Úvod > Aktuality > Ruční výroba skla je zapsána na Reprezentativním seznamu nemateriálního kulturního dědictví lidstva UNESCO
Kultura

Ruční výroba skla je zapsána na Reprezentativním seznamu nemateriálního kulturního dědictví lidstva UNESCO

Poslechněte si audio verzi článku
Sklo je fascinující a krásný materiál ve všech svých podobách. Jeho ruční výroba byla 6. prosince zapsána na reprezentativní seznam nemateriálního kulturního dědictví lidstva UNESCO. České sklo tak potvrdilo svou světovou úroveň a pověst!
Iniciátorem zápisu ruční výroby skla na seznam UNESCO byla Francie, vedle České republiky se k iniciativě připojilo také Německo, Maďarsko, Finsko a Španělsko.

Na portálu Kudy z nudy samozřejmě sklo milujeme už řadu let, a to všech tvarech, barvách a podobách: stačí se podívat na speciální stránku věnovanou českému sklu. Najdete na ní všechno, co máte rádi, tedy zajímavosti, aktuality ze skleněného světa i tipy na sklářské akce. Zkrátka české tradiční i moderní sklo je něco, nad čím budete společně s námi žasnout.
 

Ať žije sklenička!

Bez skla by nezískali své jméno staří benátští mistři a neškrtla by si bez něj ani moderní věda. Stačí připomenout žárovky, kdy sklo proměnilo a osvětlilo svět, optická vlákna, skleněné čočky do astronomických dalekohledů a také brýlí, letecký a automobilový průmysl, informační a komunikační technologie, energetiku i zdravotnictví. Bez skla by náš moderní svět za moc nestál, a tak ho budeme slavit a připomínat nejenom letos, ale i napřesrok a další roky. A to je něco, na co můžeme všichni pozvednout sklenici: zkrátka ať žije sklo!
 

Sklo všude kolem nás

Sklo provází lidstvo už dlouhá tisíciletí: archeologové vykopali pravěké nástroje z obsidiánu, druhu sopečného skla, i skleněné korálky, rozšířené od doby bronzové po celém Středním východě, Indii a Číně. První skutečné sklo zřejmě vyrobili na pobřeží severní Sýrie, Mezopotámie nebo ve starověkém Egyptě, v antickém Římě se začalo používat v architektuře a postupně se s ním seznámili i Keltové a Slované.

Mezinárodní rok skla oslavuje sklo ve všech jeho podobách: od vzniku sklářských tradic a nejstarších sklářských hutí přes precizní ruční sklářskou výrobu a umění tavení, rytí, broušení a malování až po širokou škálu výrobků z průzračně čistého stolního skla. Své místo má ve sklářském světě také bižuterie, obří křišťálové lustry a moderní umělecké objekty.

A kde se se sklem seznámíte podrobněji? Třeba v Muzeu skla ve sklárně Novosad v Harrachově, ve Sklářském muzeu v Novém Boru, v Pavilonu skla v Klatovech anebo v Muzeu skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou.

Zajímá vás spíš jak to chodí ve sklářských hutích, kde slyšíte hučící plynové pece, sklo praskající v chladících pecích i charakteristický zvuk strojů v brusírně? Podívejte se na naše tipy, určitě si vyberete.
 

České sklo a UNESCO

V roce 2020 slavily úspěšný zápis do UNESCO vánoční ozdoby z foukaných skleněných perlí, jejichž ruční výroba se dochovala ve firmě Rautis v Poniklé na Semilsku. Zápis ruční výroby skla ale má širší záběr, od těžby sklářského písku a výroby sklářské suroviny přes všechny techniky ručního zpracování, jako je broušení, malování, vinuté perle, výroba trubiček či bižuterních tyčinek až po stylové představení finálních výrobků.

