Úvod > Aktuality > Chuť a design: nejkrásnější bistra a restaurace
Gurmánská turistika

Chuť a design: nejkrásnější bistra a restaurace

  • Vydáno21. června 2022
Hledáte bistro nebo restauraci, kde si pochutná nejenom váš jazyk a nos, ale i oči? Představíme vám čtrnáct podniků, v každém kraji jeden. Někde si majitelé a architekti dali záležet na moderním stylovém designu, jinde je to místo se srdcem na dlani, prodchnuté osobitou historií. Někde mají skvělou kávu, jinde si potrpí na dokonalé snídaně, vafle ve slaném i sladkém provedení nebo obložené bagely. Všechny hostince, kavárny, bistra a restaurace ale mají jedno společné: jsou to místa, kde se rádi zdržíte a nebude se vám chtít odejít.

Praha: bistro Proti Proudu v Karlíně

Místem, odkud se hostům často nechce domů, není jen pražská čtvrť Karlín, ale i zdejší vyhlášené podniky. Jejich výčet si necháme na jindy, nebylo by to fér vůči tomu, který chceme představit dnes: bistro Proti Proudu. Nachází se v Březinově ulici v domě ze 30. let 20. století a architekti z ateliérů Modulora a Mimosa pojali koncept bistra jako hold Františku Křižíkovi, který měl v Karlíně své elektrotechnické závody. Otevřený prostor s klenbami a původní kamennou podlahou zdobí zajímavě řešené osvětlení: v lampách svítí edisonské žárovky a architekti nechali kabely od lamp nad stoly záměrně odhalené a viditelně spojené s vypínači. Ty jsou na stěně poskládané podle toho, jak jsou rozmístěné stolky v bistru. K originální atmosféře samozřejmě dostanete dobrou a silnou kávu i skvělé jídlo.
 

Středočeský kraj: Kolo Bistro u Kutné Hory

Markéta a Dan mají rádi kvalitní jídlo všech chutí, víno, pivo, kávu a taky moc rádi jezdí na kole. Když se přestěhovali z Prahy do středočeských Kobylnic, postupně začali při cyklojízdách poznávat okolí. Přestože si brzy našli své oblíbené podniky, stále jim chybělo místo, kde by bylo od všeho trochu. Nakonec si ho zřídili sami: Kolo Bistro vzniklo ve staré stodole, kde Markéta a Dan sestavili menu z toho, co jim chutná a co se zřejmě bude líbit i vám. Nabídka je jednoduchá a prostá: polévka, sendviče, chléb s avokádem a vajíčkem, dorty, domácí limonády a káva z lokální pražírny Káva Pitel. Navíc se tu pořádají koncerty, letní kino, grilovačky a spousta akcí. Pokud se sem rozhodnete vypravit stylově na kole, mrkněte se na web, je tam podrobně popsaná trasa, jak se ke Kolo Bistru dostanete po cestách mimo hlavní silnice.
 

Jihočeský kraj: hostinec Depo v Českém Krumlově

Na LatránuČeském Krumlově objevíte hostinec Depo s pěkným výhledem do zámeckého parku podél říčky Polečnice s ovocným sadem a dětským hřištěm. Nabídnou vám tu oblíbené pokrmy české a jihočeské kuchyně s využitím lokálních surovin a moderních technologií, překvapením je netradiční interiér navržený v industriálním stylu. Je propracovaný do nejmenších detailů, některé z nich pocházejí například z dílny Nanovo. Největším lákadlem pro hosty a také „drobným“ detailem, kterým se Depo liší od konkurence, je tankové pivo z Plzeňského Prazdroje. Kromě plzeňského ležáku tu čepují i sudového černého Kozla a Krumlovské pivo z místního pivovaru.
 

Plzeňský kraj: Le Frenchie Café v Plzni

V Le Frenchie Café v centru Plzně na vás dýchne francouzská atmosféra. Je to kavárna a restaurace se specializací na snídaně a brunch. Vyhlášená je jak káva z pražírny Doubleshot, tak domácí francouzské koláče a dorty, zdravé vydatné snídaně, čerstvé croissanty a zákusky – například makronky, které si dělají sami a každý den si můžete vybrat z několika příchutí. Le Frenchie Café nabízí příjemné a klidné posezení v centru města, v létě pak i posezení na venkovní terase ve stínu stromů.
 

