Úvod > Aktuality > Advent provoněný vanilkou aneb tajemství vánočního cukroví
Gurmánská turistika

Advent provoněný vanilkou aneb tajemství vánočního cukroví

V mnoha českých domácnostech to již od konce listopadu voní vanilkou, skořicí a čokoládou. České hospodyně zachovávají tradici, že na vánočním stole musí být nejméně tolik druhů vánočního cukroví, kolik je členů rodiny, kteří usednou ke štědrovečerní večeři. A některé přebornice pečou i více než dvacet druhů… Zamysleli jste se ale někdy nad tím, na čem si vlastně pochutnáváme? Kde se vzaly názvy jako medvědí pracny, marokánky, vosí hnízda anebo proč se pečou zrovna vanilkové rohlíčky? Všechny tyto otázky se pokusí objasnit Kudy z nudy.

Videorecept na vanilkové rohlíčky

Linecké, pracny a rohlíčky… aneb co se peče nejčastěji?

vanilkový rohlíčekKaždá rodina má nějaký svůj nejoblíbenější druh pečiva, ale buďte si jisti, že pokud by se dělal žebříček oblíbenosti, na prvním místě by to byly určitě vanilkové rohlíčky. V českých zemích se pečou pravidelně již více než 330 let. Pečivo ve tvaru půlměsíce má prý svůj původ ve Vídni a souvisí s historickou událostí, totiž s obléháním Vídně osmanskými Turky v letech 1529 a 1683. Rakousku-Uhersku se nakonec podařilo Osmany ze své říše vyhnat, a právě vídeňští pekaři byli první, kteří na počest vítězství začali péci pečivo podobné znaku Osmanské říše, kterým byl půlměsíc. Sladká varianta se pak rychle stala jedním ze symbolů Vánoc. Najdete je na stolech všech států bývalé monarchie a jejích sousedů, tedy kromě České republiky také na Slovensku, ale samozřejmě také v Rakousku, Maďarsku i Německu a Polsku. Nejrůznější recepty se od těch dob předávají z matky na dceru, a nejde jen o ingredience, ale i o různé rady, co dělat, aby se těsto při tvarování malých rohlíčků nedrolilo, aby po upečení rohlíčky držely tvar a vanilkový cukr doopravdy předal veškerou svoji vůni a chuť.

linecké cukrovíS Rakousko-Uherskou monarchií je spjat další skvost vánoční kuchyně, a to linecké cukroví. Potíž je v tom, že v Linci jej vůbec neznají. Lineckému koláči se tu říká „křehký koláč“ a našemu cukroví „oči“ (Linzer Augen). „Linecké“ podle rakouského zdroje pochází ne od jména města Lince, ale podle císařského poručíka jménem Rudolf Linz, který roku 1849 pracoval v jedné budapešťské cukrárně. S majitelem se stali přáteli a ten ve jménu jejich přátelství koláč pojmenoval "linecký". Křehké linecké těsto, z něhož se vykrajují nejrůznější tvary, prý milovala už císařovna Sissi. Sladká Linzer Augen se v postupně rozšířila po celé monarchii. A jaký recept na "linecké" je v Rakousku nejypičtější? Vyzkoušejte tento na tzv. Heller Linzer Teig: 230 g hladké mouky (třetina mouky se může nahradit mandlovou moukou nebo velmi jemně umletými loupanými mandlemi), 100 g moučkového cukru aromatizovaného vanilkou, 150 g másla, 3 žloutky, citronová kůra a špetka soli.

pracnyDo českých zemí se recept na linecké pečivo dostal během 19. století – dívky z venkova, které často sloužily v měšťanských i panských rodinách po celém Rakousko-Uhersku si s sebou domů přivážely nejrůznější receptury a pečení lineckého cukroví se začala rozšiřovat i u nás. A nový zvyk se prolnul se starými tradicemi – k nejstarším vánočním pamlskům patří od 13. století medové perníčky, které se vykrajovaly a dosud vykrajují do nejrůznějších tvarů. Nejinak je tomu i u lineckého cukroví. Cukroví v podobě zvířat, kol, kruhů a dalších tvarů, které měly pro naše předky velký význam. Zajišťovalo totiž hojnost a štěstí, a navíc přičarovaly těm, kteří je snědli, magické vlastnosti – tedy sílu a neohroženost znázorněných zvířat, nebo dlouhý život, teplo a světlo, jež symbolizuje slunce, tedy tvar kruhu. Pomalu se tak dostáváme k dalšímu oblíbenému druhu, kterým jsou medvědí pracny. Původ slova „pracna“ pochází z německého „Pratz“, což v překladu znamená noha. A medvědí se jim říká proto, že se svým tvarem skutečně medvědí tlapě podobají. Kdo je sní bude mít sílu a vitalitu medvědí...
 