Z pohledu UNESCO má Česko výjimečné postavení: v ostatních zemích jde vždy pouze o některou z technik, zatímco v Česku jsou dosud zastoupené všechny. Nejlepší příležitost k jejich podrobnému prozkoumání máte na sklářských akcích, například na výstavě skla a bižuterie Křehká krása; koná se každoročně v srpnu v areálu jabloneckého výstaviště.
 

Kouzla českých sklářů

Čeští skláři už dokázali, že umí kouzla. Třeba Lasvit už více než deset let vyrábí trofeje, které dostávají vítězové cyklistického závodu Tour de France. Pozornost celého světa přitahují dva padesátimetroví křišťáloví draci od Lasvitu na ostrově Saipan v Tichomoří. Pyšní se hned dvěma tituly – největšího svítidla i šperku planety. Skláři ze Železnobrodska zase vyrobili největší tavený kus skla na světě, sedmitunový sarkofág pro dánskou královnu Margaretu II.

A kde můžete originální kousky od českých sklářů vidět u nás? Například umělecký sklář z Kunratic u Cvikova Jiří Pačinek zřídil u své sklárny překrásnou skleněnou zahradu. Skláři z Polevska dokázali oživit staré sklářské techniky a vyrobit přesné kopie zničených lustrů Wieserova domu v Terezíně. Maxim Velčovský je autorem instalace Ledovec, největšího evropského díla sklárny Lasvit: tvoří ji 1 503 dřevěných desek, v nichž je vsazeno 110 křišťálových panelů v různých ostře řezaných tvarech. Panely z plochého slinutého skla se postupně rozsvěcují a vytvářejí tak dojem živého organismu. Ledovec je k vidění ve vstupní hale pražského Bořislavka Centrum. Preciosa zase rozzářila atrium budovy bývalých Elektrických podniků na Bubenské ulici v pražských Holešovicích: světelná instalace je složená ze 797 ručně foukaných skleněných koulí.
 

České značky a výlety za sklem

Chcete vidět a vědět víc? Na stránce České sklo najdete vedle přehlídky sklářských muzeí a návštěvnických center, sklářských skanzenů a galerií skla také profily nejznámějších sklářských značek, například sklárny Moser, sklárny Rückl, sázavské sklárny Kavalierglass, jablonecké bižuterie a firmy Swarovski či poděbradských skláren Crystal Bohemia. S českým sklem vás pozveme i na zajímavé výlety do Křišťálového údolí coby místa zrodu českého křišťálu, po šumavských sklárnách, ke stavbám se skleněnými stopy a stěnami, případně ke skleněným oltářům a za skleněnými sochami.
Sklárny Květná

Sklárny Květná

Sklárna Květná je jednou z nejdéle fungujících skláren na našem území. Postavena byla v roce 1794, založil ji kníže Alois I. z Lichtenštejna. Od ledna 2024 má sklárna nového majitele a ruční výroba skla v Květné tak nadále pokračuje!

České sklo – synonymum kvality a tradice s puncem UNESCO

České sklo – synonymum kvality a tradice s puncem UNESCO

Sklo je fascinující a krásný materiál ve všech svých podobách. Jeho ruční výroba od roku 2023 zapsána na reprezentativní seznam nemateriálního kulturního dědictví lidstva UNESCO. České sklo tak potvrdilo svou světovou úroveň a pověst! Jeho zvláštní postavení v Evropě od středověku vytvářel rozsah výroby i široká škála výrobků od průzračně čistého stolního skla, často broušeného, rytého a malovaného, přes bižuterii až po obří křišťálové lustry či autorský design současných uměleckých objektů.

Připomeňte si Světový den laskavosti: přehled dobrých zpráv aneb v čem jsme skvělí

Připomeňte si Světový den laskavosti: přehled dobrých zpráv aneb v čem jsme skvělí

Buďte na sebe i na ostatní hodní: to je nejlepší rada, jak si užít Světový den dobrosrdečnosti anebo Světový den laskavosti. Je jedno, jak mu budeme říkat, jisté ale je, že právě laskavost má svůj svátek každoročně 13. listopadu.

