ÚvodAktualityChuť a design: nejkrásnější bistra a restaurace
Gurmánská turistika

Chuť a design: nejkrásnější bistra a restaurace

Hledáte bistro nebo restauraci, kde si pochutná nejenom váš jazyk a nos, ale i oči? Představíme vám čtrnáct podniků, v každém kraji jeden. Někde si majitelé a architekti dali záležet na moderním stylovém designu, jinde je to místo se srdcem na dlani, prodchnuté osobitou historií. Někde mají skvělou kávu, jinde si potrpí na dokonalé snídaně, vafle ve slaném i sladkém provedení nebo obložené bagely. Všechny hostince, kavárny, bistra a restaurace ale mají jedno společné: jsou to místa, kde se rádi zdržíte a nebude se vám chtít odejít.

Praha: bistro Proti Proudu v Karlíně

Místem, odkud se hostům často nechce domů, není jen pražská čtvrť Karlín, ale i zdejší vyhlášené podniky. Jejich výčet si necháme na jindy, nebylo by to fér vůči tomu, který chceme představit dnes: bistro Proti Proudu. Nachází se v Březinově ulici v domě ze 30. let 20. století a architekti z ateliérů Modulora a Mimosa pojali koncept bistra jako hold Františku Křižíkovi, který měl v Karlíně své elektrotechnické závody. Otevřený prostor s klenbami a původní kamennou podlahou zdobí zajímavě řešené osvětlení: v lampách svítí edisonské žárovky a architekti nechali kabely od lamp nad stoly záměrně odhalené a viditelně spojené s vypínači. Ty jsou na stěně poskládané podle toho, jak jsou rozmístěné stolky v bistru. K originální atmosféře samozřejmě dostanete dobrou a silnou kávu i skvělé jídlo.
 

Středočeský kraj: Kolo Bistro u Kutné Hory

Markéta a Dan mají rádi kvalitní jídlo všech chutí, víno, pivo, kávu a taky moc rádi jezdí na kole. Když se přestěhovali z Prahy do středočeských Kobylnic, postupně začali při cyklojízdách poznávat okolí. Přestože si brzy našli své oblíbené podniky, stále jim chybělo místo, kde by bylo od všeho trochu. Nakonec si ho zřídili sami: Kolo Bistro vzniklo ve staré stodole, kde Markéta a Dan sestavili menu z toho, co jim chutná a co se zřejmě bude líbit i vám. Nabídka je jednoduchá a prostá: polévka, sendviče, chléb s avokádem a vajíčkem, dorty, domácí limonády a káva z lokální pražírny Káva Pitel. Navíc se tu pořádají koncerty, letní kino, grilovačky a spousta akcí. Pokud se sem rozhodnete vypravit stylově na kole, mrkněte se na web, je tam podrobně popsaná trasa, jak se ke Kolo Bistru dostanete po cestách mimo hlavní silnice.
 

Jihočeský kraj: hostinec Depo v Českém Krumlově

Na LatránuČeském Krumlově objevíte hostinec Depo s pěkným výhledem do zámeckého parku podél říčky Polečnice s ovocným sadem a dětským hřištěm. Nabídnou vám tu oblíbené pokrmy české a jihočeské kuchyně s využitím lokálních surovin a moderních technologií, překvapením je netradiční interiér navržený v industriálním stylu. Je propracovaný do nejmenších detailů, některé z nich pocházejí například z dílny Nanovo. Největším lákadlem pro hosty a také „drobným“ detailem, kterým se Depo liší od konkurence, je tankové pivo z Plzeňského Prazdroje. Kromě plzeňského ležáku tu čepují i sudového černého Kozla a Krumlovské pivo z místního pivovaru.
 

Plzeňský kraj: Le Frenchie Café v Plzni

V Le Frenchie Café v centru Plzně na vás dýchne francouzská atmosféra. Je to kavárna a restaurace se specializací na snídaně a brunch. Vyhlášená je jak káva z pražírny Doubleshot, tak domácí francouzské koláče a dorty, zdravé vydatné snídaně, čerstvé croissanty a zákusky – například makronky, které si dělají sami a každý den si můžete vybrat z několika příchutí. Le Frenchie Café nabízí příjemné a klidné posezení v centru města, v létě pak i posezení na venkovní terase ve stínu stromů.
 