Tajemná vosí hnízda a hašišové marokánky

vosí hnízdaVelmi oblíbená jsou na vánočním stole také vosí hnízda. Možná vás překvapí, že jde o typicky české cukroví, které není celoevropsky rozšířeno. Původně nemělo souvislost s Vánoci, ale se zimním slunovratem. Připravovalo se na nejsilnější noc roku a mělo obřadný charakter. Bližší historie vosích hnízd je však zahalena tajemstvím. Víme jen, že své jméno cukroví získalo podle slámové košnice, ve které se od 15. století chovaly včely. Zbíhají se vám sliny?

Zkuste si pár úlků vyrobit! Ze surovin budeme potřebovat 200 g vlašských ořechů, 200 g cukru moučka, 1 bílek, trochu rumu, vaječný likér a linecká kolečka (nebo piškoty). Ze všech surovin vytvoříme hmotu. Pokud jsme dali hodně rumu, přidáme trochu ořechů nebo piškotové drobečky. Necháme chvíli odstát, pak tvoříme kuličky, které obalíme v cukru a vtlačíme do formičky. Formičku je dobré také pocukrovat. Než úlek vyjmemez formičky uděláme do něk hlubší důlek, který naplníme vaječným koňakem či máslovým krémem. Přilepíme linecké kolečko či piškot a formičky rozevřeme nebo vosí hnízdo vyklepneme.
 
marokánkyV mnoha rodinách jsou populárním cukrovím také marokánky. Jedná se o sušenky s kandovaným ovocem, ořechy a čokoládou polevou. Nejčastěji se s nimi setkáme právě v období Vánoc, kdy jsou oblíbené jako pochutina k čaji. Pocházejí z arabského světa, ze severu Afriky, jak již sám název napovídá. Sladká pochoutka se dokázala rozšířit i za hranice arabského světa, a díky dlouhodobému kontaktu s Evropou se zabydlely i v evropské kuchyni. Původní recepturu tvořil med, datle, ořechy, kakao, vanilka a kupodivu také hašiš. V naší kuchyni se však do marokánských placiček (jak zní oficiální název) přidává nejrůznější sušené ovoce podle toho, čeho je v jednotlivých krajích hojnost. Například na Valašsku se jedná o sušené švestky, na jižní Moravě o meruňky.
 

Co rádi mlsali Franz Josef, Leoš Janáček a T. G. Masaryk?

išlské dortíčkyZatímco císařovna Sissi si pochutnávala na lineckých kolečkách, její manžel císař František Josef I. Měl nejraději išlské dortíčky (někdy se jim říká také brabantské). Cukrovinka pochází́ z rakouského lázeňského letoviska Bad Ischl, kde se často zdržoval i císař se svým dvorem. František Josef a celý jeho dvůr si od zdejších vyhlášených cukrářů kupovali krabice cukroví́ a nechali si je dokonce dovážet i do Vídně. Recept na ně se pak šířil pod názvem Ischler Törtchen čili išlské dortíčky. Jde v podstatě o „tmavé linecké“ kakaové kolečko, které je slepeno pikantní marmeládou nebo ořechovou či čokoládovou náplní. Navrchu je čokoládová poleva ozdobená půlkou mandle nebo vlašského ořechu. Svůj druhý název mohlo cukroví dostat podle světové výstavy v Belgii, regionu Brabant, kde bylo roku 1958 poprvé představeno cukrárnou Zauner z Bad Ischelu.
 
