Úvod > Co chcete dělat? > Pivovar Uherský Brod

Pivovar Uherský Brod

Gurmánská turistika
Historie vaření piva v královském městě Uherský Brod má dlouholetou tradici, která sahá do středověku. Chcete se podívat za brány pivovaru a zjistit, jak se vaří udejší výborné pivo? Pak jste srdečně zváni na exkurzi!

Z historických pramenů se dozvídáme, že i nejznámější osobnost Uherskobrodska J. A. Komenský patřil do pivovarské rodiny, neboť Martin Komenský, otec J. A. Komenského, byl členem cechu pivovarníků v Uherském Brodě. Na počest otce Učitele národů se v Pivovaru Uherský Brod vyrábí 14% světlý speciál Comenius.

První společný pivovar, který nahradil právovárečné domy, si uherskobrodští měšťané postavili v roce 1614, ale během třicetileté války, už v roce 1643, byl zničen švédskými vojsky. Druhý, panský pivovar, byl zbudován v roce 1652. Původně městský pivovar byl později odkoupen rodinou Kauniců a od roku 1848 pronajímán různým sládkům. Jedním z posledních nájemců panského pivovaru byl český sládek František Bedřich Janáček (1845–1925). V období mezi dvěma válkami patřil Janáčkův uherskobrodský pivovar mezi nejmodernější závody ve střední Evropě. Sládek Jaromír Janáček spravoval a zveleboval rodinný pivovar až do znárodnění v roce 1948.

Pivovar Uherský Brod dnes patří do společnosti Pivovary Lobkowicz, která vlastní nebo má podíly v několika dalších regionálních pivovarech. Cílem této společnosti je návrat k tradici českého pivovarnictví: vaření poctivého piva z kvalitních surovin podle původních receptur.
 

Prohlídka pivovaru

Pivovar Uherský Brod je možné navštívit od středy do pátku, od 8.00 do 14.00 hodin. Termín prohlídky je nutno domluvit minimálně týden předem. Minimální počet osob ve skupině je 10, maximální 40. Rezervace provádějte na tel. 739 201 630 nebo e-mailu info@pivovarub.cz

Samotná prohlídka: 100 Kč
S hodinovou ochutnávkou na staré varně: 150 Kč
Ochutnávku je možné prodloužit za 50 Kč na osobu a další hodinu
Prohlídka mimo uvedenou dobu: 250 Kč
 

Zdejší piva

Ležák Patriot 11% je charakteristický vyšší plností chuti, silným řízem a výraznou chmelovou hořkostí.

Při výrobě piva Perun 10% se používá metoda tzv. "studeného chmelení". Kromě standardního trojitého chmelení na varně se přidává ještě speciální čtvrtá a pátá dávka hlávkového chmele odrůdy Žatecký poloraný červeňák v pozdější fázi výroby za studena. Pivo tím získává výraznější, avšak stále lahodnou hořkost a jemné chmelové aroma.

Tmavý Kounic 11% se vyrábí z ječného sladu vídeňského typu, který mu dodává jantarově měděnou barvu a nasládlou, sametově hebkou chuť s oříškovými podtóny a s příjemným kořeněným dozníváním.

Celý popis
Naposledy změněno: 8. 10. 2019
27.9.
Burčení ve Vinařství Medek

Burčení ve Vinařství Medek

Uherské Hradiště, Východní Morava
26.10.
Stromy pro Rochus

Stromy pro Rochus

Uherské Hradiště, Východní Morava
28.3.
29.3.
Derflanská výstava vín v Uherském Hradišti

Derflanská výstava vín v Uherském Hradišti

Uherské Hradiště, Východní Morava
26.10.
Premiéra v muzeu a komentované prohlídky

Premiéra v muzeu a komentované prohlídky

Kunovice, Východní Morava

Ubytování a restaurace v okolí

Rybářská chata Hluk

Rybářská chata Hluk

Hluk, Východní Morava
Eurocamping v Bojkovicích

Eurocamping v Bojkovicích

Bojkovice, Východní Morava
Apartmány Eden v Luhačovicích

Apartmány Eden v Luhačovicích

Luhačovice, Východní Morava