Jiří Pačinek – jeden z nejlepších současných českých sklářů

Jiří Pačinek – jeden z nejlepších současných českých sklářů

Skleněné sochy pro americké filmaře, skleněná zahrada, obří křišťálový lustr ve tvaru Ježíšovy trnové koruny anebo křišťálový relikviář svaté Zdislavy pro papeže Františka: to je jen část krásných děl, která se rodí v rukou uměleckého skláře Jiřího Pačinka (3. července 1972, Litoměřice).

Design: české skleněné vázy, lustry a instalace, které září ve světě

Design: české skleněné vázy, lustry a instalace, které září ve světě

Říjen klepe na dveře a za nimi už čeká Designblok, největší výběrová přehlídka designu a módy ve střední Evropě. Pojďte si s portálem Kudy z nudy připomenout zajímavé projekty, úspěchy a nápady českých sklářů: s jejich díly se setkáte nejenom na designových přehlídkách, ale také leckde ve světě.

České značky: vydejte se za příběhy Křišťálového údolí

České značky: vydejte se za příběhy Křišťálového údolí

Křišťálové údolí je místo, kde se zrodil český křišťál. Z něj pak mistři skláři vytvořili první broušený kámen na světě, první majestátní lustr i první křišťálový šperk, odtud se také vypravili do světa první obchodníci s hotovou bižuterií. Kde Křišťálové údolí leží a kde se seznámíte s jeho neobyčejným příběhem?

#světovéČesko a třpytivá krása jablonecké bižuterie a příběh značky Swarovski

#světovéČesko a třpytivá krása jablonecké bižuterie a příběh značky Swarovski

Bižuterie ze skla, kovu a dalších materiálů se na severu Čech vyrábí již od konce 17. století. Našla si cestu do všech koutů světa, jejím domovem ale zůstává Jablonec nad Nisou; ostatně termín jablonecké zboží se už dávno stal mezinárodním synonymem pro ozdobné třpytivé šperky. Jen kousek od Jablonce pak leží Jiřetín pod Bukovou, místo, kde se v roce 1862 narodil Daniel Swarovski: muž, který vybudoval značku, jež se v módním světě stala ikonou.

Sklárna Halama Glass

Sklárna Halama Glass

Svůj příběh začala sklárna Halama Glass psát již v roce 1932, kdy ji založil František Halama. Firma byla v době komunismu znárodněna, v restituci se navrátila rodině Halamových, kteří ji provozují dodnes.

České značky: Pačinek Glass

České značky: Pačinek Glass

Obří skleněný lustr s tvarem Ježíšovy trnové koruny, andělé anebo křišťálový relikviář svaté Zdislavy pro papeže Františka: to je jen výběr z krásných děl, která se rodí v rukou uměleckého skláře Jiřího Pačinka. Jedinečný sklářský areál, složený ze sklárny, magické Skleněné zahrady a neobyčejné galerie nazvané Křišťálový chrám můžete navštívit v Kunraticích u Cvikova.

České značky: sklárna Rückl

České značky: sklárna Rückl

Sklárna Rückl v Nižboru je proslulá výrobou broušeného křišťálu. Navazuje na 300 let dlouhou tradici a specializuje se na exkluzivní ruční produkci. V rukou zdejších návrhářů sklářů a brusičů se zrodily křišťálové trofeje Český lev i oceňované designové kolekce Ronyho Plesla, mimořádně oblíbené jsou komentované prohlídky. Dokonce tu narazíte i na stopy seriálu Synové a dcery Jakuba Skláře!

České značky: Preciosa

České značky: Preciosa

Inspirujeme k vytváření křišťálového světa, říká o sobě společnost Preciosa. Pod její značkou se do světa hrnou nejenom tradiční české perle a perličky, broušené křišťálové šperky, dekorace a šperkové kameny ze syntetických krystalů, ale také unikátní svítidla, světelné instalace a skleněné zátky. Kde můžete skleněné poklady značky Preciosa vidět na vlastní oči?