Karlovarský kraj: Bagel Lounge

bagelKarlových Varech, v Chebu a Františkových Lázních: tam všude najdete pobočky Bagel Lounge, restaurace se specializací na bagely, saláty, dezerty a nápoje. Možná jste „housky s dírou“ znali spíš ve variantě nasladko, ale tady je ochutnáte jinak. Oblíbený je burger v černém bagelu s bílým sezamem, bagel s roastbeefem, lososem, kuřecím kebabem, varianta na ceasar salát se salátem a kuřetem anebo bagel s quacamole, salátem, rajčaty a grilovanými paprikami. Pokud si vyberete Bagel Lounge v Chebu, jako bonus navíc dostanete výhled přímo na hlavní náměstí s pověstným Špalíčkem.
 

Ústecký kraj: Restaurace Republika v Chomutově

Pokud si potrpíte na časy první republiky, jazz, eleganci a stylovou obsluhu k tomu, nesmíte vynechat Restaurant & Cafe RepublikaChomutově, legendu mezi tuzemskými restauracemi v prvorepublikovém stylu. Kromě tradičních českých jídel či zážitkových menu se můžete těšit i na pivo, vařené v Prvním občanském pivovaru Karásek a Stülpner. Lidem z Krušných hor ty dva představovat netřeba, vy ostatní vězte, že se jedná o dávné loupežníky a pytláky s pověstí místních Jánošíků. Proslavil je pisatel dobrodružných historických románů Kvidon z Felsů; na jeho úspěšný loupežnický krvavý román pak v roce 2014 navázal stejnojmenný pivovar. Do běžného sortimentu nefiltrovaných a nepasterizovaných piv patří Karáskova 11 světlá a Stülpnerova 13 polotmavá, které se čepují i v Republice.
 

Liberecký kraj: Bistro Široká v Liberci

bistroMísto, kde vám bude dobře a budete se scházet s přáteli i s rodinou, nezvyklý prostor s příjemnou atmosférou, výborné jídlo, výběrová káva: to všechno je bistro ŠirokáLiberci. Majitel a kuchař bistra v jedné osobě, Tomáš Foltýn, kterému tady nikdo neřekne jinak než Foltýnek, nabízí to nejlepší ze současné moderní gastronomie. Baví ho připravovat ryby, masa a jídla z vajíček: vejce do skla, poctivou francouzskou omeletu, míchaná vajíčka na francouzský, anglický nebo americký způsob. Bistro je výjimečné také díky designu svého interiéru; vedle retro věcí včetně psacího stroje či starého gramofonu tu najdete také originální nábytek. Největší překvapení? Zřejmě umakartové židle, které přes internet prodávala škola ve Frenštátu pod Radhoštěm, když dostala dotaci na rekonstrukci školní jídelny a musela se zbavit starého nábytku.
 

Královéhradecký kraj: Eggsit Cafe v Hradci Králové

eggsit cafeKdyž v Hradci Králové budete hledat místo, kam na snídani, dejte na Lukáše Hejlíka a doporučení na Eggsit Cafe. Podnik vede Michal Koudelka, který v Londýně začínal u myčky, končil jako manažer restaurace, dělal i pro Gordona Ramseyho. Pak odjel pracovat na Bali, a tam se seznámil s Marcelou Bernardovou. Vrátili se domů a v Hradci Králové otevřeli místo, které přináší na talíře snídaně takové, aby váš den začal co nejlépe. Třeba s vejci Benedikt, snídaňovým burgerem s míchanými vajíčky a vypečenou slaninou nebo french toastem.
 

Pardubický kraj: bistro a pekařství Optimista v Pardubicích

optimistaPrvní pekařství s bistrem v Pardubicích pro všechny, kdo hledají autentický zážitek: to je Optimista. Sídlí v místě, které se zvolna probouzí do bývalé krásy: v industriálním areálu Gočárových Automatických mlýnů u řeky Chrudimky. Všechno od chleba až po nadýchané dezerty si tu pečou a vyrábějí sami. K Optimistovi si můžete jen tak zajít pro pečivo, anebo si rovnou něco sníst, k snídani, na oběd i na odpolední svačinu. A pokud náhodou dostanete chuť na zmrzlinu, jen o pár desítek metrů dál je Epifany patisserie. Také stojí za návštěvu, hlavně pro milovníky sladkých dobrot.
 

