Úvod > Aktuality > Osm zimních gastronomických akcí s dobrým jídlem, vínem a pivem

Osm zimních gastronomických akcí s dobrým jídlem, vínem a pivem

Vydáno 10. ledna 2020 Gurmánská turistika
Je úplně jedno, kolik nám je let, jaké máme vzdělání a co děláme. Dobré jídlo zkrátka milujeme všichni a gastronomické akce mají na portálu Kudy z nudy vždy zelenou. Už teď si můžete do kalendářů zapsat několik TOP gastronomických slavností, na nichž byste na začátku roku 2020 neměli chybět!


Grand Restaurant Festival - ochutnejte jídlo budoucnosti

Vzato pěkně popořádku podle dat konání je hned první akce zárukou úspěchu. Od 15. ledna do 29. února 2020 proběhne již XI. ročník úspěšného Grand Restaurant Festivalu, který se uskuteční napříč celou Českou republikou. Těšit se můžete na zvýhodněné degustační menu v 89 luxusních restauracích z prestižního Maurerova výběru Grand Restaurant. Inspirací nadcházejícího ročníku je kouzelné datum roku 2020.

Šéfkuchaři se inspirují v mnoha směrech, hojně používají "suroviny budoucnosti", tzv. super-potraviny, které mají větší obsah zdraví prospěšných látek. Jsou to například mořské i sladkovodní řasy, hmyz, naklíčené bylinky, fermentovaná zelenina.

gastrofestivalGrand Restaurant Festival bude i tentokrát nabízet speciální „Mňam Zážitky“. Aquarius Restaurant v Alchymist Grand Hotelu na Malé Straně chystá pro své hosty Kámen mudrců a elixír života. Pod vedením šéfkuchaře Jiřího Krále se v restauraci Aureole (v 27. patře s dechberoucím výhledem na Prahu) chystá Degustace budoucnosti v oblacích - pokrmy jaké jste možná ještě nikdy neokusili a suroviny, které budou určitě zajímat i příští generace. Buddha bar zve nejširší veřejnost na "kurz přípravy sushi". „Budoucnost po italsku“ aneb „Puglia Casa Mia“, to je program restaurace CottoCrudo. Průvodcem večera bude Pavel Maurer.
 

Košt ovocných pálenek a kysaného zelí v Mikulčicích

Kysané zelíNenechte si ujít již tradiční košt pálenek a kysaného zelí v Mikulčicích! K občerstvení budou nabízeny speciality ze zelí nebo krajové pečivo. Kysané zelí do soutěže můžou zájemci zasílat pořadatelům v 0,7 litrových sklenicích ještě v den koštu do 10:00 hod., kdy začíná jeho odborné hodnocení.

V nabídce bude rovněž spousta pochutin vhodných k ochutnávce kořalek a pestrá paleta krajových specialit ze škvarků, uzenin, kysaného zelí a tvarůžek. Vyhlášení vítězů s předáním cen proběhne v 17:00 hod. Ke zpěvu, tanci a dobré náladě bude vyhrávat cimbálová muzika. Veřejná ochutnávka kysaného zelí, ovocných destilátů a dalších specialit se uskuteční v sobotu 18. ledna 2020 od 14:00 hod. na KD v Mikulčicích.
 

Letenské prase aneb Zabíjačka v muzeu

ZabíjačkaZažít atmosféru staročeské zabijačky a ochutnat zabijačkové speciality můžete v rámci akce Letenské prase aneb Zabijačka v muzeu, která se bude konat 25. ledna 2020 před budovou Národního zemědělského muzea i v samotném muzeu. Třináctý ročník slavností přinese ukázky tradičních postupů zpracování vepřového masa, které proběhnou v režii řeznického mistra, pana Františka Kšány ml. v 11:00 a 15:00 hodin. 

V budově muzea mohou návštěvníci posedět v „muzejní hospůdce“ a ochutnat zabijačkové speciality.
 

Vůně čokolády v Lysé nad Labem

ČokoládaPoslední lednový víkend bude na lyském výstavišti opravdu sladký. Od pátku 24. do neděle 26. ledna se zde uskuteční Čokoládový festival. Můžete se těšit na vaření s čokoládou, workshopy i degustace a samozřejmě nebude chybět ani stánkový prodej desítek druhů čokolád a pochutin z čokolády.

Přijďte ochutnat fantastickou čokoládu na výstaviště v Lysé nad Labem! Návštěvníci budou mít možnost ochutnat a zakoupit různé druhy čokolád u více než 30 stánků.
 

Zimní Praha bude opět patřit vínu

Festival vín, vinařství a gastronomie Prague Wine Week 2020 se po roce vrací zpět do Prahy a během posledního lednového týdne nabídne degustace vín, setkání vinařů i milovníků vín a prezentace vinařství i dovozců. Od pondělí 27. ledna do neděle 2. února  chystají vyhlášené pražské restaurace, vinné bary a vinotéky pro Prague Wine Week 2020 speciální týdenní menu nebo degustace.

Program festivalu nabídne Galadegustaci v Jalta Boutique Hotelu na Václavském náměstí (v úterý 28.1.), další vína pak ochutnáte ve třech vinných barech Vinograf, ve vybraných restauracích a na prezentacích vinařství a dovozců vín. Vstupenky na Galadegustaci stojí 1 000 korun a seženete je přes portál TicketPro.
 

Slavnostní zahájení Salonu vín 2020

Salon vínV podzemí valtického zámku na jižní Moravě se ve čtvrtek 6. února otevře nová expozice Salonu vín České republiky se stovkou nejlepších vín aktuálního ročníku. V tento den můžete poprvé ochutnat novou kolekci 100 vín oceněných zlatou medailí Salon vín České republiky 2020. Vína je v Salonu vín možné zvědavě okukovat, ochutnávat, nebo i nakupovat po jednotlivých láhvích podle toho, jaký program zvolíte. Je na vás, zda se spolehnete jen na vlastní smysly, nebo se necháte provést zkušeným sommelierem, který přidá i nějakou tu zajímavost o vínech, vinařích i vinařství dnes i v minulosti.
 

Zlatá pečeť aneb pivo v Českých Budějovicích

Zlatá pečeťZlatá pečeť - druhý nejstarší český pivní festival se letos přestěhoval z českobudějovického výstaviště do Budvar arény - kulturního domu Gerbera. Degustační soutěže budou probíhat už od pondělí 17. února 2020, pro veřejnost se festival otevře ve čtvrtek 20. února a skvělé pivo tam poteče proudem až do soboty 22. února, kdy v rámci slavnostního večera budou oceněni všichni vítězové.

Návštěvníkům se bude prezentovat více než 50 pivovarů. Labužníci mohou ochutnat to nejlepší z českých i světových pivovarů a minipivovarů, vyzkoušet nejen známé a oblíbené ležáky, ale i méně obvyklé pivní speciály, svrchně kvašené stouty, portery, „ejly”, lambiky, anebo třeba piva pšeničná. Festival zpestří série hudebních koncertů.
 

Slavnosti moravského uzeného

Uzené masoO víkendu 29. února až 1. března 2020 provoní hrad Veveří nad Brněnskou přehradou vůně moravského uzeného. Na Slavnostech moravského uzeného neochutnáte jen voňavé maso od několika uzenářských firem, ale také uzené pivo, klobásy, šunky a zabíjačkové speciality.

Doprovodný program nabídne farmářské a řemeslné trhy, workshopy, kuchařské show, muziku, hry a soutěže pro děti i masopustní zábavu. Kdo se stane vaším králem moravských uzenářů?