Úvod > Aktuality > České značky: slavná žvýkačka Pedro a The Candy Plus Sweet Factory
Gurmánská turistika

České značky: slavná žvýkačka Pedro a The Candy Plus Sweet Factory

  • Vydáno26. července 2022
Honí vás mlsná? Přišel čas dát si něco dobrého a sladkého! Co třeba lízátko, želé bonbon, ovocný pendrek, lékořici, cukrové čočky, které se zvolna rozplývají v ústech, anebo žvýkačku Pedro? Znají ji celé generace milovníků cukrovinek a vyrábí se dodnes, a to v továrně společnosti Candy Plus v jihomoravském Rohatci.
Kdo by neznal Pedro, červený obal s usměvavým klukem v sombreru a uvnitř schovanou ikonickou růžovou žvýkačku s typickým drážkováním, ovocnou vůní tutti frutti a navíc přibaleným obrázkem nebo tetovačkou? Tradiční česká značka cukrovinek už dávno oslavila padesátiny, procestovala celý svět a také v Česku za sebou má zajímavou historii. Příběh sladkých růžových žvýkaček Pedro začal ve středních Čechách, ve Velimi.
 

Čekanka, cikorka a Čokoládovny Velim

Na samém začátku byla čekanka, letní bylina s blankytně modrými květy a léčivými účinky. V zahradách pěstované odrůdy se používaly jako listová nebo kořenová zelenina, od konce 18. století se pak pražený a drcený kořen zahradních čekanek používal jako náhražka kávy, zvaná cikorka. Dávala kávě osobitou barvu a vůni, a především ji podstatně zlevňovala.

Stejně se jmenoval podnik, který ve středočeské Velimi založili v roce 1869 členové rodu Szalatnayů z řad maďarské šlechty. Úspěšně se rozvíjející výrobnu v roce 1892 koupil císařský rada a průmyslníka Adolf Glaser a Cikorku proměnil ve Velimskou továrnu na čokoládu, cukrovinky a kávové náhražky. Velkým hitem se na začátku 20. století stala žvýkací guma, americký vynález Williama Wrigleyho juniora. Ve Velimi se už v roce 1910 po vydařené průmyslové špionáži začaly vyrábět žvýkačky značky Rici, obalované v cukrové moučce a s příchutěmi nektar a růže – a už Rakousko-Uhersko si tehdejší žvýkačky z Velimi doslova zamilovalo.
 

Žvýkačka Pedro

Žvýkačky měly punc svobodného ducha, a tak komunistický režim po druhé světové válce jejich výrobu rychle zakázal jako kapitalistický přežitek; oficiální verze ale mluvila o hygienických důvodech. Výroba všech želé dobrot a gumovitých cukrovinek byla v poválečných letech soustředěna do velimského závodu Čokoládovny. Na začátku 60. let sem bylo zakoupeno starší strojní zařízení i s licencí od firmy Meaple Leaf z Holandska a v roce 1968 se konečně začaly vyrábět české žvýkačky – plátkové peprmintové i ovocné, bublinkové růžové žvýkačky značky Pedro i zdravotní žvýkačky značky Sevak. Hlavní složka pro žvýkačky, surová žvýkací guma, se dovážela z ciziny, její ochucení ale byl český vynález. Zřejmě se povedl: traduje se, že hokejisté ze zámoří si žvýkačky Pedro kupovali a odváželi domů ve značném množství.

Když ale závod ve Velimi v privatizaci koupila švýcarská firma Nestlé, výrobu všech cukrovinek zastavila, Čokoládovny zrušila a výrobu převedla jinam. Bývalá továrna na cukrovinky ve Velimi osiřela, kluk v sombreru však zůstal.
 

Klukům holkám za kačku, bublinkovou žvýkačku

Reklamní slogan, který žvýkačku Pedro provázel, si pamatuje kdekdo; ostatně žvýkačka skutečně dlouho stála přesně jednu korunu, tedy kačku. Nikdo ovšem neví, kdo vymyslel její název a nakreslil obrázek kluka v sombreru. To však nebránilo jejímu prodeji, a tak od Nestlé značku koupila společnost Candy Plus a rozjela její výrobu zpočátku v Liberci a maďarském Gyálu, později v jihomoravském Rohatci.

