Úvod > Aktuality > České značky: Maple Liqueur, originální nápoj z javorového sirupu a kanadské whisky
Gurmánská turistika

České značky: Maple Liqueur, originální nápoj z javorového sirupu a kanadské whisky

Poslechněte si audio verzi článku
Original Canadian XO Maple Liqueur, unikátní směs čistého přírodního javorového sirupu a jemné kanadské whisky patří do zvláštní a jedinečné rodiny whiskových likérů. Nápoj provází nejenom tajné složení, ale také silný příběh – a hlavně se dnes vyrábí dnes vyrábí na jediném místě na světě: v rodinné likérce kousek od Plzně.
Nápoj, jehož chuť určuje špičková kanadská whisky a čistý javorový sirup, sice pochází z čistých přírodních zdrojů daleké Kanady, ale vyrábí se na Plzeňsku, v Prádle u Nepomuku.
 

Maple Liqueur a jeho cesta do Česka

Na začátku byla náhoda: Roman Hříbal, který tehdy vedl finanční úsek v jednom ze závodů plzeňské Škodovky, potkal na večírku kamaráda Zdeňka Rotha z kanadského Winnipegu. Ten vyprávěl, že v jejich městě je likérka, která vyrábí výborný javorový likér, a že by ho rád vozil do Česka, ale nemá parťáka. Dva pánové, oba těsně před důchodem, do toho tehdy šli společně. Po první várce se jen zaprášilo, když ale chtěli objednat další, už nebylo kde: firma   Angostura Holdings Limited mezitím pobočku ve Winnipegu uzavřela.

Po roce vyjednávání se od původního majitele podařilo koupit licenci a recept na výrobu originálního likéru, který nikdo jiný na světě nevyrábí – ale v Česku nebyl ani javorový sirup, ani kanadská whisky. Všechny ingredience se proto dováží z Kanady, kde by se výroba z ekonomických důvodů nevyplatila. Míchání a stáčení likéru se ujala rodinná likérka Jenčík a dcery v Prádle, a od té doby se v malé obci kousek od Nepomuku vyrábí originální kanadský likér.
 

Příprava javorového likéru

Pro výrobu Original Canadian XO Maple Liqueur se používají stejné suroviny jako dřív, takže si zachovává stejnou kvalitní chuť, která jej proslavila mezi spotřebiteli v Severní Americe. Základem likéru je přírodní javorový sirup z provincie Québec. Ten se smíchá s kanadskou whisky, vyráběnou Higwood Distillers v High Riverprovincii Alberta. K základu se přimísí líh, karamel a javorová esence, výhradně přírodního původu bez jakýchkoliv umělých přísad a konzervantů. Detailní receptura samozřejmě zůstává utajená a přísně chráněná.

Výsledkem je Original Canadian XO Maple Liqueur, dočasně ztracený a znovu zachráněný pro budoucnost. Nápoj s tmavě nazlátlou barvou a výraznou vůní, jemnou vyrovnanou chutí a jedinečným kanadsko-českým původem.
 

Javorový sirup

Javorový sirup je přírodní sladidlo z mízy cukrového javoru. Nestačí ale jen postávat u stromu a čekat, až hotový sirup nateče do připravené nádoby. Na výrobu litru kvalitního javorového sirupu je potřeba asi 40 litrů mízy. Ta podle druhu javoru obsahuje pouze 1–6 % cukru, takže se musí vařit, a to tak dlouho, dokud nezhoustne a obsah cukru nevyšplhá zhruba na 66 %. Hlavním výrobcem javorového sirupu je Kanada, tři čtvrtiny světové produkce pochází z provincie Quebec. Vyrábí se také ve Spojených státech, Jižní Koreji a v Japonsku.

Chuť a barva javorového sirupu se během roku mění. Na začátku sezóny má sirup velice jemnou, sladší chuť, zatímco ten podzimní má méně cukru, musí se proto vařit déle, má tmavší barvu a výraznější chuť. Kanadská klasifikace používá jako stupnici hodnocení kvality prostupnost světla sirupem, přičemž kategorii 1 je přiřazená nejsvětlejší barva a kategorii 3 barva nejtmavší. Na míchání s whisky při výrobě javorového likéru se používá sirup první kategorie.
 

