Cukrářské slavnosti v
Národním zemědělském muzeu se stanou velkým
festivalem všeho krásného, voňavého a dobrého, co lze z darů země vytvořit. A protože své umění představí tuzemská cukrářská špička, bude to stát určitě za to: k vidění budou
čokoládové a karamelové skulptury z dílny mistrů z Národního týmu kuchařů a cukrářů ACK ČR a ukázky prací studentů cukrářských škol, které budete moci nejen obdivovat, ale i ochutnat. A patřičně inspirováni pak můžete sami přiložit ruku k dílu:
naučíte se malovat čokoládou, dozvíte se,
co musí obsahovat pravý marcipán a jak z něj vymodelovat ty nejrozmanitější tvary a figurky, jak vyrobit sváteční bábovku přesně jako
z kuchyně našich babiček, jak upéct správný dort, jak vytvořit a ozdobit
měkký a voňavý perník a jak připravit domácí
bezlepkové sušenky a zákusky. Budete zasvěceni do tajů přípravy cupcakes a kelímkových dezertů a naučíte se základům carvingu neboli uměleckého
vyřezávání z ovoce a zeleniny.
Ke sladkostem nerozlučně patří
káva a čaj, takže budou připraveny i semináře o domácí přípravě kávy a čajové okénko včetně ochutnávek, ke slovu se dostanou i bylinky. A všechnu tu sladkou a voňavou podívanou doplní svými výrobky i další
mistři kuchaři, pekaři a cukráři z celé republiky, takže každý bude moci ochutnat, koupit si a domů odnést ty nejlepší domácí zákusky, koláče, dortíky,
perníky,
oplatky a sušenky. A protože mlsání nemusí být vždy jen sladké, užijí si i milovníci pamlsků slaných: pro ně budou připraveny
sýrové tyčinky, slané a plněné pirohy, quiche a zeleninové koláče. A aby každý návštěvník vnímal cukrářské a pekařské řemeslo skutečně všemi smysly včetně zraku a sluchu, připraven je i
bohatý doprovodný program – stylová představení souborů Divadla na háčku a Sváťova dividla, vyhrávat bude skupina Euphorica.
Za štrůdl můžou Turci
Historie cukrářského řemesla je velmi zajímavá a je dobré vědět, jak úzce byla na evropském kontinentě spojena nejen s obchodem, ale i s politikou a vojenstvím. Kupříkladu takový
trdelník nebo
jablečný a ořechový závin, které považujeme za naše typické domácí ochutiny, se k nám dostaly v 16. století
při tureckých expanzích do Evropy, kdy si s sebou takovéto
sladkosti přiváželi turečtí vojáci coby trvanlivý zdroj energie i připomínku domácí kuchyně. V 16. století k nám přicházeli také Italové, kteří naučili naše pekaře a pekařky vyrábět
trubičky a makronky. Už o dvě století dříve ale zavítali do českých zemí první
perníkáři, a to
z německých a holandských hanzovních měst, a s čím vším seznámili naše obyvatele vyjma perníku, to už se dozvíte na jedné z přednášek, které budou pro všechny zájemce během sladké soboty připraveny.