Karlovarský kraj: Bagel Lounge

bagelKarlových Varech, v Chebu a Františkových Lázních: tam všude najdete pobočky Bagel Lounge, restaurace se specializací na bagely, saláty, dezerty a nápoje. Možná jste „housky s dírou“ znali spíš ve variantě nasladko, ale tady je ochutnáte jinak. Oblíbený je burger v černém bagelu s bílým sezamem, bagel s roastbeefem, lososem, kuřecím kebabem, varianta na ceasar salát se salátem a kuřetem anebo bagel s quacamole, salátem, rajčaty a grilovanými paprikami. Pokud si vyberete Bagel Lounge v Chebu, jako bonus navíc dostanete výhled přímo na hlavní náměstí s pověstným Špalíčkem.
 

Ústecký kraj: Restaurace Republika v Chomutově

Pokud si potrpíte na časy první republiky, jazz, eleganci a stylovou obsluhu k tomu, nesmíte vynechat Restaurant & Cafe RepublikaChomutově, legendu mezi tuzemskými restauracemi v prvorepublikovém stylu. Kromě tradičních českých jídel či zážitkových menu se můžete těšit i na pivo, vařené v Prvním občanském pivovaru Karásek a Stülpner. Lidem z Krušných hor ty dva představovat netřeba, vy ostatní vězte, že se jedná o dávné loupežníky a pytláky s pověstí místních Jánošíků. Proslavil je pisatel dobrodružných historických románů Kvidon z Felsů; na jeho úspěšný loupežnický krvavý román pak v roce 2014 navázal stejnojmenný pivovar. Do běžného sortimentu nefiltrovaných a nepasterizovaných piv patří Karáskova 11 světlá a Stülpnerova 13 polotmavá, které se čepují i v Republice.
 

Liberecký kraj: Bistro Široká v Liberci

bistroMísto, kde vám bude dobře a budete se scházet s přáteli i s rodinou, nezvyklý prostor s příjemnou atmosférou, výborné jídlo, výběrová káva: to všechno je bistro ŠirokáLiberci. Majitel a kuchař bistra v jedné osobě, Tomáš Foltýn, kterému tady nikdo neřekne jinak než Foltýnek, nabízí to nejlepší ze současné moderní gastronomie. Baví ho připravovat ryby, masa a jídla z vajíček: vejce do skla, poctivou francouzskou omeletu, míchaná vajíčka na francouzský, anglický nebo americký způsob. Bistro je výjimečné také díky designu svého interiéru; vedle retro věcí včetně psacího stroje či starého gramofonu tu najdete také originální nábytek. Největší překvapení? Zřejmě umakartové židle, které přes internet prodávala škola ve Frenštátu pod Radhoštěm, když dostala dotaci na rekonstrukci školní jídelny a musela se zbavit starého nábytku.
 

Královéhradecký kraj: Eggsit Cafe v Hradci Králové

eggsit cafeKdyž v Hradci Králové budete hledat místo, kam na snídani, dejte na Lukáše Hejlíka a doporučení na Eggsit Cafe. Podnik vede Michal Koudelka, který v Londýně začínal u myčky, končil jako manažer restaurace, dělal i pro Gordona Ramseyho. Pak odjel pracovat na Bali, a tam se seznámil s Marcelou Bernardovou. Vrátili se domů a v Hradci Králové otevřeli místo, které přináší na talíře snídaně takové, aby váš den začal co nejlépe. Třeba s vejci Benedikt, snídaňovým burgerem s míchanými vajíčky a vypečenou slaninou nebo french toastem.
 

Pardubický kraj: bistro a kavárna Café Gočár v Pardubicích

optimistaAť už budou vaše cesty v Pardubicích směřovat kamkoliv, zajděte se podívat do zrekonstruovaného areálu Automatických mlýnů u řeky Chrudimky. Při prozkoumávání zákoutí rozsáhlé industriální památky anebo po prohlídce Gočárovy galerie (dříve Východočeské galerie v Pardubicích) se zastavte v Café Gočár. Příjemná zastávka je plná výhledů a chutí: ochutnat můžete výbornou kávu, domácí dezerty, čerstvě plněné bagety, rozpečené krajíce chleba ze Sezemické pekárny, kvalitní vína, prosecca a šampaňské, anebo lehké občerstvení z nabídky Tapas. Můžete také hádat, k čemu slouží zvláštní dřevěný tobogán v rohu kavárny. Vysvětlivka je na zdi, takže vás nebudeme napínat: původně procházel přes tři mlýnská patra a klouzaly se po něm pytle s moukou.
 