Kanadská whisky

Podobně jako v USA i v Kanadě sehráli klíčovou roli při pálení whisky osadníci. Dělali ji z toho, co zbylo z úrody, tedy většinou z pšenice. Časem přišli na to, že když se k pšenici přidá trochu žita, whisky bude mít kořenitější chuť a lehký a hebký charakter. Žito se na oblíbeném kanadském stylu whisky podílí dodnes, pracuje se ale i s dalšími druhy obilí.

Avy whisky mohla mít přívlastek Kanadská, musí se splnit několik podmínek. Musí být vyrobená v Kanadě, destilovaná z obilného kvasu, uložená nejméně na tři roky v dřevěných sudech s obsahem menším než 700 litrů, a výsledek musí mít „vůni, chuť a charakter všeobecně přisuzovaný kanadské whisky“. Na rozdíl od „čisté“ žitné z USA, která musí zrát v nových dubových vypálených sudech, pro Kanadskou whisky se smí používat sudy již použité. Tak se podobně jako u barrique vín do nápoje mísí další příchutě, které whisky z nových sudů nemá. Možná i proto je kanadská whisky považovaná za daleko jemnější, lehčí a velmi vhodná pro mixování.
České značky: Kofola, Vinea a Targa Florio aneb když je milujete, není co řešit

České značky: Kofola, Vinea a Targa Florio aneb když je milujete, není co řešit

Původně měla jmenovat Kofocola. V roce 2001 nastartovala reklamní kampaň se sloganem Když ji miluješ, není co řešit, který si získal srdce nejen zamilovaných. Vánoční reklama se živým „zlatým“ prasátkem (ano, s těmi zuby zahnutými nahoru) nás od roku 2003 věrně provází adventní dobou. Zkrátka Kofola: báječná, bublinková a skrz naskrz česká. A společně s Kofolou také další pochoutky – máte rádi třeba Vineu anebo Ondráškovku? I ty patří do skupiny Kofola.

Pět míst, kde zblízka poznáte (a někdy i ochutnáte) české tradiční značky

Pět míst, kde zblízka poznáte (a někdy i ochutnáte) české tradiční značky

Mluví se o nich jako o rodinném stříbru a patří k nejobvyklejším suvenýrům, které si od nás odvážejí cizinci. České sklo, pivo a becherovka, porcelán i strojírenské výrobky mají skvělý zvuk, a tak se s portálem Kudy z nudy pojďte podívat na ty, které nabízejí něco navíc.

Pět voňavých a barevných tipů na výlety do mýdláren a svíčkáren

Pět voňavých a barevných tipů na výlety do mýdláren a svíčkáren

Vyrobit si vlastnoruční mýdlo nebo svíčku není žádná věda, ale jen málokdo se pustí do experimentů s vosky, oleji, louhem a bylinkami ve vlastní kuchyni. Jak na to se dozvíte při exkurzích v mýdlárnách a svíčkárnách, kam vás na báječně voňavé výlety zve portál Kudy z nudy.

Becherovka – třináctý léčebný pramen Karlových Varů

Becherovka – třináctý léčebný pramen Karlových Varů

Bylinný likér známý také jako třináctý léčebný pramen Karlových Varů vyrábí společnost Jan Becher podle tradičního tajného receptu ze směsi bylinek a koření.

Další aktuality

Kempování v Česku: 10 tipů, kam do kempu v Plzeňském kraji

Patříte k milovníkům volného pohybu v přírodě, ke kterému patří i kempování? Naplánujte si dovolenou v těch nejlepších kempech Plzeňského kraje. Ve výběru portálu Kudy z nudy najdete útulné chatky, luxusní apartmány, vodáckou klasiku na Berounce i rodinné kempy u rybníků a koupališť. Letošní léto v kempu bude nezapomenutelné!
Plzeňský kraj | Ubytování

Tipy na výlety za Černíny: poznejte rod pánů z Chudenic!