šípkobé cukrovíDalší tip na cukroví pochází z rodiny světově proslulého hudebního skladatele Leoše Janáčka. Ten miloval dnes velmi neobvyklý druh, a to šípkové cukroví. Podrobnosti o tom se dochovaly ve vzpomínkách jeho hospodyně Marie Stejskalové. Všem hostům, kteří Janáčka přišli navštívit toto cukroví doporučoval a sám jim opisoval i recept. Základem receptu byl cukr, mandle, citronová kůra a šípkové povidlí (marmeláda ze šípků). Hospodyně Marie Stejskalová přežila Janáčka o 40 let, zemřela v roce 1968. Její vzpomínky na rodinu opakovaně vyšly v knize U Janáčků, recepty pak vyšly roku 2020 pod názvem „Mářina kuchařka“. Sešit receptů Marie Stejskalové je uložen ve sbírkách Archivu Leoše Janáčka Moravského zemského muzea.
 
cukrovíPrvní československý prezident T. G. Masaryk, byl znám svojí střídmostí v jídle. Velmi miloval prostá vesnická jídla a nechával je zařadit i na menu pro významné osoby. Na Vánoce však rád „hřešil“ tím, že si pochutnával na vánočním cukroví, ale vyžadoval, aby na míse s pečivem byl také jeden určitý druh. Na jeho žádost se proto každé Vánoce pekly speciální sušenky s kousky ořechů, které dělávala jeho maminka. Zkuste je letos upéct i vy, jsou jednoduché a jejich příprava je velmi rychlá:

Na Masarykovy sušenky potřebujeme: 180 g vlašských nebo lískových ořechů, 300 g hladké mouky, 100 g cukru moučka, 200 g másla, 1 žloutek a cukr moučka a vanilkový cukr na obalení. Ořechy dáme minimálně na 2 hodiny do vlažné vody změknout. Pak nahrubo nasekáme a smícháme s ostatními surovinami a utvoříme těsto. Z těsta vyválíme několik válečků o průměru cca 4 cm. Zabalíme do potravinářské fólie a dáme do ledničky, nejlépe přes noc, ztuhnout. Spěcháme-li, stačí dát na ½ hodiny do mrazáku. Pak nakrájíme na kolečka šířce půl centimetru, dáme na plech a pečeme do růžova při 170°C. Ještě teplé obalíme v moučkovém cukru smíchaném s vanilkovým cukrem. Dají se konzumovat ihned, ale krátké rozležení jim určitě prospěje.
 

Nestíháte pečení? Objednejte si je z cukrárny

vaječňákJestliže toužíte po skvělém cukroví, ale nemáte letos čas jej sami upéci, zkuste si je objednat v některé z vyhlášeních cukráren. Tak například Rodinná cukrárna a perníkárna u JanošůPardubicích vyrábí vysoce kvalitní, měkký a chutný ručně zdobený medový perník dle rodové receptury, jak tradičních tvarů, tak i tvarů, které si zvolí sám zákazník.
 
Skvělým tipem je také cukrárna U ReinvaldůPoděbradech, která vám nabídne marokánky, rohlíčky, pracny, vosí hnízda, karamelové košíčky, linecké cukroví anebo domácí vaječné likéry několika druhů, a dokonce i vlastní těsto na domácí pečení!
 
cukroví ořechyPraze si můžete objednat cukroví z proslulé cukrárny Myšák, kde pro vás napečou rohlíčky, kokosky, ořechy, linecké a išlské dortíčky. A na dokonalý vaječnák si zajděte do Werichovy vily, kde objevíte cukrárnu IF Café.

Pocházíte z Brna? Tady je jasná volba, a to Cukrářství Martinák. Cukroví se tu peče podle tradičních 100 let starých receptů. Zdejší specialitou je pravá vánoční štola, skvělé marokánky a báječné linecké.
Šarlotka České Velenice

Šarlotka České Velenice

Rodinná cukrárna a kavárna s domácími zákusky a výbornou kávou.

Vánoční ozdoby 2023: exkurze, výstavy a inspirace

Vánoční ozdoby 2023: exkurze, výstavy a inspirace

Ve městech, městečkách a obcích stojí každoročně krásné vánoční stromy, které zdobí adventní čas. Jestliže i vy už začínáte pomalu přemýšlet, čím ozdobíte letos své vánoční stromečky a jak vnést vánoční atmosféru do svého domova, máme pro vás pár tipů. Inspirací mohou být prohlídky dílen, vánočních galerií a manufaktur, kde se vánoční ozdoby vyrábějí – a je nejvyšší čas plánovat, protože prohlídky je často nutné objednat předem. Zároveň v době před Vánocemi jsou doširoka otevřené dveře podnikových prodejen.

Cukrárna Myšák v Praze

Cukrárna Myšák v Praze

Ambiente navazuje na prvorepublikovou tradici cukrárny Myšák ve Vodičkově ulici v Praze. Pod vedením cukráře Lukáše Pohla se v něm připravují klasické české zákusky, dorty i poháry doplněné výběrovou kávou.

