit se bude Bezdrev, Blatec, Voblánov a Vlhlavský

Mezi tradiční podzimní události patří výlovy jihočeských rybníků. V okolí Hluboké nad Vltavou je celá řada velkých rybničních ploch, které se budou lovit od 26. 10. do 20. 11. 2019. Rybáří zvou širokou veřejnost na čtyři velké výlovy, letos konané na rybnících Bezdrev, Blatec, Voblánov a Vlhlavský. Výlov Bezdrevu se uskuteční od 26. 10. do 1. 11. a jedná se o rybářský svátek s bohatým programem.
Jihočeský kraj | Gurmánská turistika

V Třeboni vypuknou tradiční Rybářské slavnosti

Předposlední prázdninový víkend zavítejte na Rybářské slavnosti do Třeboně. Patnáctý ročník slavností se uskuteční ve dnech 16. až 18. srpna 2019. Hlavní část programu bude probíhat na louce u Zlaté stoky. Kromě rybářského programu a rybářské techniky vás zde čekají i gastronomické lahůdky a výrobky z ryb.
Jihočeský kraj | Gurmánská turistika