#světovéČesko a cesta za tradičním sklářským řemeslem do Křišťálového údolí

#světovéČesko a cesta za tradičním sklářským řemeslem do Křišťálového údolí

Vydejte se v létě do skláren a šperkařských provozů Libereckého kraje! Oblast Jizerských a Lužických hor, která sahá od Kamenického Šenova, přes Jablonné v Podještědí až po Desnou a Turnov je po staletí známá výrobou kvalitního a nádherného skla, skleněných korálků a bižuterie. Najdete zde sklárny, z nichž některé vznikly již v 16. století, ale také sklářské školy či sklářské a bižuterní dílny s vysokým podílem ruční práce. Sklářské a bižuterní podniky i místní muzea můžete letos navštívit v rámci projektu Křišťálové údolí. Bude vám k tomu navíc stačit jediná vstupenka.

Věda a historie není nuda: výstava Expo a Česko v Dubaji

Věda a historie není nuda: výstava Expo a Česko v Dubaji

Od 1. října 2021 do 31. března 2022 probíhá v Dubaji Všeobecná světová výstava EXPO, kterou by podle organizátorů mělo navštívit patnáct milionů lidí. Jak vypadá český pavilon, čím Česká republika překvapí svět a kde najdete připomínky minulých ročníků?

České značky: sklárny Kavalierglass

České značky: sklárny Kavalierglass

Podobný zvuk jako Moser pro Karlovy Vary má pro Sázavu jméno Kavalier. Zdejší sklárny vyrábějí jak designové kolekce, tak průmyslové a laboratorní sklo, ale i pekáče, zapékací misky, konvice a další nádoby z varného skla značky Simax; něco z jejich sortimentu se dá objevit v téměř každé české domácnosti.

7 věcí, které nevíte o… českém designu

7 věcí, které nevíte o… českém designu

Český design, to jsou nové i osvědčené expozice, fascinující výstavní projekty, zajímavá architektura a interiéry, neobyčejné kulturní akce a události. A to nejenom doma, český design slaví úspěchy i ve světě! Kde? Pojďte se podívat společně s portálem Kudy z nudy!

Tradice: lesní, černé a červené aneb barevné sklo

Tradice: lesní, černé a červené aneb barevné sklo

Nad českým tradičním i moderním sklem budete žasnout. Platí to pro současné výrobky českých sklářů i pro sklo z dávné minulosti: třeba tajemně nazelenalé lesní sklo anebo černočerný, mramorovaný nebo červený hyalit. Jejich čas je dávno pryč, přesto nás prastaré skleněné poháry a džbány dodnes fascinují svou hrou barevných skel.

Preciosa – výrobky z křišťálového světa

Preciosa – výrobky z křišťálového světa

Preciosa je přední světový výrobce skla. Již po desetiletí přináší do sklářství nové nápady, jak kombinovat barvy a křišťálové či skleněné komponenty. Navrhuje a vyrábí unikátní lustry, svítidla a šperky s originálním rodokmenem. Mimo to vyrábí také olovnaté sklo pro výtvarníky či laboratorní sklo.

Sklárna Annín na Šumavě

Sklárna Annín na Šumavě

Jednou z nejdéle nepřetržitě fungujících skláren u nás je ta v Anníně na Šumavě. Najdete jí mezi Sušicí a Kašperskými Horami. Založena totiž byla již roku 1796 a její budovy jsou dnes kulturní památkou.

Rony Plesl – sochař, sklář a designér

Rony Plesl – sochař, sklář a designér

Rony Plesl (* 31. ledna 1965 Jablonec nad Nisou) patří mezi nejznámější sklářské designéry. Vede Ateliér skla na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze a s jeho dílem se denně setkává velká část Čechů: navrhl totiž pivní sklenice pro pivovary Budějovický Budvar, Plzeňský Prazdroj, Staropramen, Starobrno, Krušovice i Bernard.