Cukrářství Martinák v Brně

Cukrářství Martinák v Brně

V Cukrářství Martinák se drží se původních osvědčených receptů, občas přidají kapku vlastní invence a nikdy nešetří těmi nejkvalitnějšími surovinami.

Cukrárna a pekárna Stáňa – po stopách cukráře Myšáka

Cukrárna a pekárna Stáňa – po stopách cukráře Myšáka

Rodinná pekárna a cukrárna Stanislavy Kortánové nabízí pochoutky vyrobené na základě zkušeností, které získala majitelka Stanislavy Kortánová na základě spolupráce s velkým cukrářským mistrem Františkem Myšákem, zakladatelem slavné cukrárny ve Vodičkově ulici v Praze.

Malá Pekárna

Malá Pekárna

Používáme tradiční a čerstvé suroviny, jsme ozdobou trendy kaváren a příjemným překvapením na oslavách.

Cukrárna Buchalovi

Cukrárna Buchalovi

Malá rodinná cukrárna. Dorty a zákusky zde připravují z tradičních a kvalitních surovin, to znamená z pravého másla, šlehačky a čokolády.

Cukrárna Stáňa Malá Hraštice

Cukrárna Stáňa Malá Hraštice

V naší výrobě jsou hlavní ingrediencí čersvé a kvalitní suroviny, jako je máslo, smetana, vejce, poctivé krémy z pudingu, čerstvá šlehačka, 99 %ní čokoláda a čerstvé ovoce.

Cukrárna Stáňa Dobříš

Cukrárna Stáňa Dobříš

Naše dorty nejsou jen dezert, je to zážitek.

Cukrárna For You

Cukrárna For You

Zmrzlina z Opočna, regionální zákusky, lahodné chlebíčky, chutná káva a příjemné posezení.

Cukrárna u tří hvězd ve Žďáru na Sázavou

Cukrárna u tří hvězd ve Žďáru na Sázavou

Na okraji Žďáru nad Sázavou se nachází Cukrárna u tří hvězd, která si vyrábí vlastní zákusky. V provozovně můžete okusit i sezonní výrobky (či na Vánoci si objednat krabici cukroví), či zakoupit doplňkový sortiment.

Cukrárna Janský

Cukrárna Janský

Široký sortiment zákusků, dortů, kávy, zmrzliny a ostatních sladkostí.

Včeláska – zdravé vánoční cukroví

Včeláska – zdravé vánoční cukroví

Ručně dělané vánoční cukroví z těch nejkvalitnějších surovin bez lepku a bez cukru, ale se spustí lásky. Dle domluvy lze cukroví objednat také ve verzi bez ořechů, Regan nebo bez laktózy.

Cukrárna U Reinvaldů v Poděbradech

Cukrárna U Reinvaldů v Poděbradech

Cukrárna U Reinvaldů je jedno z mála zařízení v Poděbradech, které zde přetrvává již od roku 1938, kdy zde založil cukrářskou výrobnu Emanuel Reinvald.

IF Café – cukrárna ve Werichově vile

IF Café – cukrárna ve Werichově vile

Kavárna se nachází v klubové zóně Werichovy vily a je tak součástí stálé expozice. V nabídce jsou domácí designové zákusky, místní specialitou jsou dezerty spojené s lidmi, kteří jsou s historií domu spojeni.

Epifany patisserie

Epifany patisserie

Jana Novotná jen potřebovala místo, kde by mohla péct své nekompromisní dorty na zakázku. A koupila stánek v Zaječicích na Chrudimsku, v němž se dříve točila zmrzlina. A tak ji začala dělat taky.

Staročeské medové perníky v Pardubicích

Staročeské medové perníky v Pardubicích

Rodinná cukrárna a perníkárna u Janošů v Pardubicích! Ochutnejte medové perníčky s kávou, čajem, mlékem nebo perníkovou medovinou a vyzkoušejte si sami zdobení perníku. Nejmladší z nejstaršího perníkářského rodu v Pardubicích Pavel Janoš vám povypráví o historii výroby perníku v Čechách i ve světě.