Kraj Vysočina: Bistrot de Papa v Horních Dubenkách

Tohle místo je výjimka v každém výběru gastronomických cílů, ať to vezmete z kterékoliv strany: na okraji vesnice Horní Dubenky kousek od Počátek na Vysočině jen stěží čekáte restauraci, kam se jezdí z celé republiky. Zrekonstruovaný statek je od podlahy po střechu pojatý ve francouzském stylu. Kuchyni v Bistrot de Papa vládne francouzský kuchař a cukrář Rémi Decroix. Menu tvoří jen pár jídel, která se často mění, i když francouzskou cibulačku nebo crème brûlée objevíte v nabídce téměř vždy. Mimochodem, na webových stránkách jídelní lístek nenajdete, v Bistrot de Papa jsou přesvědčeni, že lepší je nechat se překvapit na místě. Rezervujte si místo včas, v útulném bistru s výhledem na rybník je jen několik stolů, a zájem je obrovský.
 

Jihomoravský kraj: Kafec Brněnský

v melounovém cukruV Kafecu věří, že ke štěstí někdy stačí málo. Třeba dobrá káva a jídlo. Do vnitrobloku v centru Brna se dostanete buď z Orlí 16, z domu U kamenné panny, nebo z Františkánského náměstí přímo kolem dalšího známého podniku, Café & Baru V Melounovém cukru. Uvnitř vás čeká zaškrtávací menu plné vyhlášených dobrot: ochutnáte vejce na všechny způsoby, sendvičové vafle naslano, wafle nasladko nebo waflové jednohubky? K snídaním obědům či svačinám se servíruje, jak název napovídá, výběrová káva z vlastní pražírny. Ještě dodejme, že kavárna, kde lze dostat jeden z nejlepších šálků kávy, už dávno není jen v Brně (a to hned ve dvou provedeních, na Orlí a na Úvoze), ale i v Plzni, v Uherském Hradišti, ve Vile PrimavesiOlomouci a ve Zlíně.
 

Olomoucký kraj: bistro & bar Konvikt v Olomouci

Barokní budova bývalého jezuitského konviktu je jednou z nejstarších součástí olomoucké univerzity. Po její náročné a velkorysé rekonstrukci získala Univerzita Palackého prostorný historický komplex s mnoha originálními prostorami. Neméně originální je bistro & bar Konvikt, kombinace unikátní atmosféry a moderní gastronomie. Tradiční suroviny se tu servírují v osobité formě: k mání je sezonní kuchyně pro vegetariány, vegany i masožravce, výběrová káva, neotřelá image a maximální pohodlí. Přes den zdravé snídaně a obědy střídají večerní drinky, lokální pivo, prvotřídní víno a kulturní program.
 

Moravskoslezský kraj: restaurace Loft v Ostravě

Loft ostravaRekonstrukce proměnila dům v ostravském Přívoze na hotel city.city a restaurant Loft. Loft je otevřený rozlehlý prostor s vysokým stropem, kde si průmyslové město a čtvrť s osobitou atmosférou podávají ruce se současným designem. Podobně jako stylové bydlení v loftech je i restaurant Loft současně prostorem pro gastronomii, kuchyní, jídelnou a útulným obývákem, zkrátka místem, kde vám bude chutnat a budete se cítit příjemně. Zdejší kuchyně kombinuje sezónu, vlivy, vůně i styly – a chutná.
 

Zlínský kraj: Bistrotéka Valachy ve Zlíně

bistrotékaV centru Zlínabaťovském Obchodním domě sídlí Bistrotéka Valachy. Je otevřená celý den, ale zdaleka není jen místem, kde se dá stavit na snídani, oběd, večeři, svačinu nebo jen na kávu při nákupech. Kromě toho tu je obchod, kde koupíte prvotřídní „jedlé“ produkty včetně kváskového chleba a dalšího pečiva z vlastní pekárny. Klidnější posezení skýtá kavárna s cukrárnou, o patro níž je navíc Lounge Bar 1931 pro milovníky kvalitní barové kultury. Lákavá je i originální kornuterie s nabídkou nejrůznějších slaných i sladkých pochutin, které si odnesete s sebou v papírových kornoutech.
Hostinec Depo v Českém Krumlově

Hostinec Depo v Českém Krumlově

Hostinec Depo se nachází v městské části Latrán, v těsné blízkosti hotelu Latrán, přímo pod českokrumlovským zámkem.Svou polohou a určením je místem pro příjemné strávení času s možností ochutnat kvalitní českou kuchyni v přijatelné cenové relaci a v originálním prostředí.

