Podnik založili manželé Sabina a Robert Kmecovi, kteří hledali alternativu ke standardnímu městskému životu s manažerskou prací, a tak se rozhodli odstěhovat na šumavskou samotu a založit
rodinnou kavárnu s ubytováním. Café Nebespán se nachází na náměstí Kašperských Hor v krásné secesní budově z roku 1907. Má
typicky francouzský interiér s pravými thonetkami, křesílky, zámeckou pohovkou a krbem. Kávu z biosměsi pražírny
Coffee Source tu na legendárním stroji La Marzocco GB5, kterých je jen dvacítka v České republice, tu připravuje zkušená
baristka Petra Beránková.
Mix tradičních francouzských, českých, nebo třeba italských dezertů tu peče nadšená
cukrářka Jitka Žižková, která své zkušenosti sbírala i u Romana Pauluse, michelinského šéfkuchaře restaurace Radisson Blu v hotelu Alcron. Pro Nebespán však vymýšlí a připravuje i
domácí džemy či vynikající vaječný likér – ideální suvenýr ze Šumavy.
Šéfkuchař z Paříže
Nejnovější posilou profesionálního týmu Café Nebespán je
francouzský kuchař Cyril Sauvage původem z Paříže. Do Kašperských Hor přišel z restaurace Le Grat v Bordeaux, jejíž kuchyni vedl šéfkuchař Philippe Gauffre, rovněž oceněný michelinskou hvězdou.
Pro Café Nebespán sestavuje
menu plné tradičních francouzských jídel přizpůsobených českým sezónním surovinám. Vaří se tu tedy ze vždy
čerstvých potravin, často kupovaných v blízkém Bavorsku, kde jsou především zelenina, ovoce a mléčné výrobky často kvalitnější než ty z Česka. Menu se každý týden obměňuje a nechybí v něm ani malá jídla jako je tradiční
quiche nebo
grilované sendviče, které můžete zapít několika druhy
domácích limonád.
Kurzy pečení i pilates
V Café Nebespán se rozhodně nudit nebudete. Každý týden pravidelně se tu konají
lekce pilates i jógy, cukrářka Jitka pořádá jednou za dva měsíce
kurzy pečení, součástí kavárny je i místnost s promítacím plátnem, a půjčují tu například i
elektrokola.
V lednu odstartovala
série gastronomických víkendů nazvaná
Tour de France. Každý z těchto víkendů bude patřit jinému koutu Francie, tedy Provensálsku, Baskicku, Korsice, Bretagne, Alsasku-Lotrinsku a Paříži, po nichž zájemce provede šéfkuchař Cyril se svým speciálním menu typickým pro daný region.
Série končí tento víkend 14.-16.3. speciálním pařížským menu a večerem plným francouzských šansonů „Pod střechami Paříže“. V Café Nebespán se stále něco děje, cílem je vytvořit z kavárny příjemný sociální prostor s pestrou programovou nabídkou.
Ubytování v centru i na samotě
Café Nebespán je díky své poloze
ideální na zimní i letní dovolenou. Náročným klientům nabízí prostorné apartmány s vysokými stropy. Najdete zde i pokoje typu bed & breakfast, které jsou ideální pro větší skupiny přátel i pro firemní akce a team-buildingy. Součástí podniku je také
velká zahrada s relaxačními lehátky, kde si mohou hosté odpočinout a vychutnat kávu.
Kdybyste náhodou zatoužili po ubytování ve větším soukromí, ke Café Nebespán patří také
luxusně vybavené chalupy Rajsko, které jsou dílem architekta Petera Lacka a leží v naprosté samotě ve stráni nad řekou Otavou. Jsou obklopené jen loukami, kde se pasou srnky, a lesy, kde lišky doslova dávají dobrou noc. V jedné z nich bydlí i manželé Kmecovi.
Nejbližší akce, které můžete v Nebespánu navštívit
Provozovatelé se snaží z kavárny vytvořit sociální prostor, kde nabízí různé zajímavé akce:
15.3.2014 od 20:00 Pod střechami Paříže – pásmo šansonů a historek z Paříže v podání paní Evy Kriz a pianisty pana Bohdana Dvořáka
16.3 2014 od 10:30 Dopolední káva s živým klavírem
17.4. 17:00 Velikonoční výtvarná dílna pro děti
18.4. 17:00 Povídání o bylinkách- jak a kde je pěstovat, jak založit bylinkovou zahrád-ku...
19.-20.4.2014 Velikonoční francouzské speciality aneb co si na velikonoce připravují Francouzi?
Všechny akce jsou pro hosty kavárny zdarma (kromě vlastní konzumace v kavárně).