České značky: Crystal Bohemia

České značky: Crystal Bohemia

Poděbradské sklárny Crystal Bohemia mají na kontě dvě zajímavá nej: jsou to nejstarší sklárny ve středních Čechách a současně jsou největším výrobcem olovnatého křišťálu v České republice. Své výrobky vyvážejí do celého světa a znáte je také díky skleněným medailím, které sklárny přichystaly pro účastníky závodu Jizerská 50.

#světovéČesko a perličkové vánoční ozdoby: unikátní česká památka UNESCO

#světovéČesko a perličkové vánoční ozdoby: unikátní česká památka UNESCO

Určitě si z dětství vzpomínáte na křehké vánoční ozdoby sestavené z maličkých třpytivých perliček. Dědí se z generace na generaci jako pověstné rodinné stříbro, ukládají se s péčí, nostalgií a něhou, a ven z krabic smí jen na Vánoce. Ruční výroba křehkých vánočních ozdob byla zapsaná na seznam nehmotného kulturního dědictví UNESCO.

České značky: Lasvit aneb láska, světlo, sklo a design

České značky: Lasvit aneb láska, světlo, sklo a design

Název složený z českých slov pro lásku a světlo. Dokonalé řemeslo, moderní technologie, inspirativní design a světelné instalace, dělané na míru pro dané místo a konkrétního zákazníka. Světlo, které vytváří jedinečnou atmosféru, často umí měnit barvu a reagovat na hudbu či pohyb. Sklářské klenoty, které obdivují lidé v desítkách zemí po celém světě: to všechno je Lasvit, český designér a výrobce zakázkových světelných instalací, sbírek ready-to-shine a skla pro architekturu. Seznamte se.

České značky: příběh skla značky Moser

České značky: příběh skla značky Moser

Sklo značky Moser mělo štěstí: na rozdíl od jiných slavných českých značek se téměř po celou dobu své existence hřálo na výsluní zájmu a reprezentovalo skutečný luxus. Již od roku 1863 používá Moser výhradně bezolovnatý křišťál. Žádný jiný materiál přitom nevyžaduje od sklářů tolik zručnosti a znalostí, jako právě on.

České značky: Sklárna v Harrachově zve na prohlídky, pivo i foukání skla

České značky: Sklárna v Harrachově zve na prohlídky, pivo i foukání skla

Sklářská huť, která vznikla na panství hraběcího rodu Harrachů, proslavila české sklo po celém světě. Co by asi její zakladatelé říkali dnes, kdyby sem přišli na exkurzi, vykoupali se v pivních lázních a v pivovarské restauraci si nechali načepovat ležák přímo z pivovarských tanků?

Sklářská stezka Lasvit v Liberci

Sklářská stezka Lasvit v Liberci

Přímo od horní stanice na Ještědu začíná sklářská stezka Lasvit, na které se seznámíte se sklářstvím tohoto kraje. Sejděte pěšky dolů a na závěr vašeho putování si nezapomeňte vyzvednout skleněný dárek v informačním centru.

Sklářské muzeum v Lenoře – za tradicí šumavského skla

Sklářské muzeum v Lenoře – za tradicí šumavského skla

Obec Lenora se nachází v údolí Teplé Vltavy na Šumavě asi 15 km jižně od města Vimperk. Vznikla v roce 1834 jako osada kolem nové sklářské huti. Tradici sklářského umění, které bylo známé po celé Evropě, připomíná expozice historického skla v místním sklářském muzeu.