Restaurace Republika

Restaurace Republika

Restaurace v prvorepublikovém stylu, česká kuchyně zejména z lokálních suroviny, chomutovské pivo Karásek&Stülpner.

Bistro Proti Proudu v Karlíně

Bistro Proti Proudu v Karlíně

Proud a spojení jsou hlavní motivy interiéru bistra Proti proudu v pražském Karlíně. Inspirace karlínským inovátorem v oblasti elektrotechniky, Františkem Křižíkem, se prolnula s myšlenkou propojení skrze dobrou kávu a skvělé jídlo. Prostě perfektní místo pro snídani nebo lehký oběd.

Bistrot de Papa

Bistrot de Papa

Bistrot de Papa v obci Horní Dubenky na Vysočině je skvělé místo uprostřed českého venkova.

Eggsit cafe

Eggsit cafe

Michal Koudelka pracoval v Londýně, začínal u myčky, končil jako manažer restaurace, dělal i pro Gordona Ramseyho. Pak odjel pracovat na Bali, a tam se seznámil s Marcelou Bernardovou.

Le Frenchie café Plzeň

Le Frenchie café Plzeň

Příjemné a klidné posezení v centru Plzně nabízí Le Frenchie café. Dáte si zde dobrou kávu, zákusky i zmrzlinu, sandwiche nebo barevné makronky. Vždy ochotná obsluha dotváří sympatickou atmosféru tohoto místa.

Bistrotéka Valachy ve Zlíně

Bistrotéka Valachy ve Zlíně

Přiučte se kuchařskému umění od zkušených mistrů kuchařů, pekařů či cukrářů! Bistrotéka Valachy ve zrekonstruovaném Obchodním domě Zlín není jen místem, kde se výborně najíte, posedíte u dobrých drinků nebo koupíte prvotřídní „jedlé“ produkty. Nachází se zde také pravidelná Škola vaření.

Loft v Ostravě

Loft v Ostravě

Ano, Loft je opravdu otevřený prostor s velkými okny, odhaleným stropem z železných nosníků a cihlových kleneb. A je to taky restaurace hotelu City.City (rozuměj city jako město a city v něm).

Bistro Široká v Liberci

Bistro Široká v Liberci

Chutné jídlo, výborná káva, fantastické nápoje, jedinečná atmosféra. To vše nabízí Bistro Café Široká v Liberci.

Jezuitský konvikt v Olomouci – sídlo Uměleckého centra Univerzity Palackého

Jezuitský konvikt v Olomouci – sídlo Uměleckého centra Univerzity Palackého

Barokní budova bývalého jezuitského konviktu je jednou z nejstarších součástí olomoucké univerzity. Po její náročné a velkorysé rekonstrukci získala Univerzita Palackého prostorný historický komplex s mnoha originálními prostorami.

Kafec – kavárna v Brně

Kafec – kavárna v Brně

Kavárnu s nabídkou čerstvě mleté kávy, čajů, vína, dezertů i zákusků či možnosti snídaňových menu.

Kolo Bistro v Polabí

Kolo Bistro v Polabí

Rodinné Kolo Bistro uvítá všechny cyklisty (a nejen je) na cestách Polabím nedaleko Kutné Hory, zámku Kačiny, Chvaletic nebo Týnce nad Labem. Nabízí příjemný prostor, velkou zahrádku, dobré pivo a chutné občerstvení z toho nejlepšího, co mají majitelé sami rádi.

Další aktuality

Kam jít na skvělé obložené chlebíčky? Vyberte si ze stylových chlebíčkáren

Také si dáte rádi chlebíček k rychlé svačině anebo jako lahůdku na nejrůznějších oslavách? Možná vás překvapí, že se obložené chlebíčky považují za výhradně českou specialitu. Světlo světa poprvé spatřily roku 1916 a následného rozkvětu se dočkaly za 1. republiky. Ostatně populární jsou dodnes, kdy se bez nich neobejde žádná společenská událost. A jaký chlebíček máte rádi vy? Humrový, šunkový, s vajíčkem, roastbeefem, hermelínem anebo třeba s husími játry či lososem? Kde si vychutnáte ten nejlepší vám poradí Kudy z nudy.
Gurmánská turistika

