Úvod > Aktuality > 2020: rok husitských bitev, Jiřího z Poděbrad, Boženy Němcové a legionářů
Životní styl

2020: rok husitských bitev, Jiřího z Poděbrad, Boženy Němcové a legionářů

  • Vydáno14. ledna 2020
Ohlédněte se za uplynulými roky: každý z nich přinesl výročí zajímavých událostí či osobností a díky nim pak spousty výstav, knih a akcí. Také letošní přehlídka kulatin je bohatá a máme se na co těšit: třeba na historické rekonstrukce husitských bitev a bitvy na Bílé hoře anebo výročí narození svaté Zdislavy, Jiřího z Poděbrad, Boženy Němcové a dalších známých osobností.

800 let: narození svaté Zdislavy

Oslavy 800. výročí narození svaté Zdislavy, patronky Libereckého kraje a Litoměřické diecéze, letos čekají Jablonné v Podještědí. Zdislava se ale narodila jinde: na svět patrně přišla v Křižanově na Vysočině v rodině vysokého královského úředníka Přibyslava a jeho ženy Sibyly. Provdala se za Havla z Lemberka a známe ji jako ženu, která proslula svou péčí o rodinu, dobročinnou láskou k chudým a pomocí nemocným, i jako zakladatelku dominikánského kláštera a baziliky v Jablonném v Podještědí. S jejími osudy se seznámíte na zámku Lemberk a při prohlídce baziliky sv. Vavřince a sv. Zdislavy v Jablonném, kde je pochovaná.
 

700 let: zámky Raduň a Radim

Renesanční zámek Radim ani romantický novogotický zámek Raduň sice ještě v roce 1320 neexistovaly, ale na jejich místech už stály zemanské tvrze – a právě o nich máme z daného roku první zprávy. Středočeská Radim se poprvé písemně připomíná roku 1320 jako zemanské sídlo Bedřicha z Radimi, v témže roce se objevuje také první zmínka o Raduni na Opavsku, obci ležící na Jantarové stezce. Raduň otvírá návštěvníkům své brány až společně s dalšími hrady a zámky na jaře, ale na zámek Radim se můžete vypravit hned nejbližší víkend. Prohlídky se konají vždy v sobotu a neděli od 11, 13 a 15 hodin, rezervace není nutná, ale raději se dobře oblečte, část interiérů se nevytápí.
 

600 let: husitské bitvy a husitský král

Letos 25. března uplyne právě 600 let od bitvy u Sudoměře. Fandové středověkého válečnictví si určitě nenechají ujít rekonstrukci první velké husitské bitvy s vozovou hradbou, železnými pány i dobovým ležením, podobných zážitků vás ale letos čeká víc. Tehdy po vítězné bitvě husité sice táhli dál k dnešnímu Táboru, který letos slaví 600 let od založení. Také tady se chystá rekonstrukce historické bitvy, a to v červnu, samotný vznik města připomíná výstava 600 let na hoře Tábor, až do konce ledna přístupná v prostorách Krajského úřadu Jihočeského kraje v Českých Budějovicích.

V Táboře se ale husité moc dlouho nezdrželi. V dalších měsících se totiž bojovalo také u Mladé Vožice, u Poříčí nad Sázavou, v Praze na Vítkově nebo u Horažďovic. Také tady si slavnou bitvu připomínají každý rok, a to na červnových Slavnostech kaše.

Mezitím se ale v dubnu manželce Viktorina z Poděbrad, člena poděbradské linie šlechtického rodu pánů z Kunštátu, narodil syn. Pojmenovali jej Jiřík – už tušíte? Ano, byl to Jiří z Kunštátu a Poděbrad, kterého v roce 1358 česká šlechta zvolila králem. Byl to náš jediný panovník, který nepocházel z panovnické dynastie, ale z panského stavu. Místo, kde přišel na svět, ale neznáme: možná to byl Kunštát, možná Bouzov, Litice anebo Hořovice. Jisté je, že v Praze po něm pojmenovali náměstí a v Poděbradech si prohlédnete jeho památník a jezdecký pomník.
 

