Úvod > Co chcete dělat? > Vysocké zelí
Gurmánská turistika

Vysocké zelí

Vysoké nad Jizerou a jeho okolí je už drsným horským krajem. Přesto právě tady roste jedno z nejlepších zelí, o kterém existují už 350 let staré záznamy.
Vysocké zelí se nepřesně nazývá hlavatice nebo hlavatka, ale pravdou je, že hlavatka jsou jen jeho sazenice. Co ale pravdou je, že vysocké zelí je jedinečné svým špičatým tvarem a také svoji křehkostí. Více než stoletou tradici má v pěstování zelí rodina Vondrákových ze Sklenařic. 

Zájem o vysocké zelí ani v dnešní době neklesá. Nejen kvůli jeho skvělé chuti, je totiž také zdravé. Obsahem vitamínu C může konkurovat citrusům, naložené kysané zelí upravuje mikroflóru, snižuje cholesterol, obsahuje draslík, sodík, hořčík, má řadu dalších blahodárných vlivů a přitom velmi nízkou energetickou hodnotu. Nejlepším způsobem uchování zelí je kysání. Na kysané zelí existuje celá řada receptů. Jedinečná chuť červeného vysockého zelí vynikne v tom nejjednodušším receptu se solí. Podle chuti ale lze přidat papriku, cibuli nebo třeba křen.
 
Zobrazit více

Provozovatel

Farma Vondrákových ze Sklenařic

Zdeněk Vondrák
Sklenařice37
512 43 Jablonec nad Jizerou
Tel.:
+420 605 114 180
Tel.:
+420 605 332 462
Email:
vysockezeli@sezna...
WWW:
https://www.vysoc...
GPS:
50,705486 15,392895
 
Region:
Liberecký kraj
Oblast:
Krkonoše
 

Časová náročnost

1,5 hodiny

 
 

Ubytování a restaurace v okolí

Ubytování u Vysokého nad Jizerou

Ubytování u Vysokého nad Jizerou

Vysoké nad Jizerou, Liberecký kraj
Penzion Fara v Rokytnici nad Jizerou

Penzion Fara v Rokytnici nad Jizerou

Rokytnice nad Jizerou, Liberecký kraj