Další aktuality

Jazz, česká jazzová scéna a tipy, kam se vypravit za jazzovou hudbou

Co mají společného Jaroslav Ježek, Louis Armstrong, Frank Zappa, Rudy Linka, Ondřej Pivec, Jamie Cullum, Suchý & Šlitr nebo Jiří Stivín? Je to jazzová hudba, hudební žánr, jehož počátky sahají až do Spojených států konce 19. století. Máte nápad, jak oslavit 30. dubna Mezinárodní den jazzu? Zkuste to s Kudy z nudy: ukážeme vám, kde najdete nejlepší jazzové kluby, festivaly a akce!
Kultura

Kalendář 2024: Jízdy králů, slavnosti a otevírání studánek aneb kde oslavíte letnice

Letnice či svatodušní svátky jsou zahalené tajemstvím; možná jste o nich už někdy slyšeli, ale v běžných kalendářích vyznačené nebývají. Přesto v řadě evropských zemí, namátkou v Německu, Rakousku, Maďarsku, Belgii, Lucembursku, Nizozemí, Švýcarsku, Norsku, Dánsku, na Islandu a v Řecku bývá Svatodušní pondělí volný den. Co se tedy skrývá za slovem letnice?
Kultura

Korálky, čípky nebo tabulka čokolády: tipy na muzea a expozice, kde si něco sami vyrobíte

Patříte k těm lidem, kteří mají radost z tvoření? Anebo hledáte interaktivní expozice, kde se nebudete nudit vy, ani vaše děti? Pro oba případy má Kudy z nudy řešení: vyzkoušejte muzea a návštěvnická centra, kde si během vaší návštěvy můžete vyzkoušet, jak se co dělá. Hotový výrobek si pak můžete odnést s sebou domů na památku.
Kultura

Od kolébky ke kočárku: nahlédněte do expozic dobových kočárků

Patříte k milovníkům nostalgie, kteří si rádi prohlížejí krásné dobové věci, které sloužily našim prababičkám? Pak pro vás máme skvělý tip na výlet: podívejte se do některé z expozic věnující se dětským kočárkům! Nevěřili byste, kolik rozmanitých exemplářů svého druhu objevíte. Kam se za nimi podíváte vám prozradí Kudy z nudy.
Kultura

Cesty za uměním: tipy, kam se vypravit za moderním i středověkým uměním a kde objevíte nejcennější umělecká díla

Každoročně 15. dubna slavíme Světový den umění. Připomínáme si tak 15. duben 1452, kdy se narodil italský malíř a renesanční všeuměl Leonardo da Vinci. S Kudy z nudy můžete celosvětovou oslavu umění, talentu a tvořivosti prožít v některé z mnoha galerií – stačí si vybrat, co vás zajímá, o zbytek se postaráme my.
Kultura

Výročí písničkáře Karla Kryla: jeho odkaz žije dodnes

Písničkář a básník Karel Kryl, odvážná legenda protestních písní a výrazná osobnost Sametové revoluce, má letos na jaře dvojí výročí. V neděli 3. března tomu bylo třicet let od jeho úmrtí, v pátek 12. dubna by se dožil kulatých osmdesátin. Připomeňte si Karla Kryla na některé z akcí, zazpívejte si jeho písně, které jsou aktuální v roce 2024.
Kultura

Rok české hudby 2024: znáte místa, kde se odehrávají slavné české opery?

Rok české hudby 2024 můžete slavit stylově cestováním – třeba do míst, kde se odehrávají opery a další velká díla našich skladatelů. Společně se vypravíme třeba na pražský Vyšehrad, na hrad Rožmberk, k některému z Rusalčiných jezírek anebo na hrad Bezděz. Užijte si Rok české hudby s Kudy z nudy netradičně a zábavně!
Kultura

Česko ve filmu: nejlepší filmy Rudolfa Hrušínského

Rudolf Hrušínský (1920–1994) patří k nejoblíbenějším českým hercům. Ztvárnil 120 divadelních a přes 200 filmových a televizních postav, často natáčel několik filmů najednou a jeho kolegové si ho stále připomínají. Vzpomínáme na něj i na Kudy z nudy: pojďte se podívat do míst, kde Rudolf Hrušínský natočil své nejlepší filmy.
Kultura