Kraj Vysočina: Bistrot de Papa v Horních Dubenkách

Tohle místo je výjimka v každém výběru gastronomických cílů, ať to vezmete z kterékoliv strany: na okraji vesnice Horní Dubenky kousek od Počátek na Vysočině jen stěží čekáte restauraci, kam se jezdí z celé republiky. Zrekonstruovaný statek je od podlahy po střechu pojatý ve francouzském stylu. Kuchyni v Bistrot de Papa vládne francouzský kuchař a cukrář Rémi Decroix. Menu tvoří jen pár jídel, která se často mění, i když francouzskou cibulačku nebo crème brûlée objevíte v nabídce téměř vždy. Mimochodem, na webových stránkách jídelní lístek nenajdete, v Bistrot de Papa jsou přesvědčeni, že lepší je nechat se překvapit na místě. Rezervujte si místo včas, v útulném bistru s výhledem na rybník je jen několik stolů, a zájem je obrovský.
 

Jihomoravský kraj: Kafec Brněnský

v melounovém cukruV Kafecu věří, že ke štěstí někdy stačí málo. Třeba dobrá káva a jídlo. Do vnitrobloku v centru Brna se dostanete buď z Orlí 16, z domu U kamenné panny, nebo z Františkánského náměstí přímo kolem dalšího známého podniku, Café & Baru V Melounovém cukru. Uvnitř vás čeká zaškrtávací menu plné vyhlášených dobrot: ochutnáte vejce na všechny způsoby, sendvičové vafle naslano, wafle nasladko nebo waflové jednohubky? K snídaním obědům či svačinám se servíruje, jak název napovídá, výběrová káva z vlastní pražírny. Ještě dodejme, že kavárna, kde lze dostat jeden z nejlepších šálků kávy, už dávno není jen v Brně (a to hned ve dvou provedeních, na Orlí a na Úvoze), ale i v Plzni, v Uherském Hradišti, ve Vile PrimavesiOlomouci a ve Zlíně.
 

Olomoucký kraj: bistro & bar Konvikt v Olomouci

Barokní budova bývalého jezuitského konviktu je jednou z nejstarších součástí olomoucké univerzity. Po její náročné a velkorysé rekonstrukci získala Univerzita Palackého prostorný historický komplex s mnoha originálními prostorami. Neméně originální je bistro & bar Konvikt, kombinace unikátní atmosféry a moderní gastronomie. Tradiční suroviny se tu servírují v osobité formě: k mání je sezonní kuchyně pro vegetariány, vegany i masožravce, výběrová káva, neotřelá image a maximální pohodlí. Přes den zdravé snídaně a obědy střídají večerní drinky, lokální pivo, prvotřídní víno a kulturní program.
 

Moravskoslezský kraj: restaurace Loft v Ostravě

Loft ostravaRekonstrukce proměnila dům v ostravském Přívoze na hotel city.city a restaurant Loft. Loft je otevřený rozlehlý prostor s vysokým stropem, kde si průmyslové město a čtvrť s osobitou atmosférou podávají ruce se současným designem. Podobně jako stylové bydlení v loftech je i restaurant Loft současně prostorem pro gastronomii, kuchyní, jídelnou a útulným obývákem, zkrátka místem, kde vám bude chutnat a budete se cítit příjemně. Zdejší kuchyně kombinuje sezónu, vlivy, vůně i styly – a chutná.
 