Další aktuality

Kalendář 2024 pro vegetariány: nejlepší festivaly zeleniny a ovoce

Patříte k lidem, kteří si místo řízku radši pochutnají na jídle ze zeleniny a dobrém ovoci? Pak se vám jistě budou hodit naše tipy na gastronomické akce, kde hrají hlavní roli jahody, meruňky, jablka, česnek nebo cibule. Během pozdního jara, léta a podzimu můžete vyrazit na gastronomické slavnosti podle vašich oblíbených plodin a chutí. A i když se třeba nebude jednat o čistě vegetariánské akce, dobroty bez masa na nich určitě bez potíží seženete. Tipy pro vegetariány, frutariány, vitariány i flexitariány vám přináší Kudy z nudy.
Gurmánská turistika

Oslavte Mezinárodní den palačinek a lívanců

28. únor patří Mezinárodnímu dnu palačinek a lívanců. Jestliže se řadíte k milovníkům těchto sladkých pochoutek, oslavte nejen tento den dobrým kouskem z vaší kuchyně anebo si objednejte palačinku či lívance v některé z cukráren či palačinkáren.
Gurmánská turistika

Tradice: řeznictví a uzenářství, řeznická muzea a slavnosti masa

Salámy, párky, bůčkový závin, cibulový nebo šunkový aspik, debrecínská a cikánská pečeně, játrový sýr, paštiky, klobásy, uzené maso... sbíhají se vám sliny? Aby ne, maso a uzenářské výrobky máme rádi ve všech podobách a chutích. Vypravte se s námi na portálu Kudy z nudy za tradicemi řeznického a uzenářského řemesla!
Gurmánská turistika

Gastro tipy plné skvělého jídla – maso od českých farmářů, tradiční řeznictví a uzenářství

Znáte to, někdy na vás přijde neodolatelná chuť na pořádný kus masa… v takovou chvíli by se hodil kvalitní steak, dozlatova usmažený řízek nebo šťavnatá kotleta! Naše dnešní tipy nebudou nic pro zastánce vegetariánství, naopak. Zavedeme vás do vyhlášených řeznictví a restaurací, kde buď seženete poctivé suroviny z českých chovů anebo si pochutnáte na výborně připraveném masitém pokrmu.
Gurmánská turistika

Jaro na talíři: bylinky, tvarůžky, chřest a další dobroty

S jarem nepřichází jen čas chřestu a čerstvých bylinek. Olomouc se těší na další voňavý ročník tvarůžkového festivalu, milovníci streefoodu se sjedou do Neratovic a do Litomyšle zvou všechny mlsné jazýčky Gastronomické slavnosti Magdaleny Dobromily Rettigové. Zkrátka jarní tabule je opět bohatě prostřená a vy můžete cestovat a ochutnávat, co hrdlo ráčí.
Gurmánská turistika

Příběhy starých hospod: zajímavá místa, hostince a další místa natáčení

Televizní seriál Příběhy starých hospod vás zavede na zajímavá místa napříč Českem. Herec Josef Polášek ve dvou sériích osmidílného seriálu vyzpovídá štamgasty, pamětníky i historiky a představí nejzajímavější hostince na vesnicích, horských hřebenech i ve městech. Zazní také zajímavosti o pivu, které k tuzemské gastronomii neodmyslitelně patří. Vždyť vaření tohoto nápoje má u nás tisíciletou tradici. S pivem je spojená často unikátní architektura pivovarů, pivní stezky nebo specifická kultura českých hospod s jedinečnou atmosférou, kterou stojí za to zažít. Podívejte se s portálem Kudy z nudy na místa, kde se natáčela první a druhá řada v roce 2022 a 2023.
Gurmánská turistika

Užijte si kavárenské lenošení ve stylových kavárnách

Nechte čas poklidně plynout kolem sebe nad šálkem dobré kávy. Vychutnejte si lenošení v kavárně, které vám v každodenním stresu a spěchu nabízí možnost na hodinu či dvě se zastavit a užít si lahodnou chuť dobře připravené kávy.
Gurmánská turistika

Kde najdete tématické restaurace a krčmy, kde na vás dýchne středověk?

Restaurace a krčmy, které dýchají středověkou atmosféru – to je to, co vám dnes nabízíme! Hospůdky a restaurace se stravováním ve stylu středověku i renesance, nábytek z dubového dřeva, atmosféru dávno uplynulých časů, dobové kostýmy a osvětlení svícemi. Nabídka kuchyně je však skvělá! Na své si přijdou jak vyznavači tradiční české kuchyně, tak ti, kteří chtějí zkusit něco nového. Připravte se taky na dnešní dobu trošku drsnější mluvu a způsoby! Ale jídlo a zážitky, ty budou stát za to!
Gurmánská turistika