500 let: jáchymovský tolar

Loni v létě se Jáchymov společně s dalšími hornickými městečky, starými doly a štolami a technickými památkami u nás a v Německu dočkal zápisu na Seznam světového dědictví UNESCO. Z Hornické kulturní krajiny Erzgebirge/Krušnohoří, která se souvisle vyvíjela od 12. až do 20. století, proudily do světa nejenom hornické vynálezy a technologické zlepšováky a inovace, ale také jáchymovské tolary, mince, které daly jméno všem dolarům na světě. Jejich příběh začal na počátku 16. století, kdy bylo na panství rodu Šliků v podhůří Krušných hor objeveno množství stříbrné rudy. Šlikové založili město Jáchymov a v lednu 1520 jim Zemský sněm povolil ražbu stříbrných tolarů, mincí, z nichž se na více než 300 let stalo platidlo celé Evropy. Další zajímavosti se dozvíte při prohlídce jáchymovské Královské mincovny; od února do dubna je otevřená od středy do neděle od 10 do 17 hodin.
 

400 let: bitva na Bílé hoře

Čtyři sta let od bitvy stavovského vojska proti císařským vojákům Ferdinanda II. na Bílé hoře sice uplyne až 8. listopadu, ale rekonstrukci bitevní vřavy můžete vidět téměř o dva měsíce dřív, o víkendu 19. a 20. září na Bělohorské pláni v Praze 6 na Vypichu. Každoroční rekonstrukce bitvy na Bílé hoře z roku 1620 nabízí velkolepou podívanou plnou pyrotechnických efektů, hlavní představení proběhne po oba dny vždy v 15 hodin odpoledne. Když už tu budete, projděte se také rozsáhlou oborou, zastavte se u letohrádku Hvězda a také u mohyly padlým bojovníkům; údajně stojí v místě rozhodujících bojů.
 

300 let: Santini dokončil klášterní chrám v Želivě

Naplánujte si zimní výlet na Vysočinu: vaším cílem tentokrát bude klášter premonstrátů v Želivěkostelem Narození Panny Marie, který po požáru na počátku 18. století přestavěl architekt Jan Blažej Santini. Želiv navštívil v roce 1714 a už za šest týdnů předložil návrh přestavby kostela i kláštera v duchu barokní gotiky. Opravy kostela byly ukončeny právě před třemi sty lety roku 1720.
Zimní prohlídky probíhají vždy o víkendu a o svátcích, kromě toho si můžete objednat exkurze do klášterního pivovaru anebo si pochutnat na zdejších pivech v klášterní restauraci.
 

350 let: učitel národů Komenský

Nové expozice v Muzeu Jana Amose Komenského v Uherském Brodě a v Památníku Bible kralické v Kralicích nad Oslavou, výstava na Pražském hradě a řada dalších akcí budou provázet listopadové výročí 350 let od úmrtí Jana Amose Komenského. S jeho jménem se na svých cestách setkáte poměrně často: Komenský má například pomník v Litomyšli, památník v obci Komňa, s níž je spojeno jeho příjmení, jeho jméno nese i naučná stezka. Začíná v Žacléři a poslední panel stojí na Růžovém paloučku, kde roku 1628 opustil vlast.
 

200 let: rok umělců

Rok 1820 přál umění: v únoru si připomeneme 200 let od narození spisovatelky Boženy Němcové, v květnu 200 let od narození malíře Josefa Mánesa a v září 200 let od narození sochaře Václava Levého. Se všemi se pravidelně setkáváte na výletech s portálem Kudy z nudy: za Boženou Němcovou se vypravte třeba na výstavu Babiččina Barunka do Litomyšle (v Regionálním muzeu bude probíhat od začátku února do 19. dubna) anebo do České Skalice, Babiččina údolí a na zámek Ratibořice, díla Josefa Mánesa a jeho následovníků jsou právě nyní k vidění na výstavě Portrét v Čechách v pohledu dvou staletíCísařské konírně na Pražském hradě a fantastická díla Václava Levého najdete ve skalách na Kokořínsku. Jestli hledáte skvělé místo pro originální zimní výlet, právě jste ho našli!
 

100 let: budování mladé republiky a návrat legií

Výročí sto let od vzniku Československa pokračuje i letos, protože budování nového státu s sebou přinášelo nejrůznější dějinné milníky. Například v únoru to bude sto let od chvíle, kdy Národní shromáždění schválilo první ústavu československého státu, Praha se stala hlavním městem republiky, sídlem prezidenta a ústředních orgánů a pražské univerzitě byl navrácen název Karlova univerzita. Rok 1920 také udělal poslední tečku za návratem Československých legií do Československa. Letos bude naposled cestovat po našich městech a železničních tratích Legiovlak, pojízdná replika legionářského vlaku z let 1918–1920. Vlak křižuje od května 2015 celou Českou republiku a jeho cesta skončí právě letos, symbolicky sto let po návratu legionářů do vlasti.
 