Zlínský kraj: Bistrotéka Valachy ve Zlíně

bistrotékaV centru Zlínabaťovském Obchodním domě sídlí Bistrotéka Valachy. Je otevřená celý den, ale zdaleka není jen místem, kde se dá stavit na snídani, oběd, večeři, svačinu nebo jen na kávu při nákupech. Kromě toho tu je obchod, kde koupíte prvotřídní „jedlé“ produkty včetně kváskového chleba a dalšího pečiva z vlastní pekárny. Klidnější posezení skýtá kavárna s cukrárnou, o patro níž je navíc Lounge Bar 1931 pro milovníky kvalitní barové kultury. Lákavá je i originální kornuterie s nabídkou nejrůznějších slaných i sladkých pochutin, které si odnesete s sebou v papírových kornoutech.
Bistrotéka Valachy ve Zlíně Gurmánská turistika

Bistrotéka Valachy ve Zlíně

Přiučte se kuchařskému umění od zkušených mistrů kuchařů, pekařů či cukrářů! Bistrotéka Valachy ve zrekonstruovaném Obchodním domě Zlín není jen místem, kde se výborně najíte, posedíte u dobrých drinků nebo koupíte prvotřídní „jedlé“ produkty. Nachází se zde také pravidelná Škola vaření.

Objevte osobité kavárny, které lákají nejen na dobrou kávu

Objevte osobité kavárny, které lákají nejen na dobrou kávu

Kavárny jsou fenomén společenského života. Najdete je v každém městě. Všechny mají něco společného a mnoho odlišného. Vydejte se za vynikající kávou, pro lahodné pralinky, kávová zrnka, za atmosférou Francie nebo do kavárny za kočičkami. Portál Kudy z nudy vám přináší šest tipů na místa, která si zamilujete.

Café Gočár – kavárna ve zrekonstruovaném areálu automatických mlýnů Gurmánská turistika

Café Gočár – kavárna ve zrekonstruovaném areálu automatických mlýnů

Příjemnou kavárnu v centru Pardubic najdete ve zrekonstruovaném areálu Automatických mlýnů. Má otevřeno každý den a nabídne vám lahodou kávu, vynikající dezerty a také čerstvé plněné bagety.

Známá jména: deset známých cukrářek a cukrářů a kde se s nimi setkáte?

Známá jména: deset známých cukrářek a cukrářů a kde se s nimi setkáte?

Jejich dorty a zákusky jsou spíš malá umělecká díla. Tak úžasná, že je vám občas líto je prachobyčejně sníst, slízat nebo vypít. Dokážou ušlehat, umíchat a upéct všechno, na co byste mohli mít chuť, a kromě známých dezertů vymýšlejí i vlastní originální kousky. Vítejte ve sladkém světě známých cukrářů a cukráren a tradičních i neobvyklých sladkých dobrot!

Věda a historie není nuda: příběh pražské kavárny Slavia a dalších slavných pražských kaváren

Věda a historie není nuda: příběh pražské kavárny Slavia a dalších slavných pražských kaváren

Při toulkách Prahou objevíte nejenom spoustu krásných zákoutí a památek, ale také obrovské množství kaváren. Lidé se v nich scházejí, aby si vychutnali šálek kávy, popovídali si s přáteli nebo jen tak odpočívali. Jsou to místa, kde najdete pohodu a klid, inspiraci, skvělou atmosféru a třeba i něco dobrého ke kávě. Kde se ale vlastně pražský kavárenský svět zrodil?

Bistro Široká v Liberci Gurmánská turistika

Bistro Široká v Liberci

Chutné jídlo, výborná káva, fantastické nápoje, jedinečná atmosféra. To vše nabízí Bistro Café Široká v Liberci.

Jezuitský konvikt v Olomouci – sídlo Uměleckého centra Univerzity Palackého Kultura

Jezuitský konvikt v Olomouci – sídlo Uměleckého centra Univerzity Palackého

Barokní budova bývalého jezuitského konviktu je jednou z nejstarších součástí olomoucké univerzity. Po její náročné a velkorysé rekonstrukci získala Univerzita Palackého prostorný historický komplex s mnoha originálními prostorami.

Kafec Brno Orlí Gurmánská turistika

Kafec Brno Orlí

Tam, v srdci Brna, pár kroků od Zelňáku, vás čeká mekka každého milovníka kávy, snídaní a waflí. Wafle v KAFECU je prostě vždycky dobrý nápad.