Tradice: příběh obloženého chlebíčku aneb nejchutnější český vynález

Typická součást silvestrovských oslav, dobrota na dvě tři kousnutí a zároveň bytostně česká tradice, dokonalá ve své jednoduchosti: to jsou obložené chlebíčky. Do pražského lahůdkářství Jana a Štěpánky Paukertových na Národní třídě se na ně chodilo ještě dřív, než vznikla samostatná Československá republika.
Gurmánská turistika

Advent provoněný vanilkou aneb tajemství vánočního cukroví

V mnoha českých domácnostech to již od konce listopadu voní vanilkou, skořicí a čokoládou. České hospodyně zachovávají tradici, že na vánočním stole musí být nejméně tolik druhů vánočního cukroví, kolik je členů rodiny, kteří usednou ke štědrovečerní večeři. A některé přebornice pečou i více než dvacet druhů… Zamysleli jste se ale někdy nad tím, na čem si vlastně pochutnáváme? Kde se vzaly názvy jako medvědí pracny, marokánky, vosí hnízda anebo proč se pečou zrovna vanilkové rohlíčky? Všechny tyto otázky se pokusí objasnit Kudy z nudy.
Gurmánská turistika

25 tipů, kde se naučit poznávat víno

Ochutnávejte víno při odborném a zábavném výkladu sommelierů! Poznejte to nejlepší moravské a české víno, které bylo oceněno zlatou medailí Salonu vín 2023. K degustaci vás zve nejen Salon vín, ale především sami vinaři, kteří nabízí řízené ochutnávky vína spojené s prohlídkou vinařství pod vedením zkušeného someliéra přímo ve vinném sklípku.
Gurmánská turistika

Sezóna lanýžů je tady: 10 tipů, kam na lanýže v Česku

Ačkoli listopad nepatří k zrovna nejoblíbenějším měsícům v roce, gurmáni se ho každoročně přímo nemohou dočkat. Jeho druhá polovina bývá totiž spojena s lanýži a pokrmy, kterým tato vzácná houba dominuje. Sezóna lanýžů je v plném proudu a Kudy z nudy vám přináší přehled několika vybraných restaurací, kde vám nyní nabídnou lahůdky světové kuchyně okořeněné touto výjimečnou a chuťově jedinečnou houbou.
Gurmánská turistika

Svatý Martin je tu – a s ním mladá vína a tradiční husa!

Dne 11. listopadu se každoročně slaví svatý Martin, který podle tradice má přivézt první sníh, mladá vína a husí pochoutky. Sněhu se možná letos dočkáme v horských polohách a koštování mladého vína, martinské trhy i husí speciality budou určitě! Kam se za prvními letošními víny a gastronomickými dobrotami vypravit vám pradí Kudy z nudy. A nezapomeneme ani na připomenutí života svatého Martina a nejznámější legendy s ním spojené!
Gurmánská turistika

Dvacet výletů za svatým Martinem, vínem a pečenými husami

Přiveze letos svatý Martin do Česka sníh? I když to vypadá, že asi ne, s jistotou to tvrdit nemůžeme. Ale už teď je jisté, že společně s ním dorazí 11. listopadu v průvodu svatomartinská vína, pečené husy a zábava pro malé i velké. Za svatomartinskými oslavami, kratochvílemi a radovánkami vás zve portál Kudy z nudy.
Gurmánská turistika

Fenomén Svatomartinské víno! Kde ochutnáte letošní ročník?

Tak jako každý rok se i letos rozezní v České republice ladný zvuk sklenic na stopkách naplněných bílou Večerkou, Müllerkou, Moravským muškátem, červeným i růžovým Modrým Portugalem a Svatovavřineckým nebo růžovým Zweigeltrebe, a vy si budete přiťukávat prvním letošním vínem. Letos se budou moci Svatomartinská vína ročníku 2023 tradičně ochutnávat až od soboty 11. listopadu. Čekají na vás tóny plané švestky a sušeného ovoce, květinová vůně po pivoňkách, lučním kvítí a jemné tóny lesního ovoce, které následně polechtají vaše čichové receptory i chuťové pohárky. Svatomartinské víno 2023 je na světě! A kde jej můžete ochutnat?
Gurmánská turistika