České značky: TON a slavné thonetky aneb židle, které padaly z Eiffelovky

České značky: TON a slavné thonetky aneb židle, které padaly z Eiffelovky

Šest ručně ohýbaných bukových kulatin, dva šrouby a deset vrutů: když je složíte dohromady, vznikne ikonická thonetka aneb židle číslo 14, nejprodávanější židle historie. Ohýbaný nábytek z továren Michaela Thoneta se poprvé představil na průmyslové výstavě v roce 1841 a vzápětí zaplavil celý svět. Jen slavných čtrnáctek bylo v letech 1860 až 1930 po celém světě prodáno více než 50 milionů.

Český design, který byste měli znát: boty, svíčky, móda i sklo

Český design, který byste měli znát: boty, svíčky, móda i sklo

Existuje lepší pozvánka na Designblok, největší výběrovou přehlídku designu a módy ve střední Evropě, než pár českých úspěchů ve světě? Než se od 17. do 21. října vypravíte na Výstaviště v Praze-Holešovicích, proleťte se s portálem Kudy z nudy světem voňavých svíček a krásných stylových bot či módy.

České značky: na výlet v botaskách aneb botách značky Botas

České značky: na výlet v botaskách aneb botách značky Botas

Botasky, sportovní obuv s ozdobným proužkem na boku, jsou tak slavné, že tak říkáme pevným šněrovacím botám od řady jiných firem. A hlavně botasky, původně určené profesionálním sportovcům, jsou oblíbené i pro volný čas a nosíme je běžně na procházky a výlety.

České značky: Pramen zdraví z Posázaví aneb legenda jménem Pribináček

České značky: Pramen zdraví z Posázaví aneb legenda jménem Pribináček

Chuť dětství: to je kombinace tvarohu a smetany a Pribináček, jemný smetanovo-tvarohový krém. O jeho obrovskou reklamu se postarala filmová pohádka Ať žijí duchové. Proslýchá se, že společnost Pribina to tenkrát stálo jen pár kartonů Pribináčků pro mlsný filmový štáb.

České značky: proč se Tatranky jmenují podle Tater a po kom mají jméno Fidorky?

České značky: proč se Tatranky jmenují podle Tater a po kom mají jméno Fidorky?

Za vším hledej ženu, v případě Fidorek ženu a oplatku: leckde se sice dočtete, že zakladatelem slavné oplatkářské firmy Opavia byl Kašpar Melchior Baltazar Fiedor, syn řezníka z Moravské Ostravy. Jenže byla to jeho žena Amálie, která nad otevřeným ohněm v kleštích pekla tradiční lázeňské oplatky a v opavských parcích je pak prodávala kolemjdoucím.

České značky: lepší pohled na svět s Meoptou a přes brýle

České značky: lepší pohled na svět s Meoptou a přes brýle

Optika je zajímavý a zábavný obor, plný překvapení. Není divu, že bez optických hraček v podobě krasohledů, laserových bludišť, neonových show a dalších vychytávek se neobejde žádné moderní science centrum. Víte, kde se všechny tyto báječné věci vyrábějí?

České značky: Petrof vyrábí klavíry a piana již více než 150 let

České značky: Petrof vyrábí klavíry a piana již více než 150 let

Hraje na ně a zná je celý svět: značka Petrof má ve světě klavírů podobně skvělý zvuk jako Steinway či Bechstein. Na malý výlet do dějin společnosti se ale musíme vydat hluboko do minulosti. Začalo to v roce 1857, kdy osmnáctiletý Antonín Petrof odešel na zkušenou do Vídně a začal se učit řemeslu stavitele klavírů.

České značky: Kaipan, česká auta s exotickým designem

České značky: Kaipan, česká auta s exotickým designem

Česká republika patří mezi automobilové velmoci:, zatím ale žádná značka nepotvrzuje rčení o zlatých českých ručičkách tolik jako Kaipan. Seznamte se s příběhem originálních sportovních aut ze Smržovky. Z počátečního projektu zapáleného nadšence se vyvinula manufaktura na automobily, které budí pozornost všude, kde je potkáte, na silnicích, výstavách i motoristických srazech.

České značky: příběh hodinek PRIM a výlety do míst, kde objevíte zajímavé hodiny

České značky: příběh hodinek PRIM a výlety do míst, kde objevíte zajímavé hodiny

Když se 11. 11. 2011 na minutu přesně v 11 hodin ve Šternberku otevřela Expozice času, pro město to znamenalo mnohem víc než pouhé otevření nového muzea. Vrátila se mu totiž pověst města hodin, o kterou přišlo po zrušení hodinářské expozice na zdejším hradě.