Objevte prvorepublikové kouzlo slavných kaváren

Objevte prvorepublikové kouzlo slavných kaváren

Když si chcete dát ke kávě něco dobrého, objednejte si zákusek. Ale co když zatoužíte po šálku kávy, provázeném noblesou, kouzlem a elegancí první republiky? Víme, jak na to: zveme vás na kávu do slavných kaváren, které dobu před sto lety buď zažily anebo ji alespoň připomínají.

Hostinec Depo v Českém Krumlově Gurmánská turistika

Hostinec Depo v Českém Krumlově

Hostinec Depo se nachází v městské části Latrán, v těsné blízkosti hotelu Latrán, přímo pod českokrumlovským zámkem.Svou polohou a určením je místem pro příjemné strávení času s možností ochutnat kvalitní českou kuchyni v přijatelné cenové relaci a v originálním prostředí.

Restaurace Republika Gurmánská turistika

Restaurace Republika

Restaurace v prvorepublikovém stylu, česká kuchyně zejména z lokálních suroviny, chomutovské pivo Karásek&Stülpner.

Bistro Proti Proudu v Karlíně Gurmánská turistika

Bistro Proti Proudu v Karlíně

Proud a spojení jsou hlavní motivy interiéru bistra Proti proudu v pražském Karlíně. Inspirace karlínským inovátorem v oblasti elektrotechniky, Františkem Křižíkem, se prolnula s myšlenkou propojení skrze dobrou kávu a skvělé jídlo. Prostě perfektní místo pro snídani nebo lehký oběd.

Bistrot de Papa Gurmánská turistika

Bistrot de Papa

Bistrot de Papa v obci Horní Dubenky na Vysočině je skvělé místo uprostřed českého venkova.

Eggsit cafe Gurmánská turistika

Eggsit cafe

Michal Koudelka pracoval v Londýně, začínal u myčky, končil jako manažer restaurace, dělal i pro Gordona Ramseyho. Pak odjel pracovat na Bali, a tam se seznámil s Marcelou Bernardovou.

Le Frenchie café Plzeň Gurmánská turistika

Le Frenchie café Plzeň

Příjemné a klidné posezení v centru Plzně nabízí Le Frenchie café. Dáte si zde dobrou kávu, zákusky i zmrzlinu, sandwiche nebo barevné makronky. Vždy ochotná obsluha dotváří sympatickou atmosféru tohoto místa.

Loft v Ostravě Gurmánská turistika

Loft v Ostravě

Ano, Loft je opravdu otevřený prostor s velkými okny, odhaleným stropem z železných nosníků a cihlových kleneb. A je to taky restaurace hotelu City.City (rozuměj city jako město a city v něm).

Kolo Bistro v Polabí Gurmánská turistika

Kolo Bistro v Polabí

Rodinné Kolo Bistro uvítá všechny cyklisty (a nejen je) na cestách Polabím nedaleko Kutné Hory, zámku Kačiny, Chvaletic nebo Týnce nad Labem. Nabízí příjemný prostor, velkou zahrádku, dobré pivo a chutné občerstvení z toho nejlepšího, co mají majitelé sami rádi.

Další aktuality

Advent provoněný vanilkou aneb tajemství vánočního cukroví

V mnoha českých domácnostech to již od konce listopadu voní vanilkou, skořicí a čokoládou. České hospodyně zachovávají tradici, že na vánočním stole musí být nejméně tolik druhů vánočního cukroví, kolik je členů rodiny, kteří usednou ke štědrovečerní večeři. A některé přebornice pečou i více než dvacet druhů… Zamysleli jste se ale někdy nad tím, na čem si vlastně pochutnáváme? Kde se vzaly názvy jako medvědí pracny, marokánky, vosí hnízda anebo proč se pečou zrovna vanilkové rohlíčky? Všechny tyto otázky se pokusí objasnit Kudy z nudy.
20. listopad 2024 13:00
Gurmánská turistika