Dnešním výrobcem Pedra je společnost The Candy Plus Sweet Factory. Kromě Rohatce působí v PetřvalděMoravskoslezském kraji a výrobu postupně rozšířila do voňavé a pestré mozaiky sladkých dobrot. Tradiční česká značka původně zaměřená jen na žvýkačku se rozrostla o lízátka, želé cukrovinky anebo ovocné pendreky a pásky – sladké s příchutí zralých jahod, jablek a třešní, i kyselé ve variantě jablečné, duhové a tutti frutti.
 

The Candy Plus Sweet Factory v číslech

  • Na rozdíl od dřívějších výrobků z Velimi, určených zejména pro domácí trh, The Candy Plus Sweet Factory téměř 80 % produkce vyváží. Export míří do více než 50 zemí světa.
  • Pro český a slovenský trh je hlavním výrobkem značka Pedro. Cukrovinky na zahraničních trzích najdete pod značkami Juicee Gumme a Park Lane.
  • Společnost má více než 600 zaměstnanců a obrat 1 miliardu.
  • Každou minutu se na linkách v Rohatci vyrobí 15 tisíc želé bonbonů.
  • Zamilovali jste si podmanivou chuť lékořice? Každý rok společnost vyrobí asi 700 tisíc lékořicových produktů, tedy pendrekové kostky, černé pendreky nebo pendreky v cukru.
České značky: hebké kouzlo čokolády

České značky: hebké kouzlo čokolády

Starou čokoládovnu Orion na pražských Vinohradech připomínají už jen jména zastávek autobusů nebo náměstí U Orionky. Víte, že u zrodu slavné značky stál František Maršner, když si v Kladně zřídil obchod cukrářským zbožím a o pár let později se svou ženou Albínou začal ve sklepní dílně na pražských Vinohradech vařit turecký med?

České značky: Becherovka, slavný bylinný likér z Karlových Varů

České značky: Becherovka, slavný bylinný likér z Karlových Varů

Karlovarská voda, líh, přírodní cukr a několik desítek druhů bylin a koření, pocházejících z dalekých kontinentů i z okolí Karlových Varů: výsledkem je ikonický bylinný likér Becherovka s harmonickou chutí a vůní. V Karlových Varech se vyrábí už přes 200 let.

České značky: Kofola, Vinea a Targa Florio aneb když je milujete, není co řešit

České značky: Kofola, Vinea a Targa Florio aneb když je milujete, není co řešit

Původně měla jmenovat Kofocola. V roce 2001 nastartovala reklamní kampaň se sloganem Když ji miluješ, není co řešit, který si získal srdce nejen zamilovaných. Vánoční reklama se živým „zlatým“ prasátkem (ano, s těmi zuby zahnutými nahoru) nás od roku 2003 věrně provází adventní dobou. Zkrátka Kofola: báječná, bublinková a skrz naskrz česká. A společně s Kofolou také další pochoutky – máte rádi třeba Vineu anebo Ondráškovku? I ty patří do skupiny Kofola.

České značky a Kávoviny: Melta, kakao, piškoty a další dobroty z Pardubic

České značky a Kávoviny: Melta, kakao, piškoty a další dobroty z Pardubic

Holandské kakao, piškoty pečené ze špaldové mouky, vajec a třtinového cukru s příchutí kokosu, anebo tradiční Melta: to je jen část tradičního výrobního sortimentu společnosti Kávoviny z východočeských Pardubic. Má za sebou více než 120 let dlouhou historii, a přestože výrobky s retro obaly znáte ze všech českých prodejen, samotný název firmy moc známý není. Pojďme to napravit!

České značky: Sfinx a sladký život s Lentilkami, Bon Pari a Hašlerkami

České značky: Sfinx a sladký život s Lentilkami, Bon Pari a Hašlerkami

Od rodiny Kneslových až ke Sfinxu a Nestlé: taková byla cesta Lentilek, jedné z nejznámějších a nejoblíbenějších cukrovinek. Seznámíme vás také s historií bonbonů Bon Pari a Hašlerek, které se původně vyráběly v pražské továrně Orion.

Další aktuality

Otužilci zahajují sezónu zimního koupání v ponorné řece Punkvě v Moravském krasu!

