Úvod > Aktuality > Cukrářské slavnosti provoní Národní zemědělské muzeum
Cukrářské slavnosti provoní Národní zemědělské muzeum
">
Gurmánská turistika

Cukrářské slavnosti provoní Národní zemědělské muzeum

  • Vydáno10. května 2017
Odkud se do Evropy dostaly první sladkosti? Existuje typicky český pamlsek? Jak se liší příprava dortů v různých evropských zemích? Dokážeme vyrobit sladkost bez cukru a jeho náhražek? A proč vlastně lidé milují sladké? Pro odpovědi na všechny tyto otázky by měli zvídaví milovníci sladkého zavítat v sobotu 13. května 2017 do Národního zemědělského muzea v Praze. Jeho hlavní sídlo – budova na pražské Letné – totiž bude hostit už třetí ročník Cukrářských slavností a na své si na nich přijdou nejen konzumenti sladkých dobrot, ale i ti, kteří dokáží zapojit při jejich posuzování také zrak, čich, hmat a dokonce i sluch. Den totiž bude zasvěcen všem, kdo chtějí a dokáží vnímat cukrářské řemeslo všemi smysly.
ZákuskyCukrářské slavnosti v Národním zemědělském muzeu se stanou velkým festivalem všeho krásného, voňavého a dobrého, co lze z darů země vytvořit. A protože své umění představí tuzemská cukrářská špička, bude to stát určitě za to: k vidění budou čokoládové a karamelové skulptury z dílny mistrů z Národního týmu kuchařů a cukrářů ACK ČR a ukázky prací studentů cukrářských škol, které budete moci nejen obdivovat, ale i ochutnat. A patřičně inspirováni pak můžete sami přiložit ruku k dílu: naučíte se malovat čokoládou, dozvíte se, co musí obsahovat pravý marcipán a jak z něj vymodelovat ty nejrozmanitější tvary a figurky, jak vyrobit sváteční bábovku přesně jako z kuchyně našich babiček, jak upéct správný dort, jak vytvořit a ozdobit měkký a voňavý perník a jak připravit domácí bezlepkové sušenky a zákusky. Budete zasvěceni do tajů přípravy cupcakes a kelímkových dezertů a naučíte se základům carvingu neboli uměleckého vyřezávání z ovoce a zeleniny.
 
Káva a zákuskyKe sladkostem nerozlučně patří káva a čaj, takže budou připraveny i semináře o domácí přípravě kávy a čajové okénko včetně ochutnávek, ke slovu se dostanou i bylinky. A všechnu tu sladkou a voňavou podívanou doplní svými výrobky i další mistři kuchaři, pekaři a cukráři z celé republiky, takže každý bude moci ochutnat, koupit si a domů odnést ty nejlepší domácí zákusky, koláče, dortíky, perníky, oplatky a sušenky.  A protože mlsání nemusí být vždy jen sladké, užijí si i milovníci pamlsků slaných: pro ně budou připraveny sýrové tyčinky, slané a plněné pirohy, quiche a zeleninové koláče. A aby každý návštěvník vnímal cukrářské a pekařské řemeslo skutečně všemi smysly včetně zraku a sluchu, připraven je i bohatý doprovodný program – stylová představení souborů Divadla na háčku a Sváťova dividla, vyhrávat bude skupina Euphorica.
 

Za štrůdl můžou Turci

ŠtrůdlHistorie cukrářského řemesla je velmi zajímavá a je dobré vědět, jak úzce byla na evropském kontinentě spojena nejen s obchodem, ale i s politikou a vojenstvím. Kupříkladu takový trdelník nebo jablečný a ořechový závin, které považujeme za naše typické domácí ochutiny, se k nám dostaly v 16. století při tureckých expanzích do Evropy, kdy si s sebou takovéto sladkosti přiváželi turečtí vojáci coby trvanlivý zdroj energie i připomínku domácí kuchyně. V 16. století k nám přicházeli také Italové, kteří naučili naše pekaře a pekařky vyrábět trubičky a makronky. Už o dvě století dříve ale zavítali do českých zemí první perníkáři, a to z německých a holandských hanzovních měst, a s čím vším seznámili naše obyvatele vyjma perníku, to už se dozvíte na jedné z přednášek, které budou pro všechny zájemce během sladké soboty připraveny.
Národní zemědělské muzeum – obory zemědělství ve všech podobách

Národní zemědělské muzeum – obory zemědělství ve všech podobách

Národní zemědělské muzeum nabízí kromě stálých expozic v Praze expozice ve svých pobočkách, krátkodobé výstavy, přednášky pro veřejnost, archiv, fotoarchiv a knihovnu. Zveme vás i na vyhlídkovou terasu na střeše muzea s výjimečným výhledem na celou Prahu.