České značky: příběh skla značky Moser

České značky: příběh skla značky Moser

Sklo značky Moser mělo štěstí: na rozdíl od jiných slavných českých značek se téměř po celou dobu své existence hřálo na výsluní zájmu a reprezentovalo skutečný luxus. Již od roku 1863 používá Moser výhradně bezolovnatý křišťál. Žádný jiný materiál přitom nevyžaduje od sklářů tolik zručnosti a znalostí, jako právě on.

České značky: Alpa a přípitek s rytířem Brtníkem z Brtníku

České značky: Alpa a přípitek s rytířem Brtníkem z Brtníku

Znáte francovku Alpa, malý kousek ve sbírce českého rodinného stříbra? Používali ji zápasník Gustav Frištenský a fotbalový brankář František Plánička, proslavila ji i filmová pohádka Ať žijí duchové – ovšem její hrdina, rytíř Brtník z Brtníku, ji popíjel a používat znamenitý nápoj na mazání kloubů mu připadalo krajně pošetilé.

České značky: Detoa, dřevěné hračky z Jizerských hor

České značky: Detoa, dřevěné hračky z Jizerských hor

Líbí se vám dřevěné hračky? A chtěli byste vidět, jak stavebnice, panenky, hrkadla, vláčky, auta, hry, hlavolamy i divadla vznikají? Řešením je prohlídka továrny na výrobu dřevěných hraček, kterou najdete v Jizerských horách.

České značky: ETA, spolehlivý parťák vašich domácností

České značky: ETA, spolehlivý parťák vašich domácností

V roce 2023 společnost ETA oslavila krásných 80 let. Vysavače, fény, žehličky, varné plotýnky nebo mixéry byly celou tu dobu součástí našich domácností! Pojďte s námi zavzpomínat a nahlédnout do kuchyní našich babiček, jestli tam takový zapomenutý poklad někde neleží!

České značky: fenomén Igráček

České značky: fenomén Igráček

Nejsou tak populární jako hračky Lego nebo Playmobil, ale přesto je zná celé Česko: řeč je o Igráčcích, malých figurkách představujících nejrůznější profese a činnosti. Kdo si s nimi nehrál jako dítě, ten je alespoň znal od kamarádů. Dnes je kromě dětí mají rádi i sběratelé, navíc Českem už několik let koluje výstava Fenomén Igráček.

České značky: hebké kouzlo čokolády

České značky: hebké kouzlo čokolády

Starou čokoládovnu Orion na pražských Vinohradech připomínají už jen jména zastávek autobusů nebo náměstí U Orionky. Víte, že u zrodu slavné značky stál František Maršner, když si v Kladně zřídil obchod cukrářským zbožím a o pár let později se svou ženou Albínou začal ve sklepní dílně na pražských Vinohradech vařit turecký med?

České značky: JAWA a František Janeček

České značky: JAWA a František Janeček

Značka, která patřila mezi české rodinné stříbro, je spojená se jménem průmyslníka a konstruktéra Františka Janečka. Zakladatel firmy se narodil před 140 lety, v roce 1878, ovšem motorky původně vyrábět nechtěl. Příběh značky Jawa začal v roce 1922 výrobou granátů a ručních zbraní.

České značky: Mikulášovice, Mikov a slavný nůž rybička

České značky: Mikulášovice, Mikov a slavný nůž rybička

Nebýt nožířské výroby a firmy Mikov, byly by Mikulášovice jen jedním z řady městeček ve šluknovském výběžku. Jenže právě tady má svůj počátek nožířský průmysl v Čechách a Mikulášovicím se dokonce podle německého města proslulého výrobou nožů a nůžek začalo říkat český Solingen.

České značky: Sfinx a sladký život s Lentilkami, Bon Pari a Hašlerkami

České značky: Sfinx a sladký život s Lentilkami, Bon Pari a Hašlerkami

Od rodiny Kneslových až ke Sfinxu a Nestlé: taková byla cesta Lentilek, jedné z nejznámějších a nejoblíbenějších cukrovinek. Seznámíme vás také s historií bonbonů Bon Pari a Hašlerek, které se původně vyráběly v pražské továrně Orion.

Česko je kniha lesů, vod a strání aneb co byste měli navštívit v létě

Česko je kniha lesů, vod a strání aneb co byste měli navštívit v létě

Co bychom to byli za portál specializující se na trávení volného času, kdybychom vám nepřinesli pár zaručených tipů na výlet do přírody! Dnes vám proto nabízíme tipy na ty nejlepší vyhlídky a trasy, a přitom se vsadíme, že zdaleka ne všechny budete znát. A víte co? Počítejte s námi, kolik z nich budete znát i bez naší nápovědy.