Příběhy starých hospod: zajímavá místa, hostince a další místa natáčení

Televizní seriál Příběhy starých hospod vás zavede na zajímavá místa napříč Českem. Herec Josef Polášek ve dvou sériích osmidílného seriálu vyzpovídá štamgasty, pamětníky i historiky a představí nejzajímavější hostince na vesnicích, horských hřebenech i ve městech. Zazní také zajímavosti o pivu, které k tuzemské gastronomii neodmyslitelně patří. Vždyť vaření tohoto nápoje má u nás tisíciletou tradici. S pivem je spojená často unikátní architektura pivovarů, pivní stezky nebo specifická kultura českých hospod s jedinečnou atmosférou, kterou stojí za to zažít. Podívejte se s portálem Kudy z nudy na místa, kde se natáčela první a druhá řada v roce 2022 a 2023.
20. listopad 2024 11:20
Gurmánská turistika

Nejoblíbenější vánoční cukroví aneb, kde se v Česku vzala tradice vánočních perníčků?

Snad na žádném štědrovečerním stole v Česku nechybí vánoční cukroví. S jeho přípravami se však musí začít poměrně brzy, a tak mnohdy již s prvním adventním víkendem začíná přímo maraton pečení. Jaké druhy cukroví patří mezi nejtypičtější pro české Vánoce a které připravovaly už naše babičky?
18. listopad 2024 19:41
Gurmánská turistika

Kam na nejlepší a nejchutnější podzimní gastronomické akce? Tipy, které v listopadu potěší gurmány i mlsaly!

Podzim je potřeba si vychutnat, a to doslova. Netradiční dobroty z různých koutů světa i domácí speciality budete moci vyzkoušet na listopadových gastronomických akcích. Nechejte se inspirovat a potěšte v listopadu svoje chuťové buňky.
14. listopad 2024 9:11
Gurmánská turistika

Svatý Martin je tu – a s ním mladá vína a tradiční husa!

Dne 11. listopadu se každoročně slaví svatý Martin, který podle tradice má přivézt první sníh, mladá vína a husí pochoutky. Letos světec přivezl opravdu zimní počasí, které během noci nevylučuje sněhové srážky v horských polohách. Koštování mladého vína, martinské trhy i husí speciality ale budou určitě! Kam se za dobrotami vypravit vám pradí Kudy z nudy, a nezapomeneme ani na připomenutí života svatého Martina a nejznámější legendy s ním spojené!
11. listopad 2024 10:00
Gurmánská turistika

Velký přehled výletů za svatým Martinem, vínem a pečenými husami napříč Českem

Přiveze letos svatý Martin do Česka sníh? I když to vypadá, že by to stihnout mohl, s jistotou to tvrdit nemůžeme. Ale už teď je jisté, že společně s ním dorazí 11. listopadu v průvodu svatomartinská vína, pečené husy a zábava pro malé i velké. Oblíbený svátek všech milovníků vín připadne letos na pondělí, ale Svatomartinská vína se začnou prodávat již v pátek 8. 11. 2024. Za svatomartinskými oslavami, kratochvílemi a radovánkami vás zve portál Kudy z nudy.
8. listopad 2024 20:51
Gurmánská turistika

Kalendář 2025: Máme pro vás 100 tipů na nejlepší gastronomické zážitky sezóny

Patříte k milovníkům kvalitní gastronomie? Těší vás jarní, letní i podzimní možnosti konzumace dobrot pod širým nebem? Nabízíme vám více než 100 tipů na letošní akce spojené s jídlem pro rok 2025. Opět si užijeme pestrou nabídku tradičních festivalů zaměřených pouze na určitou potravinu – borůvky, mrkev, jablka, ryby, chléb, česnek, cibuli i chmel. Navštívit ale můžete mnoho lokálních, komornějších akcí, které nabídnou nejčastěji burčák, víno, pivo, burgery, ale i vegetariánská jídla, polévky či pochoutky z jablek. Plánujte a ochutnávejte – je z čeho vybírat!
1. listopad 2024 6:09
Gurmánská turistika

České značky: Mlékárny Hlinsko, značka Tatra a Piknik, Pikao a Jesenka

Jesenka, Piknik a Pikao, mléko, máslo, smetany a tvarohy, mléčné dezerty a nápoje, zmrzliny a ledové tříště: to je hlavní sortiment Mlékárny Hlinsko. Seznamte se na Kudy z nudy s podnikem, který na trh dodává výrobky s tradiční českou značkou Tatra!
30. říjen 2024 1:51
Gurmánská turistika