Již tradiční zahájení otužilecké sezony v Punkevních jeskyních se uskuteční jako každoročně první říjnovou neděli. Letos se 1. října koná již 75. ročník Memoriálu T. K. Divíška a 43. akce Liškova Punkva. Přijďte se podívat a podpořit milovníky zimního plavání!
Jihomoravský kraj | Letní sporty

Dny židovské kultury v Mikulově budou plné kulturních i gastronomických specialit

Dějiny hebrejského obyvatelstva v Mikulově, jejich osudy i rozmanitost kultury a gastronomie, život v současném Izraeli, to vše připomene již třináctý ročník festivalu Dny židovské kultury. Ten se na různých místech v Mikulově uskuteční ve dnech 28. září – 1. října 2023.
Jihomoravský kraj | Památky

Tour de burčák se pojede po vinařských stezkách Kyjovska

Seriál výletů Krajem vína po Moravských vinařských stezkách protíná cílovou pásku. Poslední zářijovou sobotu 30. 9. 2023 čeká sportovně laděné turisty "Tour de burčák po vinařských stezkách Kyjovska". Na výlet mohou vyrazit jak cyklisté, koloběžkáři i pěší. Připraveny jsou tři trasy různých délek a obtížností, na všech najdete řadu zastávek na zajímavých místech Moravského Toskánska.
Jihomoravský kraj | Gurmánská turistika

Oslavte Mezinárodní den kávy lahodným šálkem či na zajímavé akci

Brno se během posledních několika let stalo českou Mekkou kavárenství a kávy. Přesvědčit se o tom můžete během Týdne kávy, který začne v neděli 1. října, kdy se slaví Mezinárodní den kávy. Cílem je zviditelnění pracovních a životních podmínek těch, kdo kávu pěstují. Během týdne kávy se dozvíte mnoho zajímavostí, ale můžete se i naučit, jak připravovat kávu i s pěkným latté art. Podívejte se s Kudy z nudy, co se chystá i jinde po Česku.
Jihomoravský kraj | Gurmánská turistika

Klasická hudba oživí Lednicko-valtický areál

Osmý ročník Lednicko – valtického hudebního festivalu bude stejně jako předchozí rok začínat a končit v krásných prostorách zámků Lednice a Valtice. Od 23. září do 7. října se zde uskuteční večerní koncerty, ale také přednášky, výstavy, edukace nebo masterclass pod vedením Václava Hudečka. Letošní dramaturgii tvoří umělecká symbióza mladých talentovaných interpretů a fenomenálních hudebníků či známých orchestrů.
Jihomoravský kraj | Kultura

Vydejte se za podzimní romantikou do Lednicko-valtického areálu

Podzim je pro návštěvu Lednicko-valtického areálu jako stvořený: jedna z perel pokladnice historického a kulturního bohatství České republiky i celé Evropy ani mimo hlavní sezonu neztrácí nic ze své atraktivity. Nemůžeme sice slíbit, že se jednou z největších parkově upravených krajin na světě budete toulat sami, ale rozhodně tu potkáte méně lidí, než v letních měsících.
Jihomoravský kraj | Památky

O víkendu bude v Boskovicích vonět husí pečínka: ochutnat můžete i husí játra nebo chleba s husím sádlem

Boskovice, malebné město uprostřed Moravy svého času proslulo vyhlášeným chovem hus. Už o víkendu 23. a 24. září se tu koná další ročník stále oblíbenějších slavností, které připomínají někdejší proslulost boskovických chovů hus, ceněných zejména na vídeňských trzích. Pečené husy, husí paštiky a chleba s husím sádlem táhnou ale stále. Během slavností skončí na pekáči přes 250 hus. Přijeďte ochutnat pravé husí hody!
Jihomoravský kraj | Gurmánská turistika

Oskorušobraní bude o víkendu opět na Travičné

Skupina nadšenců se kdysi rozhodla prohlásit oskeruši za symbolický strom Slovácka. K jejich pravidelným akcím na propagaci a popularizaci této hodnotné a vzácné dřeviny patří Oskorušobraní. Letos o nadcházejícím víkendu připravují už devatenáctý ročník.
Jihomoravský kraj | Gurmánská turistika