Černínové z Chudenic patří mezi nejstarší šlechtické rody. První historicky doložený člen rodu se v písemných pramenech objevuje ve 12. století a jeho potomci nesou jméno Černínů dodnes. Ačkoliv do 16. století nebyl rod nijak bohatý ani významný, v pozdějších generacích zbohatl a stal se velmi vlivným. Objevte stopy tohoto šlechtického rodu výletem na nějaké zajímavé místo – hrad, zámek nebo park.
Plzeňský kraj | Památky

Hrad Kašperk je v dubnu přístupný každý víkend

Hrad Kašperk na Šumavě se od dubna opět otevřel turistům. Zatím pouze o sobotách a nedělích, od května pak bude přístupný téměř po celý týden. Prohlídky probíhají v dubnu samostatně, bez průvodce. I tak ale zjistíte, jak se v 14. a 15. století na hradech žilo nebo jak se ve středověku hrady stavěly.
Plzeňský kraj | Památky

Proslulý Loosův interiér bytu Huga Semlera můžete navštívit naposledy před rekonstrukcí

Světoznámý architekt Adolf Loos navrhl počátkem 20. století v Plzni několik bytových interiérů. Dnes jsou návštěvníkům pravidelně zpřístupněny čtyři z nich na třech prohlídkových trasách Adolf Loos Plzeň. O víkendu 20. a 21. dubna budete moci zavítat naposledy do doposud nerekonstruovaného interiéru v bývalém domě Huga Semlera na Klatovské 19.
Plzeňský kraj | Památky

50 tipů, kam na výlet v okolí Plzně

Trávíte svůj volný čas v Plzni či v jejím okolí a rádi byste si udělali pěkný výlet k památkám či do přírody, ale nevíte přesně kam? Pak je tu portál Kudy z nudy, který vám vždy rád poradí. Inspiraci najdete v našich tipech pro volný čas v západočeské metropoli i v její bezprostřední blízkosti. Vydat se můžete například na zámky Kozel, Manětín nebo Poběžovice, k návštěvě lákají také majestátní kláštery Plasy a Kladruby. Z přírodních památek byste neměli minout Hromnické jezírko, rezervaci divokých koní u Nýřan anebo údolí Radbuzy. Do tajemného podzemí se dostanete přímo v Plzni a jak vypadá kaolinový důl zjistíte v Nevřeni. S dětmi určitě nevynechejte Zoo Plzeň, sochy zvířat u Blovic nebo kuličkovou dráhu u Čertova kamene.
Plzeňský kraj | Zážitky

Kde najdete pohádková pekla? Poznejte kaolinové doly v Nevřeni, Pekelné doly a Pusté kostely

Znáte naše filmová pekla? V Nevřeni na Plzeňsku je otevřena bránu do pekla, kterou poznají ti z vás, kteří viděli pohádku Čertí brko. Navíc se můžete podívat i do dalších pekelných tlam, a to na Českolipsko, do podzemních prostor v údolí Svitávky, které proslavila pohádka S čerty nejsou žerty.
Plzeňský kraj | Památky

Zelený mok v městě piva, aneb tipy, kde ochutnáte v Plzni velikonoční speciály 2024

Kraslice, mazanec, pomlázka, čokoládový beránek… Do výčtu tradičních atributů, které neodmyslitelně patří k Velikonocům, v posledních letech přibyla také velikonoční piva. Podívejte se na tipy portálu Kudy z nudy, kde ochutnáte zelená piva v Plzni.
Plzeňský kraj | Gurmánská turistika

Unikátní světecká jízdárna se po 23 letech rekonstrukcí otevřela turistům

Týden před začátkem nové turistické sezóny 2024 se slavnostně otevřela tachovská národní kulturní památka – jízdárna Světce, která bude sloužit jako turistický cíl i dějiště kulturních a společenských akcí. Její záchrana stála přibližně 100 milionů korun a trvala celkem 23 let. Jízdárna je po vídeňské jízdárně druhou největší v Evropě. Turisté si ji budou moci prohlédnout v rámci pravidelných, komentovaných prohlídek.
Plzeňský kraj | Kultura