Další aktuality

Evropa v Česku: proč máme rádi Belgii?

Belgické pralinky, čokoláda a vafle, nádherná historická města Bruggy a Gent, Atomium, panenská příroda pohoří Ardeny, Brusel coby hlavní město Evropské unie, belgické pivo, bitva u Waterloo anebo Rubensovo město Antverpy: je tolik věcí, které máme rádi v Belgii! Seriál o evropských zemích pokračuje v zemi na pobřeží Severního moře. Pojďte s Kudy z nudy poznat Belgii!
Životní styl

Život na farmě: děti ho budou milovat

Možná že i vy už máte dost civilizace a chtěli byste se „schovat“ někam do přírody, na farmu nebo zemědělskou usedlost. Zajezdit si na koni, pohladit ovečky anebo ochutnat třeba kozí sýr. Co takhle užít si dovolenou nebo prodloužený víkend na některé z rodinných farem? Pohodu českého venkova oceníte nejenom vy, ale i nejmladší členové rodiny, kteří tak poznají život na hospodářské usedlosti a třeba i nové kamarády.
Životní styl

20 tipů, kam se vypravit za tradicí trampingu

Více než 100 let existuje fenomén českého trampingu, jehož počátky bývají kladeny do doby kolem roku 1918. Během následujících desetiletí se stal jednou z nejoblíbenějších volnočasových aktivit a ovlivnil několik generací hudebníků, malířů, spisovatelů. Komunistický režim se jej různými způsoby snažil dostat pod kontrolu, přesto mnozí trampové své cesty do lesů a společná setkání vnímali jako ostrůvek nezávislosti, přátelství a volnosti. V posledních desetiletích možná trochu ustoupil ze scény, stále ale existuje a vyvíjí se dál. Za jeho historií i současností se vypravíme pomocí tipů Kudy z nudy.
Životní styl

Poznejte život na farmě

Máte malé děti, které výlet na zámek nebo hrad nebaví? V nejbližší zoo jste byli už tisíckrát a další výprava za tučňáky vás neláká? Vydejte se na venkov! Ukažte svým dětem, jak vypadá život zvířat i lidí na farmě, jak se pěstují rostlinky a chovají zvířata v přirozeném prostředí.
Životní styl

Věda a historie není nuda: proč je důležité 22. dubna slavit Den země?

Naše planeta slaví svůj svátek každý rok 22. dubna. I kdyby ale slavila Den Země denně od začátku ledna až do konce prosince, bylo by to málo. Hýčkejme si ji, pečujme o ni a náležitě se o ni starejme: žádné jiné místo, kam bychom se mohli přestěhovat, ve vesmíru neexistuje. Anebo ano?
Životní styl

Co je štěstí? Třeba jen obyčejné zastavení v krajině a pohled vzhůru

V dnešní době je vnitřní pocit štěstí víc než zapotřebí. Pokud nevíte, jak se na něj naladit, zkuste pár našich rad – usmívejte se, poslouchejte oblíbenou hudbu, myslete pozitivně a vydejte se někam na výlet. A svěřte se ostatním, co nového jste vyzkoušeli, objevili a navštívili. Protože k dobrému pocitu stačí pár obyčejných dní volna, nabízíme vám místa, kde jiní zažili příval štěstí na vlastní kůži. Třeba se to podaří i vám.
Životní styl

Evropa v Česku: proč máme rádi Španělsko?

Špičková vína, sluncem zalité pláže, churros, tapas a koncert chutí, býčí zápasy, maurské paláce, Svatojakubské poutní cesty do Santiaga de Compostela, Sagrada Família a další stavby Antoni Gaudího, ohnivé flamenco a středomořský životní styl: je tolik věcí, které máme rádi ve Španělsku! Seriál o evropských zemích pokračuje na jihu Evropy, na Pyrenejském poloostrově. Pojďte s Kudy z nudy poznat Španělsko!
Životní styl

100 tipů, kde vyzkoušet tradice

Poctivost, řemeslný fortel, odkaz předků, láska a dovednosti prověřené lety: takové jsou naše tradice. Hledáte ty nejkrásnější lidové slavnosti a festivaly, krajové speciality a klasické české pivo? Místa, kde poznáte mistry svého oboru a odhalíte tajemství tradičních řemesel? Anebo toužíte po hýčkání a odpočinku, které nabízejí naše lázně? Nabízíme vám místa, kde si přijdou na své všechny smysly a kde se s tradicemi setkáte skutečně na vlastní oči, nos, jazyk, uši i kůži.
Životní styl